Pratite nas

Iz Svijeta

Promijenite životni stil i zaustavite starenje

Objavljeno

na

Kod ispitanika koji su uveli promjene u životni stil došlo je do povećanja duljine telomera za 10 posto, dok je kod muškaraca koji nisu mijenjali svoje navike došlo do smanjenja za 3 posto.

Pozitivne promjene u životnim stilovima, poput pridržavanja zdrave prehrane i umjerene tjelovježbe, mogu usporiti proces starenja, zaključak je studije objavljene u časopisu The Lancet Oncology. Istraživači sa Sveučilišta u Kaliforniji u San Franciscu (University of California, San Francisco) otkrili su da pojedine promjene u stilu života mogu povećati duljinu telomera. Telomere su smještene na krajevima kromosoma, štite ih od oštećenja i kontroliraju proces starenja. Ako su telomere skraćene ili oštećene, stanice brže stare i odumiru, pokrećući proces starenja.

Istraživači tvrde da se biološka životna dob može predvidjeti prema duljini naših telomera. Kraće telomere su povezane s većim rizikom od prerane smrti i bolesti povezanih sa životnom dobi, uključujući brojne tumore (rak dojke, prostate, debelog crijeva i pluća), srčane bolesti, vaskularnu demenciju i pretilost. Za potrebe istraživanja, autori studije analizirali su dvije skupine muškaraca kojima je dijagnosticiran nizak rizik od raka prostate. Ni u jednoj skupini nije bilo konvencionalnih tretmana raka, poput operacije ili zračenja.

Od ispitanika u prvoj skupini zahtijevalo se da promijene svoje životne stilove tako što su u prehranu uveli cjelovite žitarice, voće i povrće, umjereno vježbali, upravljali stresnim situacijama putem posebnih tehnika, kao što su meditacija i joga, te bili intimniji i više se družili s drugim ljudima. Ispitanici druge skupine nisu uvodili ikakve promjene.

Istraživači su mjerili duljinu telomera na početku istraživanja i ponovno na kraju, nakon pet godina. Pozitivne promjene u životnom stilu povećale su duljinu telomera Istraživanje je pokazalo da je u skupini koja je uvela promjene u životni stil došlo do povećanja duljine telomera za 10 posto, dok je kod muškaraca koji nisu mijenjali svoje navike došlo do smanjenja za 3 posto. Što su više pozitivnih promjena ispitanici uveli u svoj životni stil, produljenje telomera bilo je veće.

Autori istraživanja su istaknuli: „Nakon pet godina, relativna duljina telomera povećala se u skupini  koja je uvela promjene u životnom stilu i smanjila u drugoj, kontrolnoj skupini; razlika između dviju skupina bila je značajna. Otkrili smo i povezanost između stupnja pridržavanja određenim promjenama i povećanja duljine telomera.“

Istraživači su istaknuli da, iako studija nije bila provedena kako bi se otkrio utjecaj promjena u životnim stilovima na razvoj raka prostate, prijašnja istraživanja pokazala su da pozitivne promjene stila života mogu odgoditi razvoj tumora u ranim fazama. „Zaključci ovog relativno malog pilot- istraživanja mogu se primijeniti i na slučajeve drugih bolesti, ne samo raka prostate“, izjavio je prof. Dean Ornish s Instituta za preventivna medicinska istraživanja na Sveučilištu u Kaliforniji u San Franciscu (Preventive Medicine Research Institute, University of California, San Francisco).

„Kad bi  se potvrdile randomiziranim kontroliranim pokusima, ove bi sveobuhvatne promjene u životnim stilovima mogle značajno smanjiti rizik od brojnih bolesti i prerane smrti. Naši geni i naše telomere pokazuju naše sklonosti i predispozicije, no ne moraju nužno predstavljati našu sudbinu.“ Istraživači tvrde da bi dodatna istraživanja, koja bi uključila veći broj različitih ispitanika, bila korisna u budućim otkrićima utjecaja životnih stilova na duljinu telomera.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Cerar sazvao novi sastanak državnog vrha nakon Plenkovićeva govora u UN-u

Objavljeno

na

Objavio

Slovenski političari i mediji u petak se većinom solidariziraju s odlukom premijera Mire Cerara da otkaže sastanak u Zagrebu s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem zbog njegova odbacivanja arbitraže pred međunarodnim auditorijem, a neki navode da je Plenkovićev govor u UN-u u kojemu je arbitražni sporazum nazvao ništetnim bio šok za slovensku stranu.

S Cerarom se solidarizirao se i predsjednik države Borut Pahor koji je u petak, uoči otvaranja predizborne kampanje za svoj drugi mandat pred izbore 22. listopada, kazao da je otkazivanje sastanka izazvala “tvrdoglavost” hrvatske politike koja inzistira na kontaminiranosti arbitražnog postupka.

“Tvrdoglavo inzistiranje na nepoštovanju obveza iz arbitražnog sporazuma je neprihvatljivo, no uvjeren sam da će dijalog na koncu omogućiti  mirnu provedbu arbitraže”, kazao je Pahor koji je kao predsjednik vlade 2009. u ime Slovenije potpisao dogovor o arbitraži, čime je Ljubljana uvjetovala ulazak Hrvatske u EU.

“Mi sada na svojoj strani imamo međunarodno pravo i međunarodnu zajednicu, zato moramo nastojati da tu potporu ne izgubimo”, ustvrdio je Pahor u Bovecu na zapadu države.

Premijer Plenković je rekao u četvrtak u govoru pred Općom skupštinom UN-a da je Hrvatska morala izaći iz arbitraže o granici sa Slovenijom jer ju je Slovenija kompromitirala i upozorio da takvo “nepoštivanje međunarodnog prava” obeshrabruje ostale države da sporove rješavaju uz pomoć treće strane.

Ljubljansko “Delo” piše da je Plenkovićev govor u UN-u svojom “nediplomatskom” otvorenošću izazvao pravi “šok”, kao i odluka Cerara da posjet zbog toga otkaže.

“Prema našim informacija, Cerar se s Plenkovićem za posjet Zagrebu bio odlučio iako dnevni red sastanka nije bio usklađen niti dogovoren”, navodi “Delo” koji prijašnji dogovor o sastanku tumači kao Cerarovu nepotrebnu koncesiju hrvatskom premijeru.

Cerar je naime otkazivanje susreta protumačio Plenkovićevim “kršenjem” dogovora po kojemu se u Zagrebu trebalo razgovarati o primjeni arbitražnog sporazuma.

U razgovoru za slovenske medije, Cerar je naknadno, nakon otkazivanja sastanka, kazao da je sada preduvjet za nastavak dijaloga da Hrvatska prizna arbitražni sporazum kao važeći međunarodni ugovor, te da se na idućem sastanku, ako i kada do njega dođe, razgovara o suradnji dviju država na njegovoj provedbi.

Da je takav susret u bliskoj budućnosti malo vjerojatan, govore oštre izjave Cerarova suradnika, predsjednika parlamenta Milana Brgleza, koji je kazao da je Plenkovićevo ponašanje u UN-u bilo ismijavanje međunarodnog prava, zloupotreba govora u svjetskoj organizaciji, da Cerar i nije imao druge mogućnosti nego da sastanak otkaže i da  je jasno kako u atmosferi tako nastalog nepovjerenja s Hrvatskom o provedbi nije moguće govoriti, prenose slovenski mediji.

“Sada je loptica u sporu prebačena na hrvatski dio igrališta”, kazao je Brglez, član Stranke modernog centra (SMC) koju vodi premijer Cerar.

Mediji najavljuju da će se u nastaloj situaciji Cerar ponovno odlučiti da odnose s Hrvatskom i arbitražni spor stavi na dnevni red sastanka političkog vrha, neformalnog susreta na kojemu se obično traži politička homogenizacija oko najvažnijih nacionalnih pitanja, te da će istog dana na istu temu biti sazvan i parlamentarni odbor za vanjske poslove.

Predsjednik tog odbora, Jožef Horvat, zastupnik oporbenih kršćanskih demokrata iz Nove Slovenije (NSI), kakzao je u petak da ga je nastup hrvatskog premijera za govornicom UN-a jako zabrinuo.

Plenkovićeve poruke Sloveniji su po njegovim riječima kontradiktorne jer on s jedne strane ističe privrženost Hrvatske vladavini prava, a s druge strane ne priznaje arbitražnu presudu govoreći da je arbitražni postupak kontaminiran i tako se “sam postavlja u ulogu suca”, kazao je Horvat.

Stier: Potez Cerara pokazuje da Slovenija nije spremna za dijalog

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Austrija uskoro zabranjuje pokrivala za glavu

Objavljeno

na

Objavio

Od 1. listopada u Austriji na snagu stupa zakon kojim se zabranjuje nošenje pokrivala za lice u javnosti, a vlasti su odlučili o tome dodatno informirati svoje građane ali i strane državljane.

U poruci objavljenoj na stranicama policije piše kako zakon zabranjuje prekrivanje lica na način da ono više nije prepoznatljivo. Zabrana se odnosi na javna mjesta kao i na javne zgrade.

Onaj tko prekrši zakon bit će kažnjen sa 150 eura, a pokrivalo će se morati ukloniti na zahtjev, a onima koji odbiju otkriti lice prijeti privođenje.

Na svakom letku nalaze se poruke na njemačkom, engleskom, arapskom i turskom jeziku.

facebook komentari

Nastavi čitati