Pratite nas

Komentar

prof. dr. Zvonimir Šeparović: U ime žrtava srpskog genocida nad Hrvatskom

Objavljeno

na

Akademik Josip Pečarić:

Akademik Josip PečarićVidjeli smo, kaže nam sud da je genocida bilo, ali nismo dokazali namjeru Srbije u tome.    Ako sam dobro razumio kazali su da Srbija kao država nije odgovorna, a kako je genocida bilo u mnogim mjestima koje su pobrojali, ispada da tvrde da su Srbi genocidan narod pa su sami od sebe, iz svojih genetskih osobina, činili sva ta zvjerstva.

Evo i član Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta Zvonimir Hodak pobija tezu Haaškog suda da su Srbi genocidan narod  u tekstu “Srbija je pobijedila! Suđenje je trebalo biti kao u Nürnbergu – Pobjednik” na pitanje: Je li bilo opstrukcija s naše strane?  odgovara; “ne direktno, ali navlačenje teze da se stvari mogu riješiti mirnim putem i da se ne trebamo međusobno tužakati je svakako došlo do suda, naravno da nije moglo proći nezapaženo da predsjednik RH  i ministrica vanjskih poslova stalno tjeraju istu priču.

Sud smatra da namjera nije dokazana, što je formalno-pravni nonsens – da nije bilo namjere do svega ne bi niti došlo.”   Među ostalim Hodak upoznaje javnost da smo mi u HNES-u na sjednici u subotu predvidjeli ovakvu presudu. Tako je  profesor Šeparović, predsjednik HNES-a zajedno s nas još nekoliko članova Sudišta slušao čitanje presude u Šatoru, Savska 66.  Poslije je pred šatorom održao Konferenciju za tisak. Novinarima je podijelio unapred pripremljeni tekst:

       U IME ŽRTAVA SRPSKOG GENOCIDA NAD HRVATSKOM

Velika je vrijednost hrvatske tužbe protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) u Haagu:

  1. Jer smo tužbom protiv Jugoslavije (Srbije i Crne Gore) u srpnju 1999.  iznijeli optužbu za genocid koji je 1991-95 izvršen u Hrvatskoj;
  2. Jer smo pred predsjednikom suda MSP 14. rujna 1999. izložili razloge za tužbu pred predstavnicima optužene strane;
  3. Jer se sud MSP 2008. godine proglasio nadležnim za suđenje za taj izvršeni srpski zločin genocida,
  4. Jer je sud MSP 2014. godine održao dugu raspravu na kojoj su izloženi dokazi o izvršenim zločinima genocida;
  5. Jer je nakon skoro 16 godina sud donio presudu o hrvatskoj tužbi i srpskoj protutužbi čime je izvršeni zločin genocida ušao u anale međunarodne pravde pod okriljem UN-a .
  6. Jer se tužba i postupak pred sudom povodom hrvatske tužbe održala unatoč besprimjernim svakovrsnim postupcima „hrvatskih“ vlasti protiv tužbe i postupka, a naročito:

a.     Došavši na vlast 2000. Godine Vlada Ivice Račana započelo je sustavnim obezvređivanjem tužbe i pokušajima da se tužba povuče.

b.     Tužba je izmijenjena tako da je tužena samo Srbija, dok je bez ikakvih pravih razloga izostavljena optužba za genocid protiv Crne Gore (Stipe Mesić:“Crna Gora nikad nije ratovala protuiv Hrvatske!“);

c.      Izostavljena je odgovornost Srbije pod. Točkom 2, da je Srbija izvršila genocid i tako što je organizirano i prisilno izvela više od 100 tisuća hrvatskih državljana srpske nacionalnosti iz Hrvatske, što je srpska strana iskoristila u svojoj protutužbi tvrdeći da je Hrvatska etnički „očistila“ 250 tisuća Srba iz Hrvatske

d.     Najviši predstavnici države Ivo Josipović, Vesna Pusić, Ivan Šimonović, Mimica i Pupovac i još neki, upoorno su izjavljivali da je tužba nepotrebna, da se sve isto može postići izvansudskom nagdbom, da je postupak skup i sl. Ne znamo za još jedan takav primjer u svjetskoj politici da bi predstavnici neke države radili protiv tužbe koje se nalazi u postupku pred najvišim međunarodnim sudom;

Ti postupci naveli su Hrvatsko nacionalno etičko sudište da donese etičku osudu protiv Ive Josipovića i etičku optužbu protiv Vesne Pusić i Milorada Pupovca  za djelo veleizdaje.

Tužba se održala, postupak je proveden  pred Međunarodnim sudom pravde unatoč veleizdajničkim postupcima . Hrvatska tužba pa i presuda imaju za nas veliku vrijednost. Presudu ćemo tek ocijeniti.

Hrvatsko žrtvoslovno društvoU ime žrtava srpskog genocida nad Hrvatima i Hrvatskom

dr Zvonimir Šeparović, predsjednik   Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta i

Hrvatskog žrtvoslovnog društva

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Komentar

Novinarske trice i kučine

Objavljeno

na

Objavio

Poznato je kako tiskani mediji u nas i u svijetu proživljavaju svojevrsnu krizu koja se ponajviše ogleda u padu naklada. Glavni je tome razlog pojava inernetskog novinstva, ali, barem kad je riječ o domaćoj medijskoj sceni, nije samo to u pitanju.

Dnevni, središnji, tzv. ozbiljni politički listovi trivijalizacijom tema i događaja kao da oponašaju baš te portale te time sebi oduzimaju specifični prostor djelovanja.

Evo jedne male antologije urnebesnih naslova: Milijan Brkić napušta politiku zbog Ane Rucner, Ella Dvornik ima novu frizuru, Renata u Splićaninu našla sve što joj treba, gola žena čisti stanove muškaraca, Ava Karabatić se seksala u zatvoru, Nives Celzijus objavila razgolićenu fotografiju, preseksi Milica zapalila Split, Pažanin vikao na Špičeka i otrkio gdje će provesti vikend, Ivana Plehinger otkrila zašto nema migrenu, Melania Trump očajna i nesretna, Suzana Mančić mami seksipilom i u šezdesetoj, Borna Rajić umišlja da je plemkinja, Soraja pokazala previše, Ž. je očajna jer ju je muž prevario s prijateljicom, Severina zapjevala s novim svekrom koji zna svirati harmoniku, a s Igorom šalje poljupce iz Venecije, Ecija Ojdanić nikad bolje nije izgledala, Jelena Rozga istakla prebujni dekolte, a fanovi oduševljeni njezinim šeširom, Danijela Martinović drastično promijenila izgled, Neven Ciganović se podvrgao estetskoj kirurgiji, Monika tulumari dok joj se muž priprema za novi brak,Aca L. brutalno pretukao bivšu ženu, Madonina kći obrijala dlake pod pazuhom, Lana Jurčević u donjem rublju raspametila obožavatelje…

Ovakva trivijalizacija sigurno neće pomoći uspješnosti medija koji žele biti ozbiljni i koji žele imati ozbiljne čitatelje. Neki teoretičari komunikacija drže kako je trivijalizacija u funkciji zaglupljivanja masa i odvlačenja pažnje od stvarnih problema društva.

Objektivno, ona je u funkciji promocije posve beznačajnih osoba i njihovih zanimanja. No, uz opći pad elementarne pismenosti, pretjeranu uporabu anglizama i vulgarnosti u izrazima, koje se poput crnih filmova nameću kao moderan stil, kakve pristojni ljudi ne koriste niti u krugu prijatelja kamoli pred tisućama čitatelja, postoji još jedan veliki problem, a zove se kolumnisti.

Umjesto objektivnih komentara i analiza, kakvih srećom još uvijek ima, dominiraju otvorena politička pristranost, vrijeđanje neistomišljenika pa i publike, egocentrična „ja pa ja“ forma, brkanje vlastitih opsesija, uvjerenja, vjerovanja i želja sa stvarnošću.

Na primjer, ne vidi se izvor terorizma ako to narušava ideju multikulturalnosti. Brojnim je komentatorima tako važnije ono što se događa u njihovoj glavi, nego u svijetu oko njih.

Selektivno, od slučaja do slučaja, tretiranje događaja i ljudi, diskreditiranje nepoćudnih, ili otvorena laž dio su svakodnevnice. To je sve možda u interesu nekih moćnih stranaka, skupina i pojedinaca, ali zacijelo nije u interesu medija.

Josip Jović/SlobodnaDalmacija

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Milijan Brkić: Zakon je jasan – Otvaranjem istrage, saborsko povjerenstvo za Agrokor prestaje s radom!

Objavljeno

na

Objavio

Zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milijan Brkić osvrnuo se jučer za Novu TV i HTV na temu saborskoga istražnog povjerenstva za Agrokor.

U Članku 4. Zakona o istražnim povjerenstvima stoji da će – ako je pokrenut sudbeni postupak o nekom pitanju o kojem je prethodno osnovano istražno povjerenstvo – ono odmah prestati s radom.

Brkić je istaknuo da SDP i Most ovom problemu pristupaju neodgovorno, populistički i demagoški.

– Jako su dobro znali koja je sastavnica zakona, jednako kao što znaju da se istrage koje provode istražna tijela, DORH i policija, ne smiju kontaminirati bilo kojim drugim aktivnostima, a pogotovo ne aktivnostima zakonodavne vlasti. Zakon je tu jasan – otvaranjem sudske istrage, koja će evidentno uslijediti, rad povjerenstva prestaje.

facebook komentari

Nastavi čitati