Pratite nas

Hrvatska

Proslava pravoslavnog Božića u BiH: Mir između čovjeka i Boga koji daje nadu u spasenje

Objavljeno

na

Širom svijeta pravoslavni vjernici danas obavljaju posljednje pripreme kako bi sutra dočekali svoj najradosniji praznik – Božić. 

Kupuje se badnjak, čisti se kuća, spremaju se božićna jela i kolači. Prije svečane večere, koja se tradicionalno pravi na Badnji dan, vjernici će otići na svete liturgije koje će se u crkvama služiti povodom Badnjeg dana.

”Božić je praznik rođenja Isusa Hrista, dolazak sina Božijeg na zemlju da spase svijet”, kaže u razgovoru za Anadolu Agency (AA) otac Mladen Drobnjak, paroh novosarajevski.

Kada je prvi čovjek Adam istjeran iz raja sa svojom ženom Evom, nastavio je otac Mladen, dobio je obećanje od Boga da će doći spasitelj svijeta, a to je bio Isus Hrist.

“Isusa u pećini rađa majka, presveta Bogorodica i to i jeste Božić, rođenje Isusa Hrista. Mi Božić smatramo našim najradosnijim praznikom, jer taj događaj nam donosi mir između čovjeka i Boga, miri sve nas međusobno i daje nam nadu na spasenje”, rekao je otac Mladen.

Pripreme za Božić kreću 40 dana ranije, kada počinje božićni post. Tokom 40 dana, vjernici se odriču hrane životinjskog porijekla i na taj način pripremaju da proslave Božić. Posljednjih pet dana počinje Predprazništvo, kada se pjesmama proslavlja rođenje Isusa Hrista.

“Uoči samog Božića imamo Badnji dan. To je dan na koji se pale badnjaci i unose u kuće. U crkvama se služe svete liturgije, a uveče velika povečerja, nakon čega se ispred crkava pale badnjaci. U kuće se unose badnjaci i sijeno, a cilj je da se u svakom domu napravi atmosfera pećine u kojoj je Hristos rođen. Badnjak i predstavlja drvo koje je Josif unio u pećinu, kako bi je ugrijao”, govori otac Mladen.

U narodu, objašnjava on, postoji tradicionalni običaj da se na Badnji dan ‘ide u badnjake’. Tada se bira najljepši badnjak i donosi ispred doma.

Božić je porodični praznik, te je njegov smisao da se proslavlja u krugu najbližih.

“Na Božić dočekujemo polaznika. On je prvi gost koji je simbolika trojice pastira koji su došli na poklonjenje Isusu Hristu. On je gost od kojeg mi očekujemo da na izvjestan način donese mir u domove. Polaznik se posipa žitom simbolično, kako bi rastao kao pšenica, daje mu se crvena jabuka, kako bi bio zdrav. Polaznik potom pali badnjak, a dok varnice iz vatre izlaze. On govori: ‘Koliko varnica, toliko u domu bilo ljubavi, sreće, zdravlja, novca’. Ipak, najviše od svega da u domu vlada ljubav i mir”, istakao je otac Mladen.

Uprkos kišnom danu, građani Sarajeva i Istočnog Sarajeva izašli su u potragu za svojim badnjakom. Neki od njih kupovali su i namirnice za božićnu trpezu i obavljali posljednje pripreme pred praznik.

“Proslavljamo Božić, to je jedan od najvećih praznika za nas pravoslavce. Tradicionalno, obilježavamo ga sa porodicom kući, uz ručak, Božičnu pečenicu, kolače, slatkiše”, rekao je za AA Drago Joksimović.

I Olja Pančić raduje se Božiću svake godine, a proslavlja ga u krugu porodice.

“Proslavljam ga sa porodicom, imamo svečani ručak, pečenje, sjedimo i veselimo se”, kazala je Pančić.

Božić je porodični praznik i smatra se da bi tog dana svi koji su tokom godine bili u svađi, trebalo da se izmire i oproste međusobne uvrede. Božić se slavi tri dana.

Tekst je preuzet od agencije Anadolija u izvornom obliku!
Uredništvo portala Kamenjar.com čestita Božić svima onima koji ga slave po Julijanskom kalendaru: Mir Božji – Hristos se rodi!

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Suđenje za mito pri remontu MIG-ova zatvoreno za javnost

Objavljeno

na

Objavio

Isključenje javnosti na početku suđenja zatražili su predstavnici Uskoka, a s prijedlogom su se složili i odvjetnici okrivljenika koji tijekom cijelog postupka odbacuju krivnju.

Na zagrebačkom Županijskom sudu u ponedjeljak je počelo suđenje Josipu Čoviću kojega Uskok tereti da je kao načelnik Odjela održavanja i remonta Zrakoplovno-tehničkog zavoda Ministarstva obrane Republike Hrvatske (MORH) tražio 50 tisuća eura mita od Ivice Josipovića, predstavnika ukrajinske tvrtke koja je napravila remont hrvatskih MIG-ova, no suđenje je zbog zaštite državne sigurnosti zatvoreno za javnost.

Isključenje javnosti na početku suđenja zatražili su predstavnici Uskoka, a s prijedlogom su se složili i odvjetnici okrivljenika koji tijekom cijelog postupka odbacuju krivnju, javila je Hina.

Optužnicom podignutom krajem prošle godine, a potvrđenom u ožujku, Uskok Čovića tereti da je uoči odluke o javnoj nabavi od zastupnika dvaju inozemnih tvrtki “zatražio novčanu nagradu” kako bi zauzvrat, kao član MORH-ovog povjerenstava, bez obzira na stvarnu tehničku sposobnost potencijalnih izvršitelja, osigurao pozitivno mišljenje i prednost u remontu i nabavi dodatnih aviona MiG-21.

Zastupnici jednog od društava nisu prihvatili Čovićev zahtjev da mu za pogodovanje isplate 50 tisuća eura, dok je suoptuženi zastupnik druge tvrtke taj zahtjev prihvatio i Čoviću obećao isplatu zatraženog iznosa, stoji u optužnici.

Uskok je još u ožujku prošle godine potvrdio da provodi kriminalističko istraživanje remonta i nabave borbenih zrakoplova MiG-21, nakon napisa u medijima su od 12 zrakoplova koji su u srpnju 2015. došli s remonta u Ukrajini samo tri u funkciji.

Mediji su tvrdili i da su na MIG-ovima koje je Hrvatska zaprimila od Ukrajine “prekucani” serijski brojevi jer ne odgovaraju dokumentaciji zrakoplova ni brojevima koji su navedeni u ugovoru o remontu, kao i da ugrađeni dijelovi zrakoplova ne odgovaraju pratećoj dokumentaciji.

VELIKA ISTRAGA U UKRAJINI: Istražitelji ušli u tvrtku koja je radila remont hrvatskih MIG-ova

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

U svečanom mimohodu 52. Vinkovačkih jeseni oko 4.000 čuvara tradicijske baštine (foto Galerija)

Objavljeno

na

Objavio

This slideshow requires JavaScript.

U sklopu 52. Vinkovačkih jeseni u nedjelju je ulicama toga slavonskog grada u svečanom mimohodu prošlo oko četiri tisuće članova iz 80-tak folkornih skupina iz Hrvatske i inozemstva koje njeguju hrvatski izvorni folklor, a pored desetaka tisuća posjetitelja, nastupe je s pozornice na Trgu bana Josipa Šokčevića promatrala i visoka pokroviteljica te manifestacije, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

U govoru, prije nego je dala dozvolu da mimohod krene ulicama Vinkovaca, Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je da su Vinkovačke jeseni iznimna kulturna svečanost koja je dugi niz godina čuvala hrvatski jezik, kulturu i narodne običaje i u vremenima kada to nije bilo lako, kada je “bilo onih koji su pokušali zatrti i našu pjesmu i našu riječ, a ponekad i naše samo ime”.

“I zato držim da upravo osmišljenom državnom politikom moramo i dalje nastaviti podržavati kako Vinkovačke jeseni tako i druge kulturne manifestacije koje čuvaju hrvatsko folklorno i nacionalno naslijeđe”, poručila je hrvatska predsjednica.

Govorio je i vinkovački gradonačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora 52. Vinkovačkih jeseni Ivan Bosančić istaknuvši da su Vinkovačke jeseni oduvijek bile čuvarica tradicije te će to i ostati.

Ulicama i trgovima Vinkovaca iz pjesmu i ples u svečanom mimohodu prošli su članovi 80-tak folklornih skupina koje su sve do stadiona HNK Cibalije, na kojem su sudionici zapleasli veliko šokačko kolo, pratilo je i pljeskom pozdravljalo na desetke tisuća posjetitelja pristiglih u Vinkovce iz svih krajeva Hrvatske te iz inozemstva.

U svečanom mimohodu prošle su i 32 svečano ukrašene svatovske konjske zaprege te tridesetak jahača, a svečanost je završila šokačkim kolom na pozornici u kojem je zaplesala i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

52. Vinkovačke jeseni danas i završavaju posljednjim dijelom Državne smotre hrvatskoga izvornog folklora.

facebook komentari

Nastavi čitati