Pratite nas

Zanimljivosti

Prstom po svijetu od Zagreba do Bora Bore

Objavljeno

na

Mlada dama, Ana Bakran je napravila nešto što se 99.99% nas nikad neće usuditi, a željeli bismo – stopirati od Zagreba do Bora Bore!

Svi sanjamo slobodne dane i planiramo ih ispuniti sa dva tjedna nekakvog brzinskog obilaska, koje poslije nazivamo krstarenjem ili safarijem, a na koju se avanturu odlučila Ana, teško bi i najhrabriji.

„Na put sam krenula sredinom travnja 2013. Plan je bio krenuti točno 1. travnja zbog zafrkantskog datuma jer mi ionako nitko nije vjerovao da ću od Zagreba do Bora Bore stvarno putovati isključivo autostopom. Nažalost, nisam krenula 1. aprila jer je prijatelj s kojim sam stopirala do Turske u Andori odlučio nabaviti skateboard i na njemu doskejtati u Zagreb. Malo je zakasnio, i iz razno-raznih drugih razloga sam ipak krenula sredinom travnja”.

“Skoro dvije godine kasnije, nalazim se na otočiću u Maleziji gdje čekam da prođe sezona uragana kako bi uskoro mogla krenuti prema Australiji na jahti – koju sam također ustopala“, priča o svojim avanturama Ana.

„Svako novo jutro samu sebe zabavim činjenicom da u zadnje dvije godine ni jednom nisam prekršila svoje manje-više jedino pravilo i platila vožnju na svom putu do Bora Bore. Imala sam dvije situacije u kojima me pogranična policija u Turkmenistanu i Kini nije htjela pustiti da autostopiram, ili hodam između dva check-pointa na granici, nego su me prisilili da platim minibus ako želim ući u državu. Obzirom da je to bila njihova, a ne moja dobra volja, smatram da nisam prekršila svoje pravilo“, kazala je hrabra autostoperica.

„Prvu godinu sam putovala s 18 različitih stopera koje sam upoznala po putu, a drugu godinu sam odlučila biti super jaka ženska i stopirati sama. Oba iskustva su bila poprilično nevjerojatna – svako na svoj način“, dodaje Bakran.

Putuje od ušteđevine

„Preživljavanje“ je malo nezahvalna riječ jer trenutno živim život na način koji je jako veseli. Uštedjela je radeći u svojoj agenciji za digitalni marketing i prodaju prava na digitalne fotografije. Kada je internacionalni klijent krajem 2012. godine radi financijskih poteškoća zatvorio ured u Zagrebu, što se odrazilo na poslovanje agencije. Tu je kako kaže odlučila napraviti rez i ispuniti si dugogodišnji san da od Zagreba do Bora Bore dođe autostopom. Priznaje da zbog svoje odluke nije ni u jednom požalila.

„Samo putovanje ne košta puno (iako je to jaaako relativno) jer putujem isključivo autostopom, a spavam posvuda u vreći za spavanje – od plaža, parkova i benzinskih postaja, do hramova i džamija te lokalnih obitelji koje me često pozivaju u svoje domove. Moji troškovi se svode na hranu, higijenske potrepštine i vize, koje su zapravo jedina stavka koja se nikakvom (meni poznatom) alternativom ne može izbjeći”.

“Da imam puste milijune, koje nemam niti ih imam ikakvu potrebu posjedovati, i dalje bih putovala na isti način, jer su ljudi s kojima svakodnevno dolazim u dodir, iskustvo ovakvog načina putovanja i razvijanje uličnih vještina meni neprocjenjiv dio osobnog rasta i neopisive sreće koje ovo cijelo putovanje donosi“, otkriva Bakran.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Zanimljivosti

NORVEŠKI ZBOR ODUŠEVIO Mjesecima učili pjesmu, pa u Hrvatskoj iznenadili domaćine pjesmom “Ruža crvena”

Objavljeno

na

Objavio

Kada hrvatski zborovi pjevaju strane pjesme, to nije osobita rijetkost. Međutim, kada strani zborovi zapjevaju nešto hrvatsko, onda je to nešto što se ne čuje svaki dan.

A tu čast imali su prilike čuti gosti eko etno sela Škopljanci, gdje je ovoga rujna uživao mješoviti norveški zbor “Strandvik blandakor“, piše dalmacijadanas.hr

Ovaj simpatični zbor dolazi iz norveškog gradića Eikelandsosen, u blizini Bergena.

Norveški je zbor izveo nekoliko svojih pjesama, a onda su svi ostali iznenađeni kada su čuli prve taktove evergreena “Ruža crvena”. Pjesmu su vrijedno učili mjesecima na jeziku kojega ne poznaju i koji je potpuno različitih od njihovog, stoga je njihov trud za svaku pohvalu.

“Ružu crvenu” u izvedbi norveškog zbora možete poslušati u uvodnom video zapisu

facebook komentari

Nastavi čitati

Tech

Europskom natjecanje u programiranju: Krešimir Nežmah osvojio prvo zlato u povijesti za Hrvatsku!

Objavljeno

na

Objavio

Na prvom europskom juniorskom natjecanju Krešimir Nežmah osvojio prvo zlato u povijesti za Hrvatsku!

Na prvom europskom natjecanju u programiranju održanom od 7. do 12. rujna u Bugarskoj (EJOI) okupili su se najbolji osnovci Europe iz više od dvadeset zemalja, na čelu s Egorom Lifarom iz Rusije, koji je prethodno sudjelovao i na “velikoj” informatičkoj olimpijadi za srednjoškolce u Iranu i osvojio srebro.

Hrvatski tim predvodio je sada već bivši najbolji osnovac Krešimir Nežmah (OŠ M. Gubec) koji je ovim natjecanjem, zajedno s brončanim Eugenom Bošnjakom (OŠ V. Novak), upravo krenuo u 15. gimnaziju. U sastavu ekipe bio je i Patrik Pavić iz OŠ Ante Kovačića koji je pobjedom na juniorskoj olimpijadi Hrvatske (JHIO) i osvojenim srebrom na EJOI naslijedio Krešu na mjestu najboljeg osnovnoškolskog programera u RH. Broncu je osvojio i odlični Dorijan Lendvaj iz Popovače, koji je sudjelovao u natjecanjima i kampovima saveza od 2012. do 2016. godine.

– Fantastični su, a Eugen je odmah po završetku drugoga dana pitao kada počinju radionice u savezu, kroz smijeh će zadovoljno njihov mentor Ivan Šego.

– Uf, uf, odlično, odlično. Krešino zlato sam očekivao i nadao se medaljama za ostale. Moram priznati da su me opako izmotivirali, rekao nam je Domagoj Sabolić, programerski zaljubljenik i učenik 8. razreda OŠ Gornje Vrapče.

Sara Lazarušić je trenutno najbolja osnovnoškolska programerka i učenica OŠ Josipa Račića, a juniorski reprezetativci i osvajači medalja za Hrvatsku njena su svakodnevna “škvadra” u radionicama, natjecanjima i kampovima saveza. – Sjajni su. Zagrlit ćemo ih i izljubit’ kada se vrate. Zaslužili su. I onda učiti od njih, kaže Sara, koja se nedavno podružila i s najboljim olimpijcem u našoj povijesti Goranom Žužićem, nakon njegovog motivacijskog predavanja za reprezantivce u sklopu ljetnog kampa za darovite na Sljemenu.

Hvala obiteljima na sjajnim mladim ljudima Organizirani rad i pravodobno omogućivanje mladim talentima da uče i rade sa sebi sličnima ili boljima uvijek na kraju donese i odlične rezultate.

– Patrik Pavić je u dvije godine pojačanog i kvalitetnijeg rada došao do europskog srebra, a Eugen Bošnjak je u samo godinu dana od početnika došao do razine brončane medalje u Europi, što je svakako najveći uspjeh, rekao je Ivan Šego, njihov mentor. Njihove obitelji su u svakom trenutku činile najviše što su mogle kako bi svojoj djeci osigurale da koriste sve mogućnosti za brže usavršavanje koje su im bile na raspolaganju.

– Hvala obiteljima na sjajnim mladim ljudima kojima imamo privilegiju pomagati. Hvala i Gradu Zagrebu koji je davno prepoznao važnost skrbi o darovitima te školama koje odano služe roditeljima i djeci te ih potiču i na usavršavanje u izvanškolskim aktivnostima, rekao nam je tajnik saveza Zdravko Škokić.

facebook komentari

Nastavi čitati