Prliću 25 godina zatvora, Stojiću, Petkoviću i Praljku 20 godina!

0

praljak

11:35Jadranko Prlić proglašen je krivim po većini točaka optužnice te mu je izrečena kazna zatvora u trajanju 25 godina.

Bruno Stojić također je proglašen krivim po većini točaka optužnice i osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu od 20 godina.

Slobodan Praljak također je kriv po većini točaka optužnice te osuđen na jedinstvenu kaznu od 20 godina.

Milivoj Petković dobio je zatvorsku kaznu u trajanju od 20 godina.

Valentin Ćorić osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od 16 godina.

Berislav Pušić osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 10 godina.

11:15 – Slobodan Praljak imao je velike ovlasti nad oružanim snagama HVO-a, od jeseni ’92. do srpnja ’93., Praljak je vodio oružane snage HVO-a, preuzeo zapovijedanje određenim operacijama, sudjelovao u nastojanjma da se uspostavi zajedničko zapovjedništvo, imao ulogu posrednika u smirivanju napetosti. među različitim elementima HVO-a. Donosio odluke o vojnim operacijama i osiguravao njivohvo izvršenje

11: 05 – Bruno Stojić imao je kontrolu nas HVO-om sudjelovao i u razradi politike obrane, sudjelovao je i u mirovnim pregovorima na najvišoj razini, omogućio je planiranu operaciju u Mostaru, sudjelovao je u organizaciji izvođenju kampanja deložiranja muslimana, bio informiran o zločinima.

10:55 – Jadranko Prlić imao je ovlasti de iure i de facto u rukovođenju radom HVO-a te da je značajno pridonio ostvarenju plana, omogućavao i ohrabrivao zločine koje su počinili pripadnici HVO-a. Omogućio i prihvatio da se čine zločini protiv muslimana. Kao jedan od glavnih članova udruženog zločinačkog pothvata imao je namjeru ostvariti zajednički zločinački cilj protjerivanja muslimanskog stanovništva. Mogao je predvidjeti počinjenje kaznenih dijela tijekom deložacije iz Mostara

10:45 – Franjo Tuđman, Gojko Šušak, Mate Boban, Jadranko Prilć, Bruno Stojić, Janko Bobetko, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić postigli su međusobni dogovor iz kojeg proizlazi da su se organi, strukture i ljudstvo HVO-a koristili radi ostvarivanja različitih vidova zločinačog cilja’, stoji u obrazloženju suda.

10:35 – Udruženi zločinački pothvat je počeo sredinom siječnja 1993. godine – iseljavanjem muslimanskog i ostalog nehrvatskog stanovništva iz Hercegovine. ‘Ovo nije napravila šačica nediscipliniranih vojnika, to je bio plan onih koji su sudjelovali u pothvatu kako bi protjerali muslimansko stanovništvo iz Herceg-bosne’, kazao je predsjednik sudskog vijeća i dodao kako je za to bio razvijen i čitav sustav.

10:25 – Prlić, Stojić, Petković, Praljak znali su da je ostvarivanje ovog cilja u suprotosti s pregovorima u koji su se odvijali u Ženevi’, rekao je predsjednik sudskog vijeća i ustanovio kako je postojao udruženi zločinački pothvat koji je imao ‘kao krajnji cilj uspostavljanje hrvatskog entiteta unutar granica Banovine Hrvatske iz 1939. godine te da se taj entitet je trebalo pripojiti Hrvatskoj ili da postane neovisna država unutar BiH’.

facebook komentari