Prof.dr. Matko Marušić: Razlika između komunizma i ustaštva

3

Vijeću za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima

Prof. dr. sc. Matko Marušić

Šoltanska 22, 21000 Split

Predmet: Službena dostava činjenične i analitičke usporedbe komunističkoga režima u R. Hrvatskoj (1941- – 1990.) i ustaškoga režima NDH (1941. – 1945.), pod naslovom „Nema stvarne razlike između ustaškoga i komunističkoga režima, a ako ima onda je komunistički bio zloćudniji“.

U Splitu, 23. lipnja 2017.

Poštovani akademiče Kusić, poštovani članovi Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima,

obraćam se svim članovima Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima (osnovano Odlukom Vlade od 2. ožujka 2017.) analizom (u privitku) koja je objavljena u Hrvatskom tjedniku 21. lipnja 2017. br. 665, str 40-47. Radi se o činjeničnoj i analitičkoj usporedbi komunističkoga režima u R. Hrvatskoj (1941- – 1990.) i ustaškoga režima NDH (1941. – 1945.), pod naslovom „Nema stvarne razlike između ustaškoga i komunističkoga režima, a ako ima onda je komunistički bio zloćudniji“. (Naslov u HT nije moj nego urednički.)

Molim da ju svi članovi Vijeća nepristrano, objektivno i stručno uzmu tu analizu u obzir pri časnom i važnom zadatku donošenja

– sveobuhvatnih preporuka usmjerenih na suočavanje s prošlošću;

– preporuka pravnog reguliranja uporabe i isticanja obilježja, znamenja i simbola nedemokratskih režima. (Članak II Odluke.)

Uvjeren sam da je ova moja dostava analize svima vama u skladu s Člankom VII Odluke koji kaže:

Vijeće će razmotriti i pisane doprinose njegovom radu upućene od akademske zajednice, nevladinih organizacija, te ostalih pravnih i fizičkih osoba.

Navodi, usporedbe i zaključci koje donosi ta analiza vrlo su važni za rad Vijeća jer se na njih izravno odnosi članak VI Odluke, koji glasi:

Prijedlozi Vijeća bit će utemeljeni na znanstveno valoriziranim povijesnim činjenicama.

Ne relativizirajući kršenja ljudskih prava, Vijeće će uvažiti razlike koje su postojale između pojedinih oblika nedemokratskih režima.

Vijeće će nastojati postići suglasje u donošenju svojih odluka.

Bio bih Vam zahvalan da potvrdite prijam ovoga mojega pisma i priloga.

Predlažem da, ako neke moje navode i zaključke nađete netočnim, te netočnosti konkretno, argumentirano i javno pobijete: a) najbolje odgovorom u Hrvatskom tjedniku gdje je analiza i objavljena, b) pismom meni osobno, pa ću ga ja poslati u Hrvatski tjednik, c) izričito, u dokumentu koji ćete donijeti o pitanjima radi kojih je Vijeće i osnovano.

S poštovanjem

Matko Marušić

PS. Budući da, Odlukom Vlade od 2. ožujka 2017., administrativne, stručne i tehničke poslove za rad Vijeća obavlja Ured Predsjednika Vlade Republike Hrvatske (Članak VIII Odluke), ovaj dopis šaljem (i) na ove adrese: g. Davor Božinović, g. Karlo Ressler i gđa Terezija Gras.

facebook komentari

 • Istina

  Komunizam je ideologija, a ustaštvo je pokret. Ideologija je cilj, a pokret je sredstvo za ostvarenje cilja. Cilj komunista je komunizam, a cilj ustaštva je Nezavisna Država Hrvatska na njezinin povjesnim, prirodnim i etničkim prostoroma, na koju hrvatski narod ima pravo. NDH je nastala i nestala u ratu, pa prema tome nije ni imala mogućnost da se demokratizira, za razliku od komunističke Jugoslavije koja je imala punih 45 godina da se demokratizira, a nije.

  Stoga, usporedba ovog doktora znanosti nije na mjestu.

  • damirphr

   sve receno!

 • Vladimir Dananić

  Moramo reći i ovo: ma kakve bile pogrješke ustaške NDH, a te su pogrješke bile silom nametnute izvana, od strane nacista, ustaše su bili jedini borci za neovisnost i slobodu hrvatskog naroda. Nitko drugi u 2. svj. ratu to nije bio. Nakaradno je i skrajnje nepravedno tražiti od hrvatskoga naroda da slavi svoje ubojice, Titove partizane, a sotonizira ustaše. Radi podpune istine moramo reći i to da je i među partizanima bilo boraca koji su mislili, i koji su to htjeli, da se bore za slobodnu Hrvatsku. No, sudbina i tih partizana je bila ista kao i sudbina ustaša. I njih su ubili komunisti, odnosno takozvani antifašisti.