Pratite nas

Prijedlog liberala i demokrata Mesića za očuvanje Jugoslavije

Objavljeno

na

Posljednji ministar odbrane bivše SFRJ, general Veljko Kadijević, čovjek za kojim je raspisana Interpolova crvena potjernica zbog triju hrvatskih optužnica za ratne zločine, porazgovarao je 2007. godine u Moskvi s novinarkom RTS-a Oliverom Jovičević. Novinarka je tada potvrdila kako je intervju sniman u prostorijama jedne tvrtke u Moskvi u kojoj on boravi od 2001. godine. Rusko državljanstvo dobio je u kolovozu 2008. godine odlukom predsjednika Dimitrija Medvedeva, a Hrvatska je od Rusije zatražila njegovo izručenje.

U razgovoru opisuje događaje vezane za početak rata u SFRJ kao i planirani puč, a govori i o tome zašto su tenkovi JNS izašli na beogradske ulice 9.svibnja 1991. godine u trenucima kada se Slovenija počela pripremati za osamostaljenje. Progovara i o prijedlogu kojega mu je 11. ožujka 1991. godine uputio Slobodan Milošević, da vojska uzme vlast u svoje ruke, drugim riječima da ide u puč. Dotaknuo se i Stjepana Mesića te Ante Markovića koji su mu predložili da vojska uhiti i Tuđmana i Miloševića te da mu je Mesić rekao da je on liberal i demokrat, a da je Tuđman despot i apsolutist. [pullquote_right]Dotakao se i Stjepana Mesića te Ante Markovića koji su mu predložili da vojska uhiti i Tuđmana i Miloševića, te da mu je Mesić rekao da je on liberal i demokrata, a da je Tuđman despot i apsolutist.[/pullquote_right]

Kadijević je inače rođen u selu Glavina Donja, u blizini Imotskog. Majka mu je bila Hrvatica, otac Srbin, a on se deklarirao kao Jugoslaven. U partizane i Komunističku partiju Jugoslavije ušao je 1942. godine. U svibnju 1991. godine izjavio je kako, ako federalne i republičke vlasti ne mogu osigurati mir, učinit će to Jugoslavenska narodna armija. Zajedno s Blagojem Adžićem, Božidarom Stevanovićem, pokojnim Životom Panićem, Vojislavom Šešeljom, Miletom Mrkšićem, Veselinom Šljivančaninom, Miroslavom Radićem, Zvonkom Jurjevićem i Goranom Hadžićem optužen je za zločine u Vukovaru. Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990.-1991. podnijela je 17. studenog ove godine, u povodu 20. Obljetnice okupacije Vukovara, kaznenu prijavu protiv ukupno 19 časnika bivše JNA predvođenih generalom Veljkom Kadijevićem zbog granatiranja vukovarske bolnice 1991. godine.

[vsw id=”1hz217e7GnY” source=”youtube” width=”625″ height=”380″ autoplay=”no”]

MB/dnevno/kamenjar

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

HRT otkazao Jurkasu suradnju nakon peticije inicijative “Ivo Pilar”

Objavljeno

na

Objavio

Anđelo Jurkas više neće surađivati na HRT-u. Povod za to je, kako su nam potvrdili s HRT-a, taj što je Jurkas navodno povrijedio njihov etički kodeks.

– Obavješćujemo Vas da se Hrvatska radiotelevizija odlučila zahvaliti na suradnji spomenutome vanjskom suradniku nakon što je utvđeno da su njegovi stavovi izneseni na društvenim mrežama u neskladu s Etičkim kodeksom za novinare i kreativno osoblje Hrvatske radiotelevizije i drugim unutrašnjim pravilnicima Hrvatske radiotelevizije koji se odnose na naše zaposlenike, ali i sve vanjske suradnike – stoji u odgovoru na naše pitanje s HRT-a, javlja VečernjiList

Podsjetimo, Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga i koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, zatražili su trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa, zbog teških kršenja Općih pravila o radu i ponašanju zaposlenika HRT-a i teških kršenja odredbi Etičkog kodeksa HRT-a.

Alo Bing, može dostava tri tone anthraxa i jedno pedesetak bombi na Markov trg. aktivirati i ostaviti tamo u crkvi, platit će onaj simpatični sjedokosi deform u kolicima. Cijena prava sitnica. Šifra: Kajzer Soze – napisao je Jurkas u vrijeme braniteljskih prosvjeda. Nakon što ga je HRT angažirao reagirali su iz Građanske inicijative Ivo Pilar, portala Kamenjar.com kao i još nekih portala. No, Jurkas je pokušao demantirati te navode, tvrdeći kako je i sam dijete branitelja, te kako se radilo o šali, odnosno referenci na strip Alan Ford.

Pročitajte u dokumentu u prilogu što je sve pisao Jurkas:

Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga zahtijeva trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Pater Ike Mandurić: Slobodu srca, kao ni slobodu Domovine, nitko ti ne daruje. Za nju se izboriš

Objavljeno

na

Objavio

JESI LI SLOBODAN? (PRIJAVI SE!)

Kad je rat započeo; kad je postalo opasno; kad se tražio netko tko je spreman preuzeti odgovornost, isplivala je prikrivena vrijendost duše.

Najednom je postalo vidljivo kako nisu svi isti, i kako su, među privodno jednakima, velike razlike. Iskrsnuli su oni koji su imali vlastiti stav, istinsku spremnost, crtu samopouzdanja; oni koji su se vlastitom idejom i mišlju davno otrgnuli od majčinih skuta; oni koji su duhom bili slobodni i svoji – i već odavna nisu morali polagati račune nekim tutorima.

Isplivali su slobodni duhom, i koji su se već odavno bili lišili toga da za stvari srca moraju pitati tatu i mamu. Takvu su već dugo, i prije rata, slobodarskom spremnošću za žrvu živo disali punim plućima.
Isplivao je Blago Zadro.

Bilo je onih koji su od ovih slobodnih, izgledali bolji i plemenitiji. Onih koji su poznavali više domoljubnih pjesama, povjesnih tragedija; bilo je puno onih koji su više lili suze za domovinom Hrvatskom; koji su imali više načelnog suosjećana; više blagosti i nježnosti… Ali, samo zato jer nisu bili svoji, i jer nisu bili slobodni, ostali su na dnu, i zarobljeni, i neslobodni, mogli su samo gledati kako im povijesni trenutak krade šansu za herojstvo, i kako život pored njih prolazi. A on uvijek prolazi.

Rijetki to, kao Bruno Bušić, znaju prepoznati, i koji su slobodni krenuti za srcem.

Slobodu srca, kao ni slobodu Domovine, nitko ti ne daruje. Za nju se izboriš, za nju se sam odgojiš. Životna šansa i poziv stalno su u Tvojoj svagdašnjici. I prigoda da slobodu pronađeš.

Na današnji dan za Domovinu i za ljudskost, život su dali dva heroja. Blago Zadro i Bruno Bušić! Naizgled, posve različiti. A u jednom posve isti: posve slobodni da, žive ili umiru, za ono za što sami žele.

Puno je dobrih i “svetih”, ali neslobodnih toliko da se ni za Kristom ne usude krenuti bez dopuštenja drugih. Šteta, šteta za takve! Oni ni sveti nikad postati neće, ako prije toga ne postanu slobodni.

Danas te pozivam u školu slobode. Dečki, Vas posebno!
Prijavi se, čekam te!

PRIJAVI SE!

>> Prijava ovdje

facebook komentari

Nastavi čitati