Pritisak na Europu počinje gubiti na snazi: Belgija bi uskoro mogla priznati Palestinu

0

Pritisak Izraela i njihovih saveznika, u prvom redu SAD-a, kada je riječ o priznavanju Palestine, uvijek je bio snažan. No, nešto se posljednjih mjeseci značajno događa u Europi, a sve je počelo švedskim priznanjem Palestine kao države.

pritisak-na-europu-pocinje-gubiti-na-snazi-belgija-bi-uskoro-mogla-priznati-palestinu_3352_9002

Nakon toga je još nekoliko zemalja priznalo Palestinu, mada samo simbolički. Unatoč tome, sve ovo je izazvalo burne reakcije iz Izraela kao i kritike iz SAD-a.

Ipak, izgleda kako je nova švedska ljevičarska Vlada bila u pravu kada su istaknuli da se nadaju da će upravo njihov potez dovesti do neke vrste domino-efekta u Europi.

Naime, upravo to se sada i događa te danas stiže informacija kako će i Belgija uskoro priznati Palestinu. Naime, sve četiri stranke aktualne vladajuće belgijske koalicije su složne da se Palestinu prizna kao državu.Dnevni belgijski list, Le Soir, piše kako bi uskoro Belgija mogla postati druga EU članica koja će i službeno priznati Palestinu kao državu. Vladajuće stranke navodno čekaju “pogodan trenutak”, ali on bi trebao stići uskoro, navode izvori.

Informacije govore kako je belgijska koalicijska Vlada već ovog tjedna pripremila nacrt priznavanja Palestine. Dokument bi uskoro mogao biti poslan na glasanje u parlament, mada se na samom dokumentu – ističu izvori – ne navodi točan datum kada bi Belgija mogla priznati Palestinu.

Podsjetimo, krajem prošlog mjeseca belgijski premijer, Charles Michel, pozitivno je govorio o mogućnosti priznanja Palestine, no pritom je istaknuo: “Pitanje je kada je pravi trenutak”. Dakako, ovisi koga se pita – za Palestince uvijek, za Izrael možda nikad.

No, ovaj “trend” koji se trenutačno događa u Europi je itekako značajan te otvara brojna pitanja. Slabi li potpora SAD-a za Izrael pa u isto vrijeme dolazi do veće pro-palestinske reakcije Europe? Ili pak Europa ovo pitanje uzima kao vlastito?

Tek će se vidjeti, no, nisu sve EU članice entuzijastične. Jedna EU članica je javno progovorila protiv priznanja Palestine – Njemačka. No, imajući u vidu povijesni kontekst, to ni ne iznenađuje. (RT/Advance)

facebook komentari