Pusić: Europski put je jedini izlaz za BiH

3

Šefica hrvatske diplomacije Vesna Pusić izjavila je kako je njeno duboko uvjerenje da je europski put za BiH jedini izlaz za tu državu te smatra kako nije vrijeme za razmišljanje o mijenjanju političkog uređenja BiH.

– BiH je za Hrvatsku važan susjed, ta je zemlja četiri i pol godine bila u potpunosti zakočena na svom putu prema Evuopskoj uniji. Moje duboko uvjerenje je da je evuopski put za BiH jedini izlaz za tu državu – rekla je Pusić, naglasivši kako je upravo njezino ministarstvo pokrenulo inicijativu u Europskoj uniji za novi pristup problemima BiH koju su u međuvremenu prihvatile i Njemačka i Velika Britanija, javlja Hina.

Isto tako Pusić smatra kako nije vrijeme za razmišljanje o mijenjanju političkog uređenja BiH.

O tome treba razgovarati, kaže Pusić, no to nije prioritet.

– Sve će biti lakše riješit kad BiH dobije budućnost, kada se vidi da je sposobna otići prema EU-u. U ovom trenutku za europski uspjeh BiH potrebni su svi tamošnji narodi i sve političke snage i treba ih okupljat a ne antagonizirati – istaknula je.

Grabar Kitarović je u pobjedničkom govoru u nedjelju kazala da će tražiti što veća manjinska prava Hrvatima “u Srbiji i Vojvodini” što je u većem dijelu srbijanske javnosti ocijenjeno kao provokacija kojom nova hrvatska predsjednica izdvaja Vojvodinu iz Srbije. Premijer Aleksandar Vučić rekao je da ne želi komentirati taj “namjeran lapsus”.

Također, njezina izjava kako joj je prihvatljiva uspostava trećeg entiteta u BiH, ukoliko je to rješenje koji želi hrvatski narod koji u njoj živi, izazivala je i negativne reakcije dijela
bosanskohercegovačkih političkih stranka.

U emisiji Hrvatskog radija “A sada vlada Vlada” Pusić je odgovarala je na pitanje kako će se to odraziti na odnose na Srbijom i BiH.

Pusić ističe kako će s novom predsjednicom države rado razgovarati o novim elementima i novim temama vezanim uz vanjsku politiku, iako smatra da se neće mijenjati opći smjer hrvatske vanjske politike.

Prva potpredsjednica hrvatske vlade također pretpostavlja da će nova predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović ublažiti retoriku kada je u pitanju unapređenje odnosa sa Srbijom.

“Vjerujem da će se Kolinda Grabar Kitarović identificirati s funkcijom predsjednice kada je preuzme. Ja ću svakako upotrijebiti sve argumente u razgovoru s njom kako bi uskladili sve stavove vezane oko toga”, naglasila je Pusić.

Inače, Grabar Kitarović je pozdravila novu njemačko britansku inicijativu o bosanskohercegovačkom putu prema Europskoj uniji, ali je zamjerila što ne uključuje političke reforme koje bi Hrvatima donijele jednakopravan položaj u zemlji.
izvor:Fokus.ba

facebook komentari

 • Herceg-Bosna

  tebe tuko niko ništa ne pita a niti te ferma što govoriš
  i zato kratko i jasno
  začepi tu labrnju

  • EMINƎM

   vibro-čep 😉

 • diablo

  Vesna odi u Maoču pa njima to pojasni..