Prijedor: Uhićeno 12 osumnjičen za zločine protiv čovječnosti

4

Na području Prijedora danas je uhićeno 12 osoba, osumnjičenih za ratni zločin, a pretreseni su objekti na četiri lokacije, priopćeno je iz Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH.

Slobode su lišene osobe čiji su inicijali D.M. /52/, R.S. /71/, R.Č. /56, Z.S. 43/, Ž.G. /46/, I.Z. /42/, Z.M. /45/, B.G. /47/, R.G. /47/, U.G. /53/, R.G. /47/ i R.G. /50/ osumnjičeni da su tijekom 1992. godine počinila zločin protiv čovječnosti na području Prijedora, navodi se u priopćenju.

Ove osobe bit će privedene u službene prostorije Sipe, gdje će nad njima biti izvršena kriminalistička obrada, nakon čega će biti predana Tužilaštvu BiH.

Uhićenja su izvršena po nalogu Suda i Tužiteljstva BiH. /HMS/
“osumnjičeni terete za ubojstva, mučenja, silovanja i druge torture kao i pljačku i uništavanje imovine Bošnjaka u selu Zecovi općina Prijedor, kao krivična djela koja su učinjena u okviru djela progona bošnjačkog stanovništva sa područja sela Zecovi..“

Selo Zecovi u svom sastavu ima i zaseok s imenom BRIŠEVO, s najmasovnijim stradanjem Hrvata u jednom danu tijekom rata na području Republike Srpske; 25. srpnja je ubijeno sve što se kretalo, točnije 67 Hrvata – pobijene su kompletne obitelji Matanović, Atlija, Dimač, Barišić. Najmlađa žrtva bio je 14-godišnji Ervin Matanović, a najstarija 81-godišnji Stipo Dimač.

U spomen na pobijene, red bi bio da bar imenom i prezimenom upoznamo uhićene ‘junake’:

Dušan Milunić zvani „Bizon“, Radomir Stojnić zvani „Grom“, Radovan Četić zvani „Rade“, Zoran Stojnić, Željko Grbić zvani “Mali Cule“, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Rade Grujčić, Uroš Grujčić, Rajko Grbić zvani „Patak“ i Rajko Gnjatović zvani „Aćim“.

„..Preživjeli svjedoci tvrde da su poubijane Hrvate Srbi tukli do iznemoglosti, da su im noževima presijecali tetive na rukama i nogama, da su im odsijecali meso s tijela, klali ih, ubadali noževima po tijelu, odsijecali noseve, uši, spolne organe, parali trbuhe, lomili rebra, ubijali ih drvenim toljagama i krampovima. U velikom broju slučajeva Srbi su primoravali majke, supruge i djecu da promatraju brutalnosti nad muškarcima. Gotovo sve mlađe žene i djevojke silovane su. Stječe se dojam da su se zločinci naprosto takmičili tko će izvršiti najmonstruoznije zlodjelo. U slučaju stradavanja Hrvata Briševa najbolje se vidi do kakve je izopačenosti dovela velikosrpska ideologija. Većina mučenih i poubijanih Hrvata Briševa bili su poljodjelci, rudari i radnici; zatvarani su, mučeni i ubijani bez ikakvog razloga…“
Za razliku od Bošnjaka, hrvatske žrtve će izgleda čekati u budućnosti na neke nove ljude u vladajućim strukturama da obrišu prašinu u ladicama tužiteljstva na optuženične prijedloge podnesene protiv pukovnika vojske RS Veljka Brajičića, bivšeg predsjednika samoproglašene srpske općine Sanski Most, Nedjeljka Rasule,
bivšeg predsjednika samoproglašene autonomne regije Krajina, Voje Kuprešanina, te direktnih izvršitelja zločina nad Hrvatima Briševa: Draška Topića, Dušana Radulovića, Nove i Dušana Babića, Boška i Borislava Vidičevića, Miroslava Štrbca, Đorđa Babića, Pere, braće Stojana i Bore Jevtića, Zorana Pejića i više drugih pripadnika “6. krajiške brigade” i ” 5. kozarske brigade” vojske RS.
forumaš Rita

facebook komentari

 • srka

  O Uzvišeni, podari ovim dezorjentiranim nesretnicima pameti…mladima i podari sirotim, pogubljenim ljudima nebeski raj…jer samo si Ti taj koji čovjeku moze podariti i oduzeti zivot.

  Počivajte u miru.

  by Srka®

  • peppermintt

   ne triba srka čekat , imamo dane zapovjedi kako živit, svaki onaj koji nije učinio dovoljno da se ovi zločinci još davnih dana kazne, sudionik je u njihovim zločinima, svaki od vrha do dna političke hijerarhije
   jer što ti znači nekakva presuda nakon dvadesetgodina, ej ???

   • srka

    Svi smo mi krivi…i ja i ti…i svi ostali…jer se ne treba čekati na drugoga…te samim tim ubrzati proces pravde…da se čovjek sam aktivirao…a ima mogućnosti…

    by Srka®

    • peppermintt

     nismo srka ja odbijam prihvatiti taj relativizam i nekakvo izjednačavanje to svi smo mi krivi svi smo mi jednako odgovorni, to su ti isto floskule koje nam političek elite vrlo uspješno bacaju u lice. Imaš zločin evo recimo u Prijedoru, imaš preživjele žrtve koje su dale svoje iskaze i čiji je posao srka dalje voditi procese? tko prima debele plaće i pogodnosti iz svog položaja ?