Hrvatska

Priopćenje za javnost sa zatvorenog dijela 54. sjednice, Vlada Republike Hrvatske

Na zatvorenome dijelu 54. sjednice, Vlada Republike Hrvatske donijela je odluku o prihvaćanju Godišnjeg obračuna strateških robnih zaliha za 2016. godinu i utvrđivanju Izvješća o upravljanju za 2016. godinu. Također, donijela je odluku  o knjiženju otpisa roba, te rashodovanju osnovnih sredstava i sitnog inventara Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta – Ravnateljstva za robne zalihe, po godišnjem popisu na dan 31. prosinca 2016. godine. Obje su odluke klasificirane stupnjem tajnosti „vrlo tajno“ pa ih nismo u mogućnosti objaviti.

Utvrđen je  odgovor Republike Hrvatske u predmetu pred Sudom EU C-381/17. Sadržaj očitovanja podnesenih u sudskom postupku pred Sudom Europske unije, prije objave presude Suda, javno se ne objavljuje.

Vlada se očitovala Ustavnome sudu o prijedlozima za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom, i to: članka 2. točke 5., članka 12. stavka 3., članka 18. stavka 2. drugog podstavka, članka 21. stavaka 3. i 8., članka 29. i članka 30. Zakona o posredovanju u prometu nekretnina (Narodne novine, broj 107/07),  te članka 75. Zakona o gradnji (Narodne novine, br. 153/13 i 20/17). Vlada predlaže Ustavnome sudu da ne prihvati navedene prijedloge. Cjelovita očitovanja Vlade bit će objavljena uz odluku Ustavnoga suda.

Vlada se očitovala Ustavnome sudu i o Prijedlogu za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom dijela članka 75. stavka 5. u vezi sa člancima 84.a i 127. te članka 127. Ovršnog zakona (Narodne novine, br. 112/12, 25/13 i 93/14).

Vlada smatra da su donošenjem Zakona o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona (Narodne novine broj 73/17), odnosno prestankom važenja odredbi članka 84.a i i članka 127. stavaka 2.,3.,4. i 5. Ovršnog zakona, prestale postojati pretpostavke za vođenje predmetnog ustavnosudskog postupka.

Deklasificiran je dio Zapisnika 53. sjednice Vlade Republike Hrvatske, održane 20. rujna 2012. godine. Ova je točka označena stupnjem tajnosti „povjerljivo“ te je nismo u mogućnosti objaviti.

Usvojeni su pregledi zakonskih i podzakonskih  prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2017. godinu. Materijal je  dostupan na sljedećim poveznicama i to:

Pregled zakonskih prijedloga na http://bit.ly/2x8yQ21

Pregled podzakonskih prijedloga na http://bit.ly/2es8ukO

Vlada je donijela i neke kadrovske odluke.

Zbog odlaska na novu dužnost, Vlada je razriješila pomoćnika ministrice vanjskih i europskih poslova Gordana Bakotu. Također je dužnosti pomoćnika ministrice vanjskih i europskih poslova Vlada razriješila Sinišu Jurića.

Razriješena je pomoćnica ministra turizma Martina Jantol Županić te je pomoćnicom ministra turizma imenovana Monika Udovičić.

Razriješen je dosadašnji predsjednik Upravnoga vijeća Agencije za ugljikovodike Predrag Bogičević, te članovi i članice vijeća mr. sc. Zlatko Grabar, Anamarija Matak, Ljiljana Bošnjak, Ivana Bulešić, mr. sc. Boris Draženović, Alen Čičak, Mario Ferić i dr. sc. Dragan Krasić. Novim je predsjednikom Upravnoga vijeća Agencije za ugljikovodike, koji je po položaju državni dužnosnik iz središnjeg tijela državne uprave nadležnog za poslove energetike, imenovan Ivo Milatić, dok su članovima Upravnog vijeća Agencije, koji su po položaju državni dužnosnici središnjih tijela državne uprave nadležni za poslove financija, zaštite okoliša, gospodarstva i prostornog uređenja imenovani Željko Tufekčić, Anamarija Matak, Domagoj Validžić, mr. sc. Ivana Soić i Danijel Meštrić.

Nadzornom odboru društva Jadrolinija, Vlada je predložila imenovanje Davida Sopte za predsjednika Uprave društva Jadrolinija, te Predraga Govorčina i Antu Vranješa za članove Uprave društva, sukladno Uredbi o kriterijima za provedbu postupaka odabira i imenovanja kandidata za predsjednika i članove uprava trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, temeljem provedenog postupka po objavljenom javnom natječaju.

Razriješeni su dosadašnji zapovjednik, zamjenik zapovjednika, članovi i zamjenici članova Stožera za provedbu Plana intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora i to zapovjednik Igor Butorac i njegov zamjenik Edo Šarunić. Razriješeni su članovi Stožera Joško Nikolić, Nevia Kružić, Mladen Novoselec, mr. sc. Željko Makvić, mr. sc. Željko Posavec, Luka Kardum, dr. sc. Robert Mikac i Milan Blažević. Razriješeni zamjenici člana su Lukša Čičovački, Vladimir Lindić, Sanja Kekelj, Tea Markoč, Tea Karaman, Vlatka Plečko, Damir Čemerina i Denis Novaković.

Imenovani su novi zapovjednik, zamjenik zapovjednika, članovi i zamjenici članova Stožera za provedbu Plana intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora. Kao predstavnike nadležnih ministarstava i dijela državne uprave, Vlada je imenovala Sinišu Orlića, zapovjednikom i Edu Šarunića zamjenikom zapovjednika. Novim članovima stožera imenovani su Lukša Čičovački, Igor Čižmek, Igor Kreitmeyer, Mladen Novoselec, Mario  Rogošić, Kristina Lahovski, Dominik Kozary, Igor Milić, i Joško Šantić. Zamjenicima članova imenovani su: dr. sc. Dubravka Lulić-Krivić, Mario Stipetić, Josip Hren, Mario Palinić, Mario Škorjanec, Željka Barić, Ivan Sinčić, Zaviša Šimac i Denis Novaković.

Hrvatska

Damir Krstičević: Hrvatska ima prilike učiti od najboljeg na području obrane i sigurnosti

Izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman u posjetu Hrvatskoj

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH s izaslanstvom susreli su se u utorak, 26. rujna 2017. godine s ministrom obrane Države Izrael Avigdorom Liebermanom, koji boravi u dvodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj.

Na početku, ministar Krstičević uputio je izraze sućuti izraelskom ministru Liebermanu i izraelskom izaslanstvu zbog  današnjeg terorističkog napada koji se dogodio u Izraelu i tom prilikom rekao: “Izražavam sućut Državi Izrael zbog terorističkog napada i žrtava, i svi zajedno trebamo biti ujedinjeni u borbi protiv terorizma”. U tom kontekstu, ministri su razgovarali o sigurnosnim izazovima i prijetnjama i zaključili kako je nužna prilagodba novim izazovima, sinergija i razmjena informacija kako bi bili brži i spremniji suočiti se sa sigurnosnim ugrozama.

Na sastanku je potvrđena visoka razina prijateljskih odnosa Republike Hrvatske i Države Izrael te zajednička ambicija za unaprjeđenjem suradnje ministarstava obrane kao i sveukupnih bilateralnih odnosa dviju država.

Ministar Krstičević izrazio je zadovoljstvo posjetom izraelskog ministra obrane te istaknuo: “Izrazito mi je drago zbog odlične suradnje dviju prijateljskih zemalja, Hrvatske i Države Izrael i našeg strateškog partnerstva. Hrvatska ima prilike učiti od najboljeg na području obrane i sigurnosti, i želim naša znanja i sposobnosti podijeliti s našim partnerima i prijateljima, osobito s područja gašenja požara iz zraka, gdje smo jedni od najboljih”.

Republika Hrvatska i Država Izrael uspostavile su suradnju prošle godine kada je hrvatska protupožarna eskadrila pomogla Izraelu u gašenju velikih požara, a suradnja i razmjena iskustava nastavlja se i ove godine, kada je u listopadu u Izraelu planirano sudjelovanje Hrvatske na međunarodnoj vježbi na temu gašenja požara.

Izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman izrazio je zadovoljstvo posjetom Hrvatskoj i zahvalio na pomoći koju je Hrvatska pružila u gašenju požara u Izraelu. Također, istaknuo je zadovoljstvo održanim sastankom i prijateljskim odnosom Hrvatske i Izraela i želju za intenziviranjem i proširenjem buduće suradnje.

Ministri su razgovarali i o intenziviranju suradnje dviju obrambenih industrija, kada je ministar Krstičević izrazio zadovoljstvo što će hrvatske i izraelske tvrtke zajedno sudjelovati na poslovnom susretu koji će se održati sutra u Hrvatskoj gospodarskoj komori, rekavši: “Ovo je izvrsna prilika za buduću gospodarsku suradnju i nadam se da će to rezultirati i zajedničkim poslovnim aranžmanima”. Ministar Krstičević i izraelski ministar Lieberman sudjelovat će na poslovnom susretu hrvatskih i izraelskih tvrtki, koji će se održati u srijedu, 27. rujna 2017. godine u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Također, na sastanku se razgovaralo i o suradnji na području cyber sigurnosti,i ovom prilikom dogovorena je buduća suradnja i upućivanje dvoje časnika iz Hrvatske na tečaj o cyber sigurnosti u Izraelu.

Ministri su razgovarali i o aktualnoj temi nabave višenamjenskog borbenog aviona, u kojoj je Država Izrael jedna od zemalja kojoj je upućen Zahtjev za ponudom. Ministar Krstičević je naglasio kako je to jedan od najvažnijih projekata koji očekuje Hrvatsku i da će ključni parametri osim karakteristika i sposobnosti aviona, biti tri segmenta: međudržavni ugovor, cijena i paket poslovno-gospodarske suradnje. “Vodit će se transparentan postupak, sustavno će se ispitati svaki segment kako bi krajnji izbor bio najbolji za Republiku Hrvatsku. Uz strateško partnerstvo, iznimno je važna poslovno gospodarska suradnja s novim partnerima od koje očekujemo podizanje tehnološke razine naše države i koja će dati snažan zamah našem gospodarstvu, širenju poslovanja naših tvrtki i otvaranju novih radnih mjesta za naše građane”, istaknuo je ministar.

Tijekom službenog posjeta Republici Hrvatskoj ministar Lieberman s izaslanstvom susret će se s Predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović i predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

Izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman u posjetu Hrvatskoj

U Zagreb stiže izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman.

Dočekat će ga potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević u Ministarstvu obrane.

U Zagreb stiže Avigdor Lieberman, ministar obrane Izraela koji Hrvatskoj nudi dorađenu verziju američkog zrakoplova F-16 Barak. To je prvi posjet nekog izraelskog ministra obrane Hrvatskoj.

U Banskim dvorima s izraelskim će se ministrom Avigdorom Liebermanom sastati premijer Andrej Plenković, uz kojeg će biti i ministar Krstičević. Razgovarat će se o međunarodnoj sigurnosti i obrambenoj suradnji.

Ministar Krstičević sa švedskim ministrom obrane Hultqvistom