Pratite nas

Priopćenje udruge Zavjet u BiH

Objavljeno

na

Iz Udruge Zavjet priopćili su o jučerašnjem sastanku predstavnika braniteljskih udruga u Mostaru, gdje se govorilo o smjeni dva ministra ‘Devedesetke’ u Vladi HNŽ-a, a ponajviše o skandaloznoj izjavi čelnika HDZ BiH da će “biti kako on kaže, a braniteljske udruge svakako treba ukinuti”.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Dana 17. 06.2014. godine sa početkom u 09,00 sati održan je sastanak predstavnika braniteljskih udruga koje sačinjavaju Koordinaciju udruga na nivou Hercegovačko neretvanske županije..Predstavnici svih udruga nisu nazočili, a sastanak nije polučio niti nekim zaključkom, da razlog sastanka nije toliko značajan, i ovo pisanje bi bilo suvišno, ali …

zavjet-600x360Predstavljajući braniteljsku udrugu Zavjet na navedenom sastanku osjećamo obvezu izvijestiti, prije svega braniteljsku populaciju, o razlozima sastanka i ovog priopćenja. Na inzistiranje dijela braniteljskih udruga predsjednik koordinacijskog tijela gospodin Zoran Zovko je sazvao sastanak iz dva razloga. Prvi je zbunjujući, a odnosi se na prošlotjednu smjenu ministara u vladi HNŽ-a iz reda hrvatskog naroda, i iz ministarstva koje se izravno odnosi na rad i život branitelja. Smijenjeni su ministri prometa i branitelja .

Za BiH prilike ništa ne bi bilo čudno da ta dva ministra do jučer nisu hvaljena da svoja ministarstva vode odlično (od svih stranaka koje sudjeluju u vlasti županije), da ih kolege iz HDZ-a BiH nisu uvažavali kao jako kooperativne, poglavito kada su se na nivou vlade rješavala hrvatska pitanja .Ponavljamo, zbunjujuća inicijativa i smjena, poglavito iz razloga što je došla od predstavnika HDZ BiH!

Iznenađenje i razočarenje je time veće što niti jedna braniteljska udruga nikada nije stavila primjedbu na rad ministra branitelja, a složiti će te se, nikada od Domovinskog rata braniteljima nije bilo teže i neizvjesnije.
Uvijek, a poglavito sada, odgovor „politika ih stavila, politika ih smijenila” ne prolazi, a kada se tome doda i odgovor na pitanje, a zašto nisu konzultirane braniteljske udruge (kada je u pitanju ministar branitelja), onda dobijemo pravu sliku političke stvarnosti BH Hrvata!

Naime, na jedno postavljeno pitanje čelniku HDZ BiH (namjerno ime izostavljamo) dotični je odgovorio: “biti će kako ja kažem, a braniteljske udruge ionako treba ukinuti!”

E ovo je bila točka broj dva na današnje sastanku Koordinacije braniteljskih udruga !
Na ovu izjavu nema komentara, ovakvo što, da je živ ni ti pokojni predsjednik Tuđman ne bi se usudio izgovoriti, ali evo kod nas sve može!
Što reći, ako je istina da je ovo izgovoreno, a nemamo razloga da sumnjamo, jer su navodi uvaženog predsjednika jedne braniteljske udruge. U korist istine i opravdanosti braniteljskog revolta i predsjednik braniteljske udruge je uvažen član HDZ-a BiH, ovo u prilog sumnji da nije riječ o stranačkim prepiranjima. Očito nije, očito je riječ o političkoj bahatosti, ali .., ali svoje braniteljsko nezadovoljstvo zbog smijene ministra bi mi iz „Zavjeta” drugačije iskazali da sastanak Koordinacije udruga nije prekinut sa obrazloženjem:” Pozvani smo u HDZ na sastanak, pa ćemo iza toga donijeti zaključak i priopćenje?!”

Najprije sve udruge koje sačinjavaju Koordinaciju nisu pozvane na taj sastanak u HDZ BiH, da ne vrijeđamo kolege iz udruga nećemo pretjerano komentirati, mada se ne možemo oteti dojmu da su pozvani samo poslušni ?!
Svakako ovom prigodom molimo-tražimo od spomenutih kolega iz udruga koje su svjedočile nemaloj izjavi čelnika HDZ-a BiH da istu potvrde, jer kako smo saznali od onih koji su bili na spomenutom sastanku, tamo je ta izjava zanijekana?!

Poštovani branitelji, što god da je istina mora se znati, jer smjena ministara, pa i ministra branitelja se može (ma koliko ne razumna bila) objasniti političkom odlukom onoga tko ima većinu, onoga tko je na vlasti, ali vrijeđanje onoga što je proizišlo iz Domovinskog rata, vrijeđanje braniteljskih udruga, to je ne oprostivo.

Ovim priopćenjem nismo htjeli nikako dolijevati ulje na vatru, ali nemili događaji samo otvaraju pitanja ili daju odgovore, tko je kriv za loše zakone o braniteljima, tko je kriv za revizije braniteljskih prava, tko je kriv …???

Da je rat završio kao u Hirošimi, mnogo bi im bilo lakše, ne bi bilo invalida, ni ti stradalnika , ni ti udruga.

Ne sekirajte se zemlja skoro da liči na Hirošimu , još samo da ukinu udruge !

PREDSJEDNIK
Franjo Cvitković

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Komentar

Milijan Brkić: Zakon je jasan – Otvaranjem istrage, saborsko povjerenstvo za Agrokor prestaje s radom!

Objavljeno

na

Objavio

Zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milijan Brkić osvrnuo se jučer za Novu TV i HTV na temu saborskoga istražnog povjerenstva za Agrokor.

U Članku 4. Zakona o istražnim povjerenstvima stoji da će – ako je pokrenut sudbeni postupak o nekom pitanju o kojem je prethodno osnovano istražno povjerenstvo – ono odmah prestati s radom.

Brkić je istaknuo da SDP i Most ovom problemu pristupaju neodgovorno, populistički i demagoški.

– Jako su dobro znali koja je sastavnica zakona, jednako kao što znaju da se istrage koje provode istražna tijela, DORH i policija, ne smiju kontaminirati bilo kojim drugim aktivnostima, a pogotovo ne aktivnostima zakonodavne vlasti. Zakon je tu jasan – otvaranjem sudske istrage, koja će evidentno uslijediti, rad povjerenstva prestaje.

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Plenković: Ova godina bila je za Hrvatsku jedna od najizazovnijih nakon Domovinskog rata

Objavljeno

na

Objavio

Premijer Andrej Plenković danas pred Saborom predstavlja izvješće o radu Vlade RH, dakle, rezime protekle godine njegova mandata.

Prije toga, Sabor je tradicionalno rad započeo nizom zahtjeva za stanke, a glavna tema je, očekivano, Agrokor.

Premijer Andrej Plenković predstavlja godišnje izvješće o radu Vlade.

Ovo je bila jedna od najizazovnijih godina za Hrvatsku od Domovinskog rata – politički, gospodarski i vanjskopolitički. Požari i poplave, kriza u Agrokoru, problemi arbitraže oko Ine.., rekao je Plenković na početku.

“U središtu Vlade je hrvatski čovjek. Naš osnovni cilj je ostvariti bolji život i bolji standard. O ljudima ovisi hrvatska budućnosti. Pronalaženje rješenja za demografski izazov je ključan zadatak Vlade. rast gospodarstva i ravnomjeran gospodarski razvoj je nabolja demografska politika”, kazao je dodavši da je u prvoj godini mandata značajno povećana financijska potpora roditeljima.

Naglasio je kako je prvi zadatak zaustaviti odlazak mladih iz Hrvatske. Najavio je i od iduće godine pilot projekte za testiranje obrazovnog programa i kurikularne reforme.

“Novi program treba spojiti obrazovni sustav sa stvarnim potrebama tržišta rada. Učenicima treba omogućiti razvijanje digitalne pismenosti, omogućit će im se razvoj s praksom najrazvijenih obrazovnih sustava. restrukturirat ćemo postojeće stručno povjerenstvo za kurikularnu reformu – usmjerit ćemo aktivnosti na sadržaj a ne sastav povjerenstva”, naglasio je.

Premijer je rekao da je njegova Vlada povećala mirovine, da će se boriti za ravnopravnost žena i muškaraca na tržištu rada te da će se boriti za radnike i njihova prava.

“Najveći reformski proces koji nismo mogli niti naslutiti prije 12 mjeseci je upravljanje krizom u koncernu Agrokor, kompaniji koja zapošljava u Hrvatskoj više od 30.000 ljudi. Nekontrolirani stečaj i propast koji je bio realna mogućnost prije šest mjeseci imao bi katastrofalne posljedice po Hrvatsku. Danas je svima jasno da Vlada takav scenarij nije smjela dopustiti”, naglasio je Plenković.

“Pokazali smo da država zna i može ragirati brzo. Predložili smo zakonsko rješenje koje je spriječilo tsunami u državi. Otvoreni smo da se o Agrokoru raspravlja u Saboru, ako ne na povjerenstvu onda na odborima ili na plenarnoj sjednici”, predložio je.

Naglasio je da su vjetar u leđa za transformaciju poslovanja u Hrvatskoj dobri ekonomski pokazatelji

“Započeli smo s procesom priprema za uvođenje eura, kao službene valute u Hrvatskoj. Sve nove članice unije, uključujući i Hrvatsku, obezale su se prihvatiti euro, kad se za to ispune uvjeti. Prije nego što postane članica monetarne unije, država treba uz pravnu konvergenciju, zadovoljiti četiri kriterija – stabilnost cijena, održivost javnih financija, koje obuhvaća dva kriterija – proračunski manjak i javni dug, stabilnost tečaja i konvergenciju dugoročnih kamatnih stopa. Strukturne reforme koje provodimo pridonose ispunjavanju navedenih uvjeta, koje moramo provoditi i zbog nas samih.

Trenutno, Hrvatska ispunjava sve kriterije osim jednog, a i kod omjera duga opće države i BDP-a, pozitivan je trend dinamike jer ekonomski oporavak i stabilnost javnih financija utječu na njegovo smanjenje. Za Hrvatsku je prema tome ispunjavanje kriterija dostižan i realan cilj.

Brojne analize i komparativna iskustva pokazuju da građani i poduzeća mogu očekivati pozitivne učinke od uvođenja eura. Glavna korist odnosila bi se na uklanjanje valutnog rizika, kojem su izloženi svi s kreditima izraženim u eurima. Poduzeća zadužena u eurima, a prihode ostvaruju u domaćoj valuti, više neće biti ranjiva na deprecijaciju tečaja.

Drugo, korist bi trebala proizići i iz smanjenja kamatnih stopa.

Vlada će s toga, zajedno s HNB-om, krajem listopada predstaviti nacrt strategije za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj, čime započinje javna rasprava o ovom procesu”, rekao je Plenković.

Kazao je kako će Pelješki most će biti jedan od najvidljivijih projekata u kojem se vidi korist u članstvu u EU. Rekao je i kako se tri pristigle ponude pregledavaju.

“Krajevi mosta grade se na hrvatskom prostoru. Pitanje izgradnje mosta s razgraničenjem nema veze”, istaknuo je odbacujući opet prigovore BiH na izgradnju mosta.

facebook komentari

Nastavi čitati