Proslava Dive Grabovčeve na Kedžari

1
diva grabovčevaRijetki su Ramci, ali i oni iz susjednih krajeva koji nisu čuli za legendu o Divi Grabovčevoj i koji nisu čuli za Kedžaru. Od davnina se hodočastilo na njen grob, a zadnjih četrdesetak godina za hodočašće na Divin grob izabrana je prva nedjelja nakon blagdana sv. Petra i Pavla, i taj dan je dobio ime Divin dan. I ove godine župa sv. Ilije Proroka iz Doljana poziva Vas na hodočašće na Keždaru koje će biti 6. srpnja.

 Program obilježavanja Divinog dana započet će misom Uočnicom u subotu 5. lipnja  u 18:00 h. koju će predvoditi i pod njom propovijedati župnik fra Andrija Jozić. 6. srpnja svečanu sv. misu u 11:00 h predvodit će dr. fra Josip Jozić, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu

Divin dan i Kedžara povod su i mjesto okupljanja brojnih hodočasnika iz Rame, Posušja, Širokog Brijega, Gruda, Mostara… susjednog Tomislavgrada, Livna, i drugih brojnih mjesta. Zadnjih godina veliki broj hodočasnika dolazi i iz Hrvatske: Splita, Makarske, Trilja, Sinja, Knina… ali i veliki broj iseljenih Ramaca koji sada žive u mnogim mjestima diljem Hrvatske.

Dođite i vi na Keždaru i budite dio rijeke hodočasnika!

Ne tako davno, veliki broj hodočasnika iz Rame na grob Dive Grabovčeve dolazio je pješice, a mnogi od njih preko Maglica i magličke planine. Nažalost, zadnjih godina to je postala prava rijetkost

Da bi svi oni koji iz Rame žele pješice hodočastiti na Kedžaru i Divin grob, lakše došli, svoj doprinos dali su članovi HPD “Rama” markiranjem staze “Dive Grabovčeve” koja započinje kod planinarske kuće u Gornjim Maglicama – Jozićima i preko Priboja, Čistih Dolaca, Krivodola, Propale i Grede vodi do Divinog groba.

rportal.eu / Kamenjar.com

facebook komentari