Priopćenje UDHOS-a: Zašto smo pristali na izmještanje ploče!

UDRUGA HOS-a grada Zagreba objavila je priopćenje u kojem su objasnili što se sve događalo sa spomen pločom 11 poginulih pripadnika te postrojbe u Domovinskom ratu, koja je bila postavljena u Jasenovcu i zašto su pristali da se ploča izmjestiti u Spomen park hrvatskim ratnicima gdje se nalaze spomenici još 17 postrojba Hrvatske vojske.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

U znak pijeteta i zahvalnosti jedanaestorici poginulih pripadnika Hrvatskih obrambenih snaga, Udruga dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga Zagreb (UDHOS), 5. studenoga 2016. godine, postavila je u Jasenovcu spomen-ploču u skladu sa zakonskim propisima Republike Hrvatske. Spomen-ploča je postavljena u suradnji s obiteljima poginulih hrvatskih branitelja, uz sve potrebne dozvole Općine Jasenovac.

Svjedoci smo kako je postavljanje spomen-ploče u Jasenovcu izazvalo niz reakcija i dovelo do određenih podjela u hrvatskom društvu, čime je oskvrnuta izvorna i jedina svrha njenog postavljanja – pijetet prema jedanaestorici mladića koji su izgubili živote braneći svoju Domovinu.

Poginuli pripadnici HOS-a krenuli su u obranu Republike Hrvatske bez razmišljanja o bilo kakvim ideologijama, s jedinim ciljem osloboditi svoj narod i zemlju od nametnute agresije. Stoga želimo da nas se ne dovodi u vezu ni s jednim političkim pokretom i ideologijom, a od Vlade Republike Hrvatske očekujemo da nas zaštiti od političkih podmetanja i dovođenja u kontekst koji bi štetio Hrvatskoj.

Vezani smo isključivo za Domovinski rat, obranu i oslobađanje Republike Hrvatske i to je jedini pokret kojem smo pripadali.

Odajući jednaki pijetet svim hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu i svim žrtvama totalitarnih režima, u suradnji s obiteljima poginulih hrvatskih branitelja, Gradom Novskom, Općinom Jasenovac, Vladom Republike Hrvatske i udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, u okviru postojeće zakonske regulative, pronašli smo zajedničko rješenje kojim ćemo na primjeren način obilježiti uspomenu na jedanaest hrvatskih vitezova, pripadnika HOS-a, premještajući spomen-ploču u izvornom obliku na drugu lokaciju.

Spomen-ploča HOS-a bit će postavljena na području grada Novske uz spomen obilježja svih ratnih postrojbi koje su branile područje zapadne Slavonije.

Zahvaljujemo svim institucijama koje su doprinijele u postizanju zajedničkog rješenja, posebno Općini Jasenovac, Gradu Novska, svim udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, Vladi Republike Hrvatske i njenom predsjedniku Andreju Plenkoviću.

Ova suradnja primjer je kako se kroz dijalog i kompromis mogu iznaći rješenja kojima se izbjegava vrijeđanje žrtava logora Jasenovac, a ujedno jamči očuvanje vrijednosti i stečevina Domovinskog rata, štiti dignitet hrvatskih branitelja ne dovodeći ih u kontekst koji bi na bilo koji način štetio Republici Hrvatskoj.

Nadamo se kako će ovo spomen-obilježje u Novskoj postati mjesto hodočašća i okupljanja za sve iskrene domoljube koji poštuju žrtvu onih kojima je Hrvatska najzahvalnija i trajno čuvaju vrijednosti koje su nam prenijeli.

UDHOS ZAGREB

Tuđman o prisluškivanju iz BiH: “Oni naprosto ne žele uspostaviti prijateljske odnose s Hrvatskom”

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatske Ranko Ostojić u četvrtak je izvijestio javnost kako je to tijelo zatražilo očitovanje sigurnosno-obavještajnih-agencija vezano uz navodno prisluškivanje hrvatskih dužnosnika od strane BiH.

“Odbor je zatražio očitovanje Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) i očitovanje hrvatskih sigurnosno-obavještajnih agencija vezano za izjave ministra sigurnosti BiH o tome da se prisluškuju dužnosnici Republike Hrvatske.

To je bio i povod za traženje dodatnog izvješća ima li takvih slučajeva i s drugim zemljama i imat ćemo zatvorenu sjednicu odmah po primitku očitovanja naših sigurnosnih službi”, rekao je Ostojić, javlja Dnevnik.hr.

“Nedopustivo je da se dogodi, a pogotovo da netko tako javno navodi, da se prisluškuju dužnosnici. Bez obzira na opravdanje i kasnije demantije tražimo da naše sigurnosne službe izvijeste ovaj Odbor o tome što se konkretno događa i koje su mjere poduzete s naše strane. Mislim da na to treba imati adekvatan odgovor i izvršna vlast”, kazao je Ostojić.

Agrokor i širenje HEP-a, ali i odnosi hrvatske vlade i mađarskog mol-a, teme su koje, piše tjednik, zanimaju tajnu službu susjedne države. Miroslava Tuđmana, brinu izjave koje stižu iz BiH.

“Prvi zaključak koji se može izvući jest da se tamo radi po interesima pojedinih grupacija ili političkih opcija”, smatra Miroslav Tuđman iz HDZ-a.

Hrvati u BiH, jedno su od ključnih vanjskopolitičkih ciljeva vlade Andreja Plenkovića. U toj je zemlji bio već nekoliko puta pa ovakvi postupci tajne službe BiH, za Tuđmana, su jasna poruka.

Podsjetimo, mediji u BiH su prenijeli u srijedu riječi ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića koji je potvrdio da je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH, u skladu sa zakonima i Ustavom BiH, prisluškivala određene hrvatske dužnosnike s ciljem zaštite ekonomskih interesa BIH i njenih građana.

Ipak se odgađa Noć kazališta

Nakon apela Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.) da se Međunarodna manifestacija Noć kazališta ne održi 18. studenog, na Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje, organizator, NS Dubrava, je samo dan nakon toga,  i na svojim službenim stranicama objavio novi datum.

Dakle, ova manifestacija se odgađa i bit će održana 25. studenoga, bez obzira što će se u drugim državama održati onako kako su pravovremeno obavijestili.

To je svakako dobro došao potez organizatora, jer nikako ne bi imalo smisla da se „poklope“ kazališne predstave i sjećanje na dane ponosa i slave!

Međutim, pojedini hrvatski (?) portali su vrlo zločesto reagirali na apel branitelja, zalažući se da se manifestacija ipak održi 18. studenog, samo da se toga dana  što više skrene pozornost s održavanja skupova u Vukovaru i Škabrnji.

To im, srećom,  ovog puta, nije uspjelo.

Mladen Pavković