Prstom po svijetu od Zagreba do Bora Bore

4

Mlada dama, Ana Bakran je napravila nešto što se 99.99% nas nikad neće usuditi, a željeli bismo – stopirati od Zagreba do Bora Bore!

Svi sanjamo slobodne dane i planiramo ih ispuniti sa dva tjedna nekakvog brzinskog obilaska, koje poslije nazivamo krstarenjem ili safarijem, a na koju se avanturu odlučila Ana, teško bi i najhrabriji.

„Na put sam krenula sredinom travnja 2013. Plan je bio krenuti točno 1. travnja zbog zafrkantskog datuma jer mi ionako nitko nije vjerovao da ću od Zagreba do Bora Bore stvarno putovati isključivo autostopom. Nažalost, nisam krenula 1. aprila jer je prijatelj s kojim sam stopirala do Turske u Andori odlučio nabaviti skateboard i na njemu doskejtati u Zagreb. Malo je zakasnio, i iz razno-raznih drugih razloga sam ipak krenula sredinom travnja”.

“Skoro dvije godine kasnije, nalazim se na otočiću u Maleziji gdje čekam da prođe sezona uragana kako bi uskoro mogla krenuti prema Australiji na jahti – koju sam također ustopala“, priča o svojim avanturama Ana.

„Svako novo jutro samu sebe zabavim činjenicom da u zadnje dvije godine ni jednom nisam prekršila svoje manje-više jedino pravilo i platila vožnju na svom putu do Bora Bore. Imala sam dvije situacije u kojima me pogranična policija u Turkmenistanu i Kini nije htjela pustiti da autostopiram, ili hodam između dva check-pointa na granici, nego su me prisilili da platim minibus ako želim ući u državu. Obzirom da je to bila njihova, a ne moja dobra volja, smatram da nisam prekršila svoje pravilo“, kazala je hrabra autostoperica.

„Prvu godinu sam putovala s 18 različitih stopera koje sam upoznala po putu, a drugu godinu sam odlučila biti super jaka ženska i stopirati sama. Oba iskustva su bila poprilično nevjerojatna – svako na svoj način“, dodaje Bakran.

Putuje od ušteđevine

„Preživljavanje“ je malo nezahvalna riječ jer trenutno živim život na način koji je jako veseli. Uštedjela je radeći u svojoj agenciji za digitalni marketing i prodaju prava na digitalne fotografije. Kada je internacionalni klijent krajem 2012. godine radi financijskih poteškoća zatvorio ured u Zagrebu, što se odrazilo na poslovanje agencije. Tu je kako kaže odlučila napraviti rez i ispuniti si dugogodišnji san da od Zagreba do Bora Bore dođe autostopom. Priznaje da zbog svoje odluke nije ni u jednom požalila.

„Samo putovanje ne košta puno (iako je to jaaako relativno) jer putujem isključivo autostopom, a spavam posvuda u vreći za spavanje – od plaža, parkova i benzinskih postaja, do hramova i džamija te lokalnih obitelji koje me često pozivaju u svoje domove. Moji troškovi se svode na hranu, higijenske potrepštine i vize, koje su zapravo jedina stavka koja se nikakvom (meni poznatom) alternativom ne može izbjeći”.

“Da imam puste milijune, koje nemam niti ih imam ikakvu potrebu posjedovati, i dalje bih putovala na isti način, jer su ljudi s kojima svakodnevno dolazim u dodir, iskustvo ovakvog načina putovanja i razvijanje uličnih vještina meni neprocjenjiv dio osobnog rasta i neopisive sreće koje ovo cijelo putovanje donosi“, otkriva Bakran.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

 • Barbara

  Wau,hrabro!Koliko god ju vodio avanturistički duh,nažalost postoje razne opasnosti na takvim putovanjima,,nadam se da će nju kao i sve ostale avanturiste zaobići,,good luck!

 • Herceg-Bosna

  ova ima muda,,,,,

  • Alan B’Stard

   ima muda na svakom koraku 😀

   • Herceg-Bosna

    hahha ima ima,,,