Pratite nas

Događaji

Prosvjedi radnika u trajektnoj luci Split, blokirano isplovljavanje

Objavljeno

na

KAO ŠTO je bilo i najavljeno, jutros nešto iza 7 sati počela je blokada splitske gradske luke. Blokirali su je radnici Trajektne luke, koncesionara koji privezuje i odvezuje brodove, koji se žale na, kako kažu, preniske tarife koje im je odredila Lučka uprava Split.

Trajektna luka trenutno nema koncesiju jer je poništena u sudskom postupku.

Prvobitno su prosvjednici, kako su pojasnili, imali namjeru blokirati isplovljavanje brodova na pristaništima Sv. Duje i Sv. Petar, ali je uplovljavanje s njih jutros preusmjereno na carinsko pristanište. Prosvjednici su se zato okupili kod carinskog gata.

Nesmetano uplovili, ali su im prosvjednici blokirali isplovljavanje

Blokada je započela uplovljavanjem Jadrolinijinog trajekta Tin Ujević iz Starog Grada u splitsku gradsku luku. Brod je nesmetano uplovio i privezao se te su putnici i vozila nesmetano izašli iz trajekta, međutim radnici Trajekte luke Split su potom blokirali pristup trajektu i nisu dozvoljavali njegovo isplovljavanje prema Hvaru.

Najavili su da će jednako biti i s ostalim trajektima koji tijekom dana budu pristizali u luku – moći će uploviti, ali neće moći isploviti.

No, policija je nešto iza 10 sati dala nalog prosvjednicima da “očiste” prometnicu, odnosno lučko područje, nakon čega su propuštena vozila na trajekte za Stari Grad i Supetar pa su isplovili s par sati zakašnjenja.

Takav rasplet bio je očekivan jer policija jedina ima ovlasti izvršiti deblokadu, kako su nam jučer pojasnili ravnatelj Lučke uprave Milan Blaževski te lučki kapetan Davor Vidan.

Prosvjednici su nakon toga naveli kako blokada nije gotova i krenuli u dogovore o daljnjim akcijama.

Policija prosvjednike natjerala da i Hrvata puste prema Braču

Nova blokada uslijedila je uskoro – zbog blokade prosvjednika nije na vrijeme isplovio ni trajekt Hrvat koji je prema Supetru trebao isploviti u 12.30 sati.

U Jadroliniji su kazali da je blokada privremena i da se nadaju kako će ubrzo biti omogućen ukrcaj putnika i vozila te isplovljavanje trajekta za Brač.

Policija je ponovno naložila prosvjednicima da propuste vozila i putnike tako da je Hrvat isplovio put Supetra sa petnaestak minuta zakašnjenja.

Prosvjednici nam kažu da od blokada neće odustati, izabrat će još neki trajekt za blokadu, ne zna se samo koji i kad.

U luci je i interventna policija s nalogom da razbije blokadu.

TIJEK BLOKADE SPLITSKE GRADSKE LUKE PRATITE NA INDEXU!

“Uprava zloupotrebljava radnike i tako vrši pritisak na Lučku upravu, iznose se laži i neistine”

“Uprava trgovačkog društva zloupotrebljava radnike i tako vrši pritisak na Lučku upravu, Ministarstvo i pravosuđe. Iznose se laži i neistine, podaci o tarifama lako su provjerljivi i ne odgovaraju navodima prosvjednika. Ispričavamo se putnicima, ali Lučka uprava za ovu današnju situaciju ne snosi nikakvu odgovornost”, kaže Milan Blaževski, ravnatelj Lučke uprave Split.

Blokirani bili trajekti za Brač i Hvar

Ante Mrvica, koordinator Jadrolinije, kazao je da su ranije jutros imali dva isplovljavanja za Brač i Šoltu koja su prošla bez problema, no problemi su se javili oko 8 sati kad je trebao započeti ukrcaj vozila na trajekt za Hvar.

Oko 8 sati pred ogradom, stotinjak metara od trajekta, zaustavljeno je 20-ak dostavnih vozila koja su se trebala ukrcati na trajekt za Hvar. Iako je koordinator Mrvica bio uvjeren da će brod uspjeti isploviti bez problema, radnici Trajektne luke bili su odlučni da ustraju u blokadi.

Tako je trajekt koji je u 8.30 sati trebao isploviti prema Starom Gradu na Hvaru satima ostao vezan u splitskoj luci, a isto se dogodilo i s trajektom za Supetar na Braču. Upitno je i bilo i isplovljavanje trajekta za Vis.

Prosvjednici su tijekom jutra najavljivali da će možda blokirati još koju liniju ako ocijene da je to potrebno.

Kolona vozila koja je čekala na ukrcaj oko 9 sati protezala se cijelom lukom u dužini od 300 metara. U koloni se našlo i nekoliko autobusa s gostima s Dalekog Istoka.

“SOS za Trajektnu luku Split”

Radnici Trajektne luke su blokadu organizirali na nekoliko gatova, a izvjesili su i transparente s natpisima “SOS za Trajektnu luku Split”, kakav nose i na majicama, te “Ploviti se mora, ali i živjeti se mora”.

U splitsku gradsku luku, kako je najavljeno, stiglo je nekih 20-ak policajaca koji osiguravaju red i mir. Ondje se nalazi i 20-ak zaštitara.

Zasad sve prolazi mirno i nema nikakvih neugodnih situacija, no pitanje što će biti tijekom dana jer pretpostavlja se da će otočani i svi oni koji plove trajektima prema otocima biti prilično nezadovoljni ovom blokadom.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

Predsjednica primila počasni doktorat ruskog sveučilišta

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas završava službeni posjet Rusiji. U Moskvi je održala predavanje na Ruskom ekonomskom sveučilištu Plehanov, koje joj je uručilo počasni doktorat.

Predsjednica je obišla Sveučilišni muzej i upisala se u Knjigu slavnih gostiju, a također je održala predavanje na temu “Novi trendovi globalnog gospodarstva”.

Izrazila je zadovoljstvo zbog toga što govori o toj temi na jednome, kako je rekla, od najvećih i najprestižnijih sveučilišta u Rusiji, koje se više od 100 godina bavi visokim ekonomskim obrazovanjem.

U njezinu predavanju bilo je riječi o trendovima globalizacije i slobodne trgovine, s jedne, te izolacionizma s druge strane; tradicionalnim i modernim industrijama i u tom kontekstu o mogućnostima jačanja suradnje između Hrvatske i Rusije.

Predsjednica je naglasila da se danas treba više posvetiti stvaranju inovativnih usluga i proizvoda visoke dodane vrijednosti jer samo na taj način može se natjecati za mjesta najrazvijenijih na globalnoj razini.

Prema njezinim riječima, iz tog razloga Hrvatska je zajedno s 11 srednjoeuropskih država članica Europske unije pokrenula Inicijativu triju mora koja je okrenuta boljem povezivanju do sada zanemarivanih veza između tih država.

Inicijativa je otvorena za suradnju svim drugim državama, a velik broj trećih država (poput Kine, drugih članica Eurospke unije ili SAD-a) već je iskazao želju i spremnost za uključenjem projektima. “Zašto među njima ne bi bila i Rusija? I na ovom mjestu bih željela istaknuti kako je ovo Inicijativa ‘za’, za koheziju srednje Europe i Europske unije u cjelini, a ne ‘protiv'”.

Dalje je objasnila da je početna platforma inicijative 150 projekata, vrijednosti veće od 45 milijardi eura u području energetike, prometne infrastrukture i digitalizacije te da u tome leži mogućnost realizacije visoke razine sinergije između Rusije i država inicijative, te Rusije i Hrvatske. “I ovim putem pozivam vas da nam se pridružite u našim projektima kako bi zajedno iskoristili prilike koje su pred nama i zauzeli mjesto najrazvijenijih”, rekla je predsjednica.

Na kraju je poručila studentima da ne posustaju u stalnom obrazovanju jer je ono presudno važno za njihovu budućnost.

Nakon posjeta sveučilištu Plehanov predsjednica putuje u Sankt Peterburg, što je posljednja postaja njezina trodnevnog službenog posjeta Rusiji tijekom kojeg je uz Moskvu posjetila i Soči.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom

Objavljeno

na

Objavio

Na početku drugog dana posjeta Rusiji, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s premijerom Dmitrijem Medvedevom.

Nakon što se jučer sastala s kolegom Vladimirom Putinom, koji je prihvatio poziv da posjeti Hrvatsku, danas je očekuje i niz drugih susreta. Tako će se sastati s predsjednicom gornjeg doma ruskog parlamenta Valentinom Matvijenko i poglavarom Ruske Pravoslavne Crkve Kirilom.

“Rusija i Hrvatska prepoznaju značaj dijaloga naših crkava i nužnost zaštite kršćana u svijetu. U vjerskim zajednicama vidim partnere u jačanju pozitivnih društvenih vrijednosti u današnjem svijetu, izloženom posljedicama ratnih razaranja i migracija, ali i s krizama koje proizlaze iz gubitka univerzalnih duhovnih vrijednosti”, rekla je predsjednica uoči susreta s Kirilom.

Na forumu u Moskvi 90 hrvatskih i 245 ruskih tvrtki

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović predvodi delegaciju od 90-ak hrvatskih tvrtki koje će sudjelovati na rusko-hrvatskom gospodarskom forumu u četvrtak poslijepodne u Moskvi u sklopu službenog posjeta predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Ruskoj Federaciji.

Burilović je izjavio uoči puta u Moskvu da je rusko tržište od oko 140 milijuna stanovnika iznimno važno za hrvatske tvrtke te da je dobar pokazatelj za to rast izvoza u prvih sedam mjeseci od 10 posto u odnosu na isto razdoblje 2016.

Prema njegovim riječima, najveći dio tog izvoza odnosio se na lijekove, kozmetiku, strojeve i opremu, električne transformatore i neke vrste brodova. Međutim, upozorio je da unatoč rastu izvoza hrvatsko gospodarstvo još ne ostvaruje potencijale na ruskom tržištu te da sankcije EU Rusiji donose poteškoće u poslovanju, posebice za prehrambene i poljoprivredne proizvode.

Velik dio razgovora hrvatske predsjednice i ruskog čelnika Vladimira Putina u srijedu u Sočiju bio je posvećen upravo unapređenju gospodarskih odnosa. Putin je izvijestio da su na sastanku razmatrali konkretne mjere za unapređenje suradnje, posebice na području gospodarstva.

Prošle godine je robna razmjena iznosila 807 milijuna dolara, a u prvoj polovici ove godine porasla je za 64 posto, rekao je Putin. “Smatramo da ove godine imamo priliku vratiti robnu razmjenu na razinu kakva je bila prije krize”, kazao je ruski predsjednik.

Predsjednica je istaknula nakon sastanka s Putinom da je Rusija Hrvatskoj važan gospodarski partner te svakako želi nastaviti jačati bilateralnu gospodarsku suradnju. S obzirom na to da Rusija pokazuje velik interes za ulaganja u području energetike, upoznala je Putina s nizom zakonodavnih promjena u Hrvatskoj koji je omogućio lakše i sigurnije investiranje liberalizacijom tržišta električne energije, nafte i plina.

Jučer potpisani Nacrt memoranduma o razumijevanju u području gospodarske suradnje na tržištima trećih država također će pridonijeti unapređenju suradnje, izjavio je Putin i dodao da su velika očekivanja i od gospodarskog foruma u Moskvi, za koji vlada velik interes s obje strane i očekuju se konkretni rezultati.

Riječ je o najjačem gospodarskom izaslanstvu koje je dosad pratilo predsjednicu. Uz predstavnike 90-ak hrvatskih tvrtki s ruske strane potvrđeno je sudjelovanje njih 245.

Predsjednica: Predstavila sam Putinu Inicijativu triju mora i pozvala ga u Hrvatsku

facebook komentari

Nastavi čitati