Pratite nas

Reagiranja

Prosvjedi branitelja traju i trajat će!

Objavljeno

na

Ne pucajte u leđa, drugovi!

Nakon brojnih marginaliziranja, bacanja u blato i prešućivanja, hrvatski branitelji dugo su bili strpljivi, ali i tome je došao kraj. Sada su već tjednima ispred Ministarstva branitelja u Zagrebu. Tamo su zatražili i traže da se maknu Matić, Nađ i Glavašević. Oni pak ponosno izjavljuju da ih nisu branitelji postavili niti će ih oni smijeniti. Sami, kažu, ne će otići. I ne miču se iz svojih fotelja. Predsjednik Vlade Zoran Milanović daje im podršku, a time poručuje onima koji su bili prvi kad je trebalo da ih ne cijeni, da su “nitko i ništa” te da, ako baš hoće, mogu prosvjedovati do kraja njegova mandata. Neki od njih, koji su pokrenuli prosvjed, već su označeni kao “neprijatelji države”. Pod budnim su okom tajnih i inih službi, koje pomno prate sve njihove aktivnosti. Ponovno su aktualne “crne liste”, među kojima su i gotovo svi predsjednici aktivnijih Udruga proizašlih iz Domovinskoga rata. Međutim, taj bi prosvjed već bio “ugašen” da ga nisu započeli i da ga ne vode najteži stradalnici hrvatskog Domovinskoga rata, na čelu s Junakom Domovinskog rata Đurom Glogoškim, a kojeg slijede također junaci Josip Klemm, Ante Deur i drugi.

Nema dana, a da im netko ne dođe ili ne izrazi divljenje. Pod tim šatorom žive, smrzavaju se i uzdignute glave ne žele i ne će pokleknuti. Ministar Matić već je drugi dana trebao dati ostavku. Gdje mu je bilo srce kad je Nevenka Topalušić (60), jedna od Junakinja Domovinskoga rata, u invalidskim kolicima, rekla da se ne miče ispred njegova ureda dok se ne ispune zahtjevi branitelja. Zahtjevi se nisu ispunili, a ona je – umrla. Matić se drugi dan u nazočnosti oružane pratnje došao tek prekrižiti na mjesto gdje je Nevenka ostavila svoj život. I zbog njegove kameleonske politike. Vjerojatno je u sebi mislio – jedan ili jedna manje. Tužna je sudbina i Damira Čakanića, također hrvatskog branitelja, koji se usred protesta zapalio zbog – protesta. I on je bio uvjeren da će taj njegov očajnički čin pobuditi barem malo zanimanja za probleme s kojima se svakodnevno susreću hrvatski branitelji i stradalnici Domovinskoga rata, ali prevario se. Srce i onih koji su trenutačno na vlasti ni na taj čin na žalost nije zakucalo jače. A kako bi i zakucalo kad je dosad izvršilo suicid i oko tri tisuće branitelja, pa se i nakon toga u državi za koju su se borili i u kojoj su im govorili kad su odlazili u smrt: “vaša će imena biti zapisana zlatnim slovima” nije dogodilo ništa, osim – njihova prešućivanja i marginaliziranja.

Premijer Milanović dosad je smijenio nekoliko svojih ministra. Pa, u čemu je problem da ne smijeni još jednoga, iza kojeg stoji tek možebitno nekoliko stotina od pola milijuna onih čija je imena bez njihove dozvole objavio u Registru branitelja?

Oni na vlasti neprestano ponavljaju da braniteljima nisu i ne će biti ukinuta prava. Međutim, malo tko razumije o kakvim je pravima riječ. Naravno da stradalnicima ne će uzeti njihova invalidska kolica, proteze, niti im ukinuti mirovine, iako bi im svi oni to rado prepustili samo da ne moraju čitave dane sjediti u kolicima, uzimati hrpe lijekova i trpjeti bolove od još nekog zalutalog metka ili gelera koji se i danas nalazi u njihovu tijelu. Mnogi su oboljeli, a zdravi su krenuli u rat. Baš kao i njihove obitelji. Ne mali broj odmah hita po tablete za smirenje čim vide, a kamoli čuju bivšeg predsjednika Mesića, nekog iz Documente ili bivše partizane, a današnje antifašiste kako u društvu i u veselju onih koji su trenutačno na vlasti “igraju” kola i pjevaju pjesme o Jugoslaviji, po šumama i gorama, gdje su pukle prve puške, pa do Kumrovca.

Otkako je umro prvi hrvatski predsjednik, vojskovođa i pobjednik Domovinskoga rata dr. Franjo Tuđman i ratni ministar obrane Gojko Šušak ni jedna vlast nije ništa učinila da se branitelji osjećaju kao pobjednici. Čak je i Srbija, koja je bila poražena u četiri rata i koja je bila agresor na Republiku Hrvatsku održala vojnu paradu “Korak pobjednika”, kojoj je bio nazočan i ruski šef Putin, dok smo mi sve blagdane pretvorili u komemoracije, čak i Dan pobjede! No, jeste li primijetili da se sve više štedi i na vijencima i lampašima za poginule… Obično tri ili četiri delegacije sada polažu samo jedan vijenac! Kad se govori o tolikim poginulim i nestalima, o okupaciji i masovnim grobnicama obično se čuje “hvala im”, ali ne i tko su bili oni koji su nas napali, tko su bili divljaci s istoka, koji su učinili tolika zla, ne samo u Hrvatskoj već i u Bosni i Hercegovini, pa i Sloveniji.

Činjenica je da Hrvati ne mrze, ali i ne zaboravljaju. Čak ni one Hrvate koji su mogli a nisu sudjelovali u ratu.

U Hrvatskoj nema heroja, dezertera, izdajica ni ratnih profitera. O Domovinskome ratu djeca gotovo ništa ne uče u školama. Na tzv. Hrvatskoj radio-televiziji svaka druga vijest je neki političar, koji poput papagaja ponavlja kako nam je dobro (ali mi to ne vidimo). Program za branitelje ima manju minutažu nego što se posvećuje mačkama i psima. Mediji su u većini ovako ili onako u vlasništvu onih na vlasti, pa svako malo izmišljaju afere “kako aga kaže” samo da skrenu s pravih, istinskih problema.

No, najsmješniji su oni koji tvrde da se branitelji, poglavito koji prosvjeduju, nisu nikada bunili protiv bivše vlasti. Pa, među pola milijuna branitelja najmanje ih pola nije zaposleno ili rade, a ne primaju plaće. Ne mali broj već dugo kopa i po kantama za smeće. Oni u općinama i županijama na “kapaljke” im daju pomoć. Najčešće im govore: idite kod onih tko vas je poslao u rat! Tamo gdje ima novaca nema branitelja. Čak i od nekih bivših Udbaša se može čuti – Udba je stvorila hrvatsku državu! Na takve i slične izjave ne reagira Državno odvjetništvo, Uskok, tajna i ina policija. Danas je “glavni” onaj tko na glavu stavi kapu sa crvenom zvijezdom petokrakom ili koji maše s jugoslavenskom zastavom. Kad ste čuli da je pokrenuti neki ozbiljni sudski proces protiv nekog bivšeg partizana, komuniste? Ali, svaki čak i bezazleni čin koji je učinio netko od branitelja odmah se popraćuje u medijima s naglaskom “To je učinio hrvatski branitelj!”. Da se zna! Veljko Marić i još neki drugi osuđeni su kao hrvatski branitelji u Srbiji. Neki drugi u Banja Luci. Koliko je hrvatskih branitelja po hrvatskim robijašnicama?

Svaku vlast, osim današnju, jedan ovakav protest kakav se već tjednima odvija ispred Ministarstva branitelja u Zagrebu, posve sigurno bi, ako ništa drugo – uzdrmao.

Sada se čini sve da mu se u medijima daje sve manje prostora. (Takve su naputke navodno dobili urednici). Neke od čelnika prosvjeda nastoji se prikazati poput kriminalaca. Pojedinim novinarima ala Lovrić, Tomić, Butković, Kuljiš, Jergović, Ivančić, Dežulović, Kosanović… sve više smeta i to što branitelji nose dijelove ratne odjeće, a ne smeta ih kad gledaju Frljićeve frljave predstave i cirkuse u riječkom kazalištu, gdje baš od branitelja i Hrvata nastoje praviti debile.

Matić priča kako ima “veliku” podršku branitelja. A nema braniteljskog skupa na kojem se može pojaviti bez oružane pratnje i gdje mu ne okreću leđa ili zvižde.

Oni koji su trenutačno na vlasti kažu da boljeg nemaju.

I onda se čudom čude zbog čega ljudi koji su na bojištu ostavili zdravlje i srce čak i po ovoj hladnoći ne žele doma.

No, ako ništa drugo, onda će ovaj spontani protest hrvatskih branitelja ostati najveća mrlja sadašnje vlasti, od Josipovića, Milanovića, pa do Vesne Pusić.

Kad bi izgubili “bitku” ispred Ministarstva branitelja, to bi isto tako bilo kao da im još jednom netko puca u leđa!

Mladen Pavković

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Đakić: Vučić je smiješan. Što on ima sa zakonom?

Objavljeno

na

Objavio

Kada se već činilo da će dugo očekivani Zakon o pravima hrvatskih branitelja, koji je ovih dana aklamacijom prihvaćen od svih političkih opcija u saborskom Odboru za veterane, biti naposljetku donesen konsenzsom i mirno, svoje primjedbe na zakon javno su iznijeli Milorad Pupovac i Aleksandar Vučić.

Ovaj potonji, srpski predsjednik, o Zakonu se referirao na marginama zasjedanja Opće skupštine UN-a u New Yorku.

– U tom zakonu, u jednom članku govori se o agresiji Srbije i dijela stanovnika Hrvatske. Takva definicija i unošenje u zakone… to je za nas izuzetno teško – kazao je Vučić u izjavi za Radio televiziju Srbije (RTS).

Istodobno, Pupovac je o zakonu govorio za Radio Beograd. – Predloženi zakon za nas nije prihvatljiv jer se stvari koje su bile dio ratnih propagandi nastoje sada ozakoniti u pogledu odnosa prema Srbiji i u pogledu odnosa prema BiH i Crnoj Gori – naveo je Pupovac dodajući kako “ne može biti dobro da se Hrvatska neprestano vraća, održava i zaoštrava ratnu priču”.

Za Večernji list je najprije komentirao ministar branitelja Tomo Medved koji je kratko poručio kako su “odredbe novog zakona temeljene na Deklaraciji o Domovinskom ratu”. No novi prijedlog zakona kroz formulaciju “agresiju na RH izvršile su Srbija, Crna Gora, JNA i paravojne postrojbe iz BiH uz pomoć velikog broja pripadnika srpske nacionalne manjine u RH”, preciznije i šire imenuje sve agresore, s naglaskom na “veliki broj” Srba, dok Deklaracija ne spominje BiH te navodi oružanu pobunu tek “dijela srpskog pučanstva”, što je Pupovca i Vučića potaknulo na reakciju.

– Vučić je smiješan, što on ima sa Zakonom o hrvatskim braniteljima? Očito se boji naknade štete koju će Srbija prije ili kasnije morati platiti, koja se navodi u jednoj od pet pristupnih točaka Srbije u EU – kaže Josip Đakić (HDZ), predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane.

– Što se tiče formulacije o “dijelu” ili “velikom dijelu” Srba koji su sudjelovali u agresiji i koja je za njih sporna, može se lako usporediti broj Srba koji je tada živio u Hrvatskoj i onaj koji se protiv nje borio. No činjenica je da je taj broj bio velik – kaže Đakić.

Član Odbora Zdravko Ronko (SDP) kaže pak kako podržava većinu članaka ovog zakona, no kako bi bilo točnije napisati da je dio srpske nacionalne manjine sudjelovao u agresiji, a ne “veliki broj” jer je dio Srba branio Hrvatsku.

Zastupnik Mosta Miro Bulj ima nedvosmislenu poruku za Vučića. – Je li broj bio velik ili nije, to Vučić najbolje zna, kao jedan od vođa pobune i pripadnik četničkih odreda. Bolje bi mu bilo da kaže gdje su naši nestali i da se bavi ratnom odštetom Hrvatskoj koja će ga koštati 40 milijardi eura. Sramota je da Vučić uopće komentira naš zakon, a da mu Pupovac suflira – zaključio je Miro Bulj. Dodao je i kako činjenica da su Srbi 90-ih okupirali trećinu Hrvatske dovoljno govori sama za sebe.

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

“Ne okreći se sine, nećemo te ni zvati”

Objavljeno

na

Objavio

Nakon što je Mario Vujević na svojem Facebook profilu objavio  ‘oproštajno pismo’ namijenjeno Hrvatskoj javnosti (a koje je prenio Index, Šprajc i ini..) u kojem je istaknuo svoje navodne razloge koji su ga potakli na odluku o odlasku na facebooku je Krešimir Budiša, HDZ-ov stručnjak za EU fondove na Facebooku objavio poruku naslova “Ne okreći se sine, nećemo te ni zvati”, koju prenosimo u cijelosti:

NE OKREĆI SE SINE, NEĆEMO TE NI ZVATI

Ako me išta ovih dana nanerviralo to je činjenica kojom su mediji prenijeli na sva zvona ovakav idiotski status, i šta nas već par godina svaki drugi dan “bombardiraju” sličnim litanijama svakog tko želi seliti u drugu državu.

Moj post međutim neće čitati Šprajc, neće ga sherat Index, Tportal, Slobodna, Jutarnji i Nova Tv, zašto – jer im ne odgovara tiha većina ovog naroda jer očito vode neku svoju bitku da natjeraju sve da odu i po mogićnosti što više njih.

Majstore, ako si se odlučio odseliti u “multi-kulti” zemlju – reci jel to samo po sebi treba bit neka strašna vijest? Ti si otišao iz HR, jer to je puna strašnih katolika, neko drugi je došao jer mu je tu lijepo i sigurno. Europska unija nam je dala slobodu kretanja i ulaza i izlaza pa široko ti polje, i tebi i svima koji imaju slično mišljenje.

I ako me dodatno nervira kod našeg naroda je negativnost u vezi svoje države, pa i od nekih političkih stranaka. Pa ljudi dragi jeste vi bili igdje van RH?
Otiđite bilo gdje istočno od RH, pa usporedite?
Do Tokija možda nema normalne države. A u Tokiju ljudi žive u hotelima kutijama i rade 23 sata dnevno uz 7 dana GO u godini.
Južno i jugozapadno od RH – isto nema normalnije države od RH, zapadno i sjeverozapadno – vjerojatno ima. I to je 5% populacije svijeta kojima je možda bolje.

A što znači “bolje”?

Ajmo reć da je pretpostavka da naš sugovornik iz ovog teksta ide u London kao oličenje multikulti svijeta i bogatstva.
Sestra mi je sad otišla na praksu u multi-kulti London. Nekidan je izvršen teroristički napad na metro, jučer hrpe napada kiselinom na normalne ljude, nesmiješ nigdje izaći od straha maltene. Hrpe bandi, kriminala i sveg. Jedan običan stan košta 3000 funti, živiš negdje 3 sata od posla i 3 nazad.
I znaš šta – ako bi uspoređivao na takav način -radi se o kraljevskoj džamahiriji, teroriziraju vlastiti narod, od himne, funte, onih crvenih mundira, i sto tradicija vezanih za kraljicu. A zapravo je samo – tradicija i povijesno naslijeđe.

Međutim da netko napiše ovakav status jer ide iz Londona jer ne podnosi kraljicu (koja btw nije svetac) mediji bi ga razapeli, a ne bi ga svi sherali s nekim ponosom i srećom. I s pravom bi ga razapeli jer su na svoju državu ponosni za razliku od ovakvih.

Jadan smo mi narod kad svakodnevno samo pljujemo sami po sebi, širimo neki bolesni negativizam, a ne bi za početak počeli od sebe, i što smo mi migli u svom životu mogli napraviti bolje, drugačije.

Što misliš jel ti Amerika do 25. godine da – besplatno školovanje i studij, besplatno zdravstvo, jeftine vrtiće, bolje i dulje porodiljne? Često i besplatne školske udžbenike.
Skoro pa besplatne studentske domove, i onda praksu od 500 eur misečno godinu dana da naučiš posao?
I ti onda napuniš 25 – i nemaš što nego pjenit “država je kriva”.

A ovakvom pacijentu je za početak RH dala putovnicu i PRAVO DA ODSELI – gdje god hoće.
Pitaj one iz Afganistana šta bi bilo da oni napišu ovakvo pismo. I pokušaju odselit.

Ma krivi smo mi ljudi sami. I svatko tko samo pljuje umjesto da gradi, bolje da mi ne piše komentare jer me ne zanimaju.
Uzmite život u svoje ruke, radite s ljudima na građenju bolje Hrvatske, a ne širite bolesnu propagandu o Irskoj, Dublinu gdje ljudi žive sa 13 pakistanaca i rade u Mc Donaldsu i to smatraju sjajnim životom i još nas svakodnevno bombardiraju s tim.

Učite od 7. godine, školujte se, čitajte puno, ne budite hejteri – i biti će vam najljepše u Hrvatskoj – najljepšoj zemlji svita.
Onaj tko je obišao svijeta, a i ja mogu reći da jesam, to će sigurno potvrditi.

Podsjetimo: Mario je na facebooku objavio slijedeći komentar:

ODLAZAK
Odlučio sam da uskoro odem tamo gdje ne žive vjerski fanatici koji s mrtvacima po ulicama teroriziraju vlastiti narod. Odlučio sam da odem tamo gdje domoljubi i ratnici ne ucjenjuju vlastiti narod i vlastitu državu 22 godine nakon rata, tražeći nove privilegije. Želim živjeti u građanskoj državi u kojoj će deklarirani fašisti za promicanje istog biti u zatvorima. Želim živjeti u državi u kojoj vjera i vjeronauk postoje samo u crkvama gdje im je mjesto. Vjeri kažem jedno veliko ne na ulicama, u školama i javnim ustanovama. Ne želim gledati šovinističke siledžije koje traže Srbe i Hrvate antifašiste da im naude.”

“Hrvatski čovjek će se probuditi tek kad ruka fašizma zakuca na njegova vrata. Ali, onda je kasno. Želim živjeti multikulturalnost 21 stoljeća, a u bolesno nacionalističkoj državi to je nemoguće. Hrvatska postaje vjerski rezervat i ubrzo možemo očekivati svećenike kao voditelje dnevnika i teologe kojima je zemlja i dalje ravna ploča kako predaju filozofiju.

Degeneričan je utjecaj crkve na civilno društvo, i njihov pokušaj da realnost i zbilju zamjene maglovitim bajkama i smišljenim lažima. I zato ću ubrzo Hrvatskoj reći – zbogom. Još je malo ostalo do kompletne vladavine klerofašizma. Želim se buditi tamo gdje ne postoje Plenković, Kitarović, Markić, Hasanbegović, Bozanić i Marko Skejo. Tamo gdje vlada demokracija, a ne klerofašistički režim. Tamo gdje postoji budućnost bez fašista u svim strukturama vlasti. Želim da se moje dijete budi daleko od ustaša i zločinaca koji sanjaju novi Jasenovac i Staru Gradišku”, objavio je na Facebooku Mario Vujević, nautičar iz Splita.

facebook komentari

Nastavi čitati