Prosječno polovno vozilo na Kubi košta oko 24.000 dolara

0

Mnogi Kubu smatraju pravim rajem na Zemlji. Otok poznat po muzici, Fidelu i cigarama, simbol je nečega što možemo nazvati “zamrzavanjem” kada su automobilski tokovi u pitanju. Slike automobila iz 50-tih godina prošlog stoljeća tipični su motivi na brojnim turističkim materijalima.

Još od pobede revolucionarnih snaga 1959. godine uvoz automobila u ovo zemlju je zabranjen. Sve do ovih dana, kada je kubanska vlada omogućila nesmetanu prodaju. Sasvim razumljivo, ovakva odluka izazvala je pravu euforiju kod stanovništva koje nije imalo priliku da kupi novi automobil gotovo 55 godina.

Ipak, radost je kratko trajala, pošto su cijene automobila neprijatno iznenadile sve. Naime, automobili na Kubi su čak 4 puta skuplji nego u ostatku sveta, što u zemlji, gde je prosečna plaća 20 dolara, praktično znači da je kupovina novog automobila moguća samo u teoriji.

Primjera radi, za Peugeot 508, koji košta nešto ispod 20.000 eura, potrebno je platiti nevjerovatnih 262.000 dolara! Ništa bolja situacija nije ni sa polovnim vozilima, pa tako polovno vozilo koji u tom dijelu svijeta košta 3.000 dolara, na Kubi “vrijedi” osam puta više.

Razlog za ovako visoke cijene automobila ležu u porezu na luksuz, koji je propisala kubanska vlada. Kako sada stvari stoje, slike šarmantnih automobila iz sredine prošlog stoljeća i dalje će biti nezaobilazni dekori ulica kubanskih gradova.

Izvor: vesti.mojauto.rs

Kamenjar.com

facebook komentari