Pratite nas

Reagiranja

Prof. dr. Gordana Cerjan – Letica: Zašto ću glasovati za Kolindu Grabar Kitarović

Objavljeno

na

Sveučilišna profesorica dr. Gordana Cerjan – Letica poslala je medijima pismo kojim izražava potporu Kolindi Grabar Kitarović kao predsjedničkoj kandidatkinji. Kao što sam kaže, ona je ‘feministkinja sa “stažom” od gotovo pola stoljeća, ali i sveučilišna profesorica, majka dvaju sinova i baka tri djevojčice’.

Njezino pismo donosimo u cijelosti:

Prof dr Gordana Cerjan – LeticaKao pripadnica buntovnog studentskog naraštaju iz kasnih šezdesetih i ranih sedamdesetih godina minulog stoljeća i kao feministička aktivistica iz doba samoupravnih „ženskih kvota“ veselim se zbog činjenice da je jedna obrazovana, profesionalno uspješna i ambiciozna žena došla u vrlo izglednu priliku da postane prva demokratski izabrana predsjednica Republike u našoj povijesti.
Osobno ću iz najdubljih feminističkih i profesionalnih uvjerenja glasovati za Kolindu Grabar Kitarović, a pokušat ću ukratko objasniti zašto smatram da bi za nju trebale glasovati i sve žene koje vjeruju u načelo rodne ravnopravnosti i pravednosti u suvremenom hrvatskom društvu.

Na prethodnih pet predsjedničkih izbora za predsjednicu RH natjecalo se šest žena i rezultati koje su ostvarile ukazivali su kako su predrasude prema samoj ideji da bi nas vodila žena bile jedan od bitnih čimbenika zbog kojih je, primjerice, karizmatična ikona Hrvatskog proljeća dr. Savka Dabčević-Kučar na izborima 1992. dobila samo 6.02% glasova!
Ni druge žene predsjedničke kandidatkinje nisu imale previše izborne sreće.

Najbolje je, zbog snažne stranačke organizacije i angažiranih velikih financijskih sredstava, prošla Jadranka Kosor na izborima 2005., osvojivši 20.31% glasova.
Ostale kandidatkinje imale su više-manje ukrasnu ulogu u izborima: dr. Vesna Pusić je osvojila 7.25% glasova 2009., Đurđa Adlešić 2.68% 2005., Vesna Škare Ožbolt 1.89% 2009. i, konačno, Doris Košta 0.37% 2005.

Zašto mislim da bi za Hrvatsku bilo bolje da ima predsjednicu, a ne predsjednika Republike i zašto mislim da je Kolinda Grabar Kitarović pravi izbor?

Temeljni problem s kojim se već godinama susreću hrvatske građanke i građani, lokalna samouprava i cijela država jest problem duga, zaduženosti ili, kako se to dramatično, ne bez razloga, naziva „dužničkog ropstva“.

Jedan od ključnih razloga stvaranja bilo kojeg duga je život iznad mogućnosti, rastrošnost: pojedinca, obitelji, države. Izlaz iz dužničkog ropstva nije moguć bez dobro osmišljene štedljivosti u kojoj smo mi žene znatno uspješnije od muškaraca.

Dosadašnja je kampanja zorno pokazala rodnu razliku u vizijama štedljivosti između Kolinde Grabar Kitarović i dr. Ive Josipovića. Dok Josipović uopće ne spominje mogućnost ušteda, štoviše dok predlaže revolucionarne ustavne reforme koje, po logici stvari, impliciraju i ogromne reformske troškove s teško predvidljivim učincima, Kolinda Grabar Kitarović predlaže promjene koje SIGURNO donose velike uštede: preseljenje Ureda predsjednika RH u zgradu prikladnu ustavnim ovlastima (u Visokoj ulici 18), bitno smanjenje broja zaposlenih i proračuna Ureda PR.

Štedljivost kao jedno od ključnih načela djelovanja nove predsjednice Republike zasigurno bi imala lančanu reakciju, jer bi djelovala kao poticaj i uzor za ponašanje drugih državnih dužnosnika i institucija.
Izbor žene-predsjednice Republike svrsta bi našu zemlju u maleni krug od dvadesetak zemalja u kojima su žene ovog časa predsjednice države ili vlade, a čije su ekonomije u pravilu u dobrom stanju. Među njima je najpoznatija, dakako, Angela Merkel, a sve govori u prilog zaključka da će i Amerika slijedeće godine dobiti predsjednicu Hillary Clinton.

Kao feministica staroga kova teško mogu shvatiti mlađe feministkinje koje su odustale od načela sestrinske solidarnosti i javno – zbog uskih stranačkih interesa ili predrasuda – potporu iskazuju muškarcu dr. Ivi Josipoviću ne shvaćajući kako bi važnu ulogu za poboljšanje rodne ravnopravnosti imala sama činjenica da na čelu države imamo ženu.

Dakako, ne bilo kakvu ženu, već ženu čija se znanja, radna iskustva i kompetencije izvrsno podudaraju s onima koja zahtjeva ustavni položaj predsjednice Republike Hrvatske.
Naime, predsjednica Hrvatske predstavlja i zastupa našu zemlju u zemlji i inozemstvu, zadužena je za stvaranje ozračja zajedništva i za harmonično funkcioniranje svih ogranaka vlasti te za imenovanje i djelovanje diplomacije, sigurnosnih službi, nacionalne sigurnosti i obrane.

Kao poliglotkinja, bivša ministrica vanjskih poslova, karijerna diplomatkinja, ali i kao žena bez predrasuda prema drugim svjetonazorima, vjerama i uvjerenjima, Kolinda Grabar Kitarović zaslužuje naše ženske glasove: liberalne, laburističke, zelene, socijaldemokratske i konzervativne.

Zaslužuje ih i zbog plime eksplicitnih i implicitnih seksističkih stereotipa kojom su je dr. Ivo Josipović („slika bez tona“), Zoran Milanović („maskota HDZ-a“) i nepoznati protagonisti prljave kampanje („Barbika“, „plavuša“) sustavno difamiraju u javnosti bez ikakve javne reakcije pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, brojnih udruga koje se navodno zalažu za rodno ravnopravnost i navodno bore protiv govora mržnje.
Zato vas osobno pozivam da iziđemo na izbore i da našim glasovima bitno doprinesemo pobjedi prve predsjednice Republike Hrvatske u našoj kratkoj demokratskoj povijesti.
Pobjedi Kolinde Grabar Kitarović.

Prof. dr. Gordana Cerjan – Letica 

(VečernjiList)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Mladen Pavković: Zatvarali bi one koji su 1991. ratovali – Za dom spremni!

Objavljeno

na

Oporbeni IDS, javljaju mediji, izradio je prijedlog Izmjena i dopuna Kaznenog zakona u sklopu kojeg predlažu zatvorsku kaznu za isticanje fašističkih simbola, što, kako naglašavaju, podrazumijeva i isticanje  simbola i pozdrava „za dom spremni“, koji se vežu za ustaški režim.

Kao prvo, za nešto takvog zatvorske kazne, pa i zabrane, nikada nisu donijele ništa dobrog, uvijek su manje-više bile – kontraproduktivne.

Ovog puta će to biti još i više, jer glavni razlog predlaganja drastičnih mjera je usklik – „Za dom spremni!“ Naime, kad bi se taj „ludi“ zakon pretvorio u djelo, onda bi se moglo dogoditi da i onaj tko je ratovao, bio ranjen ili ginuo uz taj pozdrav u hrvatskom obrambenom Domovinskom ratu također bi mogao završiti onkraj brave, ili bi jednostavno svi koji su 1991. nosili te oznake postali građani „drugog reda“! Drugo, ako se već razmišlja o nečem takvom, to bi trebalo provesti u „paketu“ tj. da se zabrane fašistički, nacistički i komunistički simboli, ali i četnički koji su vezani uz Domovinski rat. Onda nikakvi ratni zločinci poput Vukašina Šoškočanina ne bi mogli imati „privatne“ spomenike, kao što ih imaju danas, a na kojima piše (na ćirilici) da „ovdje počiva komandant  odbrane Borova Sela, narodni junak, proglašen na velikoj narodnoj srpskoj  skupštini u Belom Manastiru 25. septembra 1991. godine.“.Osim toga, trebalo bi sankcionirati i sve one koji poput nekih članova IDS-a na ovaj ili onaj način sustavno „guraju“ projekt odcjepljenja Istre od Hrvatske, odnosno koji žele Istru proglasiti – Republikom! To je mnogo opasnije teza od usklika „Za dom spremni“, jer bi nakon njih to mogli (kad bi poludjeli!) zatražiti Dubrovčani i drugi. I ode Hrvatska, bez četnika, u tri PM!

Sad se postavlja pitanje: što su ti koji su bili i koji jesu na vlasti učinili da primjerice djeca u školi znaju što je to antifašizam, komunizam, nacizam i fašizam, te  što je to Domovinski rat, i protiv koga smo se mi borili? Sankcije bi trebalo uvesti i za ratne profitere, dezertere i izdajice. Trebalo bi još jednom „pročešljati“ popise amnestiranih srpskih i inih četnika, od kojih se dobar dio ponaša kao da su pobijedili u Domovinskome ratu, a ne kao da su (pomilovani) zločinci.

Dakle, idemo po redu. Prvo ćemo ustvrditi tko su bili oni koji su nakon završetka II. svjetskog rata počinili u ime Tita i partije strašne i neviđene zločine nad nevinim Hrvatima te zabraniti sve simbole pod kojima su to činili. Zatim, ćemo doći do Domovinskog rata te sankcionirati isticanje svih četničkih simbola, poglavito onih koji se vežu uz rehabilitiranog (!) četničkog zlotvora Dragoljuba Dražu Mihailovića, koji je Srbima i danas „svjetla točka“. Onda idemo kazniti one koji svake godine u Kumrovcu, ali i na drugim partizansko-komunističkim skupovima, ističu i nose simbole propale Jugoslavije, zločinačke JNA, ali i Tita.

Trebalo bi kazniti i spodobe  koji viču: Smrt fašizmu-sloboda narodu, jer se  taj uzvik nalazi  i na svim, ali baš na svim, važnijim dokumentima SK, KOS-a, Udbe i drugih organa i bio je sastavni dio  popisa za „odstrel“ nevinih Hrvata! (Uče li i o tome djeca u školi?)

Vjerujemo da ćemo čitav prijedlog ovog (suludog) Kaznenog zakona pročitati i u četničkim „Novostima“, koje iz tjedan u tjedan provode četničku politiku, pa će nam i u svezi toga mnoge stvari biti jasnije! (Zar ne Pupovac?).

Mladen Pavković

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Matko Marušić: Neprihvatljivo je da HNK potpadne pod utjecaj umjetničkih aktivista i kulturnih revolucionara

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu objavilo je plakate koji asociraju na bludne radnje kako bi privukla pretplatnike za novu kazališnu sezonu.

Reagirao je prof.dr.sc. Matko Marušić, Katedre za istraživanja u biomedicini i zdravstvu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, u pismu HNK i Ministarstvu kulture, koje prenosimo u cijelosti:

Gospođe i gospodo navedeni u adresama,
prosvjedujem protiv prostačkih poruka u javnom prostoru!

Ne mogu prihvatiti da Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu kao kulturna ustanova velike tradicije i nacionalnog značaja potpadne pod utjecaj umjetničkih aktivista i kulturnih revolucionara. Ova je marketinška kampanja krajnje neukusna i uvredljiva za većinu poreznih obveznika od čijeg se novca HNK financira.

Da, Zagreb me zanima, jer sam u njemu, sretno, ugodno i uljuđeno živio 40 godina. Osim toga, on je moj glavni grad i kralježnica hrvatske tradicije i kulture.

Nova marketinška kampanja Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu neukusna je, prostačka i neprimjerena za kulturnu ustanovu velike tradicije i ugleda. Mene kao prosječnog građanima ona vrijeđa i tražim da ju povučete te da ubuduće koji ne uznemiravate i vrijeđate većinu hrvatskih građana odgojenih u pristojnim obiteljima.

Matko Marušić, Split

facebook komentari

Nastavi čitati