Pratite nas

Prve zajedničke regionalne institucije-stvaraju ambasade ex Jugoslavije

Objavljeno

na

Malo tko je ozbiljno doživljavao zajedničke sastanke predsjednika parlamenata tzv. regije na kojima su se sastajali predsjednici parlamenata Srbije, Crne Gore, BiH i Hrvatske. Uz asistenciju predsjednika vanjskopolitičkih odbora parlamenata i ministara vanjskih poslova tada se, sada to znamo, kovao plan za stvaranje, ili bilje reći obnavljanje, prvih zajedničkih institucija regije.

Aleksandar_Vucic_Vesna_PusicHrvatska, pod tim mislim na ideju samostalne i suverene Hrvatske, u toj podjeli karata jednostavno nije imala šanse. Na čelno mjesto ministarstva vanjskih poslova zasjela je Vesna Pusić, a predsjednik vanjskopolitičkog odbora sabora postao je Milorad Pupovac. Životna misao vodilja ovog dvojca, uz obilatu pomoć Ive Josipovića, bila je obnova nekog oblika propale države. Iako je Hrvatska tada već bila jednom nogom u EU, oni se nisu dali smesti, uložili su silnu energiju i vrijeme kako bi cijela država, svi mediji i javnost više pričali o regiji, regionalnom pristupu nego o europi i europskim poslovima. Zanimljivo je kako ministrica i predsjednik vanjskopolitičkog odbora nisu uložili toliko truda u stvaranje primjerice srednjoeuropske, podunavske, regionalne asocijacije.

Ne, kovao se i stvarao Balkan, a svi koji su upozoravali na pogubnost ove politike proglašavani su ratnim huškačima, nazadnjacima i nacionalistima. Pokazalo se kako su oni koji su upozoravali na poražavajući smjer hrvatske vanjske politike bili u pravu. Vanjskom, kao i unutarnjom politikom, zavladali su jugoslavenski integralistički elementi koji pod plaštem ušteda žele stvoriti zajednička vanjskopolitička predstavništva od svih zemlja bivše Jugoslavije.

Prijedlog je službeno došao iz Beograda, a u Hrvatskoj mu se, izgleda, nema tko suprotstaviti. Štoviše, pozdravlja se kao iskorak u tzv. normalizaciji odnosa i racionalizaciji troškova. Međutim, da bi pojedini zemlje, kao što to je to slučaj sa skandinavskim zemljama, imale zajednička predstavništva između tih zemalja ne smije biti otvorenih pitanja. U slučaju naše tzv. regije, odnosno odnosa između država, više je nejasnoća nego čistih računa. Počevši od tužbe za agresiju i genocid, sukcesijske imovine, sporne granice i različitih pogleda na događaje iz vremena raspada SFRJ. Pametnije bi bilo da otvaraju zajedničke institute po svijetu u kojima bi ih stranci proučavali kao zamorce, nego da usiljeno forsiraju regionalnu ljubav.

 

Željko Primorac/hrsvijet

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Američki nosač zrakoplova patrolirao vodama istočno od Korejskog poluotoka

Objavljeno

na

Objavio

Nosač zrakoplova USS Ronald Reagan

Američki nosač aviona na nuklearni pogon Ronald Reagan u četvrtak je patrolirao vodama istočno od Korejskog poluotoka, u demonstraciji pomorske i zračne sile čiji je cilj upozoriti Sjevernu Koreju da ne poduzima bilo kakvu vojnu akciju.

Taj najveći ratni brod američke mornarice u Aziji, težak 100.000 tona, s posadom od 5.000 mornara, plovio je oko 160 kilometara, te je s njegove palube načinjeno skoro 90 letova borbenih aviona F-18 Super Hornet, navodi agencija Reuters.

Posada američkog broda izvodi vježbe s južnokorejskom mornaricom u kojima sudjeluje 40 ratnih brodova od Žutog mora zapadno od tog poluotoka do unutrašnjosti Japanskog mora.

”Mi smo ovom i mnogim drugim vježbama jasno pokazali da smo spremni braniti Republiku Koreju”, rekao je američki kontraadmiral Marc Dalton, komandant udarničke grupe.

Zvaničnici Sjeverne Koreje su to okupljanje ratnih brodova nazvala “probom za rat”.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Bakir Izetbegović: Moj otac Alija je pred smrt ostavio BiH Erdoganu u amanet, da skrbi o njoj

Objavljeno

na

Objavio

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ponovo je u četvrtak eksploatirao problematičnu tezu po kojoj je njegov pokojni otac Alija prije smrti sadašnjem predsjedniku Turske Recepy Tayyipu Erdoganu povjerio ulogu svojevrsnog skrbnika nad BiH.

Sudjelujući u obilježavanju četrnaeste obljetnice smrti Alije Izetbegovića koji je bio prvim predsjednikom Predsjedništva BiH kao samostalne države, njegov sin je novinarima u Sarajevu kazao kako je veza između njegova oca i sadašnjeg turskog predsjednika bila veoma važna, a o tome svjedoči kako je Erdogan bio jedna od posljednjih osoba s kojom je razgovarao prije smrti.

“On (Alija) je u njemu je prepoznao budućeg jakog lidera i ostavio mu u amanet brigu za BiH. Ja mislim da Erdogan itekako dobro nosi taj amanet”, kazao je Bakir Izetbegović.

Na reakcije u povodu konstatacije o Erdoganu kao osobi kojoj je BiH ostavljena na skrb nije trebao dugo čekati a prvi je to učinio Izetbegovićev ogorčeni politički protivnik Milorad Dodik.

Kazao je kako je ta izjava “skandalozna i opasna” poručivši kako Bakir Izetbegović Erdoganu može dati na čuvanje samo ono što je katastarsko vlasništvo njegove obitelji.

“U BiH žive dva kršćanska naroda u čije ime Alija nikada nije govorio niti je imao mandat govoriti”, kazao je Dodik.

Sam Bakir Izetbegović u stalnim je kontaktima s Erdoganom, a jedan drugoga redovito oslovljavaju s “brate”. Zbog tako bliske suradnje Izetbegović je često izložen kritikama i optužbama da BiH dovodi u poziciju turskog vazala na Balkanu.

Turska se posredstvom svog veleposlanstva u Sarajevu izravno uključila u obilježavanje ovogodišnje obljetnice smrti Alije Izetbegovića i to ponudivši u četvrtak sarajevskoj publici premijeru turskog televizijskog dokumentarca pod naslovom “Alija, posljednji bedem islama”.

U filmu se veliča lik i djelo pokojnog bošnjačkog lidera, no čak je i njegovu sinu koji je nazočio projekciji zasmetao naslov koji je ocijenio “malo pretencioznim i jednodimenzionalnim”.

“Alija je naravno čovjek koji je borac za obranu islama na ovim prostorima, ali je bio i borac za demokraciju, slobodu, uvođenje višestranačkog sustava te obranu multietične supstance u BiH”, kazao je Bakir Izetbegović komentirajući film.

Začudio se ipak što se nitko u BiH nije sjetio snimiti film o njegovu ocu pa su to morali učiniti Turci koji su otišli i korak dalje jer njihova državna televizija TRT producira igrani serijal o Aliji Izetbegloviću koji se još snima.

Višnja Starešina: Pomozimo Bakiru vidjeti mudžahedine

facebook komentari

Nastavi čitati