Pratite nas

Iz Svijeta

Pusić iz Kaira poručila:Hrvatska donira 1,3 milijuna dolara za obnovu porušene Gaze

Objavljeno

na

EGIPATSKI predsjednik Abdel Fattah al-Sissi pozvao je u nedjelju Izrael da razmotri pokretanje novog mirovnog procesa s Palestincima na temelju arapske inicijative iz 2002. koju je Izrael ranije odbio.

Sisi je u Kairu otvorio međunarodnu konferenciju o obnovi Gaze nakon pedesetodnevnog rata između Izraela i palestinskog militantnog pokreta Hamas.

Sisi: Početna točka za stvaranje mira

“Ovaj trenutak trebali bi pretvoriti u stvarnu početnu točku za postizanje mira koji bi osigurao stabilnost i napredak, a san o suživotu pretvorio u stvarnosti, sve ono što sadrži arapska mirovna inicijativa”, rekao je Sissi, prenosi Reuters.

Plan, koji je Saudijska Arabija predložila na summitu Arapske lige u Beirutu 2002. godine, predviđa puno priznanje Izraela, ali samo ako se povuče s teritorija osvojenog u ratu 1967. godine i pristane na “pravedno rješenje” za palestinske izbjeglice.

“Apeliram na izraelski narod i vlast: Došlo je vrijeme za prekid sukoba”, istaknuo je Sissi, navodi AFP.

Na konferenciji, Abbas, Kerry i Ban Ki-moon

Na konferenciji u Kairu sudjeluju, među ostalima, palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, američki državni tajnik John Kerry i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

Kerry taj sastanak, koji je okupio ministre vanjskih poslova tridesetak zemalja i predstavnike međunarodnih organizacija, planira iskoristiti kako bi oživio svoj mirovni plan koji je propao u travnju, piše francuska novinska agencija.

U ratu između Izraela i Hamasa stradalo preko 2100 ljudi

U ratu između izraelske vojske i Hamasa ubijeno je u srpnju i kolovozu više od 2100 ljudi u Pojasu Gaze, većinom civila, te 73 Izraelca, uglavnom vojnika.

Ta gusto naseljena palestinska enklava na Sredozemnom moru, pod potpunom blokadom Izraela, pretrpjela je u sukobima golemu materijalnu štetu.

Abas pozvao UN da stane iza palestinske države

Palestinski predsjednik Mahmud Abas pozvao je u nedjelju Vijeće sigurnosti UN-a da donese obvezujuću rezoluciju koja bi odredila vremenski okvir za uspostavu palestinske države.

Govoreći na donatorskoj konferenciji za obnovu Pojasa Gaze u Kairu, Abas je rekao da međunarodna zajednica treba osigurati “ozbiljne pregovore” koji bi omogućili konačno rječenje palestinskog pitanja.

Abas je izrazio “uvjerenost da postoji regionalna i međunarodna volja” da se osigura potrebnih četiri milijarda dolara za obnovu Pojasa Gaze nakon izraelskog bombardiranja u kojem je uništeno 61.000 kuća a poginulo je 2200 Palestinaca i 73 Izraelaca.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon upozorio je svojem govoru da je Pojas Gaze i dalje “bure baruta”.

Ban Ki-moon: Gaza “bure baruta

“Gaza je i dalje bure baruta, njezini stanovnici očajnički trebaju vidjeti rezultate u svojem svakodnevnom životu”, rekao je.

Ban Ki-moon je podsjetio da se 2009. međunarodna zajednica već bila sastala u Egiptu radi obnove Gaze, razorene trima ratovima u zadnjih šest godina. “Obećali smo potporu i dogovorili smo se o obnovi, a danas smo ponovno ovdje (…) ciklus obnove i uništavanja se nastavlja, i pogoršava”, konstatirao je.

Američki državni tajnik John Kerry pozvao je na nastavak mirovnog procesa između Izraelaca i Palestinaca i obećao još 212 milijuna dolara pomoći za obnovu Pojasa Gaze te 84 milijuna za UN-ovu humanitarnu agenciju u Gazi. Ukupna američka pomoć time prelazi 400 milijuna dolara. SAD je Gazi od ljeta već pomogao s 118 milijuna dolara.

Kerry: Potrebno dugoročno rješenje

“Ova konferencija treba osigurati ne samo novac nego i novo obećanje svih strana da će raditi na miru (…), rekao je. “Sve ostalo bit će inače samo privremeno a ne dugoročno rješenje.”

Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman poručio je tim povodom da je Izrael neophodan čimbenik obnove Pojasa Gaze iako nije bio pozvan na donatorsku konferenciju u Kairu.

“Gaza ne može biti obnovljena bez suradnje i sudjelovanja Izraela”, rekao je ministar u razgovoru za portal Ynet.

Izrael, koji Pojas Gaze drži u strogoj blokadi od 2006., može de facto spriječiti ali i olakšati dostavu pomoći toj palestinskoj enklavi.

Izraelske vlasti traže jamstva da Hamas, koji kontrolira Pojas Gaze, neće iskoristiti međunarodnu pomoć u vojne svrhe.

Hamas nije pozvan u Kairo

Na pitanje o mogućem materijalnom ili financijskom doprinosu Izraela obnovi, glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova rekao je za France Presse da će se to “pitanje za izraelske vlasti postaviti odmah nakon konferencije u Kairu.”

Hamas i druge palestinske frakcije koje su sudjelovale u ratu ovog ljeta nisu bili pozvani u Kairo.

Lieberman je s rezervom komentirao američki prijedlog da se nastavi mirovni proces prekinut u travnju, ocijenivši da palestinski zahtjevi da im se jednostrano prizna država ne stvaraju ozračje povjerenja potrebno za nastavak pregovora.

“Treba vidjeti u kakvom bi se okviru i o kojim pitanjima vodili pregovori. Ako bi to bili samo palestinski zahtjevi, onda bi to bilo gubljenje vremena”, rekao je.

Mirovni pregovori obustavljeni su u travnju zbog izraelskog nezadovoljstva palestinskim dogovorom o političkom jedinstvu s Hamasom te palestinskih prigovora zbog gradnje židovskih naselja.

Pusić: Hrvatska donira 1,3 milijuna dolara

Potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, koja u nedjelju u Kairu sudjeluje na Međunarodnoj konferenciji o Palestini “Obnova Gaze”, kazala je da je cilj konferencije potaknuti trajno mirovno rješenje na Bliskom istoku uspostavom dviju država, Izraela i Palestine, te najavila da će Hrvatska za obnovu Gaze donirati oko milijun i tristo tisuća dolara.

Donatorsku konferenciju za obnovu Gaze organizirali su u Kairu egipatska i norveška vlada, a nazoče joj brojni svjetski i lokalni dužnosnici među kojima palestinski predsjednik Mahmud Abas, glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, američki državni tajnik John Kerry i visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton.

Kako su najavili dužnosnici, za obnovu Pojasa Gaze nakon sukoba u srpnju i kolovozu, u kojemu je uništena 61 tisuća kuća a poginulo je 2200 Palestinaca i 73 Izraelaca, potrebno su najmanje četiri milijarde dolara.

Pusić je kazala da svi nazočni smatraju da konferencija mora biti “prekretnica u politici prema Gazi … kao sastavnom dijelu palestinske države”.

Cilj potaknuti održivo i trajno rješenje mira za Gazu

“Cilj ove konferencije nije samo skupiti jako puno novaca kako bi se oprala savjest pred činjenicom da je svijet dosta bespomoćno gledao destrukciju u Gazi, nego je cilj da se potakne brzo, efikasno, održivo i trajno rješenje mira za Gazu … uspostave palestinske države i trajne neugrožene sigurnosti za Izrael”, rekla je Pusić.

“Za to je potrebno vratiti se pregovorima koji vode konkretno prema rješenju dvije države koje će živjeti jedna pokraj druge, neće se međusobno blokirati i neće dovoditi u pitanje sigurnost one druge, dakle države Palestine i države Izrael”, rekla je Pusić, dodajući da se taj cilj ne čini kao neka “daleka obala, nego kao neophodan projekt kako se ovakve stvari nikada više ne bi dogodile”.

Ministrica Pusić je najavila da će Hrvatska Palestincima kroz razne projekte u sljedećem četverogodišnjem razdoblju donirati “nešto ispod” milijun i tristo tisuća dolara.

“To su sredstva od kojih će neka ići direktno u bilateralne projekte koje imamo s palestinskim vlastima, a neka će ići kroz agencije Ujedinjenih naroda (UN) odnosno kroz jednu palestinsku agenciju kojom upravlja Svjetska banka”, rekla je Pusić.

Naglasila je da su donatorski projekti u koje ulaže Hrvatska “pametni, korisni i prepoznatljivi”. “Imamo tradiciju suradnje s palestinskim vlastima … budući da su sredstva ograničena, projekti moraju biti pametni, korisni i prepoznatljivi”, rekla je Pusić.

“Prema tome, nastavljamo projekt liječenja palestinske djece s dišnim problemima … nastavljamo s projektom nevladinih udruga s palestinske i s izraelske strane koje se susreću pod našim pokroviteljstvom, nastavljamo s projektom stipendiranja mladih diplomata koji završavaju kod nas, idemo u projekt opremanja odjela za porode u bolnici “, rekla je ministrica.

“U tom pravcu će naši projekti biti vrlo ciljani i prepoznatljivi … u skladu s našom generalnom orijentacijom – obrazovanje, žene i podloga za obnovu zajednice”, naglasila je Pusić.

Hrvatska je od 2008. kao donator s Palestinskom samoupravom provela nekoliko razvojnih projekata ukupne vrijednosti od oko 300 tisuća dolara. Na početku suradnje projekti su planirani na ad hoc osnovi kao rezultat posjeta na visokoj razini ili iskaza solidarnosti, a od 2013. radi se strateški i ciljano, pa su tako, nakon po jednog projekta u 2009. i 2011., u 2013. provedena tri projekta, u 2014. pet projekata, dok je za 2015. planirano šest projekata, doznaje se u MVEP-u.

Suradnja je fokusirana na razvojna područja: medicinska rehabilitacija djece; reproduktivno zdravlje žena; diplomatsko i visokoškolsko obrazovanje; međunacionalni dijalog i pomirenje te se za 2015. razmatra proširenje suradnje na područje liječenja post-traumatskog stresa te razoružanje, razvojačenje i zapošljavanje ratnih veterana, navodi ministarstvo.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Žan Mahnič: Miro Cerar prijeti Hrvatskoj ratom, a ne ja

Objavljeno

na

Objavio

Kada je Žan Mahnič, predsjednik Odbora za obranu slovenskog parlamenta, sazvao sjednicu na kojoj je trebalo raspravljati o mogućoj ulozi vojske u primjeni arbitražne presude, na noge su se digle i Slovenija i Hrvatska.

“Janšin Kekec” zvecka oružjem, mlađahni poletarac SDS-a bi ratovao s Hrvatskom, samo su neki od komentara koji su se čuli.

– Ne, to nije uopće točno, ako je netko zveckao oružjem to su političari s jedne i druge strane – kategorički je u intervjuu za novi broj Globusa odgovorio na optužbe Mahnič i nabrojao redom hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, slovenskog premijera Miru Cerara, šefa diplomacije Karla Erjavca.

Objašnjavajući glavni razlog sazivanja parlamentarnog Odbora za obranu na kojem se trebalo raspravljati o ulozi vojske u provođenju arbitražne odluke, Mahnič kaže:

Sve od proglašenja presude arbitražnog suda u Sloveniji stalno slušamo vladajuću koaliciju kako je potrebno primijeniti arbitražnu odluku. Premijer Miro Cerar i šef diplomacije Karl Erjavec govore da će to Slovenija provesti i da se Hrvatsku mora uvjeriti da poštuje međunarodno pravo. Hrvatska tu presudu ne priznaje, jer je odlukom Sabora izašla iz arbitraže koja je po njenom mišljenju kompromitirana nakon što su bili objavljeni prisluškivani razgovori između slovenskog arbitra Jerneja Sekoleca iSimone Drenik. Želim još reći da je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u srpnju rekla da Hrvatska neće dopustiti jednostranu primjenu arbitražnog sporazuma od strane Slovenije i da je Hrvatska oko toga odlučna, ima moć i sredstva. Kako je moguće da tada nitko nije rekao da se zvecka oružjem i poziva na rat? Kada bi imali jednaka mjerila za sve, to bi učinili.”

Mahnič za “zveckanje oružjem” izravno optužuje i slovensko vodstvo:

– U posljednje vrijeme slušamo premijera Cerara i ministra Erjavca kako govore da prolazi strpljenje, da je bilo dovoljno diplomacije i da Hrvati razumiju samo prijetnje i da će Slovenija primjeniti presudu arbitražnog suda. Erjavec je otvoreno govorio da je potrebno kupiti dva nova policijska broda i poslati ih u Piranski zaljev, koji nam po arbitražnoj presudi pripada. Ovih sam dana dobio informacije da je Republika Hrvatska neke svoje brodove, koji su dio hrvatskih Oružanih snaga, premjestila prema Istri i da su bile neke aktivnosti u tom dijelu mora nakon proglašenja odluke arbitražnog suda. Zbog svega toga sam sazvao sjednicu Odbora za obranu pod nazivom ‘Spremnost Slovenske vojske na moguće incidente pri primjeni arbitražnog sporazuma’. Neka mi netko kaže gdje tu vidi objavu rata. Ili možda prijetnju oružjem. O tome nisam govorio nikada, jer sam svjestan ozbiljnosti situacije. Sve što sam htio na toj sjednici, koja je trebala biti zatvorena za javnost, jest pitati Vladu Slovenije koja govori da će Slovenija primijeniti arbitražnu odluku, a Hrvatska da to neće dozvoliti, kakav je scenarij za provedbu i hoće li biti incidenata u Piranskom zaljevu te kako bi se u tom slučaju postupalo. Slovenska vojska po novom zakonu o obrani može dobiti određene policijske ovlasti da u mirnodopsko vrijeme nadzire i čuva državnu granicu. Samo prema tome je išlo, ništa drugo. Zatim je Miro Cerar uz pomoć koalicije i medija dao lažne informacije da se zvecka oružjem. Ako tko zvecka oružjem, to je on, koji govori o jednostranoj primjeni arbitražne odluke.”

Mahnič za Globus pojašnjava da je očekivao da će članovi Vlade doći na sjednicu i pojasniti tijek implementacije arbitražne odluke te da li u tom procesu očekuju neke incidente i je li potrebno Slovenskoj vojsci dati neka policijska ovlaštenja u okviru Zakona o obrani.

– Mogli su doći na sjednicu i reći da imaju nacrt primjene arbitražne presude, da ne očekuju incidente i da pomoć Slovenske vojske nije potrebna. To se Miro Cerar nije usudio reći, jer zapravo i ne zna što će se dogoditi, nije došao na sjednicu i zabranio je svojim ministrima da dođu – otkriva Mahnič.

Davor Domazet Lošo: Narod će reći svoje kada dođe vrijeme

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Donald Trump: Ne budemo li imali izbora spremni smo uništiti Sjevernu Koreju

Objavljeno

na

Objavio

Trump: Na nama je hoćemo li svijet uzdići na više razine ili ćemo ga pustiti da potone u bezdan

Na Općoj skupštini UN-a govorio je američki predsjednik Donald Trump.

“Glavni tajniče, gospodine predsjedniče, svjetski lideri, dobrodošli u New York. Velika mi je čast stajati ovdje u svom gradu i obratiti se svijetu. Milijuni građana ispaštaju nakon razornih uragana koji su pogodili našu zemlju, želim izraziti zahvalnost svima koji su ponudili pomoć.

Srećom, SAD je od izbora u studenom doživio sve veći procvat, nezaposlenost je na najnižoj razini, poduzeća se vraćaju u našu zemlju, potrošit ćemo više od 7 milijardi dolara na vojsku, bit će to najveća vojska u povijesti.

Lideri brojnih zemalja su stajali ovdje i govorili o prijetnjama i potencijalu koji samo čeka da ga dostignemo. Liječimo bolesti, riješavamo probleme za koje su prošle generacije mislile da su nemoguće za riješiti. Teroristi su sve snažniji, autoritarne zemlje izlažu riziku brojne saveze koji su spriječavali sukobe od 2. svjetskog rata.

Krijumčari ljudi i oružjem prijete našim granicama i izlažu opasnosti naše građane. Na nama je hoćemo li svijet uzdići na više razine ili ćemo ga pustiti da potone u bezdan.

Imamo priliku da izvučemo ljude iz siromaštva i da djeca žive bez mržnje i nasilja. UN se temelji na viziji da različite nacije surađuju kako bi zaštitile suverenitet. SAD je donio Marshallov plan koji je temeljen na plemenitoj ideji slobodnih i snažnih nacija. Uspjeh UN-a ovisi o svima, moramo započeti s mudrošću iz povijesti, naš uspjeh ovisi o nacijama koje promiču mir i prosperitet. Ne očekujemo da različite zemlje dijele iste kulturološke navike ali očekujemo da poštuju nacije.

Različite zemlje s različitom kulturom ne samo da postoje, već međusobno surađuju. SAD želi biti primjer drugima. Slavimo 230. obljetnicu našeg Ustava, najstarijeg koji se danas koristi u svijetu. Temelj mira i prosperiteta za Amerikance i druge koji štuju vladaviu prava. Ključno u Ustavu je “Mi, narod” i želimo ispuniti obećanje tih riječi, naše povijesti. Ja sam izabran, ne da preuzmem vlast nego da ga predam narodu kome ona i pripada.

Želimo služiti njihovim potrebama i vrijednostima. Amerika će mi uvijek biti na prvom mjestu, baš kao što i lideri drugih zemalja trebaju stavljati svoje zemlje na prvo mjesto. UN je najbolja platforma za prosperitet naših naroda ali zahtjeva suradnju. SAD će uvijek biti prijatelj svim narodima, osobito našim saveznicima ali ne može dozvoliti da ništa ne dobivamo zauzvrat. Smatramo da sve zemlje moraju biti sigurne i prosperitetne.

Naši građani su platili najveću cijenu za obranu naše slobode. Vrijednost Amerike se može vidjeti na bojnim poljima gdje su naši vojnici umirali sa saveznicima. Čak i nakon pobjede nismo tražili teritorijalnu ekspanziju i nismo nametali svoj način života drugima nego smo pomogli izgraditi institucije poput UN-a, to je naša nada za sve narode svijeta. Želimo sklad, a ne sukobe. Moramo zaštiti nacije interese i budućnost, odbaciti prijetnje suverenitetu, moramo poštivati pravo, granice i kulturu i mir.

Kao što su osnivači htjeli moramo se suočiti s onima koji nam prijete terorom. Oni ne predstavljaju prijetnju samo svojim građanima nego i drugima u svijetu. Ako se ne suprostavimo zlo će pobjediti. Sile će samo dobiti na snazi.

Nitko nije pokazao veće nepoštivanje prema narodu od Sjeverne Koreje. Svjedočili smo brutalnosti režima kada je nevin američki student preminuo nakon što se vratio iz Sjeverne Koreje, to smo vidjeli u ubojstvu njegovog brata, sada testiranje balističkih raketa predstavlja prijetnju velikog gubitka života.

Ne samo da neke zemlje surađuju nego financiraju zemlju koja nuklearno prijeti. SAD ima veliko strpljenje ali ako bude prisiljen braniti sebe ili saveznike nećemo imati drugog izbora nego u potpunosti uništiti Sjevernu Koreju. Spremni smo ali se nadamo da to neće biti potrebno.

Vidjet ćemo kako će biti, kako će se ponašati, vrijeme je da Sjeverna Koreja shvati da je denuklearizacija jedina prihvatljiva. Hvala svima koji su glasali za sankcije ali moramo učiniti puno više. Krajnje je vrijeme da stanemo na kraj režimu koji otvoreno govori o smrti, o uništavanju”, rekao je Donald Trump.

Trump prozvao Britance: Teroristički gubitnici su vam bili ispred nosa

facebook komentari

Nastavi čitati