Pratite nas

Vijesti

Prijevare: Kako proizvođači automobila mjere prosječnu potrošnju goriva…

Objavljeno

na

Proizvođači automobila već godinama masovno manipuliraju testovima potrošnje goriva, pri čemu se služe nizom najrazličitijih, ali zakonom dopuštenih legalnih trikova, pokazalo je istraživanje europske nevladine organizacije iz Bruxellesa Transport & Environment.

Prilikom mjerenja potrošnje goriva proizvođaći pribjegavaju trikovima kao što je olakšavanje vozila skidanjem “suvišnih” dijelova, prenapumpavanja guma i testiranja na nadmorskim visinama s rjeđim zrakom.

Važeći europki propisi NEDC (New European Driving Cycle), stari su već više od 30 godine te dopuštaju vrlo slobodnu interpretaciju pravila, piše Auto klub.

Prema podacima do kojihe je došao Transport & Environment, službeni podaci koje objavljuju proizvođači od stvarnih se u prosjeku razlikuju za 25, a u nekih slučajevima čak i do 50 posto!

Među dvadesetak načina za friziranje rezultata kojima se služe proizvođači automobila ima i raznih vrlo sofisticiranih postupaka, no većina ih je, valja priznati, vrlo jednostavna.

Primjerice, smanjenje otpora zraka moguće je postići već i najobičnijim zatvaranjem usisnika zraka, pa i prekrivanjem otvora između vrata i karoserije najobičnijom ljepljivom trakom. Isključivanje raznih potrošača energije poput radio aparata ili klima uređaja ovdje se podrazumijeva.

No proizvođači ne staju na tome. Koriste se i posebna supermaziva, mijenjaju se i špur i kočnice, alternator se isključuje kako više ne bi punio akumulator, a vanjska se testiranja obavljaju na nerealno visokim temperaturama te na sasvim glatkim podlogama sa što manjim otporom kotrljanja.

Premda je riječ o trikovima kojima se formalno ne krše važeći propisi, jasno je da je ovdje ipak riječ o najobičnijem varanju kupca, ali ne samo njih.

U istim uvjetima u kojima se mjeri potrošnja goriva mjeri se i emisija CO2, što znači da se ovakvim manipuliranjem izigravaju zakoni koji propisuju smanjenje emisije CO2.

Tim zakonima vozila udovoljeni samo u teoretskim uvjetima, ali ne i u praksi.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Pero Kovačević: Kako je šaptom izbrisano kazneno djelo ugrožavanja državne neovisnosti

Objavljeno

na

Objavio

U važećem Kaznenom zakonu više nema kaznenog djela: “Ugrožavanje državne neovisnosti

Članak 137.

Građanin Republike Hrvatske koji pokuša Republiku Hrvatsku dovesti u položaj podređenosti ili ovisnosti prema kojoj drugoj državi, kaznit će se kaznom zatvora najmanje tri godine. ”

Izbrisano je potiho, bez bilo kakve javne rasprave – da čak u obrazloženju nije navedeno zašto se i zbog čega ukida ovo kazneno djelo. Izbrisano je sračunato “složnim rukama” zastupnika SDP-a i HDZ-a, jer treba voditi računa o “svojim dužnosnicima”da jednog dana ne bi kojim slučajem bili odgovorni i odgovarali za svoja “djela”.
Eto,vidite -kad je riječ o zaštiti i sprečavanju kaznene odgovornosti njihovih bivših i sadašnjih dužnosnika odmah se slože.

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

Peđa Grbin: Ako Bernardić ne odstupi, osnovat ćemo novu lijevu stranku!

Objavljeno

na

Objavio

Peđa Grbin se zbog sukoba s predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem prometnuo u najistaknutijeg buntovnika među stranačkim opozicionarima.

No, Grbin najavljuje i daljnje poteze u slučaju da Bernardić ne odstupi s mjesta predsjednika.

Peđa Grbin je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju izjavio kako su SDP-u potrebne hitne korjenite promjene te da velik dio članova stranke ozbiljno razmišlja o odlasku iz stranke i osnivanju nove lijeve stranke.

“Postoji vrlo velika mogućnost da se osnuje nova lijeva stranka. Vrlo je realno da ta opcija zauzme našu poziciju. U Sloveniji, Španjolskoj, Grčkoj pokazalo se da su stupovi politike, koji su to bili 20, 30 ili više godina, pali u drugi plan” rekao je Grbin o namjerama stranačke opozicije. Dodao je i da je situacija u Splitu i Zagrebu pokazala kako drugi osvajaju SDP-ovo biračko tijelo jer im SDP ne pruža ništa osim fasade i floskula.

“Naš je rejting od prosinca prošle godine do danas deset posto slabiji od HDZ-ova, i to u trenutku kada tri četvrtine građana misli da Hrvatska ide u lošem smjeru. Ako je to nekome prihvatljivo, to je potpuni nedostatak bilo kakve ambicioznosti.” kaže Grbin i optužuje aktualnog predsjednika stranke Bernardića za takvo stanje u stranci.

Grbin također smatra da je Milanović bolje vodio SDP od sadašnjeg vodstva te najavljuje da bi se možda i mogao kandidirati za novog lidera.

“Moj odgovor na to je – ne znam. Trenutno u toj situaciji nisam. Hoću li se kandidirati, odlučit ću kada kandidacijski postupak u SDP-u bude otvoren. Naše glavno pitanje u ovom trenutku nije hoće li Peđa, Siniša, Ranko ili Željko voditi SDP, nego radi li to Davor Bernardić dobro.” zaključio je na kraju Grbin.

facebook komentari

Nastavi čitati