Pratite nas

BiH

Pukla G(b)rana pal(d)a Vlada

Objavljeno

na

„Svatko u životu napreduje do granica svoje nesposobnosti” (Cyril N. Parkinson)

Drugovi, gospodo, u 21. smo stoljeću, provodimo genijalni ‘Plan 21’! Zvuči nam poznato? Gordo, oholo, a ustvari spržene uznositosti, tragično, žalosno.

Odgovornošću, etikom, moralom, napuštena i osakaćena (od dragih vođa, voždova, sekretara, drugova) ‘Lijepa naša’ vrluda, tumara (uskoro, ili već, ‘na štitu’) batrgajući se nad ponorom.Ispraznost, bezsadržajnost suklja na sve strane. Narod ‘likuje’, izmrcvaren. Pod presijom politikanski ispolitizirane politike hrvatska politika se potpuno pretvorila u ‘plemenite laži’, oplemenjene umreženim plemenskim i amoralnim znalcima, familiziranim nevježama, umnim patuljcima, sitnim dušama. Pohlepa, beskrupuloznost, grabljenje vlasti, ‘slave’. Ambicije do neba, sposobnosti nigdje. Sizif do Sizifa. Demokracija, na balkanski način, postade ‘koncern’ falsifikata, preoblikovanja zbilje, prešućivanja istine.

Grčka mitologija je puna zanimljivih kazivanja, priča. Ova govori o jednom Grku: ne o njegovom junaštvu već o otužnosti. Mudrac ili luđak, taj Grk,kojeg su prijatelji ‘izliječili’? Nakon što je došao sebi, izliječen od čudne bolesti, izreče:’Ubili ste me, prijatelji, a ne spasili. Silom mi uzeste nasladu , tako dragu zabludu.’ Naime, on je po cijele dane sam sjedio u kazalištu, smijao se, pljeskao, veselio, vjerujući da se na pozornici izvode predstave. A zapravo se nije ništa izvodilo. U drugim prigodama, kaže legenda, ponašao se normalno.

Ne, ne maštamo. Niti je Sibila ‘umiješala svoje prste’ pa ih povukla. Antičko kazalište se, nažalost, ‘preselilo’ u našu recentnu, nedavnu i sadašnju zbiljnost. Postoji li kod nas neki partijski drug/arica, dragi vođa, bilo koje stranke, partije, saveza, foruma, da nas ne podsjeća na ‘junaka’ ove priče? Samodostatni, bogomdani: ovom narodu se dobro ne piše! Prošlih dana su svi bili u punom pogonu: neki ‘palili’ neki ‘gasili’, požare, stremljenja, požude – liječili komplekse. A tek da su, svi skupa, ‘zasvirali i zaplesali’, odbacili svoj ego, zasukali rukave – u Slavoniji – umjesto ‘umovali’ po dvoranama objašnjavajući ‘svome jatu’ odakle izlazi i gdje zalazi sunce – naravno, to sunce su – oni?

Tko je tko

Ali, opet se pokazalo: tko je tko. Gdje je sve stalo narod je krenuo –uvijek – za dom spreman! Narod, hrvatski, se opet pokazao i dokazao! Narod će opet, kao i dosad, platiti sav račun i ‘harač’. Aharačlije će – ili oni koji ih zamijene, smijene ili maknu – kao i dosad voziti audije, merđane, ‘citrone’, amfibije… I opet će graktati po cibonama, ‘domovima omladine’, sindikata, kumrovečkim akademijama. I opet će za sva zla i nevolje krivi biti ‘oni prije’. Tako će sebi dizati rejting, a narodu tlak. Koliko se još može izdržati? Dok ‘revolucija’ ne krene iz trbuha!

„Umri, Diagora, jer se uspeti na Olimp ne možeš”.

Nemoralnim, višestrukim beneficijama i sinekurama naši će ‘zaslužnici’ (normalno i euro-pejci) uživati plodove svog rada, lika i djela. Gospodo, drugarice, drugovi: ništa se ovako ne može. Svi ste vi jedna velika zabluda, kaljuža, mravinjak uškopljenika Sizif– svaki raspoređen na određenom terenu. Velike laži koje gurate i rastežete kolaju društvom. S vama nema boljitka! Vaši klimoglavci – ta šaka jada i čemera – već sutra će klimati novom ‘suncu’.

Ne haju oni na upozorenja ‘raje’. Čak se smiju, rugaju. Umjesto da su uzeli ‘vreće i lopate u ruke’ i ‘gradili nasipe’, umjesto Potemkinova sela, oni misle samo na glasove. Onda im narod, nakon nekoliko dana, ‘odmjeri od šake do lakta’ i reče svoje – vrati se bumerang. Tri četvrtine punoljetnih građana – neizlaskom na birališta – rekoše svoje mišljenje o jednima i drugima. Imaju li ‘pobjednici’ razloga likovati?

Poklonjenom konju se ne gleda u zube. Možda, ali koliko ima zdravih, a koliko krnjavih zubi? Koga ili što su pobijedili? Koliki im je ‘rezultat’? Čemu trijumfirati? Jasno da su ‘gubitnici’ tužni, čeka ih ‘plač i škrgut zubi’. Što činiti? Trebaju se, i jedni i drugi, duboko zamisliti. Poruke tri četvrtine hrvatskih građana su im upućene, vrlo su jasne i treba ih vrlo ozbiljno shvatiti! A hoće li? Mislim da neće! Jer, do sada nisu pokazali ‘vjeru’, niti obzir, niti odgovornost (ah, opet neka ‘pretenciozna’ riječ) prema svom narodu. „Izbor je nemoguće izbjeći, i neizbor je izbor”, upozorava S. Kirkegaard. Umni će razmisliti, a trebali bi i spoznati.

Vratit će se Sava u svoje korito, ali ovi ili oni će i dalje ostati na našim plećima, i kao da se ništa nije dogodilo nastaviti kusati iz naših ‘korita’. ‘Dokle ćeš … zlorabiti strpljivost našu.’

Ante Luetić/hkv

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Klub Hrvata u Domu naroda oštro osuđuje konstantno kriminaliziranje hrvatskih dužnosnika

Objavljeno

na

Objavio

Izaslanici Doma naroda Parlamenta FBIH su izabrani dužnosnici sa dvostrukim legitimitetom i kao takvi prvenstveno odgovaraju narodima i građanima koji su ih  birali. S obzirom na kompleksnu političku situaciju, smatramo krajnje neprimjerenom i neodgovornom ovu višemjesečnu medijsku hajku na ovaj Dom, prvenstveno hrvatske izaslanike ali i sve druge.

Kao Klub Hrvata, oštro osuđujemo konstantno kriminaliziranje hrvatskih dužnosnika općenito, posebice izaslanika, predsjedateljice Bradara te članova njenog ureda.

Pojedini mediji su u posljednjih nekoliko mjeseci, više puta iznosili netočne, neprovjerene a posebice nedokazanetvrdnje koje krajnje diskriminiraju gore navedene osobe očito s ciljem krajnjeg narušavanja njihova integriteta.

Posebno zabrinjava korištenje informacija točnije navoda od „neimenovanih izvora“  koji dolaze iz Parlamenta FBIH ili konkretnije Doma naroda. Krajnje je neprimjereno, pa čak i nedozvoljeno iznošenje bilo kakvih osobnih podataka vezanih za izaslanike bez njihova dopuštenja pa čak i znanja a posebice namjerno puštanje određenih službenih akata u javnost.

S tim u vezi, glede posljednjih u nizu napada koji se dogodio prije nekoliko dana, odgovorno tvrdimo da ni jedan izaslanik iz Kluba Hrvata ne prima dupli paušal, nadalje, kako bi preduhitrili sve buduće napade kojih će ne sumnjamo biti jer je kampanja za pojedine očito počela, odgovorno tvrdimo da ni jedan član ovoga Kluba ne zloupotrebljava niti jedno od svojih, zakonom mu pripadajućih prava.

I na kraju, glede unitarističke koncepcije i želja određenih izaslanika da se Dom naroda ukine, pozivamo ih da vrate mandate u istom jer nije u redu da predstavljaju i sjede u instituciji za koju smatraju da nije potrebna. Klub Hrvata vrlo dobro zna koja je svrha ovog Doma, koga i zašto naši izaslanici predstavljaju i to će odgovorno činiti i dalje, stoji u priopćenju Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BIH.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Parlament Federacije BiH: Jedinstveni registar branitelja dobio zakonski okvir

Objavljeno

na

Objavio

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji danas je dobio podršku izaslanika Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, čime je usvojen u oba doma ovog parlamenta.

Između ostalog, tim zakonom je data definicija jedinstvenog registra branitelja za koji federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Salko Bukvarević kaže da je neophodan kako bi se uredila ta oblast, a da ga traže i branitelji.

– Smatramo da je opravdan zahtjev branitelja i da javnost mora znati tko, šta i na osnovu čega prima. Želimo da znamo tko je šta dobio, stan, prostor, bespovratna sredstva da možemo pomoći onima koji nisu dobili pomoć, zato nam treba zakonski okvir uspostave registra – rekao je Bukvarević na sjednici Doma naroda.

Istaknuo je da će podaci iz registra biti dostupni svim institucijama da bi se došlo do branitelja koji su u stanju potrebe. Federalna vlada krajem travnja ove godine utvrdila je i Parlamentu FBiH uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, čime je omogućena i provedba presuda Ustavnog suda FBiH od 4. svibnja 2005. i 1.  listopada 2013. godine.

Ujedno, u objašnjenju stoji da je ovim izvršena preporuka Komiteta za ljudska prava UN-a koji je BiH naložio ukidanje obaveze članovima porodice da svoje nestale srodnike proglase mrtvim kako bi imali pravo na socijalne naknade ili bilo koji drugi oblik kompenzacije. Brisana je odredba prema kojoj su članovi porodice nestalog borca bili dužni da nestalog proglase umrlim kako bi imali pravo na socijalne naknade ili bilo koji drugi oblik kompenzacije. Izmjene i dopune definiraju ko se smatra braniteljem, organizatorom otpora, dobrovoljcem, veteranom Domovinskog rata, jer su ovi pojmovi presudom Ustavnog suda FBiH proglašeni neustavnim.

Propisani su uvjeti pod kojim se stiče status ratnog i mirnodopskog vojnog invalida.   Date su i definicije obitelji poginulog, umrlog ili nestalog branitelja i obitelji umrlog vojnog invalida.   S 15 na 30 dana je produžen rok za pokretanje postupka po nastaloj promjeni, a propisana je mogućnost dokazivanja činjenica okolnosti stradanja u upravnom postupku.   Dopunjen je član 44. Zakona tako da se, pored vojne dokumentacije, uvjerenje izdaje i na osnovu pravosnažnog rješenja donesenog u skladu sa članom 43. Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji.   Nova je i odredba da okolnosti nastanka ili pogoršanja oboljenja utvrđuje Institut za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja.

Podršku izaslanika Doma naroda Parlamenta FBiH dobio je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji.   Izmjena je predložena jer je Ustavni sud Federacije BiH presudom od 7. studenog 2012. godine utvrdio da prvi član ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovu ratnog priznanja ili odlikovanja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH.

Prijedlogom zakona brisana je osporena odredba po kojoj je ostvarivanje prava bilo uvjetovano prihodovnim cenzusom, čija je primjena počela 1. svibnja 2010. godine. (Fena)

facebook komentari

Nastavi čitati