Pratite nas

Prokopan tunel Grab kod Tarčina dug 400 metara

Objavljeno

na

tunel grabNa poddionici Suhodol-Tarčin autoceste Koridora 5C ostvaren je još jedan značajan uspjeh u izgradnji autoceste kao najvažnijeg infrastrukturnog objekta u BiH. Završeni su radovi na iskopu tunela Grab, koji je dug oko 400 metara.

Ovo je peti tunel na kojem su završeni radovi na iskopu na dionici Vlakovo-Tarčin. Ranije su već probijeni tuneli Vis, 25. novembar, Gaj i Igman.
Specifičnost ovog tunela je da, iako se radi o relativno kratkom objektu, postoji značajna razlika u dužini tunelskih cijevi, koja je nastala zbog konfiguracije terena. Tako je desna tunelska cijev duga oko 440 metara, a lijeva cijev je dužine blizu 400 metara.

“Posebnost ovog tunela je da on prolazi oko 25 metara ispod željezničkog tunela. Zbog toga su se radovi na iskopu odvijali veoma oprezno. Sve vrijeme iskopa tunela Grab željeznički promet se odvijao potpuno normalno“, istakao je Tarik Pihura, šef projekta JP Autoceste FBiH na poddionici Suhodol-Tarčin.

U toku proboja ovog tunela, radnici koji su angažirani na njegovoj izgradnji, iskopali su oko 70.000 kubnih metara materijala. Proboj tunela Grab vršen je novom austrijskom metodom gradnje (NAMT). Ova metoda podrazumijeva da se nakon svakog koraka u iskopu tunela postavlja primarna podgrada, koja uključuje ugradnju armiranih lukova, kao i sidara, nakon čega se postavlja mlazni beton.

Paralelno sa iskopom tunela počeli su radovi i na postavljanju sekundarne obloge, koja tunelu daje završni izgled. Do sada je postavljena oko polovine ove betonske obloge.

Dodatni izazov za građevinare predstavljao je geološki sastav terena na južnom portalu tunela. Zbog veoma lošeg kvaliteta materijala, južni portal lijeve tunelske cijevi je obezbijeđen sa dva reda šipova na koje je postavljena betonska greda. Južni portal desne tunelske cijevi je obezbijeđen posebno konstruiranim rešetkastim zidom visine oko 35 metara.

Poddionica Suhodol-Tarčin dio je dionice Vlakovo-Tarčin koja je duga ukupno 20 kilometara. Probojem tunela Grab JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar su načinile još jedan značajan korak ka ispunjenju cilja da do kraja ove godine u upotrebi bude 102 kilometra suvremene autoceste na Koridoru 5C, priopćeno je iz JP Autoceste FBiH.

klix.ba / kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Američki nosač zrakoplova patrolirao vodama istočno od Korejskog poluotoka

Objavljeno

na

Objavio

Nosač zrakoplova USS Ronald Reagan

Američki nosač aviona na nuklearni pogon Ronald Reagan u četvrtak je patrolirao vodama istočno od Korejskog poluotoka, u demonstraciji pomorske i zračne sile čiji je cilj upozoriti Sjevernu Koreju da ne poduzima bilo kakvu vojnu akciju.

Taj najveći ratni brod američke mornarice u Aziji, težak 100.000 tona, s posadom od 5.000 mornara, plovio je oko 160 kilometara, te je s njegove palube načinjeno skoro 90 letova borbenih aviona F-18 Super Hornet, navodi agencija Reuters.

Posada američkog broda izvodi vježbe s južnokorejskom mornaricom u kojima sudjeluje 40 ratnih brodova od Žutog mora zapadno od tog poluotoka do unutrašnjosti Japanskog mora.

”Mi smo ovom i mnogim drugim vježbama jasno pokazali da smo spremni braniti Republiku Koreju”, rekao je američki kontraadmiral Marc Dalton, komandant udarničke grupe.

Zvaničnici Sjeverne Koreje su to okupljanje ratnih brodova nazvala “probom za rat”.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Bakir Izetbegović: Moj otac Alija je pred smrt ostavio BiH Erdoganu u amanet, da skrbi o njoj

Objavljeno

na

Objavio

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ponovo je u četvrtak eksploatirao problematičnu tezu po kojoj je njegov pokojni otac Alija prije smrti sadašnjem predsjedniku Turske Recepy Tayyipu Erdoganu povjerio ulogu svojevrsnog skrbnika nad BiH.

Sudjelujući u obilježavanju četrnaeste obljetnice smrti Alije Izetbegovića koji je bio prvim predsjednikom Predsjedništva BiH kao samostalne države, njegov sin je novinarima u Sarajevu kazao kako je veza između njegova oca i sadašnjeg turskog predsjednika bila veoma važna, a o tome svjedoči kako je Erdogan bio jedna od posljednjih osoba s kojom je razgovarao prije smrti.

“On (Alija) je u njemu je prepoznao budućeg jakog lidera i ostavio mu u amanet brigu za BiH. Ja mislim da Erdogan itekako dobro nosi taj amanet”, kazao je Bakir Izetbegović.

Na reakcije u povodu konstatacije o Erdoganu kao osobi kojoj je BiH ostavljena na skrb nije trebao dugo čekati a prvi je to učinio Izetbegovićev ogorčeni politički protivnik Milorad Dodik.

Kazao je kako je ta izjava “skandalozna i opasna” poručivši kako Bakir Izetbegović Erdoganu može dati na čuvanje samo ono što je katastarsko vlasništvo njegove obitelji.

“U BiH žive dva kršćanska naroda u čije ime Alija nikada nije govorio niti je imao mandat govoriti”, kazao je Dodik.

Sam Bakir Izetbegović u stalnim je kontaktima s Erdoganom, a jedan drugoga redovito oslovljavaju s “brate”. Zbog tako bliske suradnje Izetbegović je često izložen kritikama i optužbama da BiH dovodi u poziciju turskog vazala na Balkanu.

Turska se posredstvom svog veleposlanstva u Sarajevu izravno uključila u obilježavanje ovogodišnje obljetnice smrti Alije Izetbegovića i to ponudivši u četvrtak sarajevskoj publici premijeru turskog televizijskog dokumentarca pod naslovom “Alija, posljednji bedem islama”.

U filmu se veliča lik i djelo pokojnog bošnjačkog lidera, no čak je i njegovu sinu koji je nazočio projekciji zasmetao naslov koji je ocijenio “malo pretencioznim i jednodimenzionalnim”.

“Alija je naravno čovjek koji je borac za obranu islama na ovim prostorima, ali je bio i borac za demokraciju, slobodu, uvođenje višestranačkog sustava te obranu multietične supstance u BiH”, kazao je Bakir Izetbegović komentirajući film.

Začudio se ipak što se nitko u BiH nije sjetio snimiti film o njegovu ocu pa su to morali učiniti Turci koji su otišli i korak dalje jer njihova državna televizija TRT producira igrani serijal o Aliji Izetbegloviću koji se još snima.

Višnja Starešina: Pomozimo Bakiru vidjeti mudžahedine

facebook komentari

Nastavi čitati