PROPALI razgovori čelnika bh. političkih stranaka s europskim povjerenikom Fuleom

  20

  Razgovori čelnika bh. političkih stranaka s evropskim komesarom za proširenje Stefanom Fuleom , koji su trajali skoro deset sati, okončani su bez zajedničkog rješenja za implementaciju presude “Sejdić – Finci”.

  Maratonski sastanak o provedbi presude vodili su predsjednici SDP-a, SNSD-a, SBB-a i SDS-a Zlatko Lagumdžija, Milorad Dodik, Fahrudin Radončić i Mladen Bosić, zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović te predsjednici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 Dragan Čović i Martin Raguž. Razgovorima je prisustvovao i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Aziju Hojt Brajan Ji (Hoyt Brian Yee). Nešto iza ponoći novinarima su se obratili Radončić, Izetbegović, Lagumdžija i Raguž. Suštinu  sastanka, bez okolišanja i ustezanja, novinarima je objasnio lider SBB-a kazavši da “i pored najbolje volje svih učesnika, a pogotovo napora komesara Filea, nije došlo do toliko željenog rješenja”.

  Mislim da nas ovakav rasplet ozbiljno koči na europskom putu i da građani BiH to nisu zaslužili. Ali, kao za sve u životu, mislim da će se pojaviti još neka prilika da pokušamo riješiti tako veliku stratešku stvar, kakva je ova presuda, koja zaista od svih nas traži veliku toleranciju i kompromis – kazao je Radončić.

  Izetbegović je u obraćanju novinarima rekao da su sudionici sastanka bili jako blizu dogovora, ali da “bošnjačke stranke nisu mogli da prihvate hrvatske zahtjeve”. On je dodao da nije bilo prihvatljivo fiksiranje kantona kod definiranja izbornih područja u Federaciji. Lagumdžija je izjavio da nije htio da prihvati neka od ponuđenih rješenja. Kazao je da se pojavila jedna radna verzija prema kojoj se Livanjski, Zapadnohercegovački, Posavski i Hercegovačko-neretvanski kanton fiksiraju kao jedno izborno područje, što, kako je rekao, nije bilo prihvatljivo.

  On je istakao da se stavovi predstavnika stranaka u odnosu na protekle sastanke nisu bitno promijenili, te da mu je žao što nisu svi bili spremni da se prihvati jučerašnja polazna osnova za razgovore.

  Raguž nije bio istog mišljenja kao Lagumdžija i Izetbegović kazavši da nije bilo prijedloga o fiksiranju kantona kao izbornih područja.

  Nismo iskoristili ogroman napor komesara Filea. Ključno u svemu je bio nedostatak političke volje kod svih nas – kazao je Raguž.

  Čović, Dodik i Bosić nisu se obraćali novinarima, a evropski komesar za proširenje će svoj stav bh. javnosti, kako je najavljeno iz Delegacije EU u BiH, saopćiti danas na konferenciji za novinare nakon sastanka s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom (HDZBiH).

  bih_politicari_fena_main-418x215

  Prema  riječima stranačkih lidera, problem je i dalje definiranje izbornih područja u Federaciji BiH i nemogućnosti postizanja političkog kompromisa u vezi tog pitanja.

  Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić izjavio je da ni pored najbolje volje učesnika skupa i pogotovo napora komesara Fulea nisu uspjeli da dođu do toliko željenog rješenja.

  “Mislim da nas ovakav rasplet ozbiljno koči na evropskom putu i da građani BiH to nisu zaslužili, ali mislim da će se pojaviti još neka prilika da pokušamo riješiti jednu tako veliku stratešku stvar kakva je presuda Sejdić i Finci koja od svih nas traži veliku toleranciju i kompromis i mislim da ćemo ga, prije ili kasnije, morati pokazati”, rekao je Radončić.

  Lagumdžija: Pozicije se nisu promijenile
  Lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija je nakon sastanka izjavio je da se pozicije, nažalost, nisu bitno promijenile, ističući da je komesar Fule ponudio dobru polaznu osnovu sa 14 tačaka.

  “To je bila neka vrsta konsolidovanog prijedloga koji su dosad bili pred nama i ukazivao je na to da je moguće naći rješenje. Nažalost tih početnih 14 tačaka nije bilo prihvatljivo za jedan broj učesnika u razgovoru”, rekao je Lagumdžija, izražavajući žaljenje što se ovaj predloženi dokument nije razradio do kraja.

  On je naglasio da su se pojavile i ideje koje su značile i početak procesa crtanja karata i prijedlozi koji su išli ka tome da se vrati na poziciju od prije pola godine kada je predlagano da se tačno definišu koji kantoni su u jednom izbornom području, a koji u drugom u Federaciji BiH.

  “To je nešto što je bilo neprihvatljivo za jedan broj učesnika, za mene je bilo potpuno neprihvatljivo i na tim osnovama se nije moglo razgovarati. Smatram da niko u BiH nema pravo tražiti i prihvatiti rješenje koje bi značilo jednu nefunkcionalnu zemlju koja bi bila dalje razmrvljena i podijeljena”, rekao je lider SDP-a BiH.

  Lagumdžija je napomenuo da je od predstavnika EU, s obzirom na situaciju u zemlji, tražio da bez obzira što se ne može doći do rješenja o provođenju odluke Suda u Strazburu u predmetu Sejdić i Finci, ubrzaju razgovori i pruži tehnička pomoć u implementaciji poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava, pravosuđe i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

  Govoreći o rješenjima koji su predlagani za izborna područja u Federaciji BiH, Lagumdžija je kazao da se u radnoj verziji pojavio prijedlog da se konkretna četiri kantona u Ustavu definišu kao područje broj dva – Livno, Zapadna Hercegovina, Hercegovačko-neretvanski kanton i Posavina.

  “Taj prijedlog je bio u jednom trenutku kao radna verzija i prijedlog za razmišljanje”, rekao je Lagumdžija.

  Izetbegović: “Plutajući kantoni” neprihvatljivi za Hrvate
  “Komesar za proširenje EU Stefan Fule i predstavnici EU pokazali su zaista veliki entuzijazam , ali nažalost nismo uspjeli”, izjavio je noćas zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović.

  Napomenuo je da su bili na tragu rješenja sa prijedlogom da se deset kantona razdvoji na dvije grupe .

  “Definisali bi nakon što vidimo ko je od kandidata za člana Predsjedništva u prvih pet kantona dobio najveći broj, a onda bi sljedeći koji također dobija glasove iz cijele Federacije bio izabran kao drugi član Predsjedništva BiH uz uslov da ima više od 50 posto glasova iz druge grupe kantona. To smo zvali ‘plutajućim kantonima’ jer nisu bili definisani. To je bila spremnost stranaka iz Sarajeva, a Hrvati su tražili da se ti kantoni definišu. Dakle, da to ne budu ‘plutajući kantoni’ nego da se stvar definiše”, dodao je Izetbegović.

  Kazao je da to nije bilo prihvatljivo bošnjačkim strankama, te da on nije imao mandat SDA da u tom smislu nešto prihvati, mada se, kako je kazao, dalo razgovarati o takvim stvarima.

  “Bilo smo jako blizu, ali nažalost nismo uspjeli. Prije ili kasnije vratit ćemo se za pregovarački sto i morat ćemo završiti ono što zasad nismo uspjeli”, kazao je Izetbegović.

  Raguž: Nedostatak političke volje
  Predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž rekao je da je ključni uzrok neuspjeha sastanka nedostatak političke volje svih lidera političkih partija, da se nađe riješenje koje će otvoriti novu perspektivu.

  “Nismo iskoristili, bar zasad, ogroman napor i trud koji je učinio komesar za proširenje EU Stefan Fule i njegov tim i spremnost da se dođe do rješenja koje će pokrenuti BiH. Loptica je za sada prebačena u naše ruke od Fulea”, naveo je Raguž.

  Prema njegovim riječima, rješenje koje je bilo na stolu i dobilo saglasnost, jeste da se jedan član Predsjedništva BiH bira iz Republike Srpske, a dva člana Predsjedništva BiH direktno iz Federacije BiH, koja je jedna izborna jedinica.

  “Prvi član Predsjedništva BiH iz Federacije BiH bira se prema najvećem broju glasova koji dobije, što se računa prema pet kantona u kojima je on dobio najveći broj glasova. Tih pet kantona nisu unaprijed fiksirani, već su promjenljiva kategorija, zavisno gdje je kandidat dobio najviše glasova”, pojasnio je Raguž.

  Fena

  facebook komentari

  • Duh ( bez sjekire )

   Kvadratura kruga, bezbeli.

   • .. ne može se sa Lagumdžijom ništa dogovoriti, kako sinoć kaže “Ja sam se prvi usprotivio.. nisam htio sudjelovati u razgovorima a kamoli dogovarati ” bla bla.
    Za par dana opet pregovori 😛

    • peppermintt

     Pa nek ga oladi visoki predstavnik i njega i Dodika, kako su znali oladiti ranije Hrvate koji su predlagali Treći ?

     • to bi bilo u najmanju ruku korektno, da lagumdžiju pecne po prstima i kaže.. ne ne zločesti zlatko, to se ne smije raditi…

     • Duh ( bez sjekire )

      Eeee, vidis !

      • peppermintt

       a vidim, ali zazbilje velim Hrvati su dali politički maximum od ustupaka, sad je red zavrtat ruke i Srbima i muslimanima pa ćeš vidit kako će bit kooperativni

      • Duh ( bez sjekire )

       Da. Ne vidim stvarno šta se od nas ima više tražit. Al opet , mi moramo čvrsto i dosljedno stat iza onoga što hoćemo. Bez uvijanja. Hoćemo svoju federalnu jedinicu i gotovo. Samo tako vidimo svoju perspektivu u ovoj zemlji i perspektivu same zemlje. I gotovo. Naši političari trebaju bez kompleksa i bez straha govoriti o trećem entitetu. A to baš ne vidim kod njih.

    • Duh ( bez sjekire )

     On ce prihvatit samo onu opciju u kojoj postoji mogucnost manipulacije i prevare.

     • potrefio sam ga u izvanrednim vijestima u 01:00.. nisam mogao zaspat poslije 😉

  • Duh ( bez sjekire )

   Kvadratura kruga, bezbeli.

   • .. ne može se sa Lagumdžijom ništa dogovoriti, kako sinoć kaže “Ja sam se prvi usprotivio.. nisam htio sudjelovati u razgovorima a kamoli dogovarati ” bla bla.
    Za par dana opet pregovori 😛

    • peppermintt

     Pa nek ga oladi visoki predstavnik i njega i Dodika, kako su znali oladiti ranije Hrvate koji su predlagali Treći ?

     • to bi bilo u najmanju ruku korektno, da lagumdžiju pecne po prstima i kaže.. ne ne zločesti zlatko, to se ne smije raditi…

     • Duh ( bez sjekire )

      Eeee, vidis !

      • peppermintt

       a vidim, ali zazbilje velim Hrvati su dali politički maximum od ustupaka, sad je red zavrtat ruke i Srbima i muslimanima pa ćeš vidit kako će bit kooperativni

      • Duh ( bez sjekire )

       Da. Ne vidim stvarno šta se od nas ima više tražit. Al opet , mi moramo čvrsto i dosljedno stat iza onoga što hoćemo. Bez uvijanja. Hoćemo svoju federalnu jedinicu i gotovo. Samo tako vidimo svoju perspektivu u ovoj zemlji i perspektivu same zemlje. I gotovo. Naši političari trebaju bez kompleksa i bez straha govoriti o trećem entitetu. A to baš ne vidim kod njih.

    • Duh ( bez sjekire )

     On ce prihvatit samo onu opciju u kojoj postoji mogucnost manipulacije i prevare.

     • potrefio sam ga u izvanrednim vijestima u 01:00.. nisam mogao zaspat poslije 😉

  • peppermintt

   Smišno
   sad ispada kako su ovi iz EU došli samo dati legitimitet lopinama protiv kojih se narod buni

  • peppermintt

   Smišno
   sad ispada kako su ovi iz EU došli samo dati legitimitet lopinama protiv kojih se narod buni