Pratite nas

Minus u proračunu od 60 mil. ugrožava funkcioniranje ZHŽ

Objavljeno

na

vlada_zzh_zgradaNema nadzora upotrebe vozila, reprezentacije, 
rada povjerenstava

Revizijski izvještaj proračuna Zapadnohercegovačke županije vrišti od upozorenja i podcrtanih mjesta u kojima se upozorava kako je stanje s trošenjem javnoga novca zaključno s krajem 2013. godine jednako stanju na autocesti koja vodi u provaliju.

Više troše nego što imaju

“Ugrožena je funkcija i stalnost poslovanja županije, jer su obveze na datum bilance iznosile 60,9 milijuna maraka, od čega su kratkoročne dospjele obveze 42,5 milijuna i dugoročne 18,4 milijuna maraka”, navodi se u izvještaju koji ukazuje da je stanje iz godine u godinu sve gore.

“Našim revizijama koje provodimo kontinuirano od 2002. godine ukazivali smo na veće trošenje javnog novca u odnosu na ostvarive prihode, što je imalo za posljedicu da se obveze neizmiruju u preuzetim rokovima, koje za razdoblje izvješćivanja iznose 42,5 milijuna”, precizira se. Tako federalna revizija ističe i kako su vlasti obmanule javnost s visinom proračunskog minusa. “Financijski rezultat za 2013. godinu deficit objavljen u iznosu 6,020.594 marke, nije točan, jer je revizijom utvrđeno da je veći za 4,195.613 maraka i iznosi 10,2 milijuna. Zbog istog je netočno iskazan i akumulirani deficit koji je revizijom utvrđen u iznosu od 44,8 milijuna i prelazi izvore sredstava za 18,2 milijuna”, rezultat je revizije.

Bezvlašće

Vlasti nisu niti prigodom isplate plaća uplaćivale doprinose koji su na kraju 2013. godine dosegnuli 22,7 milijuna, od čega je samo u prošloj godini iznosilo 13,7 milijuna. Revizija upozorava i da se javnim novcem raspolagalo olako bez provedbe nadzora upotrebe službenih vozila, reprezentacije, izdataka za povjerenstva sukladno ovlastima. Jednako tako i tekući transferi su vršeni bez jasnih kriterija.

Večernji list

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Američki nosač zrakoplova patrolirao vodama istočno od Korejskog poluotoka

Objavljeno

na

Objavio

Nosač zrakoplova USS Ronald Reagan

Američki nosač aviona na nuklearni pogon Ronald Reagan u četvrtak je patrolirao vodama istočno od Korejskog poluotoka, u demonstraciji pomorske i zračne sile čiji je cilj upozoriti Sjevernu Koreju da ne poduzima bilo kakvu vojnu akciju.

Taj najveći ratni brod američke mornarice u Aziji, težak 100.000 tona, s posadom od 5.000 mornara, plovio je oko 160 kilometara, te je s njegove palube načinjeno skoro 90 letova borbenih aviona F-18 Super Hornet, navodi agencija Reuters.

Posada američkog broda izvodi vježbe s južnokorejskom mornaricom u kojima sudjeluje 40 ratnih brodova od Žutog mora zapadno od tog poluotoka do unutrašnjosti Japanskog mora.

”Mi smo ovom i mnogim drugim vježbama jasno pokazali da smo spremni braniti Republiku Koreju”, rekao je američki kontraadmiral Marc Dalton, komandant udarničke grupe.

Zvaničnici Sjeverne Koreje su to okupljanje ratnih brodova nazvala “probom za rat”.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Bakir Izetbegović: Moj otac Alija je pred smrt ostavio BiH Erdoganu u amanet, da skrbi o njoj

Objavljeno

na

Objavio

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ponovo je u četvrtak eksploatirao problematičnu tezu po kojoj je njegov pokojni otac Alija prije smrti sadašnjem predsjedniku Turske Recepy Tayyipu Erdoganu povjerio ulogu svojevrsnog skrbnika nad BiH.

Sudjelujući u obilježavanju četrnaeste obljetnice smrti Alije Izetbegovića koji je bio prvim predsjednikom Predsjedništva BiH kao samostalne države, njegov sin je novinarima u Sarajevu kazao kako je veza između njegova oca i sadašnjeg turskog predsjednika bila veoma važna, a o tome svjedoči kako je Erdogan bio jedna od posljednjih osoba s kojom je razgovarao prije smrti.

“On (Alija) je u njemu je prepoznao budućeg jakog lidera i ostavio mu u amanet brigu za BiH. Ja mislim da Erdogan itekako dobro nosi taj amanet”, kazao je Bakir Izetbegović.

Na reakcije u povodu konstatacije o Erdoganu kao osobi kojoj je BiH ostavljena na skrb nije trebao dugo čekati a prvi je to učinio Izetbegovićev ogorčeni politički protivnik Milorad Dodik.

Kazao je kako je ta izjava “skandalozna i opasna” poručivši kako Bakir Izetbegović Erdoganu može dati na čuvanje samo ono što je katastarsko vlasništvo njegove obitelji.

“U BiH žive dva kršćanska naroda u čije ime Alija nikada nije govorio niti je imao mandat govoriti”, kazao je Dodik.

Sam Bakir Izetbegović u stalnim je kontaktima s Erdoganom, a jedan drugoga redovito oslovljavaju s “brate”. Zbog tako bliske suradnje Izetbegović je često izložen kritikama i optužbama da BiH dovodi u poziciju turskog vazala na Balkanu.

Turska se posredstvom svog veleposlanstva u Sarajevu izravno uključila u obilježavanje ovogodišnje obljetnice smrti Alije Izetbegovića i to ponudivši u četvrtak sarajevskoj publici premijeru turskog televizijskog dokumentarca pod naslovom “Alija, posljednji bedem islama”.

U filmu se veliča lik i djelo pokojnog bošnjačkog lidera, no čak je i njegovu sinu koji je nazočio projekciji zasmetao naslov koji je ocijenio “malo pretencioznim i jednodimenzionalnim”.

“Alija je naravno čovjek koji je borac za obranu islama na ovim prostorima, ali je bio i borac za demokraciju, slobodu, uvođenje višestranačkog sustava te obranu multietične supstance u BiH”, kazao je Bakir Izetbegović komentirajući film.

Začudio se ipak što se nitko u BiH nije sjetio snimiti film o njegovu ocu pa su to morali učiniti Turci koji su otišli i korak dalje jer njihova državna televizija TRT producira igrani serijal o Aliji Izetbegloviću koji se još snima.

Višnja Starešina: Pomozimo Bakiru vidjeti mudžahedine

facebook komentari

Nastavi čitati