prof. dr. Zvonimir Šeparović: U ime žrtava srpskog genocida nad Hrvatskom

0

Akademik Josip Pečarić:

Akademik Josip PečarićVidjeli smo, kaže nam sud da je genocida bilo, ali nismo dokazali namjeru Srbije u tome.    Ako sam dobro razumio kazali su da Srbija kao država nije odgovorna, a kako je genocida bilo u mnogim mjestima koje su pobrojali, ispada da tvrde da su Srbi genocidan narod pa su sami od sebe, iz svojih genetskih osobina, činili sva ta zvjerstva.

Evo i član Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta Zvonimir Hodak pobija tezu Haaškog suda da su Srbi genocidan narod  u tekstu “Srbija je pobijedila! Suđenje je trebalo biti kao u Nürnbergu – Pobjednik” na pitanje: Je li bilo opstrukcija s naše strane?  odgovara; “ne direktno, ali navlačenje teze da se stvari mogu riješiti mirnim putem i da se ne trebamo međusobno tužakati je svakako došlo do suda, naravno da nije moglo proći nezapaženo da predsjednik RH  i ministrica vanjskih poslova stalno tjeraju istu priču.

Sud smatra da namjera nije dokazana, što je formalno-pravni nonsens – da nije bilo namjere do svega ne bi niti došlo.”   Među ostalim Hodak upoznaje javnost da smo mi u HNES-u na sjednici u subotu predvidjeli ovakvu presudu. Tako je  profesor Šeparović, predsjednik HNES-a zajedno s nas još nekoliko članova Sudišta slušao čitanje presude u Šatoru, Savska 66.  Poslije je pred šatorom održao Konferenciju za tisak. Novinarima je podijelio unapred pripremljeni tekst:

       U IME ŽRTAVA SRPSKOG GENOCIDA NAD HRVATSKOM

Velika je vrijednost hrvatske tužbe protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) u Haagu:

  1. Jer smo tužbom protiv Jugoslavije (Srbije i Crne Gore) u srpnju 1999.  iznijeli optužbu za genocid koji je 1991-95 izvršen u Hrvatskoj;
  2. Jer smo pred predsjednikom suda MSP 14. rujna 1999. izložili razloge za tužbu pred predstavnicima optužene strane;
  3. Jer se sud MSP 2008. godine proglasio nadležnim za suđenje za taj izvršeni srpski zločin genocida,
  4. Jer je sud MSP 2014. godine održao dugu raspravu na kojoj su izloženi dokazi o izvršenim zločinima genocida;
  5. Jer je nakon skoro 16 godina sud donio presudu o hrvatskoj tužbi i srpskoj protutužbi čime je izvršeni zločin genocida ušao u anale međunarodne pravde pod okriljem UN-a .
  6. Jer se tužba i postupak pred sudom povodom hrvatske tužbe održala unatoč besprimjernim svakovrsnim postupcima „hrvatskih“ vlasti protiv tužbe i postupka, a naročito:

a.     Došavši na vlast 2000. Godine Vlada Ivice Račana započelo je sustavnim obezvređivanjem tužbe i pokušajima da se tužba povuče.

b.     Tužba je izmijenjena tako da je tužena samo Srbija, dok je bez ikakvih pravih razloga izostavljena optužba za genocid protiv Crne Gore (Stipe Mesić:“Crna Gora nikad nije ratovala protuiv Hrvatske!“);

c.      Izostavljena je odgovornost Srbije pod. Točkom 2, da je Srbija izvršila genocid i tako što je organizirano i prisilno izvela više od 100 tisuća hrvatskih državljana srpske nacionalnosti iz Hrvatske, što je srpska strana iskoristila u svojoj protutužbi tvrdeći da je Hrvatska etnički „očistila“ 250 tisuća Srba iz Hrvatske

d.     Najviši predstavnici države Ivo Josipović, Vesna Pusić, Ivan Šimonović, Mimica i Pupovac i još neki, upoorno su izjavljivali da je tužba nepotrebna, da se sve isto može postići izvansudskom nagdbom, da je postupak skup i sl. Ne znamo za još jedan takav primjer u svjetskoj politici da bi predstavnici neke države radili protiv tužbe koje se nalazi u postupku pred najvišim međunarodnim sudom;

Ti postupci naveli su Hrvatsko nacionalno etičko sudište da donese etičku osudu protiv Ive Josipovića i etičku optužbu protiv Vesne Pusić i Milorada Pupovca  za djelo veleizdaje.

Tužba se održala, postupak je proveden  pred Međunarodnim sudom pravde unatoč veleizdajničkim postupcima . Hrvatska tužba pa i presuda imaju za nas veliku vrijednost. Presudu ćemo tek ocijeniti.

Hrvatsko žrtvoslovno društvoU ime žrtava srpskog genocida nad Hrvatima i Hrvatskom

dr Zvonimir Šeparović, predsjednik   Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta i

Hrvatskog žrtvoslovnog društva

facebook komentari