Pratite nas

Vijesti

PUPOVCA NEMA TKO DA NAGOVARA DA DOĐE NA PROSLAVU U KNIN

Objavljeno

na

Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća, izjavio je danas u Dvoru da neće prisustvovati proslavi oslobodilačke akcije “Oluje” u Kninu jer vjeruje da će i ove godine, kako je rekao, “biti svađe i iskazivanja mržnje između između onih koji su istinski poštovaoci mira i onih koji to nisu”.

Sjednica Odbora za Ustav, Poslovnik i politièki sustav Hrvatskog sabora“Ako se hoće da u Knin na proslavu dođu predstavnici Srba, onda je potrebno razgovarati o tome, a o tome s nama nitko ne razgovara”, kazao je Pupovac danas u Dvoru, poslije komemorativnog skupa u spomen na ubijene i nestale nakon vojno-redarstvene akcije “Oluje”.

Najavio je, međutim, da će u studenom otići u Vukovar da bi pokušao odati počast stradalim Hrvatima, iako to, dodao je, prošle godine nije uspjelo državnom vrhu iz poznatih razloga.

Izrazio je žaljenje što se, rekao je, u proteklih godinu dana u Republici Hrvatskoj “razgrađuje međuetničko povjerenje i politička tolerancija, umjesto da se radi na daljnjoj izgradnji mira i međusobne tolerancije, jer je to jedini način na koji se može istinski završiti rat na ovim prostorima.”

Na pravoslavnom groblju u Dvoru danas je održana komemoracija za ubijene i nestale u tijeku i nakon vojno-redarstvene akcije “Oluje”. Na skupu su se nazočnima obratiti Milorad Pupovac u ime Srpskog narodnog vijeća, voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću Vesna Teršelič, te Dragan Pjevač u ime Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih i ubijenih u bivšoj Jugoslaviji iz Beograda.

SNV povodom obljetnice “Oluje”: Razgrađuju se povjerenje i tolerancija

Srpsko narodno vijeće objavilo je danas Izjavu sjećanja u povodu 19. godišnjice akcije “Oluje” u kojoj izražava suosjećanje sa svim stradalima u petogodišnjem ratu u Hrvatskoj – Hrvatima i Srbima, te žaljenje što se, kako ističe, razgrađuje međuetničko i političko povjerenje.

Srpsko narodno vijeće izjavljuje da suosjeća sa svima, i Hrvatima i Srbima, koji su izgubili svoje bližnje, ostali bez zdravlja, domova i svega što su godinama stjecali, koji su proveli ili još uvijek provode godine i decenije u progonstvu.

“Istim povodom izražavamo žaljenje što se proteklih godinu dana u Republici Hrvatskoj razgrađuje međuetničko, ali i političko povjerenje, te međuetnička i građanska tolerancija. Umjesto međuetničkih povjerenja i političke tolerancije čuju se poruke mržnje i nasilja. Umjesto daljnje izgradnje mira i civilnih vrijednosti, čuju se poruke koje podsjećaju na rat i koje slabe civilni karakter javnih i demokratskih institucija”, kaže se u Izjavi koju je potpisao predsjednik SNV-a Milorad Pupovac.

U takvoj atmosferi, navodi se, smanjuje se prostor za izgradnju zajedničke politike i zajedničku izgradnju ustavnih i europskih vrijednosti u Hrvatskoj. Ako se takvi trendovi nastave, dosad izgrađene ustavne vrijednosti, posebno one koje se tiču manjinskih prava, Pristupnim ugovorom preuzete europske vrijednosti i europske obaveze, bit će veoma ozbiljno dovedene u pitanje, smatra SNV.

Pod takvim okolnostima, suđenja za ratne zločine počinjene za vrijeme i nakon “Oluje”, koji do danas nisu procesuirani, postaju sve manje izgledna, a pravda sve dalja; sudovi rade pod pritiskom, a tijela državne vlasti i državne politike zaboravljaju na izrečena obećanja i preuzete obaveze, kaže se u Izjavi SNV-a.

Priznavanje civilnih žrtava rata na srpskoj strani također ostaje pitanje od kojeg se okreće glava i zatvaraju oči, a javnost o njima nema prilike za ikoju vrstu saznanja, ističe SNV.

“Stvoreno antimanjinsko raspoloženje dodatno otežava napore da se takvo stanje promijeni”, upozorava SNV.

“I ove godine moramo pozvati Vladu da promijeni pristup prema razvoju područja razorenih ratom jer mnoga od njih, posebno ona naseljena Srbima povratnicima, još uvijek nose više znakova rata nego mira. Ulaganje u ta područja ili je prekinuto ili značajno smanjeno, a time se uskraćuju elementarna prava zajamčena Ustavom, dodatno se slabi ionako devastirana demografska struktura tih područja i dugoročno potkopava ekonomske potencijale i sigurnost Hrvatske”, poručuje SNV. (hina)

Udruženje izbjeglih Srba: Hrvatska mora prestati slaviti ‘Oluju’

Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglih Srba iz Hrvatske, Miodrag Linta, apelirao je na međunarodnu zajednicu da zatraži od Hrvatske da prestane slaviti vojnu operaciju “Oluja” i da kazni “počinitelje zločina protiv Srba”.

Linta je u priopćenju za javnost istaknuo kako i “19 godina nakon akcije hrvatske vojske “Oluja” i završetka rata na prostoru Hrvatske i Bosne i Hercegovine ne postoji iskrena spremnost hrvatske strane da se procesuiraju ratni zločini protiv srpskog naroda”.

Kako je ocijenio, u hrvatskom društvu postoji odbojnost prema prihvaćanju činjenice da su postojale i srpske žrtve, kao i da ostaju otvorena pitanja odštete obiteljima žrtava i visokih sudskih troškova za Srbe koji su izgubili sudske postupke pred hrvatskim pravosuđem.

Linta je apelirao na predstavnike Sjedinjenih Američkih Države, Europske unije i Savjeta Europe da zatraže od Hrvatske prestanak slavljenja “Oluje”.

kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

VIDEO – Navijači Srbije i Slovenije zajedno provociraju Hrvate

Objavljeno

na

Objavio

U finalu Eurobasketa večeras se sastaju Slovenija i Srbija, dvije reprezentacije koje su dosad pokazale najviše na turniru.

U Istanbulu se sprema spektakl, a i jedni i drugi imat će veliku podršku u dvorani.

No, i na dan kada igraju tako veliku utakmicu, njihovi navijači nisu propustili sjetiti se Hrvatske. Umjesto da uživaju u spektaklu, oni su se odlučili provocirati hrvate. Očito su u pitanju nekakvi kompleksi. “Tko ne skače taj je Hrvat”, započeli su navijači Srbije, a vrlo brzo su im se pridružili i Slovenci.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kronika

Tijekom snimanja priloga napadnuti izvjestitelji Nove TV – VIDEO

Objavljeno

na

Objavio

U subotu su u Velikom Pašijanu pokraj Garešnice tijekom snimanja priloga za emisiju Provjereno napadnuti novinarka Nove TV Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac, piše Dnevnik.hr.

Novinarka emisije Provjereno Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac došli su u Veliki Pašijan kako bi nastavili priču o nizu prijevara za koje je optužen Ivica Sužnjević, zvan Šeki.

“Došli smo snimiti izjave još ljudi koji ga optužuju za prijevare. Dok smo snimali izjave prvo se pojavila majka optuženog i počela nas sve tući metlom. Potom se pojavio i njegov brat. Vikao je da će nas sve pobiti i da ‘ako imamo mu*a dođemo snimati kod njega u kuću’.  Potom me je snažno gurnuo u prsa i iščupao mi pramen kose. Pala sam u kanal i udarila glavom”, ispričala je novinarka.

“Cijelo to vrijeme je njegova majka i dalje prisutne tukla metlom, a brat je potom nasrnuo i na snimatelja i pokušao mu potrgati kameru. Pozvala sam policiju i on je priveden, a njegovoj je majci navodno pozlilo. No, nakon što je stigla Hitna pomoć prevezli su je tek 200-tinjak metara, do njezine kuće.”

facebook komentari

Nastavi čitati