Primitivna parapolitička podmetanja vezana uz posjet KGK Hrvatima u Australiji

11

Na stranu neshvatljiva propagandistička glupost, uz posjet predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Australiji, koja je upravo u tijeku, Večernji list, i to uistinu blago i prikriveno, međutim, unaprijed zaziva, možda čak i navješćuje nešto “drugo”, nešto klandestino, nešto podmuklo, nešto ružno i zlo. Na njihovu žalost, dobri ljudi, niti ima predispozicija, niti ima uvjeta, niti ima “ustaša”, niti ima “neprimjerene ikonografije” (koja je ionako uvijek, samo i jedino, hrvatska, čak i kad je ima).

A ako “neprimjerene ikonografije”, i to bilo kakve, ipak bude, vjerujte, neće samo “australski koordinatori” reagirati na to, učinit će to Hrvati sami: riječ je o najkompaktnijoj hrvatskoj političkoj emigraciji na svijetu, njoj je Hrvatska iznad svega, iznad ideologije i iznad primitivnih parapolitičkih podmetanja.

Karte za susrete s iseljenicima su rasprodane, a čak su se morali tražiti veći objekti kako bi se što više Hrvata, kojih po statistikama u Australiji ima oko 180 tisuća, a po procjenama čak 300 tisuća, moglo susresti s predsjednicom. Kako doznajemo iz drugih diplomatskih izvora, u organizaciju su uključeni i australski koordinatori kako bi se izbjegla moguća neprimjerena ikonografija – piše zagrebački Večernji list.

Nemojte mi vjerovati, dobri ljudi, ali gotovo iste te dvije rečenice, s manjim ili većim varijacijama, doduše, s prilično žešćom retorikom, uz uporabu milozvučnih termina “ustaše”, “najžešća ustaška emigracija” i sličnih, mogle se isčitati i nekada, kad su u Australiju dolazili, recimo, predsjednik SIV-a SFRJ Džemal Bijedić 1973., ili Petar Fleković sa Stipom Šuvarom u izaslanstvu SRH osamdesetih, čak i kad je dolazio prvi predsjednik RH Franjo Tuđman 1995., a osobito predsjednik Vlade RH Zoran Milanović 2014.

“Neprimjerena ikonografija”? Ali, zaboga, kakva je to “ikonografija”?

“Neprimjerena”, ali, zaboga, kome i čemu?

“Australski koordinatori”?

Hm, da su “australski”, najvjerojatnje jesu, čim su u Australiji, ali, zaboga, tko su ti “koordinatori”, što oni “koordiniraju”?

Konačno, o kojim je “drugim diplomatskim izvorima” riječ?

“Drugima”, od kojih “primarnih”?

♦♦♦

Na stranu što mantra o “180 tisuća, a po procjenama čak 300 tisuća”, nema baš velike veze s činjenicama, a ni s mozgom, osobito ne s profesionalnim novinarstvom. Naime, Australija je prilično dobro uređena država, pa poput sebi sličnih, održava redovne Popise pučanstva (Census) gdje je, međutim, upitnik za Census posve različit od onoga koji se koristi u “zemljama bivše Jugoslavije”, u “tranzicijskim zemljama jugoistočne Europe”, na eufemističkom “Zapadnom Balkanu” odnosno u “zemljama Velike Srbije” tj. u eufemističkom “regionu” ili “regiji”, što znači isto.

Po australskom Censusu, koji razlikuje “ancestry” (podrijetlo), zemlju rođenja, jezik kojim se govori u kući, jezik kojim govore roditelji, državljanski status (državljanin, stranac sa stalnim boravkom, stranac s privremenim boravkom, posjetitelj, itd.), analizom se Hrvata (kao takvih) može izlučiti oko 120.000, a “procjene”, e pa one variraju zavisno od toga tko ih iznosi, a kreću se od 300.000 do pola milijuna, pa i više. (http://www.abs.gov.au/census)

♦♦♦

Na stranu i neshvatljiva propagandistička glupost u pokušaju, da su se “čak morali tražiti veći objekti”, kako stoji u Večernjem listu.

Kakvi “veći objekti”?

Veći od čega?

Vjerojatno veći od postojećih!

Ali, zaboga, australsko-hrvatska zajednica kupila je cijelo jedno brdo u Canberri, sagradila kompletnu infrastrukturu, i tamo izgradila najveće državno veleposlanstvo koje na australskom kontinentu postoji, nešto takvo ne posjeduju ni Amerika, ni Kina ni Rusija. Hrvatski katolički, društveni i sportski centri, domovi i dvorane najveći su u Australiji, barem u odnosu na druge – i to sve druge, ili bilo koje druge! – nacionalne/etničke zajednice, i to doslovno u svim velikim gradovima (Sydney, Melbourne, Adelaide, Perth, Canberra).

(Ovo je stari i uistinu nesavršeni, očito nogometom inspirirani, link na wikipediju, ali, recimo da bude za početak onome koga to eventualno zanima: https://en.wikipedia.org/wiki/Croatian_Australians)

♦♦♦

Konačno, vratimo se na početnu zastrašujuću tezu o “neprimjerenoj ikonografiji” i “australskim koordinatorima” koji “neprimjerenu ikonografiju” nadziru, u smislu da je onemogućavaju, sprječavaju ili zabranjuju.

Pretpostavimo da je riječ o hrvatskim grbovima s početnim prvim bijelim poljem, ili s hrvatskim grbovima bez “krune” (koja sadrži grbove hrvatskih povijesnih pokrajina i gradova), te da je uz njih riječ o “ikonografiji” koja asocira na NDH ili je pak riječ o slikama i posterima Ante Pavelića, dakle, o ustaškoj ikonografiji, pa recimo ovako: prvo, Australija – kao demokratska i iznad svega multikulturna i multikulturalna zemlja! – nema apsolutno nikakvih zakonskih odredbi po kojima bi takvo što bilo zabranjeno!

I to ih nema u odnosu na bilo koju etničko/nacionalnu zajednicu, bez obzira na njenu veličinu ili društvenu ulogu, počevši od onih malih, poput samoanske, sudanske ili nigerijske, do najveće, opće anglo-keltske!

U nekim hrvatskim domovima, u cijeloj Australiji, čini mi se, njih desetak, u njenim unutarnjim dvoranama, doista su izvješene Pavelićeve slike (u jednomu stoji čak i umjetnički neloše oblikovano poprsje), redovito uza slike Starčevića, Radića, Stepinca i Tuđmana (zanimljivo, nigdje nema ni Tita, ni Mesića, ni Josipovića, jajmenejaj!), no i u tim slučajevima vrijedi opće, temeljno i vrlo zakonito pravilo: kad bi to australskoj državi, Commonwealthu of Australia, kako se to oficijelno kaže, ili bilo kojoj od njezinih federalnih sastavnica, smetalo, narušavalo zakone, narušavalo javni red i mir, posebno ako bi izazivalo nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju ili netrpeljivost, dobri ljudi, vjerujte mi: australska bi država već davno to skinula, ukinula i zabranila.

Doduše, nema takvih zakona ni u RH, samo je problem što se postojeći, neprijeporno demokratski sročeni hrvatski zakoni, redovito tumače na način koji više svjedoči o neprekinutoj, stalnoj, trajnoj ideološkoj borbi, zapravo ratu, nego onako kako bi trebalo – razumski, logično, činjenično, u skladu s demokratskim načelima zapadnoeuropske kršćanske civilizacije.

♦♦♦

Večernji list, i to uistinu blago i prikriveno, međutim, unaprijed zaziva, možda čak i navješćuje nešto “drugo”, nešto klandestino, nešto podmuklo, nešto ružno i zlo.

U prijevodu na razumljiv hrvatski, pozivanjem na “druge diplomatske izvore”, što god to značilo, Večernji list – kojega smo nekada u Poletu od milja zvali Bezgrešnjakom – navješćuje “mogući skandal”, i to za “domaću uporabu u političkoj Hrvatskoj”.

Pa sad zamislite, što bi se babi tilo, a što bi joj se snilo u medijima poput Indexa, Novosti SNV-a, Telegramu, u Hanza medijima, TV N1, i na mnoštvu antifa-portala, organizacija, u mokrim snovima dijela zastupnika SDP-a u Hrvatskom Saboru, itd…

Na njihovu žalost, dobri ljudi, niti ima predispozicija, niti ima uvjeta, niti ima “ustaša”, niti ima “neprimjerene ikonografije” (koja je ionako uvijek, samo i jedino, hrvatska, čak i kad je ima, da se razumijemo.)

A ako “neprimjerene ikonografije”, i to bilo kakve, ipak bude, vjerujte, neće samo “australski koordinatori” reagirati na to, učinit će to Hrvati sami: riječ je o najkompaktnijoj hrvatskoj političkoj emigraciji na svijetu, njoj je Hrvatska iznad svega, iznad ideologije i iznad primitivnih parapolitičkih podmetanja, poput ovoga na koji sam potrošio toliko pustih riječi, ako se dobro razumijemo.

Piše Mate Bašić/ProjektVelebit

Kolinda Grabar-Kitarović je prva koja je nakon pokojnog dr. Franje Tuđmana posjetila iseljeništvo u Australiji

facebook komentari

 • Lilith

  Bravo Mate! Držim da nisi uzalud ‘potrošio’ riječi! Hvala na ovim pojašnjenjima

 • Pingback: PREDSJEDNICA REPUBLIKE HRVATSKE "PIEPA PLAVKA" KGK U POSJETI KOD AUSTRALSKIH HRVATA - Otporaš()

 • Rudolf Mišić

  Mate Bašić, od srca ti hvala na fer komentu, naša prijesednica je dragulj naše
  lijepe domovine Hrvatske, Australiski Hrvati se ponose sa Kolindom Grabar
  Kitarović. Kada govorimo Australiski Hrvati, da se razumijemo, mi smo isto extrimno
  ponosni i na našu drugu domovinu Australiju, jer smo dio nje i našeg života u njoj.

 • bubnjar

  Ustaška ikonografija može biti samo ona na kojoj je slovo “U” u pleteru. I ama baš ništa više.
  A to što su većina novinara i ljevičara izdajnici, koji u poviestnom grbu vide “U” kojega nema, to nam samo govori koliko Hrvati imaju smrtnih neprijatelja u vlastitoj zemlji, među vlastitim narodom.

 • Vladimir Dananić

  Pa moglo bi biti neprimjerene ikonografije. Strah je opravdan. Naprimjer, mogao bi se naći koji provokator s partizanskom kapom po uzoru na Josipovićev naputak o „lepim kapama partizanskim“, zatim slike što prikazuju Tita, itd. Ima neprimjerene ikonografije koliko hoćete.

 • Dusko Besenic

  Sjećate li se velikog podmetnutog požara oko Splita i neobičnog neshvaćanja riječi izrečene od Predsjednice, a glavni lik koji je čudno shvatio njezine riječi je bio drug Plenković?! Neke prilike se iskoriste, a neke se iskonstruiraju, a kako je u politici slučajnost skoro nemoguća, ovo može biti lagani početak kampanje PROTIV Predsjednice, za idući mandat, jer drug Plenković je SIGURNO ne želi opet na čelu države, jer je preočigledno sposobnija i veći domoljub od njega, a to mu smeta, jako mu smeta, na izvršavanju političkih zadataka koje je dobio! Kakve to veze ima sa ovom posjetom Australiji? Pa, ima, jer se pokušava insinuacijama o ,, nečemu što bi se MOGLO dogoditi”, a što se nije dogodilo! Starije će to podsjetiti na doba jugoslavije…isti mentalni sklop i ista receptura psihološkog djelovanja na narod, na njegovu podsvijest, koja treba povezati Predsjednicu sa nečim (bilo čime) negativnim, tako da čim pomislite na nju da vam se javi neki osjećaj neugode i odbijanja, što je vrlo poželjno stanje prigodom izbora! A drug Plenković je pozitivan lik za VL, šta ne? A pozitivnima se pomaže!? O, kada bi svi bili svijesni koga imamo za Premijera?!

  • Istina

   Da. Bolesni mentalni komunistički sklop je i ovdje na sceni. Postavlja se pitanje što je za koga “neprimjerena ikonografija”? Za njih je sve hrvatsko neprimjereno, a nije im neprimjerena ikonografija u Kumrovcu, Srbu i diljem Hrvatske kuda prolaze četnici i antife. Spomenici četnicima u sred Hrvatske njima nije ništa neprimjereno. Mi smo pobijedili u ratu, ali smo izgubili u miru.

   • Dusko Besenic

    Kako bi bilo dobro da su branitelji odmah po završetku borbenih djelovanja, ioš u uniformama, došli i izveli DIREKTNU LUSTRACIJU !

    • Istina

     Ja sam planirao to u Livnu, ali nisam imao podršku.

    • Maks

     Tom su se nadali cak i lokalni policijski mocnici “Sve ce doci u red kad se branitelji vrate s bojista!!! Znali su to i oni drugi, imali jaku vojnu komandu , onda osnivali jednu braniteljsku udrugu za drugom kako bi ih podjelili i razjedinili.

 • Zdravko Sondic

  Da zele je degradirati ali im nece uspjeti.Predsjednica je je najveca moralna podrska
  hrvatima u iseljenistvu i Domovini i vrijeme je na nasoj strani a atifi neka pate.Pravda je
  spora ali na kraju pobjeduje. Neka Bog cuva Hrvatsku i sve istinske hrvate diljem
  svjeta.