Promocijom slikovnice završen projekt ”Upoznajemo naš biser – PP Hutovo Blato”

  0

  Udruga ”Močvara” iz Čapljine organizirala je u hotelu ”Mogorjelo” u Čapljini završnu projektnu aktivnost, odnosno okrugli stol, na temu evaluacije provedenih aktivnosti u projektu ”Upoznajemo naš biser – Park prirode Hutovo Blato”, koji se realizirao u sklopu UNDP-ovog projekta ”Jačanje lokalne demokracije III – LOD III” kojeg financira Europska unija.

  Inače, projekt se financirao iz sredstava instrumenaat za predpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od dva milijuna eura, a u projektu su pored Institucija EU sudjelovali Ministarstvo pravde BiH, UNDP i Općina Čapljina.

  Okruglom stolu u ime udruge ”Močvara” nazočila je Zdenka Jelčić, koordinatorica projekta, zati Dalibor Milinković u ime općine Čapljina, i recezent slikovnice pjesnik Krešimir Šego.

  Zdenka Jelčić moderirala je ovaj događaj, a nakon pozdravljanja okupljenih pristupilo se evaluaciji provedenih aktivnosti, te potom predstavljanju knjige ‘Dobre priče iz Močvare”, koje su nastale kroz kreativne radionice ovoga projekta.

  ”’Edukacija mladih je prvi i najvažniji korak u zaštiti prirode i okoliša. Edukacija kroz kreativne ”Škole u prirodi” je dimenzija više. ”O prirodi se uči iz prirode… u prirodi”. Udruga je postavila sebi cilj i zadatak … na najbolji način, svoja znanja, spoznaje i iskustva, na kreativan način, prenijeti mladima kako bi bogatstvo i ljepotu ovog kraja sačuvali za budućnost.

  Inovativnošću i strateškim izborom tema za mlade koji mogu svoju kreativnost izraziti kroz neki oblik umjetnosti došli smo i do koncepta ”Škole u prirodi”, a motto je: ”Gledaj, slušaj, udahni…dodirni, spoznaj, zapamti.. pa onda napiši, nacrtaj…

  Nadamo se da će knjiga: ”Dobre priče iz močvare”, nastala kroz aktivnosti Projekta: ”Upoznajmo naš Biser Park prirode Hutovo blato”, na zanimljiv način, biti poveznica učiteljima, roditeljima… za otkriti pravu dušu djece koja su ih napisala, ali i pozivnica za organiziranje posjeta Parku prirode Hutovo blato, kako bi spoznali njegovu vrijednost i kako bi svojim djelovanjem sačuvali sjaj tog našeg bisera”, rekla je, između ostalog, Zdenka Jelčić.

  Okupljene je u ime općine Čapljina pozdravio Dalibor Milinković, koji je čestitao ”Močvari” na odlično odrađenom poslu u sklopu ovoga projekta.

  ”Udruga Močvara se zaista predano posvetila ovom projektu i odlično su odradili posao, što se vidi prema večerašnjoj posjeti ovom okruglom stolu, kao i kvaliteti slikovnice i svim akcijama koje su proveli. Zahvaljujem se stoga svima njima, kao i predstavnicima UNDP-a, koji su umnogome pomogli u ovome projektu.

  Nadam se da je ovo jedan početak, ne samo za udrugu Močvara, nego i za sve druge nevladine organizacije s područja čapljinske općine da se uključe u realizaciju projekata koji se financiraju iz međunarodnih fondova, jer postoji puno toga što možemo zajedno učiniti putem tih projekata za opće dobro i ostaviti našem gradu”, poručio je Milinković.

  ”U deset priča ispričan je cijeli jedan bogati svijet vode, vila, ljubavi, neba, lopča, leptira, roda, žaba, sunca, legendi, izvora, topline, vrba, kanala, svitanja, sutona, noćnog života i jedinstva među svim stvorenjima i njihovu okolišu.

  Na početku sam napisao kako riječ močvara na prvi mah asocira na nešto neživot. Čitajući ovu knjigu, zapravo dolazimo do jedino ispravna mišljenja kako je močvara zapravo bogata svime što ljudski život čini cjelovitim. K tomu, tomu neprestano uči i Udruga ”Močvara”: sačuvati okoliš, sačuvati ono što nam je priroda darovala”, kazao je u govoru o slikovnici pjesnik Krešimir Šego.

  facebook komentari