Pratite nas

Prijedlog OHR-a samo bi zakomplicirao izborni proces u Mostaru

Objavljeno

na

Prijedlog OHR-a, umjesto da pojednostavljuje izborni proces u Mostaru, dodatno bi ga zakomplicirao, izjavio je za Hrvatski Medijski Servis predsjednik Hrvatske Republianske Stranke Slaven Raguž.

Fotografija vijesti

Prvo, pojašnjava Raguž ne govori se jasno o izbornim pravilima, hoće li se poštivati slovo Izbornog zakona u načinu odabira vijećnika u višečlanim jedinicama, ili će Mostar ostati poseban slučaj. Druga stvar, dodaje, OHR tretira samo onaj dio vijećnika koji se biraju iz gradskih područja. -To tehnički komplicira, ionako složen, izborni proces u slučaju izbora zajedno sa Općim. Žitelji grada Mostara bi pred sobom imali 6 golemih listova za glasovanje (Predsjedništvo, Državni parlament, Federalni parlament, Županijska skupština, gradska lista, lista gradskih jedinica). Vremenski i tehnički usložnjava stvari, kaže predsjednik HRS-a za Hrvatski Medijski Servis.Dakle, pojašnjava Raguž, upitnik je na onom suštinskom problemu, a to je jednakost vrijednosti pojedinačnog glasa i problem u onom praktičnom dijelu, tj. vremenu provedenom na biračkom mjestu.

-Prema tome, previše pitanja, malo odgovora. S druge strane, od samih početaka tvrdimo da je rješenje jednostavno, a to je da se izbori u višečlanim izbornim jedinicama u gradu Mostaru održe u skladu s Izbornim zakonom BiH, a vrijednost glasa riješi uvođenjem kompenzacijskih mandata u skladu s Člankom 9.7 Izbornog zakona. Taj prijedlog HRS-a, on se nalazi i na našoj službenoj stranici, je nedavno poslan i na sve relevantne adrese, ali nema odgovora. Očigledno cilj nije rješenje problema, nego njegovo rješavanje, uvjeren je predsjednik HRS-a.

Podsjetimo, OHR je jučer pozvao Parlament BiH da usvoji izmjene izbornog zakona BiH prema kojim bi se polovica vijećnika u Gradsko vijeće Mostara birala iz tri izborne oblasti, što je predložilo šest stranaka, a s čim se ne slažu vodeće stranke u Mostaru HDZ BiH i SDA. Ukoliko bi Parlament prihvatio izmijene izbornog zakona, do 12. kolovoza, izbori bi se i u Mostaru mogli održati u listopadu, kad će se održati i opći izbori u BiH. U Mostaru, za razliku od ostalih lokalnih jedinica, prije dvije godine nisu održani izbori jer je Ustavni sud stavio izvan snage odredbeIizbornog zakona prema kojima različiti broj birača u šest mostarskih gradskih područja bira isti broj vijećnika, smatrajući kako su te odredbe diskriminirajuće.

Stječe se dojam kako je poziv OHR-a upućen Parlamentu BiH zapravo najava da će visoki predstavnik nametnuti predložena izborna pravila za Mostar, ukoliko to ne učini Parlament BiH.

-Znajući da Parlament vjerojatno neće niti uzeti u obzir njihov prijedlog, kamoli usvojiti ga, logika nalaže da bi ovo mogao biti uvod u neko nametanje, smatra i predsjednik HRS-a..OHR će, dodaje, jedva dočekati reći kako opet stranke i institucije ne rade svoj posao.

-S druge strane, veleposlanici zemalja PIC-a su jasno rekli da nakon one sramotne odluke suspenzije odluke SIP-a iz 2011. godine neće više biti nametanja. Znajući uz to da ne postoji konsenzus unutar ovog tijela, vjerojatno nametanja neće biti, misli Raguž.

Slanje nekog prijedloga u Parlament, nakon toliko mjeseci šutnje, u 7. mjesecu, dakle u razdoblju kada Parlament svoj nerad može pravdati godišnjim odmorima je, mišljenja je Raguž. svojevrsno pranje ruku.

-Oni su, tobože, pokušali nešto konkretno, prebacili loptu na Parlament, koji to vjerojatno neće usvojiti na vrijeme, jer je SIP dao rok do 12.08. Što se tiče OHR-a dobitna situacija u oba slučaja: oni su zadovoljili formu, poslali prijedlog, a ujedno i dokazali još jednom kako institucije BiH ne rade svoj posao, što znači da oni moraju i dalje ostati i zarađivati u BiH i na račun BiH, kaže Raguž za Hrvatski Medijski Servis./HMS/

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Komentar

Račan-Lončarova smrtna presuda Hrvatskoj! Hrvatska je izdajom dovedena pred smrt….

Objavljeno

na

Dezintegracijski procesi SFRJ uzrokovani su mnoštvom povijesnih, kulturoloških, gospodarskih te inih uzročnika. Rasprave o tom procesu trajati će desetljećima..

Racionalnost, konstruktivnost i umjerenost hrvatskog suverenizma zrcali se iz dokumenta pod nazivom Model konfederacije u Jugoslaviji, koji predsjedništvu Jugoslavije u listopadu 1990., predlažu Hrvatska i Slovenija.  Prijedlog je odbijen.

Nažalost, kao puno puta u povijesti hrvatske pregovaračke i opće pozicije grubo su rušene i unutar Hrvatske.

1. Prvi višestranački izbori u Hrvatskoj nakon II svjetskog rata, održani su u prvom krugu 27.travnja 1990., te u drugom krugu 6.svibnja 1990.  Na izborima je uvjerljivo pobjedio HDZ. Dotadašnja, komunistička, Račanova, Vlada,SKH-SDP, je 23. svibnja 1990. – svega osam dana prije okupljanja prvog demokratskog, višestranačkog saziva Sabora sa HDZ-ovom većinom, predala cjelokupno naoružanje hrvatske Teritorijalne obrane neprijateljski nastrojenoj JNA. Takva vrsta odluke, tijekom prijelaznog, tehničkog mandata Vlade nije dopuštena i debelo vonja veleizdajom.  Zapovjednik teritorijalne obrane bio je Ivica Račan.

 Hrvatska je tako ostala bez mogućnosti naoružavanja 273000 vojnika, bez lakog topništva minobacača,lakih oklopnih vozila,….. 

Istovremeno, slovensko rukovodstvo,  donosi zdravorazumsku i zakonitu odluku te odbija predati oružje svoje TO u ruke JNA. 

U isti izdajnički kontekst može se svrstati odluka sborskih zastupnika SKH-SDP, koji demonstrativno napuštaju sabornicu tijekom glasovanja o Deklaraciji o proglašenju suverene i samostalne Hrvatske, sukladno volji građana izraženoj na referendumu 19.svibnja 1991.

2.Vijeće sigurnosti UN, 25. rujna 1991., donosi odluku o embargu na oružje za područje SFRJ. Argumentacija te odluke temelji se na “činjenici da je Jugoslavija pozdravila namjeru VS UN-a, u pismu upućenom od njezina predstavnika i “nakon što je saslušana izjava ministra vanjskih poslova Jugoslavije”.

U arhivu UN-a, dakle, ostalo je zapisano da je Budimir Lončar, tadašnji ministar vanjskih poslova Jugoslavije, presudno utjecao da se uvede embargo na nabavu oružja, u trenutku kad je Hrvatska bila u najgoroj vojnoj situaciji.

“Svrgavanje hrvatskih neofašista” je počelo već 1. listopada. Srbija koristi embargo i šalje ultimatum RH i počinje granatirati Dubrovnik, JNA pokušava zatvoriti obruč smrti oko Vukovara. Žestoki napadi JNA i pobunjenih hrvatskih Srba te četničkih postrojbi iz Srbije istovremeno se odvijaju diljem Hrvatske. Kadijević izjavljuje “cilj JNA je svrgavanje neofašističkih hrvatskih vlasti”. Tuđman 5. listopada poziva sve građane RH na obranu. Alija izetbegović pak izjavljuje: “Zapamtite, ovo nije naš rat”. Dva zrakoplova JNA 7. listopada raketiraju Banske dvore. Sabor RH dan poslije proglašava JNA i Srbiju agresorima.

Hrvatska je izdajom dovedena pred smrt….

Ž.M. Zenga/Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

“Antife” izviždale Predsjednicu na spomen uloge katoličkih svećenika u priključenju Istre matici zemlji

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović danas je boravila u Pazinu povodom Dana Istarske županije i i 70. obljetnice Pariške konvencije

Predsjedničin je govor u Pazinu izazvao pljesak prisutnih nakon što je pozdravila ‘antifašiste’ Istre, ali i zvižduke negodovanja kad je spomenula doprinos Katoličke crkve pripajanju Istre Hrvatskoj.

Na njenu izjavu da je poseban doprinos u narodnoj borbi za slobodu dalo katoličko svećenstvo, prisutni su burno reagirali s negodovanjem. Kolindu Grabar Kitarović, međutim, zvižduci nisu smeli, nego je mirno nastavila.

Treba naglasiti da je katoličko svećenstvo predvođeno don Božom Milanovićem, objavom spomenice hrvatskog svećenstva u Istri, i na druge načine tijekom Pariške mirovne konferencije dalo ključan doprinos konačnoj međunarodnoj potvrdi Pazinskih odluka.

Jednake je zvižduke na spomen utjecaja Katoličke crkve na Istru dobio i saborski zastupnik Anton Kliman, koji se također obratio prisutnima i čestitao obljetnicu.

Bez negodovanja prisutnih nije prošao ni ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, čiji je govor također bio prekidan povremenim zvižducima.

Prošle su 74 godine od slavnih pazinskih odluka kojima su istarski narodni predstavnici potvrdili već prije izraženu odlučnost Hrvata i domoljuba svih nacionalnosti o priključenju Istre matici zemlji Hrvatskoj, izjavila je između ostalog predsjednica Republike Grabar-Kitarović.

Prošle godine imala sam čast posebno odlikovati istaknutog antifašista Ljubu Drndića, autora proglasa o 13. rujna 1943., proglasa kojim je autentično izražena volja naroda o pripadnosti Istre Hrvatskoj i ujedinjenju, kako je istaknuto, s ostalom našom hrvatskom braćom uz poklik “Živjela hrvatska Istra!”. U tom pokliku izražena je sva ljubav istarskih Hrvata prema domovini koji su, iako su od nje kroz većinu svoje prošlosti odvojeni granicama oduvijek pripadali. To domoljublje nisu mogli gušiti fašistički progoni i zločini, nego su naprotiv, potaknuli otpor tijekom kojega su kroz više od dva desetljeća borbe za slobodu i narodna prava život dali mnogi domoljubi, a mnoge su hrvatske obitelji bile prognane. U Istri su pale prve žrtve fašizma u Europi i u njoj se razvio prvi antifašistički pokret. Svaki istarski domoljub bio je antifašist, neovisno o ideološkoj pripadnosti, kazala je.

Domoljublje Istrijana istim je žarom došlo do izražaja i u Domovinskom ratu, najvećim mogućim odazivom u postrojbe Hrvatske vojske i policije, kazala je između ostalog predsjednica Republike.

Kako su se Boris Miletić i povijest kao znanost posvađali

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati