Proizvodi u BiH skuplji nego u EU

  0

  Iako je Bosna i Hercegovina jedna od najnerazvijenijih zemalja Europe, cijene proizvoda za potrošače mnogo su povoljnije u EU nego u BiH. Ovo se posebno odnosi na prehrambene proizvode. No, BiH je specifična i po tome što roba na putu do kupca poskupi i po nekoliko puta.

  S obzirom na to da naše tržište obiluje brendiranim proizvodima s europskim cijenama, nameće se pitanje jesu li ti proizvodi, zaista, istog kvaliteta kao u ostalim razvijenim zemljama.

  Dragan Doko iz Institucija ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH kazao nam je da nisu zaprimili pojedinačne žalbe potrošača na kvalitetu brendiranih proizvoda na našem tržištu u odnosu na tržište EU.

  Ali, on ističe da je općepoznato da velike multinacionalne kompanije imaju nekoliko proizvodnih pogona u raznim zemljama, gdje se po njihovim licencama proizvodi za segmentirana tržišta.

  Kao posljedica takvog pristupa, koji se pravda prilagođavanjem navikama, potrebama i kupovnom moći, u praksi imamo različitu kvalitetu istih brendiranih proizvoda za različita tržišta. Nije rijetka situacija u kojoj su ti isti manje kvalitetni proizvodi u prodaji po cijenama koje su jednake ili čak i više nego na razvijenijim i zahtjevnijim tržištima”, pojasnio je Doko.

  Dnevni avaz

  facebook komentari