Pratite nas

Vijesti

Prvi školski sat posvetite Domovinskome ratu!

Objavljeno

na

Koprivnička Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.(UHBDR91.) i ove godine poziva sve škole da prvi školski sat počnu na temu hrvatskog Domovinskoga rata.

Kada-je-i-gdje-poceo-hrvatski-Domovinski-rat

Naime, stječe se dojam da mladi, odnosno učenici u školama ne znaju dovoljno o stvaranju slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države, a najmanje o događanjima iz vremena rata na njihovim područjima. Stoga je prijeko potrebno da se okrenemo prošlosti, jer bez nje nema budućnosti.

To što se danas uči u školama o Domovinskom ratu je površno, nedorečeno, pa čak na određeni način i krivotvoreno. Uz to kad se pogledaju udžbenici o povijesti stječe se dojam da se još uvijek mnogo više posvećuje pažnja turskim i inim bitkama, nego onima iz početka devedesetih, tako da mladi imaju dojam kao da u “Turci” stvarali hrvatsku državu, a ne mladići i djevojke iz njihovih sredina. Osim toga, što mladi znaju o Junacima hrvatskog Domovinskoga rata? Srpskim koncentracijskim logorima?

O masovnim grobnicama, poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima? Što znaju o srpskim i inim ratnim zločincima?  Oni i dalje gledaju filmove o Boški Buhi i sličnima iz vremena II. svjetskog rata, dok  o njihovim vršnjacima, koji su također u ne malom broju sudjelovali u stvaranju hrvatske države ne znaju gotovo ništa.

Žalosno je i nedopustivo i to da je iznimno malo škola koje nose naziv po nekoj hrvatskoj ratnoj postrojbi ili pak po nekom tko je dao veliki doprinos, odnosno svoj život za Hrvatsku. Znaju li naposljetku mladi, koliko je djece poginulo u vrijeme rata, znaju li da zbog tih, ali i niza drugih ratnih zločina ni 23 godine od početka srpske agresije gotovo nitko, ili bolje rečeno tek rijetki su dosad odgovarali? Oni, bojimo se, vrlo malo znaju i to da nije bilo branitelja, Hrvatska nikada ne bi bila članica Europske unije!

Stoga je prijeko potrebno da već na početku školske godine, ako ništa drugo, a ono se počne govoriti o danima pobjede i slave, ali i velikom broju žrtava, bez kojih ne bi bilo hrvatske države.

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.(UHBDR91.)

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

HRT otkazao Jurkasu suradnju nakon peticije inicijative “Ivo Pilar”

Objavljeno

na

Objavio

Anđelo Jurkas više neće surađivati na HRT-u. Povod za to je, kako su nam potvrdili s HRT-a, taj što je Jurkas navodno povrijedio njihov etički kodeks.

– Obavješćujemo Vas da se Hrvatska radiotelevizija odlučila zahvaliti na suradnji spomenutome vanjskom suradniku nakon što je utvđeno da su njegovi stavovi izneseni na društvenim mrežama u neskladu s Etičkim kodeksom za novinare i kreativno osoblje Hrvatske radiotelevizije i drugim unutrašnjim pravilnicima Hrvatske radiotelevizije koji se odnose na naše zaposlenike, ali i sve vanjske suradnike – stoji u odgovoru na naše pitanje s HRT-a, javlja VečernjiList

Podsjetimo, Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga i koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, zatražili su trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa, zbog teških kršenja Općih pravila o radu i ponašanju zaposlenika HRT-a i teških kršenja odredbi Etičkog kodeksa HRT-a.

Alo Bing, može dostava tri tone anthraxa i jedno pedesetak bombi na Markov trg. aktivirati i ostaviti tamo u crkvi, platit će onaj simpatični sjedokosi deform u kolicima. Cijena prava sitnica. Šifra: Kajzer Soze – napisao je Jurkas u vrijeme braniteljskih prosvjeda. Nakon što ga je HRT angažirao reagirali su iz Građanske inicijative Ivo Pilar, portala Kamenjar.com kao i još nekih portala. No, Jurkas je pokušao demantirati te navode, tvrdeći kako je i sam dijete branitelja, te kako se radilo o šali, odnosno referenci na strip Alan Ford.

Pročitajte u dokumentu u prilogu što je sve pisao Jurkas:

Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga zahtijeva trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

Sebastian Kurz pobjednik je prijevremenih parlamentarnih izbora u Austriji

Objavljeno

na

Objavio

U Austriji su održani prijevremeni parlamentarni izbori. Izlazne ankete govore da je najveći postotak glasova pripao konzervativnoj, Narodnoj stranci kojoj je na čelu Sebastian Kurz.

Sebastian Kurz lider i kancelarski kandidat Austrijske narodne stranke pobjednik je prijevremenih parlamentarnih izbora u Austriji i to sa 31,5 posto glasova birača.

 

Predsjednik SPÖ-a i kancelar Christian Kern će prema sadašnjim rezultatima kancelarsku poziciju morati prepustiti predsjedniku ÖVP-a i aktualnom ministru vanjskih poslova Sebastianu Kurzu.

Prema sadašnjim rezultatima najvjerojatnija je koalicija između narodnjaka i slobodnjaka s obzirom na to da je Sebastian Kurz u svibnju raspustio koaliciju između socijaldemokrata i narodnjaka, a i neprijateljski odnosi obje stranke tijekom predizborne kampanja ne daje povoda za špekulacije o obnavljanju dosadašnje velike koalicije.

Gubitnik izbora je stranka Zeleni koja je s 4,7% prešla izborni prag ali je u usporedbi sa zadnjim izborima izgubila 7,7% glasova. Ulazak u parlament osigurala je i liberalno orijentirana stranka Neos s 5,3% te lista bivšeg političara Zelenih Petera Pilza s 4,3%.

Već sada se zna da je Sebastian Kurz najmlađi politički lider na svijetu. – Oduševljen sam rezultatima ovih izbora, a Austrijancima obećavam da ću u našu zemlju uvesti novu političku kulturu koja se zasniva na zajedništvu, kazao je sinoć Kurz.

On je stranku preuzeo u svibnju ove godine i povukao čitav niz poteza koji su stranku, čiji je rejting bio daleko ispod socijaldemokrata i slobodnjaka, uspjeli izdići na sam vrh. Njegov predizborni moto bio je “Austrijanci na prvome mjestu”, a u stranku je uspio privući mlade kandidate koji se nikada prije nisu bavili politikom.  Kurzu je uspjelo ono što mnogim političarima u sličnim situacijama teško uspijeva – uspio se odvojiti od dosadašnje koalicijske vlade sa socijaldemokratima i prikazati kao potpuno nova ličnost na političkoj sceni, sve to usprkos činjenici da je u toj istoj vladi bio ministar vanjskih poslova.  Antimigrantska kampanja  To u velikoj mjeri može zahvaliti tome što je procijenio da austrijska javnost cijeni činjenicu da je upravo on jedan od najzaslužnijih političara za zatvaranje tzv. balkanske migrantske rute. Tijekom kampanje obećavao je dosta žestoku antimigrantsku politiku i smanjenje prava i povlastica koje koriste migranti koji se već nalaze u Austriji. Uz to je obećao i smanjivanje poreza, a upravo tim obećanjima ušao je u prostor izrazito desne Slobodarske stranke i zasigurno joj oduzeo dio biračkih glasova.

facebook komentari

Nastavi čitati