Pratite nas

Događaji

Prof. Zdravko Tomac svjedočio na suđenju Udbi u Munchenu, evo što je otkrio

Objavljeno

na

Paradoks je da sam ja opet disident u Hrvatskoj, jer su još uvijek jake snage koje brane bivši sistem. Najbolji primjer je za to je, kada je sadašnji Premijer izmjenom zakona pokušao spriječiti izručenje Perkovića i Mustača ovom sudu

[ad id=”68099″]

Na današnjem ročištu suđenja dvojici udbaša Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića svjedočio je prof. dr. Zdravko Tomac.

Danas je trebao svjedočiti i Mario Eterović, koji se ipak po drugi put sudu ispričao da je spriječen doći. Sudac Manfred Dauster je potom Eterovića isključio s liste svjedoka i neće više biti pozivan.

Sudsko vijeće je zanimalo je li Bože Vukušić, koji je više puta svjedočio na sudu protiv Perkovića i Mustača, neke svoje spoznaje o načinu rada bivšeg sistema ima iz razgovora s prof. dr. Tomcem.

Jeste li Vi nekada vodili razgovore s Vukušićem o tome, pitao je sudac Dauster.

Puno puta sam razgovarao s Božom Vukušićem i često smo zajedno bili gosti televizijskih emisija, rekao je Tomac i potom govorio o svom političkom i radnom putu, ističući svoje zablude o komunizmu, koje je imao kao mlad čovjek. Svjestan da je komunizam jedna velika zabluda postao je nakon sloma Hrvatskog proljeća 1971.

Osobno sam nakon tih događaja bio progonjen, istaknuo je profesor.

perkovic_mustac_ARD

Nakon II. svjetskog rata su komunisti počinili genocid nad hrvatskim narodom. Likvidacije Hrvata su nastavljene i poslije. Za vrijeme dok je Tito bio živ, te likvidacije bez njegovog odobrenja nisu bile moguće. Poslije njegove smrti odobrenje za likvidacije su donosile vodeće osobe Centralnog Komiteta KP. Likvidacije su podijeljene na dvije razine odgovornosti, političku koja je ujedno i najveća odgovornost i na izvršitelje te odluke – a to je Udba koja je sve planirala kako bi njeni izvršitelji tu odluku sproveli u djelo, govorio je danas prof. dr.Tomac.

Na pitanje suca Daustera odkud ima ta saznanja, prof.dr.Tomac odgovara da je kao znanstveni radnik proučavao dokumente iz kojih je vidljiv način rada Udbe a također iz neformalnih razgovora, dok je još bio politički aktivan u bivšem sistemu.

Prof.dr.Tomac naglašava kako je prijeko potrebno da se osudi cijeli komunistički sistem.

Kao član Hrvatskog etičkog sudišta, prije nekoliko dana, vrlo argumentirano, osudili smo Tita i komunističku partiju. Paradoks je da sam ja opet disident u Hrvatskoj, jer su još uvijek jake snage koje brane bivši sistem. Najbolji primjer je za to je, kada je sadašnji Premijer izmjenom zakona pokušao spriječiti izručenje Perkovića i Mustača ovom sudu, ocijenio je Tomac.

Dr. Tuđman mi je objasnio zašto je smatrao nužnim da pozove ključne ljude iz bivšeg sistema da se priključe obrani Hrvatske. Smatrao je da se bez njih nećemo moći obraniti. Jedan dio njih se iskreno promijenio ali, na žalost, drugi su to radili samo kako bi spasili sebe i da se ubace u sistem, zaključuje prof.dr.Tomac.

Suđenje se nastavlja 19.studenog.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

‘Krema hrvatskog domoljublja’ na komemoraciji za Slavka Goldsteina

Objavljeno

na

Objavio

CROPIX

Komemoracija za nedavno preminuloga spisatelja, urednika i nakladnika Slavka Goldsteina održana je u ponedjeljak navečer u prostoru zagrebačke Koncertne dvorani Vatroslav Lisinski, a o Goldsteinu i njegovu radu govorili su Stjepan Mesić, u ime Antifašističke lige Zoran Pusić, a u ime Srpskoga narodnog vijeća Milorad Pupovac.

Goldstein mi je bio suborac u borbi za demokratsku Hrvatsku, istaknuo je Mesić ocijenivši kako je bio i stup hrvatske i jugoslavenske žurnalistike te scenarist, novinar, urednik i osnivač “lista Vjesnik u srijedu”.

Ustvrdio je kako Slavko Goldstein u epohalnoj knjizi “1941. – godina koja se vraća”, predviđa ono što se danas događa. Tim svojim djelom Goldstein je zadužio Hrvatsku, rekao je Mesić. “Borili smo se za iste ideale”, a Goldstein je ispisao jednu od slavnih stranica političke povijesti Hrvatske, dodao je.

Po Pusićevim riječima Goldstein je nastojao od ‘demokrature Hrvatsku napraviti otvorenim društvom’. Njegova smrt je, istaknuo je Pusić, gubitak za sve nas, a on će nastaviti živjeti onako kako se mi budemo odnosili prema njegovoj duhovnoj ostavštini.

Pupovac je naglasio kako je Goldstein oko sebe okupljao ljude različitih mišljenja, a svoja životna svjedočanstva vješto je utkao u svoju knjigu “1941. – godina koja se vraća”. To je za nas Srbe ostavština po kojoj ćemo ga poštovati, zaključio je Pupovac.

Slavko Goldstein rođen je 22. kolovoza 1928. u Sarajevu. Bio je osnivač redakcije i urednik Vjesnika u srijedu, urednik na Radio-Zagrebu, filmski scenarist, glavni urednik izdavačke kuće Stvarnost i časopisa Erasmus. Objavio je knjigu “1941. – godina koja se vraća” za koju je 2007. godine dobio nagradu Kiklop za publicističko djelo godine. Bio je i predsjednik Židovske općine Zagreb, a kasnije i član židovske vjerske zajednice Beth Israel u Zagrebu. Uredio je više od 150 knjiga, a koscenarist je bio za filmove “Signali nad gradom”, “Prometej s otoka Viševice”, “Četvrti suputnik” i “Akcija Stadion”.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Ministar Krstičević sa zapovjednikom SACT-a u Splitu

Objavljeno

na

Objavio

General Mercier koji se nalazi se u službenom posjetu Splitu, gdje je sudjelovao na svečanom obilježavanju 26. obljetnice Hrvatske ratne mornarice OS RH

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sastao se u ponedjeljak, 18. rujna 2017., u vojarni “Admiral flote Sveto Letica – Barba” u Splitu sa zapovjednikom Savezničkog zapovjedništva za transformaciju generalom zbora Denisom Mercierom.

Tijekom susreta ministra Krstičevića i gernerala Merciera naglašena je izvrsna suradnja između Ministarstva obrane RH i Savezničkog zapovjedništva za trasnformaciju u Norfolku (SAD), kao i općenito NATO saveza.

Zahvalivši generalu Mercieru na dolasku i zaželjevši mu dobrodošlicu u Hrvatsku i Split, ministar ga je upoznao s aktivnostima MORH-a u protekla dva mjeseca u području sigurnosti i obrane. Istaknuo je usvajanje nove Strategije nacionalne sigurnosti, rad na izradi Zakona o sustavu domovinske sigurnosti s ciljem bolje koordinacije i sinergije svih institucija i sposobnosti u prepoznavanju, prevenciji i pravodobnom i učinkovitom odgovoru na sigurnosne izazove i rizike u sigurnosno-obrambenim sektoru.

Naveo je također i ogroman angažman OS RH u pomoći civilnoj zajednici u borbi protiv požara na hrvatskoj obali, kao i trenutnoj pomoći u gradovima i naseljima koji su zahvaćeni poplavama, a upoznao je generala Merciera i s doprinosom OS RH u UN, NATO i EU operacijama i misijama.

General Mercier je zahvalivši na gostoprimstvu obavijestio ministra Krstičevića o projektima i aktivnostima savezničkog zapovjedništva za transformaciju koji su u tijeku, istaknuvši također potrebu za boljom koordinacijom između upravljačke i zapovjedne strukture NATO-a, pri čemu i hrvatska iskustva u izradi sustava domovinske sigurnosti mogu biti od pomoći Savezu.

Najavio je reorganizaciju kako svog zapovjedništva u Norfolku, tako i cijele zapovjedne strukture NATO-a s ciljem uspješnijeg djelovanja cijelog Saveza, a što će rezultirati potrebom za raščlambom strateških snaga, razvojem novih sposobnosti te provedbom vježbovnih i obučnih aktivnosti.

Suglasivši se s generalom Mercierom, ministar Krstičević je izrazio punu potporu Republike Hrvatske najavljenim promjenama u NATO-u i uvjerenje u uspješnu implementaciju istih.

Naglasio je da se zbog kompleksnosti izazova s kojima je u današnje vrijeme suočena međunarodna zajednica i demokratski svijet, kao i drastične promjene sigurnosne paradigme, razvoj nove strukture i prilagođavanje na svim razinama u skladu s vremenom, izazovim i potrebama, postavlja kao imperativ, a s ciljem bržeg, spremnijeg i učinkovitijeg odgovora na prijetnje i ugroze.

General Mercier koji se nalazi se u službenom posjetu Splitu, gdje je sudjelovao na svečanom obilježavanju 26. obljetnice Hrvatske ratne mornarice OS RH, tijekom dana razgovaro je i s predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarović, kao i s načelnikom Glavnog stožera OS RH generalom zbora Mirkom Šundovom.

Hrvatska ratna mornarica slavi 26. obljetnicu osnutka

facebook komentari

Nastavi čitati