Pratite nas

Primošten u rukama četnika

Objavljeno

na

Naravno, jasno je da su naši komentatori prvenstveno imali u vidu da sve to što izaziva kompleks kod gazda našim političarima još stravičnije djeluje na psihu naših političara. Još davno, prije nego što smo vidjeli na djelu genocidnosti Hrvata koja se ogleda u stravičnom pravljenju zečeve od Srba, to sam opisao u pitalici:

-Koja je razlika između četnika i Jugoslavena?

-Četnik je pošteni četnik, a Jugoslaven je pokvareni četnik!

Vidimo da su danas ti pokvareni četnici na vlasti u Hrvatskoj i sve rade u sprovođenju velikosrpske politike. Gori su i od najgoreg četnika, što i jest sadžaj moje pitalice, zar ne? Zapravo, još je kineski filozof Sun Tzu te koje služe drugima protiv vlastita naroda nazvao najogavnijim ljudima. Među nama Hrvatima nažalost ima i onih koji pokažu da i od toga može biti još gore. Naime oni služe i dalje interesima onih koje je Hrvatska tako porazila u ratu da je sam njihov vođa svoju vojsku usporeio sa zečevima.  Veliki Šegedin je bio iznenađen brojnošću tih Hrvata koji tako strastno mrze svoj narod. Zapravo Šegedin nije bio precizan: oni se samo prikazuju kao Hrvati a od njihovog naroda su Hrvati napravili zečeve. Pa kako ne bi još više mrzili te genocidne Hrvate, zar ne?

Zato su mnogi naši komentatori i predvidjeli nastavak njkihova obračuna s glavnim krivcem za sve to – s Franjom Tuđmanom. Predvidjeli su ono što je počelo u Primoštenu i to na lukav način. Naime pokvareni četnici koji se pojavljuju u naslovnoj ulozi nisu ćlanovi vladajuće koalicije na državnoj razini:

PRIMOŠTEN: Stipe Petrina ukinuo Ulicu dr. Tuđmana

Slobodna Dalmacija, 20. 07. 2013.

Primošten nakon 12 godina više nema Ulicu dr. Franje Tuđmana. Glasovima vladajuće Nezavisne liste načelnika Stipe Petrine, ulica na atraktivnoj lokaciji usred Primoštena preimenovana je u povijesni toponim Mala Raduča.

Protiv su bila dva HDZ-ova vijećnika, dok je vijećnik HNS-a bio suzdržan. Oduzimanje ulice izazalo je zgražanje vijećnika HDZ-a dr. Marija Jurina.

– Radi se o nerazumnom činu jer je Tuđman najveća povijesna ličnost u proteklih nekoliko stoljeća – smatra dr. Jurin.

– Tuđman je privatizacijskom pljačkom osiromašio hrvatski narod i nanio mu najveću štetu. Pokrenite zakonski postupak, pa možda Tuđman ponovno dobije svoju ulicu – odgovorio je Petrina.

Tako neki “Hrvati” pokazuju velikom kineskom filozofu da njegova definicija o najogavnijim kjudima nije bila najpreciznija. Točna je samo ako se odnosi na ostatak svijeta bez Hrvatske.

Jeste da Hrvati razoružani mogu napraviti zečeve od agresora. Ali i to da među njima ima i najogavnijih među najogavnijima, zar ne?

Moj komentar sramotne odluke vlasti u Primoštenu prenio je Hrsvijet, ali izbačena je riječ pokvarenih iz naslova. Zapravo možemo misliti o četnicima što god hoćemo, ali oni rade to što rade za svoj narod, a ovi naši pokvareni četnici nisu Srbi, ale njih narod je isti – srpski narod. Kada još znamo kako su hrvatski ratnici ponizili srpsku vojsku u Domovinskom ratu pa je svoje Slobodan Milošević nazvao zečevima, onda su ti hrvatski pokvareni četnici doista nešto najogavnije viđeno u povijesti.

Čini mi se da zato nije u pravu moj dragi prijatelj koji mi je napisao:

Nije tu, Josipe dragi, riječ o “pokvarenim četnicima”, nego o ČETI POKVARENJAKA!

Ne sporim dio o četi pokvarenjaka. Međutim, činjenica je da njihov čin ide na ruku velikosrpskoj politici, pa se ipak radi i o pokvarenim četnicima. Taj dio kod mene ima više na težini jer korist koju ima velikosrpska politika je mnogo veća!

Naravno, nisam jedini koji vidi kako je sve to samo u službi velikosrpske politike, pa mi javljaju iz HRVATSKOG FOKUSA da su i oni objavili sličan članak:

Primoštenci su svojedobno među prvima pohrlili jednoj ulici dati ime  Predsjednika Franje Tuđmana. Tko ih je na to tjerao? Nitko. Valjda im se učinio takav „vitar“. Sigurno su pak prvi koji su mu ime odlučili baciti u smeće. Tako je naime odlučio tamošnji vlastodržac, neki Petrina. Potez mu je, gle čuda, izazvao pozornost i prvog Dnevnika Hateveja čak. Nema što, zna čovjek odkud vitar puše.

PRIMOŠTEN – Ulica dr. Jovana Raškovića

Neki se sada čude ovakvom događaju, a ja smatram kako nema  mjesta ni najmanjem čuđenju. Ta Primošten je mjesto u  kojem se u opuštenoj atmosferi ljetnih odmora pisao Memorandum SANU-a. Bit će uz dobru spizu, štogod vina, pisao ga Dobrica Ćosić, gost kod slavnog primoštenskog domaćina dr. Jovana Raškovića koji je valjda također dodao koji zarez. Ponajprije zbog tih domaćinstava Rašković  je zaslužio i titulu srpskog akademika, doduše dopisnog.

 

Što je pak Memorandum SANU-a donio Hrvatskoj poznato je, a eto od njegove „atmosfere“ u Primoštenu dosta toga izgleda ostalo. Mogao bi se taj „duh“ i turistički iskoristiti. Najprije negdje nabiti spomen ploču: „Ovdje se pisao Memorandum SANU-a“, pa po turiste. Kako su Srbijanci već napisali Memorandum Dva, treba im omogućiti da treći pišu ili drugi prepravljaju ljeti u Primoštenu.

Nakon što se otarasio mrskoga imena Tuđmana, lako se Mala Raduča, tako se naime prije  nazivala ta ulica, podijeli popola, pa pola ili malo više Dobrici, kad umre, a druga polovica Jovi Raškoviću može već sada. Moglo bi se razmisliti pa nekome trgu dati ime Trg Memoranduma SANU-a, a ima još mnoštvo kombinacija. Žao mi je, ali prinuđen sam spomenuti jednu, skoro, poslovicu  s „tih prostora“ koja kaže: Nit od Vlaja pomorca, a nit od mještanina jednog mjesta „s tih prostora“ – čovika.

Tomislav Gradišak

Mijo piše:

Poštovana gospodo

Naša hrvatska kulturna, gospodarska i politička sadašnjost  nažalost  potvrđuje  da RAT  protiv  DRŽAVE HRVATSKE i

HRVATSKOGA  NARODA  nije završio. RAT  traje,  nastavlja  se  DRUGIM  SREDSTVIMA.

Što činiti ?

Prvo, HRVATI  MORAJU SHVATITI  da je DRŽAVA HRVATSKA  VIŠETISUĆLJETNO  VLASNIŠTVO  HRVATSKOGA NARODA  a VLASNIŠTVO  OBVEZUJE  koje  se  MORA  BRANITI   i ČUVATI  SVIM  SREDSTVIMA.

Drugo, TO  NAJVEĆE  VIŠETISUĆLJETNO  BLAGO -VLASNIŠTVO-  HRVATSKOGA  NARODA -DRŽAVU  HRVATSKU-

KOJA  OMOGUĆUJE  OPSTANAK -ŽIVOT-HRVATSKOMU  NARODU  NIJE  DOPUŠTENO  DIJELITI  NI  S JEDNIM DRUGIM  NARODOM.

I dok u Hrvatskom Fokusu komentiraju Primošten u svijetlu uzroka Domovinskog rata, Ante mi iz Australije šalje podsječanje na jedan drugi dio povijesti tog našeg (?) grada:

Josipe,

od  moje  Marije,dobio  sam  knjigu  o  povijesti  Primoštena  i  sadaću  točno  napisati o  četničkom  pokolju  u  Primoštenu

TRAGIČAN   DOGADJAJ  NA  27.XI. 1938, GODINE  U  PRIMOŠTENU

Jere Huljev  Dupinov  iz  Primoštena u njegovoj knjigi o običajima i povijesti  Primoštena, napisao je o žandarsko- četničkom-orjunaškom zločinu u Primištenu na 27.XI.1938.godine. Toga  dana u Primoštenu je bio predizborni skup naroda  za glasanje, za Hrvatsku seljačku stranku, gdje je bilo više od dvije tisuće naroda, koji su se okupili na prostoru, oko crkve  Sv. Roka, sa hrvatskim zastavama i povicima, Živija Maček i Živila Hrvatska. Tu su pred  narod  izašla dva žandara. Jedan od njih uzeo je pušku i ubio je Vicu  Bolanču. Obadva žandara nastavili su pucati. Ubili su i Radu Radića i teško su ranili, Jeru Petrinu i Ivana Tunkova, kojega su probili sa nožem na puški. Tu su ostali ležati mrtvi i Ante Gaćina i teško ranjeni Ante Skorić, koji je od rane preminuo u bolnici u Šibeniku. Tako su tada ubijeni Hrvati, Vice Bolanča, Ante Gaćina, Ante Šušnjara, Rade Radić i Ante  Skorić, koji je od rane preminuo u bolnici u Šibeniku.

Jere  Huljev  je  napisao;” Ta dva žandara su posli tog zločinačkog podhvata još pobjednički promarširali uz Varoš i kroz selo.”…..”A kad je sprovod s pokojnicima doša na Rudinu,(trg u Primoštenu), začuja se jaki muški povik, SLAVA HRVATSKIM MUČENICIMA OD   SRPSKE   RUKE.”   Cili  sprovod  je  odgovoria, SLAVA  IN.”

Primoštenske   žrtve, to je predsjednik Franjo Tudjman, naglasio u njegovom govoru u Benkovcu. Do danas u Primoštenu nije postavljen nikakav spomen, za pobijene  Hrvate, koje su pobili srpski četnički žandari. Nije postavljen, jer to ne žele orjunaši u Primoštenu, kojima ne odgovara ni ime ulice, Franje  Tudjmana.

Da, kako može biti u Benkovcu ulica Franje Tuđmana kad je on govorio o Primoštenskim žrtvama. Doista je našim pokvarenim četnicima doliko na srcu njihov ljubljeni srpski narod da čovjek mora pustiti suzu što moraju živjeti tako daleko od svog ljubljenog naroda, zar ne?

Josip Pečarić

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

HRT otkazao Jurkasu suradnju nakon peticije inicijative “Ivo Pilar”

Objavljeno

na

Objavio

Anđelo Jurkas više neće surađivati na HRT-u. Povod za to je, kako su nam potvrdili s HRT-a, taj što je Jurkas navodno povrijedio njihov etički kodeks.

– Obavješćujemo Vas da se Hrvatska radiotelevizija odlučila zahvaliti na suradnji spomenutome vanjskom suradniku nakon što je utvđeno da su njegovi stavovi izneseni na društvenim mrežama u neskladu s Etičkim kodeksom za novinare i kreativno osoblje Hrvatske radiotelevizije i drugim unutrašnjim pravilnicima Hrvatske radiotelevizije koji se odnose na naše zaposlenike, ali i sve vanjske suradnike – stoji u odgovoru na naše pitanje s HRT-a, javlja VečernjiList

Podsjetimo, Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga i koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, zatražili su trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa, zbog teških kršenja Općih pravila o radu i ponašanju zaposlenika HRT-a i teških kršenja odredbi Etičkog kodeksa HRT-a.

Alo Bing, može dostava tri tone anthraxa i jedno pedesetak bombi na Markov trg. aktivirati i ostaviti tamo u crkvi, platit će onaj simpatični sjedokosi deform u kolicima. Cijena prava sitnica. Šifra: Kajzer Soze – napisao je Jurkas u vrijeme braniteljskih prosvjeda. Nakon što ga je HRT angažirao reagirali su iz Građanske inicijative Ivo Pilar, portala Kamenjar.com kao i još nekih portala. No, Jurkas je pokušao demantirati te navode, tvrdeći kako je i sam dijete branitelja, te kako se radilo o šali, odnosno referenci na strip Alan Ford.

Pročitajte u dokumentu u prilogu što je sve pisao Jurkas:

Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga zahtijeva trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Pater Ike Mandurić: Slobodu srca, kao ni slobodu Domovine, nitko ti ne daruje. Za nju se izboriš

Objavljeno

na

Objavio

JESI LI SLOBODAN? (PRIJAVI SE!)

Kad je rat započeo; kad je postalo opasno; kad se tražio netko tko je spreman preuzeti odgovornost, isplivala je prikrivena vrijendost duše.

Najednom je postalo vidljivo kako nisu svi isti, i kako su, među privodno jednakima, velike razlike. Iskrsnuli su oni koji su imali vlastiti stav, istinsku spremnost, crtu samopouzdanja; oni koji su se vlastitom idejom i mišlju davno otrgnuli od majčinih skuta; oni koji su duhom bili slobodni i svoji – i već odavna nisu morali polagati račune nekim tutorima.

Isplivali su slobodni duhom, i koji su se već odavno bili lišili toga da za stvari srca moraju pitati tatu i mamu. Takvu su već dugo, i prije rata, slobodarskom spremnošću za žrvu živo disali punim plućima.
Isplivao je Blago Zadro.

Bilo je onih koji su od ovih slobodnih, izgledali bolji i plemenitiji. Onih koji su poznavali više domoljubnih pjesama, povjesnih tragedija; bilo je puno onih koji su više lili suze za domovinom Hrvatskom; koji su imali više načelnog suosjećana; više blagosti i nježnosti… Ali, samo zato jer nisu bili svoji, i jer nisu bili slobodni, ostali su na dnu, i zarobljeni, i neslobodni, mogli su samo gledati kako im povijesni trenutak krade šansu za herojstvo, i kako život pored njih prolazi. A on uvijek prolazi.

Rijetki to, kao Bruno Bušić, znaju prepoznati, i koji su slobodni krenuti za srcem.

Slobodu srca, kao ni slobodu Domovine, nitko ti ne daruje. Za nju se izboriš, za nju se sam odgojiš. Životna šansa i poziv stalno su u Tvojoj svagdašnjici. I prigoda da slobodu pronađeš.

Na današnji dan za Domovinu i za ljudskost, život su dali dva heroja. Blago Zadro i Bruno Bušić! Naizgled, posve različiti. A u jednom posve isti: posve slobodni da, žive ili umiru, za ono za što sami žele.

Puno je dobrih i “svetih”, ali neslobodnih toliko da se ni za Kristom ne usude krenuti bez dopuštenja drugih. Šteta, šteta za takve! Oni ni sveti nikad postati neće, ako prije toga ne postanu slobodni.

Danas te pozivam u školu slobode. Dečki, Vas posebno!
Prijavi se, čekam te!

PRIJAVI SE!

>> Prijava ovdje

facebook komentari

Nastavi čitati