Pratite nas

PROPISNIK, ZADAĆA I STVARNO USTROJSTVO RADA “USTAŠE” (prvi (1) dio)

Objavljeno

na

(U nastavcima ću donijeti pojašnjenja Ustaških Načela koja su izišla u časopisu “Ustaša” br. 950 još za vrijeme postajanja nezavisne Države Hrvatske. Mnogi Hrvati nikada za ovo nisu čuli a kamoli imali priliku o ovome znati išta. Sve što su znali o Ustašama i NDH je iz beogradskih i neprijateljskih izvora. Zato bi bilo i dobro i koristno da današnji hrvatski naraštaji prostudiraju ovaj PROPISNIK i stave na papir sve one riječi iz ovih “Ustaških Načela” i ovog “Propisnika” odišu, mirišu, odsijevaju – ili kako god hoćete – idejama “fašizma” “nacizma” i “komunizma”. Otporaš.)

Na temelju točke 13. ustava «USTAŠE» – Hrvatskog oslobodilačkog pokreta – po odredbi Poglavnika – izdajem sliedeći 

PROPISNIK

O ZADAĆI, USTROJSTVU, RADU I SMJERNICAMA «USTAŠE» – HRVATSKOG OSLOBODILAČKOG POKRETA

I.
ZADAĆA, BITNE OZNAKE, USTROJSTVO I STVARNA SREDSTVA RADA «USTAŠE»

§ 1. Zadaća «Ustaše»

 1. b)  Hrvat – jedino izvorno i poviestno naše ime, koje nitko ne smije i ne može zamieniti ni s jednim drugim imenom;
 2. c)  Hrvatska – jedino izvorno i naravno ime, koje je naš
  narod dao u pradavna vremena svojoj domovini, koje nitko nesmije i ne može zamieniti ni s jednim drugim imenom;
 3. d)  Država Hrvatska – jedinstvena, te da se ne može dieliti na pokrajine;
 4. e)  «Ustaša» – izvorni i samonikli hrvatski oslobodilački pokret, utemeljen na hrvatskoj sviesti, poviesti i državnom pravu – čedo vjekovnih borbi hrvatskog naroda za slobodu, samostalnost i državnu nezavisnost.
 5. § 5. «Ustaša» je politički pokret

«Ustaša» u svojim članovima, pristašama i cielom hrvatskom narodu jača državnu i narodnu sviest, duh samostalnosti i narodne osebujnosti. Zato:

 1. a)  upoznaje cio narod s hrvatskom narodnom i državnom poviešću od prvih početaka do danas;
 2. b)  upućuje na važnost, vriednost, potrebu i značenje vlastite države;
 3. c)  stalno goji i uviek visoko podiže sviest na rodne slobode i samostalnosti;
 4. d)  održava, jača i produbljuje u dušama i srdcima cielog naroda živo uvjerenje u poviestnu činjenicu, da se hrvatski narod nije nikada bilo kojim činom ili bilo kojom zakonitom odlukom odrekao prava na svoju vlastitu državu i da to svoje pravo nije nikada na bilo koga drugoga prenio, tek mu je koncem svjetskog rata tudjinska sila spriečila, da dalje vrši svoja vrhovnička (suverena) prava u vlastitoj državi, u Hrvatskoj.
 5. § 6. «Ustaša» je vojnički pokret

«Ustaša» svrstava narod u uredjene borbene redove, vojniški ga odgaja, te njeguje vojničke i vitežke vrline hrvatske – vjekovima posvjedočene. Zato:

 1. a)  iznosi pred svoje članove, pristaše i cio narod naše tisućljetne borbe za domovinu i zapadnu uljudbu na svim bojištima i ratištima svieta;
 2. b)  predočuje svojim članovima, pristašama i narodu kao uzor svietle likove naših proslavljenih junaka, njihove živote, pregaranja i žrtve, a posebno vjekovnu, krvavu i neprestanu borbu cielog naroda, da sažuva svoje ime, domovinu, državu, slobodu i pravo na obstanak;
 3. c)  uzvisuje junačke, plemenite, požrtvovne i paćeničke likove žena i majki našeg naroda, koje su čuvale domaće ognjište, radjale i odgajale nove naraštaje, te u potrebi i same oružjem u ruci branile dom i ognjište;
 4. d)  odgaja tjelesno zdrav narod radom, umjerenošću i tjelovježbama razne vrste.
 5. § 7. «Ustaša» je radni pokret

«Ustaša» naučava, da je rad temelj vriednosti narodnog žvota i blagostanja. Zato:

 1. a)  naučava, da rad označuje stupanj vriednosti svakog pojedinca;
 2. b)  iztiče načelo dužnosti savjestnog rada, te to i provodi putem radne službe;
 3. c)  visoko poštuje svakog radnika – bilo duhovnog, bilo tjelesnog;
 4. d)  čini sve, kako bi svojim savjetom i radom unapriedio blagostanje naroda i države.
 1. (1)  Točkom 1. i 2. ustava «Ustaše» – Hrvatskog oslobodilačkog pokreta označena je zadaća Pokreta.
 2. (2)  Prva zadaća Pokreta, naznačena u točki 1. ustava, koja predvidja borbu za oslobodjenje Hrvatske izpod tudjinskog jarma i za uzpostavu Nezavisne Države Hrvatske, izpunjena je.
 3. (3)  Druga, sadanja i buduća, zadaća «Ustaše» u smislu točka 2. ustava, u smislu ustaškog načela i suvremenih potreba hrvatskog naroda jest:
 1. a)  braniti svim sredstvima državnu samostalnost Hrvatske;
 2. b)  braniti svim sredstvima narodnu osebujnost hrvatskog naroda i ne dozvoliti nikada, da se hrvatski narod smatra
  dielom kojeg drugog naroda;
 3. c)  boriti se, da u hrvatskoj državi uviek vlada samo hrvatski
  narod;
 4. d)  boriti se da hrvatski narod bude podpunim i trajnim
  gospodarom svih tvarnih i duhovnih dobara u svojoj
  zemlji;
 5. e)  raditi, da Nezavisna Država Hrvatska bude napredna i
  pravedno uredjena, u duhu ustažkih načela;
 6. f)  postaviti i održati rad kao temelj svake vriednosti i svakog prava, vršenje dužnosti kao izvor prava na zaštićen život, a odgovornost prema cjelini kao temelj svakoj djelatnosti;
 7. g)  obnoviti i preporoditi hrvatskog čovjeka u duhu i na temelju ustaškog načela, časti, poštenja, pravednosti iljubavi;
 8. h)  u duše svih Hrvata i Hrvatica usadjivati vrline drevnog junačtva i vitežtva, po uzoru otaca i djedova – junaka ivitezova;
 9. i)  probuditi, razvijati i jačati životnu radost u radu i borbi;
 10. j)  uzgajati kod članova i pristaša i u narodu uobće odanost, poslušnost i vjernost prema Državi Hrvatskoj i Poglavniku, te pouzdanje u njega.
 11. § 2. Bitne oznake «Ustaše»

«Ustaša» je pokret: 1. narodni, 2. nacionalistički, 3. politički, 4. vojnički, 5. radni, 6. družtvovni, 7. ćudoredni, 8. odgojni i 9. prosvjetni.

§ 3. «Ustaša» je narodni Pokret

«Ustaša» je pokret, a nije i ne može biti stranka, jer:

 1. a)  u svojim redovima okuplja cio narod, bez obzira na stališ i zvanje,
 2. b)  u svojem radu i borbi uviek ima pred očima cio narod i
  njegove potrebe, a ne samo potrebe pojedinaca ili pojedinih narodnih skupina i stališa.
  Kako je najveći dio hrvatskog naroda seljački, to će Pokret prvenstveno misliti i raditi za dobro seljaka, ne zanemarujući ni dobro ostalih stališa.
 3. § 4. «Ustaša» je nacionalistički pokret

Načelo «Ustaše» jest, da je hrvatski narod samosvojna narodna jedinica, te kod svojih članova, pristaša i svih Hrvata učvršćuje sviest i uvjerenje, da je:
a) hrvatski narod – narod sam po sebi, te da nije istovjetan s nijednim drugim narodom, niti dio ili pleme bilo kojeg drugog naroda;

Nastavlja se…

Otporaš/kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Najave

Velimir Bujanec: Za novu sezonu Bujice – spremni!

Objavljeno

na

Objavio

Velimir Bujanec najavio novu sezonu popularne emisije!

S VESELJEM OBJAVLJUJEMO: NOVA SEZONA BUJICE STARTA U PONEDJELJAK 02. LISTOPADA!

Zbog mnogobrojnih upita vjernih gledateljica i gledatelja dužni smo vam objasniti da ove sezone krećemo s malim zakašnjenjem – u našem se studiju instalira nova, moderna oprema pa će emisija izgledati još bolje, a produkcija kvalitetnije i atraktivnije.

Bujicu će preuzimati i neke nove lokalne televizije, tako da se od listopada vidimo na više od 10 televizija u Hrvatskoj, Herceg-Bosni i u našem iseljeništvu!

Već u prvom tjednu emitiranja najavljujemo ekskluzivne i relevantne goste, sučeljavanja i teme od kojih će mnoge zaboljeti glava, a koje ne smiju obrađivati neki drugi mediji…

ZA NOVU SEZONU BUJICE – SPREMNI!

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Zahvala zračnim i kopnenim snagama u ime cijele Hrvatske

Objavljeno

na

Objavio

Zahvala zračnim i kopnenim snagama u ime cijele Hrvatske

Obraćajući se pripadnicima OSRH koji su sudjelovali u NOS-evima, ministar Krstičević je iskazao neizmjernu zahvalnost zbog svega što su učinili.

Izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske koje su predvodili potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov danas je, u utorak, 19. rujna 2017. uz predstavnike DUSZ-a, vatrogastva i lokalne uprave i samouprave boravilo u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

Osnovni cilj bio je dublji uvid u situaciju na terenu, kao i sve nedavne aktivnosti protupožarnih i protupoplavnih namjenski organiziranih snaga (NOS) OSRH koje su zajedno s drugim državnim institucijama i hrvatskim građanima radile na sprječavanju i sanaciji posljedica požara, poplava i suša koje su u zadnjih nekoliko mjeseci zadesile više područja Republike Hrvatske.

Tijekom posjeta vojarni, izaslanstvu su održane prezentacije o protupožarnoj i protupoplavnoj sezoni 2017., kao i o opskrbi pitkom vodom naselja koja su bila pogođena tim nepogodama i sušom.

Daljnje informacije predočene su tijekom pregleda postroja Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze i drugih pripadnika OSRH koji su bili angažirani u poplavljenim te sušnim područjima.

Obraćajući se pripadnicima OSRH koji su sudjelovali u NOS-evima, ministar Krstičević je iskazao neizmjernu zahvalnost zbog svega što su učinili.

“Svojim nesebičnim zalaganjem i angažmanom, koji je ponekad bio iznad uobičajenih ljudskih mogućnosti, vi piloti i tehničari, pripadnici pobjedničke Hrvatske vojske, stavili ste se na raspolaganje našoj Domovini.

Kao što je hrvatski vojnik bio uz svoj narod ’91. godine, tako ste i vi danas – kroz zadaće pomoći civilnim institucijama i stanovništvu, od gašenja požara pa do sanacije poplavljenih područja”, poručio je ministar.

Načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov istaknuo je dobru suradnju i koordinaciju s DUZS-om, naročito vatrogastvom. “Prikupili smo naučene lekcije, preostaje nam da ih dobro izanaliziramo i implementiramo u svim područjima, od opreme do organizacije, sve s ciljem da budemo još učinkovitiji”, rekao je general.

Župan Zadarske županije Božidar Longin zahvalio je pripadnicima OSRH na svemu što su učinili za građane. “Bilo je to ljeto s mnogo nepogoda, suša, požara i poplava. Štete su velike, no najvažnije je da nije bilo ljudskih žrtava. Štete bi bile puno veće, da nije bilo vas, ne znam kako bi sve skupa završilo”, poručio je Longin vojnicima.

U sklopu programa posjeta, izaslanstvo je obišlo i novouređeni prostor za zrakoplovne tehničare koji rade na PP avionima Airtractor AT-802 A, kao i postroj akro grupe HRZ i PZO-a “Krila Oluje”. Ministar Krstičević tom je prilikom čestitao pilotima na osvojenoj nagradi za najprecizniji nastup na aeromitingu u Slovačkoj Republici.

Foto: MORH/ T. Brandt

facebook komentari

Nastavi čitati