Pratite nas

Iz Svijeta

PRVI REZULTATI IZBORA U GRČKOJ: POVIJESNA POBJEDA SYRIZE!

Objavljeno

na

Syriza, radikalna ljevičarska stranka koja se protivi mjerama štednje, nadmoćno je pobijedila na parlamentarnim izborima u nedjelju u Grčkoj, s više od osam posto prednosti ispred stranke desnice na vlasti, pokazuju izlazne ankete.

Syriza-logo-mjgRazlika je od 8,5 do 16,5 postotnih bodova, što je puno više nego po zadnjim anketama. Ovi su izbori presudni za zemlju i za Europu. Syriza će tako najvjerojatnije imati između 146 i 158 od 300 mjesta u parlamentu, što je više od 151 koliko je potrebno za apsolutnu većinu.

“Čini se da je ovo povijesna pobjeda”, ovo je “poruka koja se ne tiče amo Grka, nego odjekuje i širom Europe i donosi olakšanje”, rekao je za televiziju Mega, Panos Skourletis, glasnogovornik Syrize.

Stranka Aleksisa Ciprasa osvaja između 35,5 posto i 39,5 posto glasova, a Nova demokracija premijera Antonisa Samarasa 23 do 27 posto.

Ako se predviđanje anketa ostvari, Cipras (40) će biti najmlađi premijer u zemlji u zadnjih 150 godina.

Središte Syrizina programa je “ukidanje mjera štednje” i obnova pregovora o golemom dugu zemlje koji doseže 175 posto BDP-a.

Velik dio od gotovo 10 milijuna Grka, koliko ih ima pravo glasovanja, požurio je na jedno od 19.449 biračkih mjesta kako bi ostvarili svoje zakonsko pravo i glasali na prijevremenim parlamentarnim izborima koji bi mogli Grčku, ali i čitavu eurozonu dovesti na potpuno novi povijesni put. Mnogi smatraju da će ponedjeljak biti početak kraja Grčke kakvu poznajemo.

Kao nikada dosad interes europske i svjetske javnosti usmjeren je prema ovoj zemlji na jugu Europe. Kasno navečer trebalo se znati može li Grčka izazvati lavinu koja će protresti cijelu politiku Europske unije, posebno kada je u pitanju politika štednje koju je uvela takozvana Trojka (Europska komisija, Europska središnja banka i MMF). Upravo se ovi izbori smatraju početkom preokreta nakon šest godina recesije u zemlji i vrstom referenduma o politici štednje.

sob102-18-2013-105953-high-jpgCijela Grčka zna da je Antonis Samaras primarno agent Trojke, međunarodnih kreditora, a tek onda premijer zemlje. Nekima to nije smetalo 2012., a nekima ne smeta ni danas, no kritična masa više nije na njegovoj strani. Grčki narod jednostavno je morao proći “tešku školu” skupljanja hrabrosti da bi u konačnici izašao iz okvira začaranog kruga lijevog i desnog centra.

Sada mogu biti zadovoljni jer danas su cijeloj Europi pokazali da se još uvijek može prevladati centar, a ovdje je zaista riječ o prevladavanju – ovo nisu bili “prosvjedni” glasovi, ovo je bio primjer toliko potrebnog sazrijevanja masa.

Program SYRIZA-e, ako ga uspoređujemo s drugim vodećim strankama, zaista jest radikalan, ali način prezentacije je bio mudar – pazilo se na puno toga u ovoj kampanji, prije svega na to da se glasače srednje klase ne smije preplašiti, ali ni međunarodna tržišta.

Što će SYRIZA učiniti kao vladajuća stranka? Tu je 320 milijardi eura duga za kojeg Tsipras ističe kako ne samo da je “neizdržljiv”, već i “objektivno nemoguć za vratiti”. Radikalni potezi sada će biti na stolu, ali SYRIZA ih neće povlačiti ako ne bude morala. Drugim riječima, ponuditi će kreditorima dogovor, restrukturiranje itd., ali ako ovi na to ne pristanu, SYRIZA mora biti spremna i na druga rješenja. Može li se sve u konačnici ipak završiti grčkim izlaskom iz Eurozone? Može, ali to je zadnja opcija.No, dolaskom SYRIZA-e dolazi i brojne reforme, a neke s popisa su: besplatna električna energija za ljude kojima je isključena struja zbog neplaćanja računa, bonovi za hranu za djecu, zdravstvena skrb za one bez osiguranja, adekvatniji smještaj za beskućnike, podizanje minimalne plaće s 500 eura na 750 eura mjesečno.

Što se još može očekivati od SYRIZA-e? Puno toga – nemojmo zaboraviti o kakvoj se stranci ovdje radi, da je ovdje ipak riječ o koaliciji ljevičarskih stranaka koje su se udružile nakon izbijanja ekonomske krize. Drugim riječima, u njenoj strukturi imamo ljude koji su i daleko radikalniji od njihovog lidera Tsiprasa te se od njih očekuje da ovu, zaista povijesnu, priliku iskoriste u potpunosti.

Današnja pobjeda SYRIZA ujedno je i poraz politike Europske Unije. Grčkom narodu su nametnuli Trojku i izazvali gnjev koji se može usporediti s gnjevom naroda pod kolonijalnom vlašću. Mnogi se pitaju kako su Grci uopće preživjeli s tolikom nezaposlenošću i bez socijalnih davanja za vrijeme vladavine Nove Demokracije i Samarasa? Oslanjanje na obitelj bio je ključ preživljavanja za mnoge pogođene, a i te obitelji su morale izdržati ogroman pritisak.

Što se tiče reakcije iz (krajnjih) ljevičarskih krugova, mnogi SYRIZA-u i dalje smatraju “buržujskom” strankom, a Tsiprasu zamjeraju što je stranim bankama i europskim elitama poručio da se “ne moraju bojati pobjede SYRIZA-e”. No, što je drugo mogao poručiti? Najaviti im rat? Grčki narod za takvu stranku ne bi glasao i od svega ne bi bilo ništa. Ovdje dakle sada već govorimo o ideološkim, praktičnim i političkim dilemama. Da, grčki narod ima stranku po volji krajnje ljevice, zove se KKE (Komunistička Partija Grčke), i ona je žestoko kritizirala SYRIZA-u, no u današnjim izborima osvaja svega oko 5% glasova.

Dolazak SYRIZA na vlast ujedno je i početak stasanja nove europske vladajuće garniture, a ona će oscilirati od sve izraženije ljevice do sve izraženije desnice. Primjerice, liderica francuske desničarske stranke Nacionalni Front, Marine Le Pen, komentirala je izbore u Grčkoj: “Ne slažemo se s kompletnim njihovim programom, ali bismo pozdravili njihovu pobjedu”.

Ovi podaci govore puno više od stare paradigme političkog kompasa, ovdje više ne promatramo smjer strelice, već kompletno mijenjamo uređaj. Europska vladajuća klasa je dotrajala i narodima više ne može dati ništa (može samo oduzeti), a to je trenutak u kojem mora biti smijenjena novim politikama koje će, kakvog god predznaka bile, biti puno autonomije.

Dakako, to ne znači da je sasvim svejedno da li u pojedinoj zemlji na vlasti dođe “anti-establišment” ljevica ili desnica. Itekako je važno, zato i jest današnja pobjeda SYRIZA-e toliko bitna.

syriza2Nećemo ulaziti u to koliko će SYRIZA sada ostvariti od zacrtanog, možda puno, možda malo, ali ako na trenutak pogledamo samo njihov program onda već uviđamo važnost njihove pobjede. Riječ je o evoluciji socijalističke ideje koja može, i trebala bi biti, prihvatljiva današnjim masama. Socijalizam kao teorija mora se moći modernizirati, postati ponovno konkurentna politička snaga te izvući sebe iz ralja mediokritetske i ideološki bankrotirane europske socijal-demokracije.

Za socijal-demokraciju u Europi više ne bi trebalo biti mjesta, treba kao ideja završiti upravo kao i grčki PASOK – nekoć moćna stranka lijevog centra, danas gubitnik s mizernih 3,5% glasova. Na mjesto socijal-demokracije mora doći novi val demokratskog socijalizma. Grčka otvara taj iznimno važan put, a uskoro će je slijediti možda i Španjolska gdje je stranka PODEMOS vrlo slična grčkoj SYRIZA-i.

Politička oluja očito stiže s juga, što ne iznenađuje, jug Europe naročito je pritisnut mjerama štednje i drugim brutalnim oblicima pogodavanja krupnom financijskom kapitalu na štetu običnog čovjeka, radnika.

SYRIZA je danas pobijedila, prva stranka protiv mjera štednje odnijela je pobjedu u Europi. Sada se još samo mora dokazati i u vladajućoj ulozi pa toliko spominjani “domino efekt” u Europi može početi. Ne onaj rušilački, već onaj političko evolucijski – zemljama Europe hitno trebaju ove opcije, a SYRIZA sada zaista može biti pokretač promjena na razini kontinenta.

Svaka zemlja Europe je na neki način specifična, ali zahtjevi radničke klase uvijek su bili identični – sloboda od eksploatacije i kontrola vlastite sudbine, a svaki korak koji vodi bliže tom idealu je pozitivan.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Žan Mahnič: Miro Cerar prijeti Hrvatskoj ratom, a ne ja

Objavljeno

na

Objavio

Kada je Žan Mahnič, predsjednik Odbora za obranu slovenskog parlamenta, sazvao sjednicu na kojoj je trebalo raspravljati o mogućoj ulozi vojske u primjeni arbitražne presude, na noge su se digle i Slovenija i Hrvatska.

“Janšin Kekec” zvecka oružjem, mlađahni poletarac SDS-a bi ratovao s Hrvatskom, samo su neki od komentara koji su se čuli.

– Ne, to nije uopće točno, ako je netko zveckao oružjem to su političari s jedne i druge strane – kategorički je u intervjuu za novi broj Globusa odgovorio na optužbe Mahnič i nabrojao redom hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, slovenskog premijera Miru Cerara, šefa diplomacije Karla Erjavca.

Objašnjavajući glavni razlog sazivanja parlamentarnog Odbora za obranu na kojem se trebalo raspravljati o ulozi vojske u provođenju arbitražne odluke, Mahnič kaže:

Sve od proglašenja presude arbitražnog suda u Sloveniji stalno slušamo vladajuću koaliciju kako je potrebno primijeniti arbitražnu odluku. Premijer Miro Cerar i šef diplomacije Karl Erjavec govore da će to Slovenija provesti i da se Hrvatsku mora uvjeriti da poštuje međunarodno pravo. Hrvatska tu presudu ne priznaje, jer je odlukom Sabora izašla iz arbitraže koja je po njenom mišljenju kompromitirana nakon što su bili objavljeni prisluškivani razgovori između slovenskog arbitra Jerneja Sekoleca iSimone Drenik. Želim još reći da je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u srpnju rekla da Hrvatska neće dopustiti jednostranu primjenu arbitražnog sporazuma od strane Slovenije i da je Hrvatska oko toga odlučna, ima moć i sredstva. Kako je moguće da tada nitko nije rekao da se zvecka oružjem i poziva na rat? Kada bi imali jednaka mjerila za sve, to bi učinili.”

Mahnič za “zveckanje oružjem” izravno optužuje i slovensko vodstvo:

– U posljednje vrijeme slušamo premijera Cerara i ministra Erjavca kako govore da prolazi strpljenje, da je bilo dovoljno diplomacije i da Hrvati razumiju samo prijetnje i da će Slovenija primjeniti presudu arbitražnog suda. Erjavec je otvoreno govorio da je potrebno kupiti dva nova policijska broda i poslati ih u Piranski zaljev, koji nam po arbitražnoj presudi pripada. Ovih sam dana dobio informacije da je Republika Hrvatska neke svoje brodove, koji su dio hrvatskih Oružanih snaga, premjestila prema Istri i da su bile neke aktivnosti u tom dijelu mora nakon proglašenja odluke arbitražnog suda. Zbog svega toga sam sazvao sjednicu Odbora za obranu pod nazivom ‘Spremnost Slovenske vojske na moguće incidente pri primjeni arbitražnog sporazuma’. Neka mi netko kaže gdje tu vidi objavu rata. Ili možda prijetnju oružjem. O tome nisam govorio nikada, jer sam svjestan ozbiljnosti situacije. Sve što sam htio na toj sjednici, koja je trebala biti zatvorena za javnost, jest pitati Vladu Slovenije koja govori da će Slovenija primijeniti arbitražnu odluku, a Hrvatska da to neće dozvoliti, kakav je scenarij za provedbu i hoće li biti incidenata u Piranskom zaljevu te kako bi se u tom slučaju postupalo. Slovenska vojska po novom zakonu o obrani može dobiti određene policijske ovlasti da u mirnodopsko vrijeme nadzire i čuva državnu granicu. Samo prema tome je išlo, ništa drugo. Zatim je Miro Cerar uz pomoć koalicije i medija dao lažne informacije da se zvecka oružjem. Ako tko zvecka oružjem, to je on, koji govori o jednostranoj primjeni arbitražne odluke.”

Mahnič za Globus pojašnjava da je očekivao da će članovi Vlade doći na sjednicu i pojasniti tijek implementacije arbitražne odluke te da li u tom procesu očekuju neke incidente i je li potrebno Slovenskoj vojsci dati neka policijska ovlaštenja u okviru Zakona o obrani.

– Mogli su doći na sjednicu i reći da imaju nacrt primjene arbitražne presude, da ne očekuju incidente i da pomoć Slovenske vojske nije potrebna. To se Miro Cerar nije usudio reći, jer zapravo i ne zna što će se dogoditi, nije došao na sjednicu i zabranio je svojim ministrima da dođu – otkriva Mahnič.

Davor Domazet Lošo: Narod će reći svoje kada dođe vrijeme

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Donald Trump: Ne budemo li imali izbora spremni smo uništiti Sjevernu Koreju

Objavljeno

na

Objavio

Trump: Na nama je hoćemo li svijet uzdići na više razine ili ćemo ga pustiti da potone u bezdan

Na Općoj skupštini UN-a govorio je američki predsjednik Donald Trump.

“Glavni tajniče, gospodine predsjedniče, svjetski lideri, dobrodošli u New York. Velika mi je čast stajati ovdje u svom gradu i obratiti se svijetu. Milijuni građana ispaštaju nakon razornih uragana koji su pogodili našu zemlju, želim izraziti zahvalnost svima koji su ponudili pomoć.

Srećom, SAD je od izbora u studenom doživio sve veći procvat, nezaposlenost je na najnižoj razini, poduzeća se vraćaju u našu zemlju, potrošit ćemo više od 7 milijardi dolara na vojsku, bit će to najveća vojska u povijesti.

Lideri brojnih zemalja su stajali ovdje i govorili o prijetnjama i potencijalu koji samo čeka da ga dostignemo. Liječimo bolesti, riješavamo probleme za koje su prošle generacije mislile da su nemoguće za riješiti. Teroristi su sve snažniji, autoritarne zemlje izlažu riziku brojne saveze koji su spriječavali sukobe od 2. svjetskog rata.

Krijumčari ljudi i oružjem prijete našim granicama i izlažu opasnosti naše građane. Na nama je hoćemo li svijet uzdići na više razine ili ćemo ga pustiti da potone u bezdan.

Imamo priliku da izvučemo ljude iz siromaštva i da djeca žive bez mržnje i nasilja. UN se temelji na viziji da različite nacije surađuju kako bi zaštitile suverenitet. SAD je donio Marshallov plan koji je temeljen na plemenitoj ideji slobodnih i snažnih nacija. Uspjeh UN-a ovisi o svima, moramo započeti s mudrošću iz povijesti, naš uspjeh ovisi o nacijama koje promiču mir i prosperitet. Ne očekujemo da različite zemlje dijele iste kulturološke navike ali očekujemo da poštuju nacije.

Različite zemlje s različitom kulturom ne samo da postoje, već međusobno surađuju. SAD želi biti primjer drugima. Slavimo 230. obljetnicu našeg Ustava, najstarijeg koji se danas koristi u svijetu. Temelj mira i prosperiteta za Amerikance i druge koji štuju vladaviu prava. Ključno u Ustavu je “Mi, narod” i želimo ispuniti obećanje tih riječi, naše povijesti. Ja sam izabran, ne da preuzmem vlast nego da ga predam narodu kome ona i pripada.

Želimo služiti njihovim potrebama i vrijednostima. Amerika će mi uvijek biti na prvom mjestu, baš kao što i lideri drugih zemalja trebaju stavljati svoje zemlje na prvo mjesto. UN je najbolja platforma za prosperitet naših naroda ali zahtjeva suradnju. SAD će uvijek biti prijatelj svim narodima, osobito našim saveznicima ali ne može dozvoliti da ništa ne dobivamo zauzvrat. Smatramo da sve zemlje moraju biti sigurne i prosperitetne.

Naši građani su platili najveću cijenu za obranu naše slobode. Vrijednost Amerike se može vidjeti na bojnim poljima gdje su naši vojnici umirali sa saveznicima. Čak i nakon pobjede nismo tražili teritorijalnu ekspanziju i nismo nametali svoj način života drugima nego smo pomogli izgraditi institucije poput UN-a, to je naša nada za sve narode svijeta. Želimo sklad, a ne sukobe. Moramo zaštiti nacije interese i budućnost, odbaciti prijetnje suverenitetu, moramo poštivati pravo, granice i kulturu i mir.

Kao što su osnivači htjeli moramo se suočiti s onima koji nam prijete terorom. Oni ne predstavljaju prijetnju samo svojim građanima nego i drugima u svijetu. Ako se ne suprostavimo zlo će pobjediti. Sile će samo dobiti na snazi.

Nitko nije pokazao veće nepoštivanje prema narodu od Sjeverne Koreje. Svjedočili smo brutalnosti režima kada je nevin američki student preminuo nakon što se vratio iz Sjeverne Koreje, to smo vidjeli u ubojstvu njegovog brata, sada testiranje balističkih raketa predstavlja prijetnju velikog gubitka života.

Ne samo da neke zemlje surađuju nego financiraju zemlju koja nuklearno prijeti. SAD ima veliko strpljenje ali ako bude prisiljen braniti sebe ili saveznike nećemo imati drugog izbora nego u potpunosti uništiti Sjevernu Koreju. Spremni smo ali se nadamo da to neće biti potrebno.

Vidjet ćemo kako će biti, kako će se ponašati, vrijeme je da Sjeverna Koreja shvati da je denuklearizacija jedina prihvatljiva. Hvala svima koji su glasali za sankcije ali moramo učiniti puno više. Krajnje je vrijeme da stanemo na kraj režimu koji otvoreno govori o smrti, o uništavanju”, rekao je Donald Trump.

Trump prozvao Britance: Teroristički gubitnici su vam bili ispred nosa

facebook komentari

Nastavi čitati