Problemi u BiH: Rusko-ukrajinska kriza otvara krizu opskrbe plinom

  0

  ‘Trenutačno nitko na svijetu ne može predvidjeti kako će se razvijati situacija u odnosima te dvije zemlje.

  Tvrtka “BH gas”, koja je glavni dobavljač prirodnog plina za Bosnu i Hercegovinu, dobila je obavijest od ruskog “Gazprom exporta” da je moguć prekid isporuke tog energenta zbog sadašnje krize koja vlada u odnosima između Rusije i Ukrajine, prenose u utorak lokalni mediji.

  Direktor “BH gasa” Mirza Sendijarević potvrdio je “Dnevnom avazu” kako je ruski izvoznik poslao takvo upozorenje. “Trenutačno nitko na svijetu ne može predvidjeti kako će se razvijati situacija u odnosima te dvije zemlje”, kazao je Sendijaravić.

  Bosna i Hercegovina kao i brojne druge europske zemlje ovisi o ruskom plinu koji se transportira preko Ukrajine. Plinovodom koji prolazi preko te države u Europu se transportira čak 66 posto plina što ga izvozi Rusija.

  Ruski isporučitelji, kako stoji u obavijesti upućenoj “BH gasu”, drže kako bi se moglo lako dogoditi da Ukrajina zabrani transport plina preko svog teritorija nastavi li se zaoštravati sadašnji sukob Kijeva i Moskve prouzročen otcjepljenjem Krima od Ukrajine.

  BiH u cijelosti ovisi o plinu iz Rusije jer nikada nije proveden plan diverzificiranja izvora opskrbe tim energentom.

  Postojeći plinovod koji je priključen na plinsku mrežu u Srbiji odnosno Mađarskoj sagrađen je još 80-ih godina prošlog stoljeća a proteže se od Zvornika u istočnoj Bosni prema Sarajevu i završava u Zenici. Postoje idejni planovi za povezivanje tog plinovoda s plinovodnim sustavom u Hrvatskoj preko Slavonskog Broda, a oni su razvijeni s ciljem omogućavanja dobave plina i od drugih isporučitelja. U provedbi tih planova, međutim, odbija sudjelovati Republika Srpska, koja je prije dvije godine donijela odluku da gradi plinovod preko svog teritorija koji će se opet oslanjati na ruski plin i to kao sastavni dio projekta “Južni tok”.

  No uz globalne političke probleme BiH ima i drugih poteškoća u osiguravanju redovite opskrbe plinom.

  Ruskom isporučitelju još uvijek nije plaćen dug od oko 104 milijuna eura za plin isporučen tijekom rata, a sve se teže isplaćuju i računi za sadašnje isporuke plina.

  Zbog nagomilanih dugova “BH gas” je od ponedjeljka reducirao isporuku plina tvrtki “Sarajevogas” koja je posrednik u opskrbi plinom za područje Sarajevske županije.

  “Sarajevogas” duguje “BH gasu” čak 48 milijuna konvertibilnih maraka (24 milijuna eura), a to je opet rezultat činjenice da Gradska toplana ne plaća račune za plin “Sarajevogasu”.

  U Gradskim toplanama se žale na činjenicu da korisnici usluga centralnog grijanja ne plaćaju račune.

  facebook komentari