Pratite nas

Događaji

Proslava 25. obljetnice 145. brigade Hrvatske vojske i Dana neovisnosti Republike Hrvatske

Objavljeno

na

Ovaj vikend, u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja 145.  brigade Hrvatske vojske iz Dubrave,  održana je proslava 25. Obljetnice ustroja i borbene uporabe 145. brigade Hrvatske vojske i Dana neovisnosti Republike Hrvatske te komemoracija za 41 poginulog branitelja iz te brigade.

Ovaj skup okupio je mnoštvo hrvatskih branitelja, časnika, dočasnika, stradalnika Hrvatskog domovinskog obrambenog rata, majke, očeve, supruge i djecu poginulih heroja, predstavnike lokalne vlasti,  kao i mnoštvo građana. Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća za 41 poginulog branitelja iz ove legendarne brigade, te prigodnih govora, održan je dirljivi koncert na kojemu je nastupio dječji zbor Zagrepčanke i dečki, Valentina Mekovec, operna pjevačica te zbor „Hrvatica“ Društva Hrvatska žena, grad Zagreb.

Glavni organizator ove dirljive proslave je Miljenko Badjun iz Udruge hrvatskih branitelja 145. Brigade HV,  moderatorice su bile bile Anamaria Huzanić i Nikolina Lako, dok je pjesme čitala Jadranka Pausić.

20161008_104741

O proslavljenoj 145. brigadi HV rečeno je sljedeće: „145. brigada Hrvatske vojske, je ponos naše Dubrave i Grada Zagreba. Dubrava je dala više od 11.500 hrvatskih vojnika i policajaca. Danas, kada slavimo 25. obljetnicu 145. brigade Hrvatske vojske i 25. obljetnicu Dana neovisnosti Republike Hrvatske, moramo se sjetiti svih onih policajaca iz Policijske postaje Dubrava, pripadnika Dragovoljačkih oružanih snaga, Hrvatskih obrambenih snaga, Narodne zaštite i ostalih dragovoljaca koji su branili domovinu. Ne postoji ratište u Hrvatskoj iz vremena velikosrpske agresije, u Hrvatskom domovinskom obrambenom radu, na kojem nije bilo našeg sugrađanina iz Dubrave. Dali smo neprocjenjiv doprinos našoj voljenoj Domovini. Dokaz tomu je preveliki broj imena uklesanih na spomeniku u Parku dubravskih branitelja. Ostaje nam sjeta i sjećanje na dane ponosa i slave. Ostaje nam ponos na one „takozvane“ male ljude a ipak – velike heroje. Bili smo prvi kad je trebalo! 145. brigada i svi hrvatski branitelji iz Dubrave, zlatnih su slovima upisani u hrvatsku vojnu povijest i tu činjenicu nikada nitko izbrisati neće.

Brigada je već 19 listopada zaposjela položaje u Letovaničkom vrhu i selu Brkševina i otada započinje njen slavni ratni put koji traje iduće četiri godine. Brigada ratuje rame uz rame s najelitnijim postrojbama Hrvatske vojske kao što su Prva, druga i četvrta Gardijska brigada. 145. Brigada HV ratovala je na Sisačko-Banovinskom, Južnom, Zadarskom i Gospićkom bojištu a svoj slavni ratni put završava u Vojno redarstvenoj operaciji  „Oluja“ gdje u Dvoru pobjedonosno staje na državnu granicu prema Bosni i Hercegovini. Kroz Brigadu je prošlo oko 6.500 hrvatskih branitelja, od kojih je 41 poginuo i 243 ih je bilo teže ili lakše ranjeno. Brigadom su zapovijedali Josip Strenja, Oto Jungwirth, Tomislav Tolić, Bruno Čavić i Željko Nikić.

Vlatka Sakar

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

108 kadeta i kadetkinja položilo svečanu prisegu na HVU

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH/ M. Čobanović

Svečana prisega 15. naraštaja kadeta Oružanih snaga Republike Hrvatske i svečano obilježavanje početka akademske godine 2017./2018. održano je na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu danas, u petak, 22. rujna 2017. godine.

Svečanosti su prisustvovali predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Vlade potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Matanovići drugi visoki uzvanici, kao i obitelji kadeta te obitelji heroja Domovinskog rata Blage Zadra i Predraga Matanovića.

Današnju svečanu prisegu položilo je 108 kadetkinja i kadeta 15. naraštaja od kojih je 98 kadeta 4. naraštaja sveučilišnih studijskih programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, te 10 kadeta za zvanje vojni pilot. Iako nisu polagali prisegu, među njima je i šest kadeta iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije i Crne Gore. Svi navedeni programi odnose se na preddiplomske sveučilišne studije namijenjene za obrazovanje budućih časnika OS RH, a  razvijeni su u suradnji Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” i Sveučilišta u Zagrebu.

U prigodnom govoru nakon polaganja svečane prisege, predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako je pristupanje kadeta Oružanim snagama RH njihova važna, velika i časna zadaća. “Čestitam svim kadetkinjama i kadetima ovaj poseban dan i sigurna sam kako ćete nakon polaganja ove svečane prisege i dalje dokazivati svoje  vjerno i časno služenje Domovini.

Neka vam uspomena na sve one koji su svoje živote položili za Lijepu našu bude motiv za prihvaćanje svakog novog izazova i izvršenja svake zadaće koja se pred vas postavi. Prihvatite sve zadatke kao nagradu jer vas svaki od njih vodi prema napretku. Vi ste jamci sigurnosti i stabilnosti, a s obzirom na promjene unutar međunarodnog sigurnosnog okruženja i izazova s kojima se susrećemo, jasno je kako vojni poziv postaje sve složeniji.”

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević naglasio je kako hrvatskoj vojsci trebaju visoko obrazovani kadrovi “kako bismo pravovremeno i učinkovito mogli odgovoriti na sve ugroze i rizike i pružiti adekvatnu zaštitu našem narodu.”

Također, ministar je najavio i predstojeću transformaciju Hrvatskog vojnog učilišta u sveučilište te potpunu integraciju u Sveučilišnu zajednicu Republike Hrvatske, “gdje ćete biti ravnopravni i priznati kao i svi ostali studenti na ostalim sveučilištima u Hrvatskoj. Ja vam kao ministar obrane, dajem riječ da će vaši napori biti prepoznati, cijenjeni i nagrađeni. Vrednovat će se svaki sat proveden nad knjigama i svaka kap prolivenog znoja, svako vaše ulaganje u sebe i vlastiti razvoj kao ljudi, časnika i budućih vođa u Oružanim snagama.“, poručio je Krstičević.

Načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov kadete je još jednom podsjetio na čuvanje svih vrednota na kojima su utemeljene Oružane snage RH.

“Budite ponosni danas na sve što ste postigli i vodite se onom poznatom Euripidovom izrekom – Nikad se nemoj umoriti u davanju domovini. Sada ćete pokazati sve vještine koje ste stekli i od vas će se zahtijevati stečena znanja primijeniti u konkretnim situacijama. Nije važna samo vaša vojna obuka i sposobnost, već i socijalna inteligencija koju ćete upotrijebiti u međunarodnom okruženju poštujući pritom kulturološke razlike i norme.”

Zapovjednik Hrvatskog vojno učilišta, general pukovnik Slavko Barić, današnji je dan nazvao značajnim za Oružane snage i Ministarstvo obrane RH, ali i za sve kadete koji su se odlučili za iznimno častan poziv. “Hvala vašim roditeljima koji su svoju djecu usmjerili prema ovom časnom zanimanju i davanju Domovini. Pred vama su godine kada ćete svojim zalaganjem, učenjem i ulaganjem u svoju budućnost postati časnici koji će biti prepoznati i u civilnom i vojnom sustavu, ali i u međunarodnom okruženju. Budite dinamični i zahtijevajte od svojih nadređenih nova znanja”, rekao je general Barić.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

‘Krema hrvatskog domoljublja’ na komemoraciji za Slavka Goldsteina

Objavljeno

na

Objavio

CROPIX

Komemoracija za nedavno preminuloga spisatelja, urednika i nakladnika Slavka Goldsteina održana je u ponedjeljak navečer u prostoru zagrebačke Koncertne dvorani Vatroslav Lisinski, a o Goldsteinu i njegovu radu govorili su Stjepan Mesić, u ime Antifašističke lige Zoran Pusić, a u ime Srpskoga narodnog vijeća Milorad Pupovac.

Goldstein mi je bio suborac u borbi za demokratsku Hrvatsku, istaknuo je Mesić ocijenivši kako je bio i stup hrvatske i jugoslavenske žurnalistike te scenarist, novinar, urednik i osnivač “lista Vjesnik u srijedu”.

Ustvrdio je kako Slavko Goldstein u epohalnoj knjizi “1941. – godina koja se vraća”, predviđa ono što se danas događa. Tim svojim djelom Goldstein je zadužio Hrvatsku, rekao je Mesić. “Borili smo se za iste ideale”, a Goldstein je ispisao jednu od slavnih stranica političke povijesti Hrvatske, dodao je.

Po Pusićevim riječima Goldstein je nastojao od ‘demokrature Hrvatsku napraviti otvorenim društvom’. Njegova smrt je, istaknuo je Pusić, gubitak za sve nas, a on će nastaviti živjeti onako kako se mi budemo odnosili prema njegovoj duhovnoj ostavštini.

Pupovac je naglasio kako je Goldstein oko sebe okupljao ljude različitih mišljenja, a svoja životna svjedočanstva vješto je utkao u svoju knjigu “1941. – godina koja se vraća”. To je za nas Srbe ostavština po kojoj ćemo ga poštovati, zaključio je Pupovac.

Slavko Goldstein rođen je 22. kolovoza 1928. u Sarajevu. Bio je osnivač redakcije i urednik Vjesnika u srijedu, urednik na Radio-Zagrebu, filmski scenarist, glavni urednik izdavačke kuće Stvarnost i časopisa Erasmus. Objavio je knjigu “1941. – godina koja se vraća” za koju je 2007. godine dobio nagradu Kiklop za publicističko djelo godine. Bio je i predsjednik Židovske općine Zagreb, a kasnije i član židovske vjerske zajednice Beth Israel u Zagrebu. Uredio je više od 150 knjiga, a koscenarist je bio za filmove “Signali nad gradom”, “Prometej s otoka Viševice”, “Četvrti suputnik” i “Akcija Stadion”.

facebook komentari

Nastavi čitati