PRIOPĆENJE ZA JAVNOST: Bankrot države je već davno programiran. Odvjetnici ozakonjeno pljačkaju, a država kroči u bankrot

0

Manja grupa odvjetnika u Hrvatskoj zahvaljujući tarifama koje su sami donijeli ostvarila je basnoslovnu imovinsku korist i postala najutjecajnija snaga u društvu. Zahvaljujući svojoj financijskoj moći odvjetnici i njihovi lobiji zauzimaju odlučujuće položaje u aktualnoj vlasti i svim političkim strankama. Financijska moć te grupe odvjetnika došla je do izražaja nedavno kada je njihov vodeći čovjek iskupio Milana Bandića iz Remetinca uplativši gotovinsku jamčevinu u iznosu od 14 milijuna kuna.

Prije više od 20 godina cehovska udruga pod imenom Hrvatska odvjetnička komora dobiva zakonodavne ovlasti u određivanju svojih tarifa, što je jedinstven slučaj u svijetu. Ta ista Komora je iz razumljivih razloga zloupotrijebila svoje ovlasti i donijela odvjetničke tarife koje su višestruko više od tarifa u ostatku civiliziranog svijeta. Tako u Hrvatskoj troškovi ovršnog postupka za dug od 10 kuna iznose približno 1000 kuna. Usporedbe radi troškovi ovršnog postupka za taj iznos u bogatoj Njemačkoj iznose 1/5 hrvatskih troškova.

Tako neznatan dug hrvatske sirotinje prema gradskim, državnim i paradržavnim organizacijama završava kod nekolicine odvjetnika i postaje znatan dug, jer preko noći naraste od 10 kuna na 1010 kuna.

Utjerivanje duga za HRT pretplatu, gradske usluge Zagrebačkog holdinga i sličnih organizacija postale su najunosniji poslovi u Hrvatskoj, a on je predodređen samo nekolicini odvjetnika. Tako ozakonjenu pljačku omogućava aktualna vlast i sve dosadašnje vlasti, jer je vlast sve te godine bila pod izravnim utjecajem odvjetničkog lobija. Svi dosadašnji pokušaji donošenja Zakona o odvjetničkim tarifama, kojeg sve države EU-a imaju, bili su bezuspješni. Nije ni čudo ako se uzme u obzir činjenica da su na čelu Ministarstva pravosuđa bili uglavnom odvjetnici.

Ne samo da su odvjetnici utjecajni u 2 velike političke stranke nego su sve političke alternative od samog početka stavljene pod kontrolu odvjetničkog lobija. Tako se odvjetnički lobi pobrinuo kod osnivanja nove stranke „Hrvatska zora“ da se za zamjenika predsjednika Stranke izabere odvjetnik koji zastupa ni manje ni više nego Hrvatski telekom. Poznato je da Hrvatski telekom ima mnoštvo sitnih dužnika, a utjerivanje takvih dugova je ekstremno profitabilno. Na primjer 100 000 ovršnih postupaka donosi iznos od 100 milijuna kuna. U odnosu na takve iznosu uplata iznosa od 14 milijuna kuna koju je jedan od takvih odvjetnika platio za Milana Bandića je više nego dobra investicija. Naime teško je zamisliti da je broj dužnika Zagrebačkog holdinga i drugih gradskih tijela godišnje manji od 200 000 tisuća. Iz toga proizlazi da onaj tko zastupa Zagrebački holding i Grad Zagreb može računati s prihodima od najmanje 200 milijuna kuna godišnje samo od utjerivanja bagatela dugova.

Druga cehovska privatna udruga pod imenom ZAMP bilježi povećanje prihoda za 30% u zadnje 3 godine. Cjelokupnu administraciju ZAMPA obavlja Marko Vojković, bliski prijatelj aktualnog predsjednika Države (više).

Bilo bi zanimljivo utvrditi koji odvjetnik zastupa ZAMP kod utjerivanja njihovih potraživanja.

Odvjetničke tarife u Hrvatskoj su u velikoj mjeri razlog za nefunkcioniranje pravosuđa, jer velika razlika u mogućnosti zarade između sudaca i odvjetnika razlog je bio za masovni prelazak iskusnih sudaca iz sudstva u odvjetništvo u 90-tim godinama, a time su sudovi ostali prepušteni početnicima i postali stratište za supruge utjecajnih političara i članova interesnih lobija.

Danas je Hrvatska država u kojoj sudski postupci u građanskim sporovima traju 10 i više godina, što isključuje ma kakve investicije (osim uhodanih tajkuna), jer se ne može očekivati da netko posluje u državi u kojoj ne postoji pravna zaštita. Naime trajanje sudskog postupka od 10 i više godina poistovjećuje se s nepostojanjem pravne zaštite u takvoj državi. Bankrot države je već davno programiran.

Zaključak je da je grupa odvjetnika davne 1994. god. ishodila zakonodavne ovlasti za svoju Udrugu, opljačkala fizičke i pravne osobe, uništila gospodarsku i društvenu osnovu i sada obavlja završne radnje za nadolazeći bankrot države.

Zlatko Zeljko-ekonomski savjetnik za poduzeća i predsjednik Udruge

JURIS PROTECTA