Objavljeni prvi neslužbeni rezultati referenduma u Republici Srpskoj

2
AFP

Na referendumu koji je održan na području Republike Srpske ogromna većina onih koji su glasovali potvrdno su odgovorili na pitanje žele li da se 9. siječnja obilježava i slavi kao dan RS, podaci su nakon obrade rezultata s oko trećine glasačkih mjesta.

“Prema podacima sa 30 posto mjesta na kojima je glasovalo 154 tisuće birača njih 99,8 posto odgovorilo je “da” na postavljeno pitanje”, izjavio je u oko 21 sat Banjoj Luci predsjednik povjerenstva za provedbu referenduma Siniša Karan.

Prebrojavanje glasačkih listića je nastavljeno i prije ponoći bit će objavljeni rezultati s više od 50 posto od 1885 biračkih mjesta.

Glasačka mjesta u RS i inozemstvu zatvorena su u 19 sati, a od 21 sat očekuju se prvi rezultati referenduma na kojemu su se stanovnici RS izjašnjavali žele li da se 9. siječnja obilježava i slavi kao dan RS, datum kada je 1992. dio zastupnika Srba iz skupštine tadašnje SR BiH proglasio tzv. republiku srpskog naroda. Taj je praznik Ustavni sud BiH proglasio nezakonitim smatrajući da diskriminira Hrvate i Bošnjake, a zabranio je i provedbu referenduma pa bi naredni korak mogla biti reakcija Tužiteljstva BiH. Neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH u toj je zemlji kazneno djelo za koje se može dobiti od šest mjeseci do pet godina zatvora. No zbog takvih kaznenih djela u Bih još nitko nije osuđen a na provedbu i dale čeka gotovo 90 odluka Ustavnog suda.

Tijek referenduma:

21.45 – Predsjednica vlade RS-a Željka Cvijanović prije objave prvih rezultata glasovanja izjavila je kako je sretna jer je taj entitet dokazao kako je u stanju izvesti i organizirati referendum naznačivši kako će to biti praksa za kojom će se posezati i ubuduće. Pojasnila je kako će nakon ovog referenduma vlada RS-a redložiti izmjene zakona o entitetskim praznicima kojima će se definirati kako 9. siječnja kao dan RS-a neće biti obavezno proslavljati odnosno kako ga neće morati obilježavati oni koji to ne žele.

Cvijanović drži kako će to biti dovoljno da bi se formalno ispoštovao pravorijek Ustavnog suda BiH iako je on izrijekom 9. siječnja, datum kada je 1992. dio zastupnika Srba proglasio tzv. republiku srpskog naroda, označio neustavnim praznikom jer diskriminira Hrvate i Bošnjake kao pripadnike konstitutivnih naroda u RS. Predsjednik RS-a Milorad Dodik je nakon glasovanja na referendumu u Laktašima kod Banje Luke otputovao u istočnu Bosnu gdje je na Sokocu posjetio psihijatrijsku bolnicu a potom je otišao na Pale na predizborni skup zahvalivši svima koji su izašli na glasovanje. Tamo je ponovio tezu kako je RS država dodajući kako je bosanskim Srbima to jedina brana od ponavljanja Jasenovca. “Sama sloboda je Srbima bila garantirana onda kad su imali državu. Zato je Republika Srpska kao država važna. RS je država”, rekao je Dodik.

Prema prvim neslužbenim rezultatima izlaznost na referendumu u Republici Srpskoj bila je između 56 i 60 posto. Predsjednik Republičke komisije za provođenje referenduma Siniša Karan kazao je da je, prema podacima nakon prebrojanih oko 37 posto glasova, “da” glasovalo 99,8 posto glasača. To su još uvijek neslužbeni rezultati.

21.15 – Na referendumu koji je održan na području Republike Srpske ogromna većina onih koji su glasovali potvrdno su odgovorili na pitanje žele li da se 9. siječnja obilježava i slavi kao dan RS, podaci su nakon obrade rezultata s oko trećine glasačkih mjesta. “Prema podacima sa 30 posto mjesta na kojima je glasovalo 154 tisuće birača njih 99,8 posto odgovorilo je “da” na postavljeno pitanje”, izjavio je u oko 21 sat Banjoj Luci predsjednik povjerenstva za provedbu referenduma Siniša Karan. Prebrojavanje glasačkih listića je nastavljeno i prije ponoći bit će objavljeni rezultati s više od 50 posto od 1885 biračkih mjesta.

21.10 – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je na predizbornom skupu svoje stranke SNSD kazao da su Srbi imali slobodu samo kada su imali državu te istaknuo da kada je bilo suprotno bili su “svaljeni u jame Jasenovca i na drugim stratištima”, pišeKlix.

– Sama sloboda je Srbima bila garantirana onda kad su imali državu. Zato je Republika Srpska kao država važna. RS je država. RS je u Daytonski mirovni sporazum i BiH unijela svoju teritoriju, efektivnu vlast i narod koji je htio Republiku. To su kriteriji za državu – rekao je Dodik.

facebook komentari

  • Agramer 369

    Put u secesiju BH entiteta “rs” i novi rat, je otvoren.

    • Otporaš

      “U” Na fes, Graica na DRINI!!!