Connect with us

Kolumne

Propadanje zemlje bez političke pameti

Published

on

U obrani svog šupljeg ponosa, trenutno vladajući ponašaju se kao da su upravo oni bogomdani, nezamjenjivi, i kao da ne postoji nitko tko bi umjesto njih bolje znao i umio. Premijer Zoran Milanović je tek sada, četiri godine nakon što je ustoličen, zaključio kako s preporukama “štedite, štedite” nešto duboko nije u redu.

FAH-H7014456zoranmilanovic625Domaće političke i medijske krugove najviše uzbude vijesti o nama koje stižu iz inozemstva, što također na svoj način govori o stanju duhova u Lijepoj našoj. Ne vjerujemo sami sebi ni kad ostanemo bez posla, ni kad smo gladni i žedni, ni kad zemlja srlja u propast, ali kad nešto o tome dođe iz bijelog svijeta, od kakve makar anonimne i beznačajne agencije, to odmah osvane na prvim stranicama. Ništa od ovoga što nam u svom najnovijem izvješću poručuje Europska komisija ne bi trebalo biti iznenađujuće, ništa što sami ne vidimo i ne osjećamo, ali kad to stigne iz Bruxellesa odjekne kao bomba u nekoj učmaloj provinciji. Pa evo, vele nam, deficit državnog proračuna je blizu 6 posto, nezaposlenost 17 posto, javni dug prelazi 80 posto društvenog bruto proizvoda, itd. Na temelju tih činjenica Hrvatska je ocijenjena najlošijom državom Europske unije, dok kolo uspješnih vode Irska i Mađarska, dvije zemlje u kojima dominira “nacionalistička” politika, i koje baš i ne mare previše za preporuke i sugestije izvana.

Negdje, valjda, u tom grmu leži zec. Nitko od silnih analitičara i stručnjaka još nam nije objasnio uzroke stagnacije i regresije, osim nekih uopćenih fraza o zanemarenoj proizvodnji, premalom izvozu i tome slično. Predstavnica Svjetske banke u Hrvatskoj posve nediplomatski jednom je prigodom izjavila kako Hrvatskoj nedostaju lideri. To je svakako početak priče. Hrvatska zaista ima sve prirodne, geopolitičke, ljudske, financijske (štednja stanovništva, europski fondovi) i infrastrukturne razvojne pretpostavke, ali nema političke pameti koja bi sve to znala i umjela usmjeriti, organizirati i iskoristiti. Trenutno vladajući se u obrani svog šupljeg ponosa ponašaju kao da su upravo oni bogomdani, nezamjenjivi, i kao da ne postoji nitko tko bi umjesto njih bolje znao i umio. Premijer Zoran Milanović je tek sada, četiri godine nakon što je ustoličen, zaključio kako s preporukama “štedite, štedite” nešto duboko nije u redu. Jer, evo, Vlada pokušava rezati, naročito na obrazovanju, znanosti, zdravlju, poduzetnicima i poljoprivredi, štiteći tek administraciju, a deficit se povećava. Povećava se, jer brže od smanjenja rashoda smanjuju se prihodi i tu, uz sadašnju politiku, jednostavno nema rješenja. Rashodi su u ovoj godini smanjeni za 500 milijuna, ali su prihodi smanjeni za tri milijarde. I tako unedogled.

Stvari bi nekako valjalo, ako je ikako moguće, vratiti na početak. Tragedija je počela prodajom ili rasprodajom velikih javnih poduzeća i njihovim prepuštanjem stranim kompanijama kojima je jedini interes profit, koji se obično ostvaruje otpuštanjem radnika, a baš ih briga o nekakvim nacionalnim, hrvatskim interesima. Sve banke koje su sanirane iz proračuna otišle su u strane ruke pod misterioznim okolnostima, o kojima nitko ne smije ništa ni pitati. Hrvatski telekom prodan je istovrsnoj njemačkoj državnoj firmi. Ina je prodana za 500 milijuna dolara, a sada bi je kao natrag kupili za tri milijarde eura, iako je njezina objektivna vrijednost zbog zapuštenih rafinerija, istraživanja i eksploatacijskih polja višestruko smanjena. Nekada svjetski poznati farmaceutski div Pliva sada je, nakon što je prodan između dva čina veronske opere te izmijenivši nekoliko trgovačkih ruku, pretvoren u pogon za prepakiranje generičkih lijekova. Svi su ti poslovi zaogrnuti ideologijom o državi kao nužno lošem gospodaru, ali činjenica je da su i Pliva i Telekom i Ina bolje poslovali prije nego poslije preuzimanja. Banke ostvaruju veće profite, ali od toga društvo ima malo koristi. Njihove kamate su višestruko veće nego u zemljama iz kojih dolaze. Naravno, u pozadini je svih tih “transakcija” na prvom mjestu korupcija, a na drugom, ne manje važnom, nepovjerenje u vlastite sposobnosti.

Gle čuda, umjesto da shvati pogreške i udari novi smjer, Vlada srlja u nove avanture, dok predsjednik Republike pojma nema. Aktualna je priča o Ini, o kojoj ministar gospodarstva i premijer istupaju sa suprotnim stavovima. Spor s Molom je prepušten međunarodnim arbitražama sa slabim izgledima na uspjeh, umjesto da se pokrenu tužbe pred domaćim sudovima koji bi sve ugovore posredovane korupcijom ili namjerno štetnim ugovaranjem mogli jednostavno poništiti. Prodaje se pošto-poto jedina preostala državna banka, iako bi bolji put bio ojačati jednu veliku državnu banku u kojoj bi bili depoziti države i lokalnih zajednica i koja bi onda mogla diktirati uvjete kreditiranja gospodarstva i građana. Kao spasonosno rješenju nudi se monetizacija autocesta, što će, vjerujem, ipak biti svenarodnom referendumskom pobunom zaustavljeno. Koncesionari bi sigurno povećali cijene i otpustili radnike, a još bi im država jamčila naknadu eventualnog gubitka po već ustaljenom modelu. Naime, ove je godine na to ime Bina-Istri plaćeno 177 milijuna kuna. Jadransko more i podmorje, i to bez proglašenja gospodarskog pojasa, bit će u tipično kolonijalnoj poziciji, prepušteno naftnim multinacionalnim kompanijama uz velike ekološke i turističke rizike. Prodaja HEP-a samo je pitanje dana. Imunološki zavod, Gredelj i druge firme koje imaju poslovnu perspektivu prepuštene su na milost i nemilost sudbine. Austrija, koja bi nam mogla biti uzor, kontrolira sva krupna infrastrukturne poduzeća, ostalo (mala i srednja poduzeća) je, dakako, predmet privatnog poduzetništva.

Sve što će Vlada činiti do isteka tekućeg mandata jest kupovanje biračke naklonosti i lojalnosti, ako se bude imalo s čim. Na raspolaganju su joj ograničena sredstva. U prvom redu tu su velika obećanja o isto tako velikom novcu iz europskih fondova, i o još većim investicijskim projektima koji će, je li, otvoriti nova radna mjesta, ali od kojih zapravo ni jedan još nije na vidiku. Koristit će se i svaki pozitivan pokazatelj u moru negativnih, jer će, na primjer, industrijska proizvodnja zbog povećane potrošnje struje u prosincu u odnosu na rujan porasti za nekoliko postotaka, ili neki kvantificirani podatak o poboljšanim uvjetima gospodarenja. Prodat će se jedan brod, pa će odmah skočiti izvoz. U socijalna prava i plaće administracije neće se dirati jer bi to bilo fatalno za sadašnju vlast, pa će se posegnuti za novim i novim zaduženjima i prodajama preostalih nacionalnih, prirodnih i javnih dobara, po logici “neka poslije nas bude potop”. A loša situacija pripisivat će se onima koji su vladali prije, što se sve češće upotrebljava kao alibi što se mandat primiče kraju.

Računa se, avaj, i na pobjedu Ive Josipovića koji bi mogao u slučaju novog predsjedničkog mandata biti značajna potpora SDP-u, kao i na nešto širu koaliciju, prije ili poslijeizbornu, koja bi mogla nadoknaditi očigledan i nezaustavljiv pad popularnosti samog SDP-a, a u tom kolu (reformisti, laburisti, narodnjaci, manjinci, umirovljenici itd.) glavni igrač je ORaH Mirele Holy, koja pak svoj rejting gradi na obećavajućoj proizvodnji konoplje, apsolutnoj slobodi pobačaja, u okviru čega je stimuliranje ginekologa koji će raditi taj krvavi posao, otvaranje klinika za promjenu spola, žestokom protuklerikalizmu i stopiranju svakog investiranja. Korist će se i tipično propagandne ideološke poruke tipa “opasnost skretanja udesno”. Još jedan mandat Kukuriku koalicije i Vlade umišljenih a nesposobnih ministara na čelu s premijerom i potpredsjedničkom trojkom Pusić, Opačić, Grčić odveo bi nas u potpunu političku, gospodarsku i moralnu katastrofu koja bi državu dovela na sam rub opstanka. Promatrači katastrofičniji od mene drže čak da im je to i glavna namjera. Ako je to točno, onda možda nisu neučinkoviti.

Autor: Josip Jović/Dnevno.hr

facebook komentari

Continue Reading
Advertisement
Comments

Kolumne

Ivan Hrstić: Todorić vjerojatno nikad neće u zatvor

Published

on

By

Od prvog nastavka bloga jasno je – Ivica Todorić ne namjerava na sudu dokazivati niti jednu od svojih tvrdnji.

Cilj mu je pošto-poto braniti se sa slobode, čak i ako ga čeka desetljetni sudski maraton, izgraditi oko sebe kulisu ugroženog čovjeka, izloženog političkoj zavjeri, progonu i linču.

Priča uopće nije morala biti uvjerljiva za domaću publiku (i naravno da nije bila), jer još kad smo zaključili da mali Ivica blogira iz druge vremenske zone mogli smo naslutiti da je cijela ta konstrukcija treba poslužiti ne samo za rušenje eventualne presude, već i za moguću bitku protiv izručenja, piše Ivan Hrstić / Večernji list

Muški članovi obitelji Todorić u Londonu tako su formirali svoju K-vladu u egzilu. Premda je sin Ante najavio da će biti na raspolaganju hrvatskom pravosuđu, jasno je da su tamo otišli upravo kako – ne bi bili na raspolaganju.

Jesu li samo htjeli kupiti još malo vremena i izbjeći očekivano spektakularno uhićenje u cik zore u velebnom dvorcu iznad Zagreba, saznat ćemo do kraja tjedna. Podatak da su Todorići unajmili ergelu punokrvnih hrvatskih odvjetnika, te navod da su nadodali i londonskog eksperta za odugovlačenje izručenja govori da Ivici baš i nije trebalo vjerovati da mu je na računu ostalo svega 20 tisuća kuna te da je ipak nešto sklonio za crne dane.

Dakle, malo je vjerojatno da će siroti Ivica morati moljakati azil u veleposlanstvu Ekvadora i prehranjivati se pisanjem bloga u urotničkom društvu Juliana Assangea. A i pitanje je koliko bi razumijevanje za njegov status prizemljenog Kralja Sunca imao predsjednik te države, kojemu je “krsno” ime Lenin. “Sretna” okolnost za Todorića jest da nitko ni ne može odlučno poreći da nikakve zavjere nije bilo. Dapače, prije će biti da zavjere jest bilo, nego da je nije bilo! Rušili su ga sa svih strana.

Potkopavali ga poslovni konkurenti i saveznici, opsjedali dužnici i vjerovnici, izdavali dojučerašnji prijatelji, nož u leđa zabijali konfidenti koje je osobno birao u upravu, komplote iznutra pleli Hrvati i Rusi, oko vruće kaše kružili Slovenci i Srbi, zavjere kovali Vlada i oporba, pa i oporba unutar same vladajuće koalicije.

Materijala i za špijunski triler s potpisom le Carrea, a kamoli ne za odvjetničku ajkulu iz Cityja! A kad se tome nadoda zaplet kako je Ivica doživio sudbinu svojeg oca Ante, kojega je komunistička vlast nakon Hrvatskog proljeća strpala u zatvor i pokopala njegov uspješni Agrokombinat (ah, Déjà vu, taj kobni Agro-kombinat-komerc-kor…), jasno je da će, ako (ikad) uhite najvećeg hrvatskog blogera, Hrvatska vjerojatno samo još jednom potonuti na indeksu medijskih sloboda.

U nastavku bloga Todorić će napisati da ga, kao i njegovog oca, progone neprijatelji Hrvatske zbog njegovog dosljednog hrvatstva, oni koji žele Domovinu predati u ruke strancima i spriječiti otkrivanje istine. Sam Todorić nudi dva kontradiktorna scenarija.

Prvo otvara paljbu iz svih oružja na svojeg direktora financija, Ivana Crnjca, kao čovjeka s pedigreom CAIB-a, tvrtke koju proziva da je još 2016. krenula u akciju njegovog rušenja. No, nakon što je Crnjac šalje poruku da neće biti nikakav svjedok pokajnik, Todorić sad više ne spominje njega kao “domaćeg izdajnika”, već Damira Kuštraka, jedinog od njegovih ljudi kojega je zadržao vladin povjerenik.

Ako se odluči na bitku protiv izručenja, nametnut će se pitanje – a zašto mu je DORH omogućio takav bijeg? Pružili su mu prostora kao nikom do sad. Zašto su izvidi morali trajati 6 mjeseci? Ako se Todorić ipak odluči vratiti, kako će opravdati uobičajene razloge za pritvor, od utjecaja na svjedoke pa do ponavljanja (ne)djela?

Ta je li itko ikad dobio ovakvu raskošnu priliku za utjecaj na svjedoke?!? Osnovana sumnja trebala je i morala biti temelj za mnogo ranije djelovanje. Uhićeni su svi iz uprave – osim zakonski odgovornih članova obitelji Todorić! Zašto nisu uhićeni i bivši članovi uprave iz razdoblja obuhvaćenog istragom?

Odvjetnici – kao i oporba – vjerojatno neće propustiti pitati: a zašto onda nije uhićen i aktualni ministar financija? Izbjegne li istražni zatvor, Todorić vjerojatno neće ni dana proboraviti iza rešetaka. Što veći razmjeri poslovnog kraha, to će uz ovakav odvjetnički tim tužiteljima biti teže dokazati izvlačenje novca.

Ako na koncu bude i osuđen, nakon nekoliko ponovljenih suđenja izvući će se na starosnu dob i loše zdravlje.Pritvor je u mnogim slučajevima tužiteljima jedina zadovoljština. Ako već one u čiju krivicu smo uvjereni ne možemo poslati na zasluženu kaznu, znamo se tješiti se da su neko vrijeme ipak proveli iza rešetaka.

No, mogućnost da se na takav način ne presudom već diskrecijskom prosudbom raznoraznih kadija kažnjavaju i nevini ljudi – zacijelo nije nešto što bi nam trebalo osiguravati miran san.

Ivan Hrstić / Večernji list

Ante Todorić stigao u Hrvatsku

 

facebook komentari

Continue Reading

Kolumne

Nino Raspudić: Pad dvorca Todorovih i prvi poučci

Published

on

U ponedjeljak, malo prije šest ujutro, policija je ušla u Kulmerove dvore. Istog dana uhićeno je dvanaest ljudi iz vodstva Agrokora, dok su Ivica, Ante i Ivan Todorić bili nedostupni. Dok pišem ovaj tekst novinari čuče na zagrebačkom aerodromu i motre letova iz Londona očekujući hoće li se netko od muških Todorića pojaviti ili će i dalje u Domovini na braniku imanja ostati samo žene, starci i zet.

Oktobarska revolucija 1917. kulminirala je zauzimanjem carskog Zimskog dvorca. Je li ovog listopada u Hrvatskoj, ulaskom policije u donedavno nedodirljiv Todorićev dvorac, simbolički započela naša “revolucija” u smislu korjenite preobrazbe hrvatske politike, pravosuđa, gospodarstva i medija, ostaje vidjeti. Kao i uvijek u prijelomnim danima, tako je i u ponedjeljak vrijedilo pozorno pratiti medije i sve izjave aktera, jer dok je još sve vruće nešto istine uvijek izađe na površinu. Već sljedeći dan se priče ispeglaju i usklade, pozicije zauzmu, interpretacije ustale.

Što nam ovotjedna fenomenologija događanja oko Agrokora govori o našem društvu? Prije svega, opet potvrđuje kako ono ima vrlo malo senzibiliteta za zakon i institucije pravne države, a puno sklonosti demagogiji i trenutnom iskaljivanju strasti, pa makar se sutra, s novim igračima, sve nastavilo po starom. Todorić ne treba pasti zato što je bogat i bahat, zato što ima dvorac i helikoptere, već zato što je, ako mu se to dokaže, kršio zakone. A oni koji su mu omogućavali da time oštećuje javni interes i riskira državni novac, bilo da su to premijeri i ministri, HBOR, HNB, Hanfa, Porezna uprava ili bilo tko drugi, moraju biti pozvani na odgovornost i ne smiju biti zaboravljeni u sjeni ritualnog iskaljivanja na najvećem, ali ne i jedinom krivcu.

Saborsko povjerenstvo, kakvo god da jest, moralo bi nastaviti svoj rad u onim segmentima koji neće biti obuhvaćeni istragom, a koji su dugoročno za državu još važniji, a to je prije svega loše postavljen sustav koji se, u problematičnim dijelovima, mora razmontirati i presložiti. Možda bi ga trebalo nanovo formirati pod drugim imenom, poput “Saborsko povjerenstvo za istraživanje i sanaciju manjkavosti sustava koje su se pokazale u slučaju Agrokor”. Pa onda češljati u javnom ispitivanju sve one koji su činili propuste. Isti mediji koju su do jučer titrali Gazdi kao dobrotvoru i genijalcu bez kojeg u Hrvatskoj nitko ništa ne bi znao posijati i posaditi, sada pumpaju raju na linč prikazujući raskoš Agrokorova plemstva. Izazivaju time najniže porive zavisti i mržnje, ali ne i želje za pravdom i poštivanjem sustava i zakona, uz neumoljivo sankcioniranje onih koji ih krše. Puno je ljudi koji danas u Hrvatskoj žive u egzistencijalnoj tjeskobi, ovršeni, blokirani, u kroničnom minusu do grla i stalnom strahu od otvaranja kaslića s računima.

Teško je od njih očekivati empatiju za trenutne traume osoba uhićenih pa puštenih na slobodu u aferi Agrokor. Oni koji su prošli to iskustvo svjedoče da jedna noć u zatvoru zauvijek promijeni čovjeka. Spoznaja da si zatvoren, da ne možeš ići gdje hoćeš, odraslom čovjeku teško pada i to utoliko teže što je bio moćniji (u praksi znači i slobodniji) prije “ćorke”. Vjerujem im i da je teško gledati kako ti sve ono što si godinama dijelom stvorio, dijelom nagrabio, sada razvlače. No još je tjeskobniji i teži svakodnevni život stotinama tisuća ljudi u Hrvatskoj, koji pale pripadnike oligarhije, s pravom ili ne, smatraju sukrivcima za svoj položaj. Nema sumnje da bi se, da je kojim slučajem krenulo nasilno osvajanje dvorca, pojavio i puk s vilama, kukama i motikama, i počeo razvlačiti pokućstvo i hranu. Nakon upada policije pred dvorcem se ukazao i uvaženi saborski zastupnik Pernar, koji takve situacije nanjuši nepogrešivo kao Šimleša žensku nevolju. Nije jasno što je tu mogao pripomoći, osim što se naslikavao i njuškao oko najpoznatije ograde u Hrvatskoj.

Dok su se muške glave strateški povukle u Londonu, jedina osoba koja je imala petlju izaći pred javnost bila je Jadranka Todorić, Gazdina sestra. Svaki dan ispred dvorca raspravlja s novinarima, brani brata, drži im lekcije. Ne radi se o licemjerju ili bahatosti, već tu ima nešto od etičkog stava koji je iznad svih zakona i razuma, a to je ljubav sestre prema bratu, o kojoj piše i Hegel u Fenomenologiji duha kao o najčišćoj i etičkih najutemeljenijoj. Svatko tko ima sestru zna o kojem bogatstvu i blagodati govorim. Sestra će te uvijek stajati, i protiv zakona i protiv države, to je tako oduvijek, od Antigone o kojoj piše i Hegel pa do Nevenke Kerum i Jadranke Todorić kao dvije najeksponiranije jake sestre u Hrvatskoj.

Možemo misliti sve najgore o Ivici Todoriću i o Jadranki Todorić kao pojedincima, ali u relaciji sestra-brat uvijek svjedočimo najčišćoj ljubavi, iskonski čistom porivu i kada najgora sestra brani najgoreg brata. Nije slučajno to da je najrjeđe ubojstvo među srodnicima, gotovo nečuven događaj, da sestra ubije brata. Od svih u Famigli za sada je Jadranka Todorić pokazala najviše muda. Izlazi hrabro pred čopor novinara u busiji pred ogradom dvorca, iz istih onih medija koji su Todorićima do jučer titrali, i poklapa ih, iako nema nikakvih suvislih argumenata, snagom koju izvlači iz sestrinske ljubavi. U vrijeme prevrata i kod nas se fura skromnost i minimalizam. Todorićeva sestra vozi neugledan sivi Seat, a glavna zvijezda među odvjetnicima, Čedo Prodanović dolazi u dvorac u Smartu, koji mu, kad stane pored njega, više izgleda kao kaciga nego kao osobni automobil.

Osiromašenu raju iritira luksuz pa mediji koji su se okrenuli protiv Gazde snažno igraju na tu kartu. Jutarnji vladin bilten u rubrici “impozantne nekretnine bivših vodećih ljudi Agrokora” donosi i perjanicu od foto-reportaže pod naslovom: “Policija u grandioznoj vili moćne Todorićeve suradnice: pogledajte kako izgleda impozantni dom Piruške Canjuge u elitnom dijelu Zagreba”, u kojoj se vidi tamna ograda, malo travnjaka i nekakav trijem. Zanimljivo je kako su jednako impozantne domove stekli i pojedini novinari sa završenom srednjom školom koji su se napajali na istom koritu u zlatna vremena. Čitani portal vječno nabrijanog gazdice, pravomoćno osuđenog za utaju poreza, koji najviše propagira lažni moralizam i pumpa najniže strasti intelektualno i duhovno opustošene publike, kao glavnu vijest donosi fotografiju kućne pomoćnice obitelji Canjuga. Iz “impozantnog doma” izvirila je starija žena odjevena kao ropska kućna posluga na američkom Jugu ili kao ona čistačica u crtiću o Tomu i Jerryju. Dežurni pumpači i administratori narodnoga gnjeva povezuju to s Canjuginim trabunjanjem o “stališima”.

Meni je, pak, u svemu tome zanimljiva potreba da se, unatoč ostvarenom materijalnom i društvenom statusu, trebaš dodatno uvjeriti da si visoki “stališ” i time da ti posluga nosi takvu stereotipnu odoru. Ne zna se tko je tu žalosniji. Oni koji to čine ili oni koji ih zbog toga mrze i zavide im, umjesto da ih žale. Mediji se upliću u slučaj puštajući u javnost nepotvrđene “informacije” o pokajništvu. Pa samo tako imali priliku čuti i čitati da je “Mislav Galić predao dokumente kojima tereti Todorića”, kako je Ivan Crnjac prvi pokajnik i slično. Javnost se lako lovi na te nepotvrđene vijesti jer u njih žele vjerovati, što je razumljivo.

Nakon što su imali šest mjeseci da počiste sve tragove teško je povjerovati da je itko od njih držao bilo kakvu spornu dokumentaciju u “impozantnom domu” u Zagrebu ili “grandioznoj” vikendici na Rabu. Financijska forenzika traje predugo i pitanje je imaju li naši istražni organi kapaciteta obaviti je kako spada. Dakle, kao najbrži i najsigurniji put za privođenje procesa kraju ostaje pokajništvo i međusobno terećenje. Ako je u slučaju Agrokorove vrhuške bilo zajedničkog protuzakonitog djelovanja, teško je vjerovati da će do kraja ostati jedni uz druge. U takvim skupinama ljude veže samo interes oko plijena, a ne zajednički ideali, međusobna ljubav i solidarnost.

Zašto bi relativno mlad čovjek odgulio dugogodišnju robiju za glavu koji je u Londonu? Nadalje, ako se i vrati i preda, zašto bi Gazda bio žrtveni jarac za sve, a oni koji su, od politike preko nadležnih institucija do medija, od njega cijelo vrijeme imali koristi, prošli lišo? Spektakl oko upada u dvorac i druge “impozantne domove” samo je početak. Ako priča ostane na iskaljivanju najnižih strasti na jednoj žrtvenoj jarčini ili nekoliko jaraca, jarčića, koza i kozlića, a ostane netaknut sistem koji je omogućio nastanak i dugogodišnje prikrivanje financijske rupe o kojoj i Putin razgovara s Predsjednicom u Moskvi, ništa se nije napravilo.

No ako se priča krene rasplitati dalje i dublje, a tu su Gazdina famozna bilježnica i eventualno pokajništvo najdragocjeniji, afera Agrokor bit će izraz Božje providnosti, nešto najbolje što se za ozdravljenje Hrvatske moglo dogoditi u novijoj povijesti. Čekajući rješenje te dileme, ostaje nam samo pratiti letove iz Londona i svjedočiti još jednom koliko je sestrinska ljubav jaka, a partnerska labava.

Nino Raspudić / Večernji.hr

facebook komentari

Continue Reading