Protiv Dudakovića se vodi intenzivna istraga zbog ratnih zločina

0

Tužilaštvo BiH vodi intenzivne istrage protiv umirovljenog generala Armije BiH Atifa Dudakovića i postupajući tužitelj iz Specijalnog odjela za ratne zločine donijet će odluku, čim se ispune svi potrebni uvjeti, potvrđeno je Srni iz ove pravosudne institucije.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić istakao je da je riječ o vrlo složenom predmetu, koji se ne odnosi na samo jednog osumnjičenog, nego veći broj osumnjičenih lica, u okviru kojeg je potrebno preduzeti mnogo istražnih radnji.

Istraga protiv Dudakovića, pokrenuta je 2006. godine na osnovu prijave i dokaznog materijala, koje je Tužilaštvu BiH dostavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Krivičnu prijavu za ratne zločine nad Srbima podnijeli su i tadašnji predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić i tadašnji premijer Srpske Milorad Dodik.

Vlasti u Srpskoj terete Dudakovića da je odgovoran za zločine koje su vojnici pod njegovom komandom počinili tokom operacije “Oluja” u Hrvatskoj, te kasnije tokom operacije “Sana”, provedene na teritoriji BiH.

Iako postoje video-zapisi njegovih naređenja da se čine zločini, do sada protiv njega nije podignuta optužnica. Postoje optužbe da je odgovoran za zločine nad Srbima, kao i da je lično odgovoran za ubistvo 50 muslimana.

Naredio je i paljenje srpskih sela tokom “Oluje”, a postoje jasni snimci na kojima on naređuje da se pale srpska sela po Bosanskoj Krajini.

Odred 505. bužimske brigade “Hamze” takozvane Armije BiH je u avgustu 1995. tokom operacije “Oluja” pod komandom Atifa Dudakovića izvršio presijecanje povlačenja srpskih izbjeglica iz Republike Srpske Krajine i izvršio ubistva zarobljenih Srba na prostoru opštine Dvor u tadašnjoj Republici Srpskoj Krajini.

Postoje i video-snimci, koji su objavljeni 2007. godine, na kojima Dudaković u septembru 1995. naređuje etničko čišćenje i paljenje srpskih sela. Komandovao je napadom  Armije BiH na zapadnokrajiške opštine Republike Srpske Petrovac, Krupa, Sanski Most, Ključ i Mrkonjić Grad, tokom kojeg su ubijena 892 srpska civila i vojnika, prognano 120.000 Srba i spaljeno više od 30 sela.

Tužilaštvo BiH je, kako je najavilo, trebalo do kraja juna prošle godine donijeti tužilačku odluku da li će će istraga protiv Atifa Dudakovića biti obustavljena ili će protiv njega podići optužnicu.

Taj rok nije ispoštovan, uz obrazloženje da je riječ o orijentacionom roku koji, kako Tužilaštvo navodi, daje mogućnost da se istrage okončaju prije, a i nakon navedenog datuma.

Glassrpske

facebook komentari