Prosvjetari: Uvijek smo bili prvi za pomoć potrebitima, no na ovaj harač ne pristajemo

  1

  Proračunski korisnici s područja Hercegovačko-neretvanske županije, kojih je oko pet i pol tisuća, masovno potpisuju izjave da nisu spremni izdvojiti jednu mjesečnu dnevnicu za poplavljene.

  sovaOd pet i pol tisuća proračunskih korisnika na području županije, tri i pol tisuće su prosvjetari, pa je ova tema posebno aktualna u školama.

  Gotovo da nema prosvjetnog djelatnika koji je pristao da mu se uzima jedna dnevnica mjesečno u razdoblju od pola godine, saznajemo u jednoj od škola.

  Premda gore navedeno djeluje bešćutno, prosvjetari poručuju da su oni uvijek prvi ustajali kada su u pitanju potrebiti, i da će uvijek biti tako, no da na ovaj „harač“ ne pristaju.

  [quote by=”Slavko Lauš”]„Nema škole u Mostaru i Hercegovini čiji djelatnici i učenici nisu pokretali akcije i prikupljali pomoć. U prosvjeti su svi reagirali, no ne damo svoje dnevnice na ovaj način“, kaže za republikainfo.com sindikalista Slavko Lauš.[/quote]

  Ističe da mediji svakodnevno izvješćuju o malverzacijama s pomoći, a da prosvjetarima nitko ne jamči da njihove dnevnice neće završiti u nečijoj predizbornoj kampanji.

  Dodaje da su u školi u kojoj on osobno radi razmišljali da prikupe pomoć i odnesu je konkretnoj obitelji/ma u potrebi.

  Inače, federalna Vlada je Zakonom o financiranju pomoći za otklanjanje posljedica prirodne nesreće predvidjela da se iz neto plaće svih radnika zaposlenih u organima vlasti u Federaciji, izdvoji u narednih šest mjeseci, počevši od dana stupanja na snagu ovog zakona, po jedna dnevna zarada iz mjesečne neto plaće svakog zaposlenika.

  Ostavili su i mogućnost da se taj novac neće uzimati, ako zaposlenik pisanim putem obavijesti poslodavca da to ne želi, a upravo se to događa na terenu.

  U cijeloj priči posebno je „čudna“ činjenica da je preko 300.000 umirovljenika u Federaciji bez pitanja i suglasnosti i mogućnosti odbijanja ostala bez 1 – 3 marke za lipanj.

  U ime najugroženijih u Federaciji – umirovljenika je odlučio sindikat, dok državni službenici sami odlučuju hoće li dati svoj novac poplavljenima.

  Zanimljivo je ovdje još dodati da poslodavci prilikom plaćanja poreza i doprinosa svejedno plaćaju određeni iznos za elementarne nepogode i slične stvari, kao i za zapošljavanje. Gdje ti novci završe ne zna se.

  glasbrotnja.net

  facebook komentari

  • peppermintt

   normalno NE, ta ne znaju ni ovako di im novac ide