Prijedlog za razmišljanje u svezi s ćirilicom u Vukovaru..

60

… Želio bih predložiti, dobronamjerno i hrvatski dugoročno korisno, da se ostavi (barem razlikuje) dvojezičnost (onako, ekavski, što je posve neplodno u Hrvatskoj – pa neka bude to oblik srpskoga jezika), ali da se ne popusti ćirilici, s naglaskom na: ….

 •  Ćirilica ne može u Hrvatskoj biti „srpsko pismo“ jer su tu ekskluzivnost oni sami sebi dali i to smo od 1918. morali trpjeti kao nasilje – na svim kolodvorima u Hrvatskoj. (Stoga: Osijek više ne će biti Ocek itd.).
 •  Ćirilica je i hrvatska baština – primjer Poljički (južno od Splita, zaleđe Omiša) dokumenti kao posljednjeg dijela „starohrvatske“, državne uprave) – stoga, je ovo i zaštita hrvatske baštine jer ćirilica kao „srpska“ nikada ne će biti prepoznata kao hrvatska baština. Vjerujemo da će i spontano za pola stoljeća to svima biti razvidno, da je i ćirilica naša kao i glagoljica, pa i sa važnijim pisanim dokumentima za hrvatsku pismenost. Do tada ne možemo pustiti ćirilicu kao simbola srpske agresije i svojatanja. Neka se takve tvrdnje ostave za prostore srpskoga suvereniteta, ako baš žele.

Predlažem podizanje spomenika ćirilici i to u Vukovaru, u obliku i na način „importa“ koji se još uvijek pamti i koji se ne smije zaboraviti. Spomenik ćirilici ili (npr.) Pamtimo ćirilicu , bila bi konstrukcija ili instalacija ili s naglaskom na: velike topničke čahure (ono što drži glavu granate) koje su sve bile ispisane ćirilicom. Ćirilica na tom „mediju“ masovno je slana na Vukovar i to neka se pamti! Naravno, da se osigura primjerenost forme, ideju bi trebao razraditi kipar.

Držim da nama Hrvatima, i kao naciji („demos“, svi građani Hrvatske koji vole Hrvatsku i svi koji se priklanjaju hrvatskim integracijama) i kao narodu („etnos“) – koristi razdvajanje, što veće, ta dva jezika, hrvatski i srpski. Ne treba dalje o tome. Ali, valja reći i uvaliti Vladi problem o kojemu je Vladu obavijestila i HAZU – jednako kao i „ćirilica je srpsko pismo“ dubrovačka književnost, kao naša, hrvatska renesansno-barokna književnost, pokradena i stavljena u „stoljeće srpske pismenosti“. Ako se to dozvoli, onda treba razumjeti i vojnu agresiju na Dubrovnik i Hrvatsku, jer to je jedna te ista agresija koja traje.

Valjalo bi tražiti i ispriku Srpske pravoslavne crkve za stoljetna ometanja hrvatskih integracija, u mjeri koji nije teološki opravdan već je samo politički shvatljiv, posebno u periodu nakon Rakovičke bune i za diktata Khuena Hedervaryja i monarhofašističke diktature Kraljevine Jugoslavije, jer posljedice tog tlačenja ne mogu biti legitimne u Hrvatskoj.

Naravno, nije sve na Vama. Ali, reći ću ovdje i slijedeće, možda bude od koristi:

Njemačka je prije desetak godina sprovela anketu o najvažnijim Nijemcima u povijesti. Na sedmome mjestu našao se W.A. Mozart – veliki njemački skladatelj, kao smo i mi učili u školi. Na to je reagirala Akademija Austrije i napomenula Njemačkoj Akademiji da su to neprihvatljivi etnički kriteriji i da je Mozart Austrijanac, odnosno pripada austrijskoj baštini. Na to se očitovala i Njemačka akademija i priznala navedeno kao svoj propust. Jednako je s Nikolom Teslom koji je rođen u Hrvatskoj, školovao se u Hrvatskoj i imao hrvatske dokumente a srpstvo mu je nametnuto – to ga uopće nije zanimalo. Ovako, ispada da je najvažnije što je on Srbin, jer je po podrijetlu … zapravo predslavensko balkansko (vlaško) stanovništvo koje preko pravoslavlja integriralo (dijelom) u srpstvo. Ti procesi ne mogu biti legitimni ako je Hrvatska nacionalna država. Tesla je hrvatska baština, a u Hrvatskoj ne mogu biti legitimni mehanizmi i institucije koji ometaju hrvatsku integraciju, uključujući i sve hrvatske građane srpskoga podrijetla koji svoj identitet vežu za hrvatsku domovinu. Stoga takvo nametanje srpstva kao legitimnoga u Hrvatskoj (srpska ćirilica) valja doživjeti i kao nasilje nad građanima srpskoga podrijetla koje se tako stalno vuće ta rukav i onemogućava im se jednakost s nama koji ne dvojimo oko Hrvatske.

Željko Sušek

kamenjar.info

facebook komentari

 • peppermintt

  “Ćirilica na tom „mediju“ masovno je slana na Vukovar i to neka se pamti!”

  je i to “darežljivo ” od tih čahura je u dvorištvu pravoslavne crkve u Vukovarskom naselju napravljen veliki ocil četiri CCCC
  morbidno

  • prijedlozi su mu dobri i jako mi se svidio tekst…

   • peppermintt

    je lipo po emocijama a s razumom pisa čovik
    kad spomenu Teslu nedavno bio dokumentarac o njemu i tamo pokazali dokumente on je u Ameriku ušao kao zamisli Šveđanin . Nije jasno zbog čega al prikazalo original dokument
    🙂

    • Grabovica

     A znaš li da je ukopan sa hrvatskim stijegom a ne srpskim.

     Eto koliko je držao do srpstva.Nekako bi logično bilo da je on zatražio da ga kopaju sa srpskim stijegom barem po meni .Po Srbima ne znam 🙂 🙂

     • srka

      by Srka®

     • peppermintt

      je znan
      nedavno sam bila u Vinkovcima i Vukovaru, i u razgovoru sam se jako iznenadila ,ne samo da ljudi su ogorčeni na političku i ekonomsku klimu Hrvatskoj, znaju oni za nas da smo gurnuti na margine ali ipak kažu rado bi kod nas došli živit

     • Ivana

      “Snimak sahrane jednog od najpoznatijih Srba pojavio se pre nekoliko godina i na njemu se vidi kako pogrebna kolona stiže u srpsku katedralnu (sabornu) crkvu Svetog Jovana Bogoslova na Menhetnu. Teslin kovčeg bio je pokriven zastavama tadašnje Jugoslavije kao i Sjedninjenih Američkih Država, a u pozadini se čuli stihovi: “Tamo daleko, daleko od mora, tamo je selo moje, tamo je Srbija…” (Telegraf)

     • peppermintt

      “a u pozadini se čuli stihovi:”
      ispravak netočnog navoda nisu se čuli stihovi nego se čula melodija pjesme Tamo daleko, inače stare narodne pjesme Hrvata koja govori o ljubavi, kako je tamo daleko ljubav 🙂

     • Ivana

      Tamo daleko, inače stare narodne pjesme Hrvata
      ___
      Zijeeeeev…

      Tvorac tamo daleko je srpski pjesnik i vojnik Đorđe Marinković koji ju je napisao na Krfu davne 1916 godine. Čuj stare narodne pjesme Hrvata, hahaha hahahaha ma kako da ne, ajd ne prosipaj se 🙂 I nije bitno jeli melodija ili stihovi, bitno je da se čula srpska pjesma 🙂
      Da se posjetimo Teslinih slavnih riječi:

      “Аko budem imao sreće da ostvarim barem neke od svojih ideja, to će biti dobročinstvo za cijelo čovječanstvo. Ako se te moje nade ispune, najslađa misao biće mi ta da je to djelo jednog Srbina” (Nikola Tesla, 1892 godine/Beograd).

      Ja sam, kao što vidite i čujete, ostao Srbin i preko mora, gde se ispitivanjima bavim. To isto treba da budete i vi i da svojim znanjem i radom podižete slavu srpstva u svetu.“ (Nikola Tesla, 2. juna 1892. godine u govoru studentima Velike škole u Beogradu)

      “Nije mi žao što su ukrali moje ideje,već što nisu imali svoje”

      🙂

     • peppermintt

      Budući su se pojavile sumnje o o nehrvatskom podrijetlu pjesme Tamo
      daleko, njih je otklonio magistar Marko Skender iz Osijeka objavivši u
      Matici, glasilu Hrvatske matice iseljenika, pismo o hrvatskoj pjesmarici
      iz 19. stoljeća u kojoj je prvi put pronašao zapisanu pjesmu Tamo
      daleko.

      o tomu govori i akademik Mirko Tomasović ustvrdivši kako je pjesma Tamo daleko dio hrvatskog narodnog blaga

      osim toga, ovaj melos nije svojstven nasljeđu Srba

      zijevaš ? preporuka lezi ranije , dobar i miran san preporodi čovika

      :))

     • Ivana

      Stvarno? Marko Skender otklonio sumnje :)) I Mirko Tomasović. Wow… Hehe to edukacija sa hrvatske vikipedije? :))

      A za zijevanje, nije do sna i nespavanja ne sekiraj se, nego čovjek čitajući tvoje nebuloze može samo zijevati. Pa u kontekstu tvog zadnje replike.. s tim još jedan zijeeev…. :))))

     • peppermintt

      stavi lipo ruku i zijevaj do mile volje
      drugo ništa niti ne znaš :))))

      nego lipo ti gore sve piše , pametnom dosta

      akademik Mirko Tomasović je izdao knjigu Raspre i rasprave
      izvrsno štivo

      potraži možda što i naučiš

     • Crnostrig

      .. čak su i ovi teslini citati falscificirani

     • peppermintt

      a nema potribe za tim nikakve, barme onaj tko drži do sebe neće to koristiti 🙂
      nego zanimljivo je kako to Srbi ne objavljuju Teslin dnevnik, on se nalazi u Beogradu
      to je iznimna povijesna vrijednost
      🙂

     • Crnostrig

      Sadržaj dnevnika Nikole Tesle još uvijek nećete pronaći nigdje. Strogo
      se čuva u Beogradu. Čuva se kao stroga tajna, jer Srbi ne žele iznijeti
      sadržaj, a sadržaj je, da je on HRVAT i da je samo jedan puta, u svom
      životu, posjetio Beograd. U dnevniku ima puno toga što Srbima ne
      odgovara, pa će zato i dalje DNEVNIK ostati tajna.

      http://www.kamenjar.info/zasto-beograd-skriva-tajni-dnevnik-nikole-tesle/

     • peppermintt

      to ne bi tribao biti razlog, ali je čudno što je nedostupan javnosti …

      ali kako to znaš ako je sadržaj tajan? tko je imao uvida u dnevnik ?tko svjedoči tako

      🙂

     • Crnostrig

      evo može se nešto pročitati u linkanom članku

     • Ivana

      Smiješan si :))) uz to ko vjetar promjenjljiv :))) živio !

     • Ivana

      :))))

     • Perun

      Ivana “naravno” da je to “hrvatska” rodoljubiva pesma
      Toponimi tj. nazivi kao što su Morava, Veljkov Grad, Timok itd su hrvatski toponimi i mesta.
      —————–
      Rečenice u pesmi kao što su:
      Tamo mi ikona osta i moja krsna slava
      Bеz otadžbinе, dalеko na Krfu živеh ja
      ——
      Ivana “nemoguće” je da nisi znala,
      da da hrvati imaju ikone i krsnu slavu*

      i da je hrvatska vojska bila na Krfu

      (*moguće je da gomila konvertita još čuva ikone na tavanu)
      Sve najbolje Ivana

      ———————-

      Pesma

      Tamo dalеko, dalеko od mora,
      Tamo jе sеlo mojе, tamo jе Srbija.
      Tamo jе sеlo mojе, tamo jе Srbija.

      Tamo dalеko, gdе cvеta limun žut,
      Tamo jе srpskoj vojsci jеdini bio put.
      Tamo jе srpskoj vojsci jеdini bio put.

      Tamo dalеko, gdе cvеta bеli krin,
      Tamo su životе dali zajеdno otac i sin.
      Tamo su životе dali zajеdno otac i sin.

      Tamo gdе tiha putujе Morava,
      Tamo mi ikona osta i moja krsna slava.
      Tamo mi ikona osta i moja krsna slava.

      Tamo gdе Timok pozdravlja Vеljkov grad,
      Tamo mi spališе crkvu u kojoj vеnčah sе mlad.
      Tamo mi spališе crkvu u kojoj vеnčah sе mlad.

      Bеz otadžbinе, dalеko na Krfu živеh ja,
      ali sam ponosno klic’o: Živеla Srbija!
      Ali sam ponosno klic’o: Živеla Srbija!

     • peppermintt

      ti govoriš o tekstu koji može biti i jest prilagođen srpskom nacionalnom osjećaju

      ali izvorna pjesma Tamo daleko daleko kraj mora govori o ljubavi, stara je hrvatska narodna pjesma, izvorno potječe s Brača (odakle su i moji korijeni )

      osim toga ovakva melodija NIJE svojstvena srpskoj kulturi

     • ekrem jevric

      da.. u srba su šargije.. pola narodna-pola sevdah.. uglavno jad

     • peppermintt

      šargije trube gusle to je tradicija Srba

      dalmatinski melos-nikako

     • Ivana

      Ma jasno ko dan :)) Nego ne treba se tim hr vikipediji obrazovanju puno opterećivati 🙂 nek mlate gluposti čitaj smij se njihovim glupostima. pozdra Perune uz jednu srpsku na Krfu otpjevanu.

      VOJNIKOVO PISMO

      Evo ti pismo šaljem.
      U krvav odlazim boj.
      Ako se više ne vratim,
      Sačuvaj pismo to.
      Ko li će za mnom tužit,
      Ko li će suze lit?
      Ko li će na mom grobu,
      Beo cvet posadit?
      Majka će za mnom tužit,
      Sestra će suze lit,
      A moja mila draga
      Beo cvet posadit.
      Posadi belu ružu
      Na vrhu groba mog,
      Možda reč prozori,
      Tako je rek’o Bog.

     • peppermintt

      wikipedija ?
      lipo nek si nam napomenula što ti je izvor informacija ccccc

      :)))

     • Ivana

      nimalo zanimljivo..zijeev…

     • Perun

      Interesantna informacija iz nemačkog izvora

      Tamo daleko (kyrillisch: Тамо далеко;
      Deutsch: Dort, weit weg)

      ist ein traditionelles serbisches Lied

      aus dem Ersten Weltkrieg.

      Das Lied wird als Hymne der serbischen Soldaten
      bezeichnet, die ihr Zuhause verließen und für Serbien kämpften.
      Tamo daleko wird von einem serbischen Soldaten gesungen, der auf Korfu stationiert ist und für sein Land kämpft.

      Die Streitkräfte Serbiens zogen sich aus Nordalbanien zurück und wurden von den Mittelmächten bekämpft .

      Der Soldat singt von seinem Heimatdorf, der zerstörten Kirche, in der er heiratete, und dem katastrophalen Rückzug seiner Kameraden, von denen viele an Kälte, Hunger und Krankheiten starben.

     • Matan

      S kojim stijegom je Tesla ukopan???

     • Ivana

      S kojim stijegom je Tesla ukopan???
      __
      Tesla je kao što sam već gore citirala ukopan sa zastavama Sjedinjenih američkih država i kraljevine Jugoslavije. Kraljevskom, Karađorđevom zastavom. Onom zastavom koja vas je spasla austrougarskog jarma. Ili si pomislio da bi bio ukopan šahovnicom u vrijeme dok su mu ustaše klale potomke po Smiljanima samo zato što je bio Srbin. Koje apsurde valjate to je Bogu za plakat.

      U prilogu fotografija Nikole Tesle sa Kraljem Petrom II Karađorđevićem i svojim sestrićem Savom Kosanovićem, ambasadorom tadašnje Kraljevine Jugoslavije.

      http://www.gradsubotica.co.rs/wp-content/uploads/2012/07/Tesla-i-kralj-Petar.jpg

     • Matan

      To ja vidim iz ovoga vašega uradka koji se odjednom pojavio.

      I još nešto pa ja nikada nisam sporio da je Nikola Tesla Srbin.

      Što ti želiš meni sada dokazati.Što vi Srbi u stvari želite dokazati s tim .Da ste najpametniji narod na planeti jer je Tesla Srbin.Je li mi to želiš rečći ???

 • peppermintt

  “Ćirilica na tom „mediju“ masovno je slana na Vukovar i to neka se pamti!”

  je i to “darežljivo ” od tih čahura je u dvorištvu pravoslavne crkve u Vukovarskom naselju napravljen veliki ocil četiri CCCC
  morbidno

  • prijedlozi su mu dobri i jako mi se svidio tekst…

   • peppermintt

    je lipo po emocijama a s razumom pisa čovik
    kad spomenu Teslu nedavno bio dokumentarac o njemu i tamo pokazali dokumente on je u Ameriku ušao kao zamisli Šveđanin . Nije jasno zbog čega al prikazalo original dokument
    🙂

    • Grabovica

     A znaš li da je ukopan sa hrvatskim stijegom a ne srpskim.

     Eto koliko je držao do srpstva.Nekako bi logično bilo da je on zatražio da ga kopaju sa srpskim stijegom barem po meni .Po Srbima ne znam 🙂 🙂

     • srka

      spam

     • peppermintt

      je znan
      nedavno sam bila u Vinkovcima i Vukovaru, i u razgovoru sam se jako iznenadila ,ne samo da ljudi su ogorčeni na političku i ekonomsku klimu Hrvatskoj, znaju oni za nas da smo gurnuti na margine ali ipak kažu rado bi kod nas došli živit

     • Ivana

      “Snimak sahrane jednog od najpoznatijih Srba pojavio se pre nekoliko godina i na njemu se vidi kako pogrebna kolona stiže u srpsku katedralnu (sabornu) crkvu Svetog Jovana Bogoslova na Menhetnu. Teslin kovčeg bio je pokriven zastavama tadašnje Jugoslavije kao i Sjedninjenih Američkih Država, a u pozadini se čuli stihovi: “Tamo daleko, daleko od mora, tamo je selo moje, tamo je Srbija…” (Telegraf)

     • peppermintt

      “a u pozadini se čuli stihovi:”
      ispravak netočnog navoda nisu se čuli stihovi nego se čula melodija pjesme Tamo daleko, inače stare narodne pjesme Hrvata koja govori o ljubavi, kako je tamo daleko ljubav 🙂

     • Ivana

      Tamo daleko, inače stare narodne pjesme Hrvata
      ___
      Zijeeeeev…

      Tvorac tamo daleko je srpski pjesnik i vojnik Đorđe Marinković koji ju je napisao na Krfu davne 1916 godine. Čuj stare narodne pjesme Hrvata, hahaha hahahaha ma kako da ne, ajd ne prosipaj se 🙂 I nije bitno jeli melodija ili stihovi, bitno je da se čula srpska pjesma 🙂
      Da se posjetimo Teslinih slavnih riječi:

      “Аko budem imao sreće da ostvarim barem neke od svojih ideja, to će biti dobročinstvo za cijelo čovječanstvo. Ako se te moje nade ispune, najslađa misao biće mi ta da je to djelo jednog Srbina” (Nikola Tesla, 1892 godine/Beograd).

      Ja sam, kao što vidite i čujete, ostao Srbin i preko mora, gde se ispitivanjima bavim. To isto treba da budete i vi i da svojim znanjem i radom podižete slavu srpstva u svetu.“ (Nikola Tesla, 2. juna 1892. godine u govoru studentima Velike škole u Beogradu)

      “Nije mi žao što su ukrali moje ideje,već što nisu imali svoje”

      🙂

     • peppermintt

      Budući su se pojavile sumnje o o nehrvatskom podrijetlu pjesme Tamo
      daleko, njih je otklonio magistar Marko Skender iz Osijeka objavivši u
      Matici, glasilu Hrvatske matice iseljenika, pismo o hrvatskoj pjesmarici
      iz 19. stoljeća u kojoj je prvi put pronašao zapisanu pjesmu Tamo
      daleko.

      o tomu govori i akademik Mirko Tomasović ustvrdivši kako je pjesma Tamo daleko dio hrvatskog narodnog blaga

      osim toga, ovaj melos nije svojstven nasljeđu Srba

      zijevaš ? preporuka lezi ranije , dobar i miran san preporodi čovika

      :))

     • Ivana

      Stvarno? Marko Skender otklonio sumnje :)) I Mirko Tomasović. Wow… Hehe to edukacija sa hrvatske vikipedije? :))

      A za zijevanje, nije do sna i nespavanja ne sekiraj se, nego čovjek čitajući tvoje nebuloze može samo zijevati. Pa u kontekstu tvoje zadnje replike.. još jedan zijeeev…. :))))

     • peppermintt

      stavi lipo ruku i zijevaj do mile volje
      drugo ništa niti ne znaš :))))

      nego lipo ti gore sve piše , pametnom dosta

      akademik Mirko Tomasović je izdao knjigu Raspre i rasprave
      izvrsno štivo

      potraži možda što i naučiš

     • Laktashenko Shumski Shtrumph

      .. čak su i ovi teslini citati falscificirani

     • peppermintt

      a nema potribe za tim nikakve, barem onaj tko drži do sebe neće to koristiti 🙂
      nego zanimljivo je kako to Srbi ne objavljuju Teslin dnevnik, on se nalazi u Beogradu
      to je iznimna povijesna vrijednost
      🙂

     • Laktashenko Shumski Shtrumph

      Sadržaj dnevnika Nikole Tesle još uvijek nećete pronaći nigdje. Strogo
      se čuva u Beogradu. Čuva se kao stroga tajna, jer Srbi ne žele iznijeti
      sadržaj, a sadržaj je, da je on HRVAT i da je samo jedan puta, u svom
      životu, posjetio Beograd. U dnevniku ima puno toga što Srbima ne
      odgovara, pa će zato i dalje DNEVNIK ostati tajna.

      http://www.kamenjar.info/zasto-beograd-skriva-tajni-dnevnik-nikole-tesle/

     • peppermintt

      to ne bi tribao biti razlog, ali je čudno što je nedostupan javnosti …

      ali kako to znaš ako je sadržaj tajan? tko je imao uvida u dnevnik ?tko svjedoči tako

      🙂

     • Laktashenko Shumski Shtrumph

      evo može se nešto pročitati u linkanom članku

     • Ivana

      Smiješan si :))) uz to ko vjetar promjenjljiv :))) živio !

     • Ivana

      :))))

     • Perun

      Ivana “naravno” da je to “hrvatska” rodoljubiva pesma
      Toponimi tj. nazivi kao što su Morava, Veljkov Grad, Timok itd su hrvatski toponimi i mesta.
      —————–
      Rečenice u pesmi kao što su:
      Tamo mi ikona osta i moja krsna slava
      Bеz otadžbinе, dalеko na Krfu živеh ja
      ——
      Ivana “nemoguće” je da nisi znala,
      da hrvati imaju ikone i krsnu slavu*

      i da je hrvatska vojska bila na Krfu

      (*moguće je da gomila konvertita još čuva ikone na tavanu)
      Sve najbolje Ivana
      ———————-
      Pesma

      Tamo dalеko, dalеko od mora,
      Tamo jе sеlo mojе, tamo jе Srbija.
      Tamo jе sеlo mojе, tamo jе Srbija.

      Tamo dalеko, gdе cvеta limun žut,
      Tamo jе srpskoj vojsci jеdini bio put.
      Tamo jе srpskoj vojsci jеdini bio put.

      Tamo dalеko, gdе cvеta bеli krin,
      Tamo su životе dali zajеdno otac i sin.
      Tamo su životе dali zajеdno otac i sin.

      Tamo gdе tiha putujе Morava,
      Tamo mi ikona osta i moja krsna slava.
      Tamo mi ikona osta i moja krsna slava.

      Tamo gdе Timok pozdravlja Vеljkov grad,
      Tamo mi spališе crkvu u kojoj vеnčah sе mlad.
      Tamo mi spališе crkvu u kojoj vеnčah sе mlad.

      Bеz otadžbinе, dalеko na Krfu živеh ja,
      ali sam ponosno klic’o: Živеla Srbija!
      Ali sam ponosno klic’o: Živеla Srbija!

     • peppermintt

      ti govoriš o tekstu koji može biti i jest prilagođen srpskom nacionalnom osjećaju

      ali izvorna pjesma Tamo daleko daleko kraj mora govori o ljubavi, stara je hrvatska narodna pjesma, izvorno potječe s Brača (odakle su i moji korijeni )

      osim toga ovakva melodija NIJE svojstvena srpskoj kulturi

     • ekrem jevric

      da.. u srba su šargije.. pola narodna-pola sevdah.. uglavno jad

     • peppermintt

      šargije trube gusle to je tradicija Srba

      dalmatinski melos-nikako

     • Ivana

      Ma jasno ko dan :)) Nego ne treba se tim hr vikipediji obrazovanju puno opterećivati 🙂 nek mlate gluposti čitaj smij se njihovim glupostima. pozdra Perune uz jednu srpsku na Krfu otpjevanu.

      VOJNIKOVO PISMO

      Evo ti pismo šaljem.
      U krvav odlazim boj.
      Ako se više ne vratim,
      Sačuvaj pismo to.
      Ko li će za mnom tužit,
      Ko li će suze lit?
      Ko li će na mom grobu,
      Beo cvet posadit?
      Majka će za mnom tužit,
      Sestra će suze lit,
      A moja mila draga
      Beo cvet posadit.
      Posadi belu ružu
      Na vrhu groba mog,
      Možda reč prozori,
      Tako je rek’o Bog.

     • peppermintt

      wikipedija ?
      lipo nek si nam napomenula što ti je izvor informacija ccccc

      :)))

     • Ivana

      nimalo zanimljivo..zijeev…

     • Perun

      Interesantna informacija iz nemačkog izvora

      Tamo daleko (kyrillisch: Тамо далеко;
      Deutsch: Dort, weit weg)

      ist ein traditionelles serbisches Lied

      aus dem Ersten Weltkrieg.

      Das Lied wird als Hymne der serbischen Soldaten
      bezeichnet, die ihr Zuhause verließen und für Serbien kämpften.
      Tamo daleko wird von einem serbischen Soldaten gesungen, der auf Korfu stationiert ist und für sein Land kämpft.

      Die Streitkräfte Serbiens zogen sich aus Nordalbanien zurück und wurden von den Mittelmächten bekämpft .

      Der Soldat singt von seinem Heimatdorf, der zerstörten Kirche, in der er heiratete, und dem katastrophalen Rückzug seiner Kameraden, von denen viele an Kälte, Hunger und Krankheiten starben.

     • Matan

      S kojim stijegom je Tesla ukopan???

     • Ivana

      S kojim stijegom je Tesla ukopan???
      __
      Tesla je kao što sam već gore citirala ukopan sa zastavama Sjedinjenih američkih država i kraljevine Jugoslavije. Kraljevskom, Karađorđevom zastavom. Onom zastavom koja vas je spasla austrougarskog jarma. Ili si pomislio da bi bio ukopan šahovnicom u vrijeme dok su mu ustaše klale potomke po Smiljanima samo zato što je bio Srbin. Koje apsurde valjate to je Bogu za plakat.

      U prilogu fotografija Nikole Tesle sa Kraljem Petrom II Karađorđevićem i svojim sestrićem Savom Kosanovićem, ambasadorom tadašnje Kraljevine Jugoslavije.

      http://www.gradsubotica.co.rs/wp-content/uploads/2012/07/Tesla-i-kralj-Petar.jpg

     • Matan

      To ja vidim iz ovoga vašega uradka koji se odjednom pojavio.

      I još nešto pa ja nikada nisam sporio da je Nikola Tesla Srbin.

      Što ti želiš meni sada dokazati.Što vi Srbi u stvari želite dokazati s tim .Da ste najpametniji narod na planeti jer je Tesla Srbin.Je li mi to želiš rečći ???