Pupovčeve Novosti: ‘RH je nova NDH’

29

Desnica dizajnira Hrvatsku kao neku novu NDH, piše prominentni hrvatski novinar Marinko Čulić u novinama izdašno financiranim iz budžetskih sredstava te NDH, a HDZ pak naziva ‘sotonističkim ogrankom Katoličke crkve’.

Cijenimo iskrenost, i drago mi je da konačno otvoreno govore što stvarno misle, i podržavamo slobodu govora, ali naravno ne za budžetske novce RH. Na zapadu je običaj da mediji koje država financira promoviraju samo i jedino političke interese te države u inozemstvu. Primjerice, protestantske države plaćaju medijima da šire kultorološki svjetonazor, dakle njihovo viđenje ljudskih prava, gay pride, i tako dalje. Sigurno neće plaćati medije koji šire katolički ili, ne dao Bog, islamski. Američki mediji koji se financiraju među inim državnim novcem promoviraju interese Izraela, nipošto Palestinaca. I tako dalje.

ilustracijaNa stranicama vlade možemo pročitati kako se iz Državnog proračuna Republike Hrvatske financijski pomažu različiti programi šest nevladinih udruga srpske nacionalne manjine, među kojima je i Srpsko narodno vijeće, koje izdaje tjednik „Novosti” i istoimeni portal. 2013 godine je NDH, pardon RH, dala za programe nevladinih udruga srpske nacionalne manjine ukupno 10.888.000 kuna “za ostvarivanje programa informiranja, kulturnog amaterizma i kulturnih manifestacija”. Nije ni mali novac, gotovo 11 milijuna. Od toga SNV pokupi oko 3,6 milijuna.

Što dobivamo za taj novac? Klasično izvrtanje teza. “Nema smisla da se lažemo, u ovoj zemlji je bilo više tolerancije jučer, u vrijeme ‘totalitarizma’, nego danas, u vrijeme ‘demokracije”, kaže Marinko, dodajući misao nekog neimenovanog “zagrebačkog sveučilišnog profesora” koji “nikada u 42 godine života nije osjećao ovako neugodno zbog načina na koji Hrvatska tretira svoje ratne zločine i zločince u daljoj i bližoj prošlosti”. I nama je neugodno zbog načina na koji Hrvatska tretira ratne zločince, naročito srpske koji su se razmiljeli Vukovarom sada u svojstvu policajaca i političara, bez da ih itko pita što su radili u ratu. A je li Pupovcu neugodno zbog toga kako Srbi u Hrvatskoj tretiraju svoje ratne zločince? Oni se time ne bave, previše su zabavljenim “tretiranjem” hrvatskih ratnih zločinaca, naročito im je trn u oku Glavaš, kad im već nije neugodno zbog jednog Stanimirovića. Ako su Glavaševe izjave u Saboru “zapišavanje ovog ‘časnog doma’ “, kako piše Marinko stavljajući “časni dom” u navodnike, što su onda njegove i Stanimirovićeve izjave? Nešto što bi u normalnijoj, “tolerantnijoj” državi bilo proglašeno povijesnim revizionizmom i negiranjem agresije i završilo bi dugogodišnjom zatvorskom kaznom.

No da neki nemaju ni stida ni srama očito je. Što se tiče stupnja međunacionalne tolerancije u “antifašizmu”, tu su toleranciju na svojoj koži iskusili mnogi koji su robijali zbog “deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika”, iskusili su je brojni koji su dobili pendrekom po zubima od kakvog brkatog “druga organa” iz pasivnih krajeva naseljenih pretežno srpskim pučanstvom (što je bila preporuka za taj posao). Naročito su tu međunacionalnu toleranciju iskusili albanski rudari na Kosovu, kad ih se tako istoleriralo da je bilo i mrtvih. Primjeri međunacionalne tolerancije u bivšoj SFRJ su bili i “mitinzi istine”, protjerivanje Hrvata iz Knina, i skup milijun međunacionalno tolerantnih Srba na Kosovu polju koji su tražili oružje (kasnije je rečeno da se nije skandiralo “dajte nam puške” nego “dajte nam gusle”, valjda smo krivo čuli. Tako je i Marinko krivo čuo da se skandiralo “ubi Srbina” na Dinamovom stadionu, skandiralo se “ljubi Srbina”, ako ćemo se tako igrati gluhih).

Na stranu međunaciolna pendrek-tolerancija, čitav tekst dolazi iz paralelnog svemira u kojem Marinko očito živi. U vrijeme kad mediji otvoreno huškaju ljude da krenu kukom i motikom na teške ratne invalide koji traže ostavku jednog evidnetnog korumpiranog ministra i objedinjavanje svojih prava u jedan zakon (ne i njihovo povećanje), on piše “naprosto, radikalna nacionalistička, sada i otvoreno šovinistička desnica, zauzela je prostor za otvorena difamiranja i huškanja i više ga čak ne mora ni braniti”.  Difamacija i huškanjima svjedočimo svaki dan, pa i taj njegov tekst zapravo nije do li difamacija i huškanje. Napisati da je jedna od dvije velike stranke u Hrvatskoj “Sotonistički ogranak Katoličke crkve”, pa se onda žaliti na difamacije u medijskom prostoru, to je stvarno dno licemjerja. Ili vrhunac. A da mi probamo SNV nazvati kakvim takvim imenom? Smislite ga sami.

A zna se čovjek praviti i blesav. “Stvar je dovedena do idealtipskog vrhunca nakon prošlotjedne presude Međunarodnog suda u Haagu, kada je iz desničarskih šatora i stožera, a nešto umjerenije i iz državnog vrha, stigao gotovo pa jauk razočaranja što devedesetih nad Hrvatima nije počinjen genocid. Dakle ono što bi u svakom uravnoteženom društvu bilo razlog za zadovoljstvo, kod nas je shvaćeno kao teška nacionalna tragedija, i za nju su se odmah potražili krivci. To su, razumije se, ‘Jugoslaveni’ na vlasti, koji su navodno i priželjkivali ovakvu presudu, još gore, izjednačavanjem žrtve i agresora, pa čak i ‘veleizdajničkim’ dostavljanjem dokumenata direktno su utjecali na to da ona bude donesena.Tako je otvoren najnoviji krug unutarhrvatske mržnje”, piše Čulić.

Nitko, naravno, nije razočaran time što nad Hrvatima nije počinjen genocid, jer ionako smatramo da jest. No dio ljudi je razočaran time što tako nije i presuđeno. Suluda Čulićeva konstrukcija je usporediva s ovim: netko vam ubije bliskog člana obitelji, sud ubojicu oslobodi, a Čulić onda kaže, “vidite, njemu je žao što mu brata nisu ubili, kakav je to čovjek, sije mržnju”. “Toliko je svega toga malo da vodi jedino zaključku da je Hrvatska promašena država. I to promašena ne u izvedbi nego u projektu, jer on očito nije u stanju osigurati, završimo rečenicom kojom smo počeli, ni onoliko tolerancije koliko je bilo u omraženom socijalizmu”, kaže Čulić u zaključku. No, promašena država u projektu je u stvarnosti bila upravo ona koja je propala, a koju on ne može prežaliti. A propala je upravo zato jer je bila zasnovana na netoleranciji i nepravdi. Da nije, ne bi propala. No, Čulić se uvijek može tješiti i nadati da će Hrvatska jednog dana propasti pa ćemo opet imati “međunacionalnu toleranciju” po uzoru na SFRJ, zajedno sa Slobom Miloševićem i srpskim specijalcima na Kosovu, krunskim dosegom te i takve tolerancije.

[ad id=”40551″]

Marcel Holjevac

facebook komentari

 • Zagreb

  Da je Republika Hrvatska NDH, a na žalost nije, Pupovac i njegovi Srbi brzo bi začepili gubicu i žurno
  otputovali u Srbiju. I svi bismo bili sretni i zadovoljni.

  • Maks

   Da Hrvatska ima ijednog Ustašu, ne bi se Ilija S. slobodno šetao Sarajevom

   • Zagreb

    O Hrvatskoj očevidno jako malo znaš. Ako si domoljub i Ustaša izvoli to riješiti u državi
    u kojoj ti i Ilija Stanić živite, u Bosni i Hercegovini.

    • Ubojica Ilija Stanić je ostavio četvero siročadi: Domagoja rođen 23 listpoada 1954., Drina rođena 26 veljače 1956., Vjekoslav rođen 25 veljače 1957., i Mirica (ne znam datum rođenja) rošena 1958. Ovi četvero polu Hrvati i polu Španjolci su ostali siročad, bez oca i odgajani u duhu stranaca. Drina je poslije pogibije svojeg oca oboljela i stalno bila u boliničkim kolicima. Njezin brat Vjekoslav mi je nedavno javio da je poslije tepke i duge bolwsti umrla.

     Ilija Stanić je jedan VELIKI LAŽOV. Njega danas štite neojugoslaveni, neoudbaši, ali kolo sreće i pravde se okreće. Eto i Austrija sada traži one Udbaške operativce za zločine koje su počinili na području Austrije, poimenice Milana Dorića koji je 1975. godine ubio Nikolu Martinovića. Italija traži Vinka Sindačića, a nadati se je da će i Španjolska ubrzo slijediti svoje partnere Njemačku, Austriju i Italiju te zatražiti izručenje Ilije Stanića. Ukoliko ga Bosna i Hercegovina bude štitila i od njega napravila EX Stanić, NEMA ULAZA U EUROPSKU UNIJU.

 • Herceg-Bosna

  pupavče znaš šta-kratko i jasno jedi govna!!!
  neka mi moderacija oprosti ovakve riči al on ništa drugo i ne zaslužuje sem govana,,

  • Arsen Petrosic

   H-B,preporučaš ovom gadu da jede g.ovna,ne brini,on jih jede još od prije1990,zato kad otvori gubicu iz nje s.ere

  • Agromentum

   Vjerojatno ti je oprostila zato što si se samo malo figurativno izrazila… 🙂

   • Herceg-Bosna

    je nije ni iz džepa ni u džep 🙂

    • Agromentum

     Tko će tebi nešto uzet’ iz džepa kad držiš pare po bankama, a plaćaš samo nekim karticama i ne pitaš pošto je. :))

     • Herceg-Bosna

      ma kakvi ja pare držim u čarapi i pod madracem :))
      nevirujem ja državnim ustanovama a pogotovo bankama
      jes vidio šta se desi hercegovačkoj banci, aha,,

     • Agromentum

      Bilo je tih svih banaka i kod nas u Posavini. Nekad ih je bilo svakih pedeset metara po jedna. A neki koji nisu htili otvorit’ kafić ili kladionicu, otvorili su banku.

 • haarp

  Koja budala:
  Republika Hrvatska je Nezavisna Država Hrvatska????????
  Pa što???Jest nezavisna i jest Država.
  Ti bi da bude zavisna ili što?

  • Pero Domazet

   On zali sto Hrvatska nije postala zavisna od srbije.Ako mu nevalja nek ide u Srbiju