Pusić iz Kaira poručila:Hrvatska donira 1,3 milijuna dolara za obnovu porušene Gaze

1

EGIPATSKI predsjednik Abdel Fattah al-Sissi pozvao je u nedjelju Izrael da razmotri pokretanje novog mirovnog procesa s Palestincima na temelju arapske inicijative iz 2002. koju je Izrael ranije odbio.

Sisi je u Kairu otvorio međunarodnu konferenciju o obnovi Gaze nakon pedesetodnevnog rata između Izraela i palestinskog militantnog pokreta Hamas.

Sisi: Početna točka za stvaranje mira

“Ovaj trenutak trebali bi pretvoriti u stvarnu početnu točku za postizanje mira koji bi osigurao stabilnost i napredak, a san o suživotu pretvorio u stvarnosti, sve ono što sadrži arapska mirovna inicijativa”, rekao je Sissi, prenosi Reuters.

Plan, koji je Saudijska Arabija predložila na summitu Arapske lige u Beirutu 2002. godine, predviđa puno priznanje Izraela, ali samo ako se povuče s teritorija osvojenog u ratu 1967. godine i pristane na “pravedno rješenje” za palestinske izbjeglice.

“Apeliram na izraelski narod i vlast: Došlo je vrijeme za prekid sukoba”, istaknuo je Sissi, navodi AFP.

Na konferenciji, Abbas, Kerry i Ban Ki-moon

Na konferenciji u Kairu sudjeluju, među ostalima, palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, američki državni tajnik John Kerry i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

Kerry taj sastanak, koji je okupio ministre vanjskih poslova tridesetak zemalja i predstavnike međunarodnih organizacija, planira iskoristiti kako bi oživio svoj mirovni plan koji je propao u travnju, piše francuska novinska agencija.

U ratu između Izraela i Hamasa stradalo preko 2100 ljudi

U ratu između izraelske vojske i Hamasa ubijeno je u srpnju i kolovozu više od 2100 ljudi u Pojasu Gaze, većinom civila, te 73 Izraelca, uglavnom vojnika.

Ta gusto naseljena palestinska enklava na Sredozemnom moru, pod potpunom blokadom Izraela, pretrpjela je u sukobima golemu materijalnu štetu.

Abas pozvao UN da stane iza palestinske države

Palestinski predsjednik Mahmud Abas pozvao je u nedjelju Vijeće sigurnosti UN-a da donese obvezujuću rezoluciju koja bi odredila vremenski okvir za uspostavu palestinske države.

Govoreći na donatorskoj konferenciji za obnovu Pojasa Gaze u Kairu, Abas je rekao da međunarodna zajednica treba osigurati “ozbiljne pregovore” koji bi omogućili konačno rječenje palestinskog pitanja.

Abas je izrazio “uvjerenost da postoji regionalna i međunarodna volja” da se osigura potrebnih četiri milijarda dolara za obnovu Pojasa Gaze nakon izraelskog bombardiranja u kojem je uništeno 61.000 kuća a poginulo je 2200 Palestinaca i 73 Izraelaca.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon upozorio je svojem govoru da je Pojas Gaze i dalje “bure baruta”.

Ban Ki-moon: Gaza “bure baruta

“Gaza je i dalje bure baruta, njezini stanovnici očajnički trebaju vidjeti rezultate u svojem svakodnevnom životu”, rekao je.

Ban Ki-moon je podsjetio da se 2009. međunarodna zajednica već bila sastala u Egiptu radi obnove Gaze, razorene trima ratovima u zadnjih šest godina. “Obećali smo potporu i dogovorili smo se o obnovi, a danas smo ponovno ovdje (…) ciklus obnove i uništavanja se nastavlja, i pogoršava”, konstatirao je.

Američki državni tajnik John Kerry pozvao je na nastavak mirovnog procesa između Izraelaca i Palestinaca i obećao još 212 milijuna dolara pomoći za obnovu Pojasa Gaze te 84 milijuna za UN-ovu humanitarnu agenciju u Gazi. Ukupna američka pomoć time prelazi 400 milijuna dolara. SAD je Gazi od ljeta već pomogao s 118 milijuna dolara.

Kerry: Potrebno dugoročno rješenje

“Ova konferencija treba osigurati ne samo novac nego i novo obećanje svih strana da će raditi na miru (…), rekao je. “Sve ostalo bit će inače samo privremeno a ne dugoročno rješenje.”

Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman poručio je tim povodom da je Izrael neophodan čimbenik obnove Pojasa Gaze iako nije bio pozvan na donatorsku konferenciju u Kairu.

“Gaza ne može biti obnovljena bez suradnje i sudjelovanja Izraela”, rekao je ministar u razgovoru za portal Ynet.

Izrael, koji Pojas Gaze drži u strogoj blokadi od 2006., može de facto spriječiti ali i olakšati dostavu pomoći toj palestinskoj enklavi.

Izraelske vlasti traže jamstva da Hamas, koji kontrolira Pojas Gaze, neće iskoristiti međunarodnu pomoć u vojne svrhe.

Hamas nije pozvan u Kairo

Na pitanje o mogućem materijalnom ili financijskom doprinosu Izraela obnovi, glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova rekao je za France Presse da će se to “pitanje za izraelske vlasti postaviti odmah nakon konferencije u Kairu.”

Hamas i druge palestinske frakcije koje su sudjelovale u ratu ovog ljeta nisu bili pozvani u Kairo.

Lieberman je s rezervom komentirao američki prijedlog da se nastavi mirovni proces prekinut u travnju, ocijenivši da palestinski zahtjevi da im se jednostrano prizna država ne stvaraju ozračje povjerenja potrebno za nastavak pregovora.

“Treba vidjeti u kakvom bi se okviru i o kojim pitanjima vodili pregovori. Ako bi to bili samo palestinski zahtjevi, onda bi to bilo gubljenje vremena”, rekao je.

Mirovni pregovori obustavljeni su u travnju zbog izraelskog nezadovoljstva palestinskim dogovorom o političkom jedinstvu s Hamasom te palestinskih prigovora zbog gradnje židovskih naselja.

Pusić: Hrvatska donira 1,3 milijuna dolara

Potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, koja u nedjelju u Kairu sudjeluje na Međunarodnoj konferenciji o Palestini “Obnova Gaze”, kazala je da je cilj konferencije potaknuti trajno mirovno rješenje na Bliskom istoku uspostavom dviju država, Izraela i Palestine, te najavila da će Hrvatska za obnovu Gaze donirati oko milijun i tristo tisuća dolara.

Donatorsku konferenciju za obnovu Gaze organizirali su u Kairu egipatska i norveška vlada, a nazoče joj brojni svjetski i lokalni dužnosnici među kojima palestinski predsjednik Mahmud Abas, glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, američki državni tajnik John Kerry i visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton.

Kako su najavili dužnosnici, za obnovu Pojasa Gaze nakon sukoba u srpnju i kolovozu, u kojemu je uništena 61 tisuća kuća a poginulo je 2200 Palestinaca i 73 Izraelaca, potrebno su najmanje četiri milijarde dolara.

Pusić je kazala da svi nazočni smatraju da konferencija mora biti “prekretnica u politici prema Gazi … kao sastavnom dijelu palestinske države”.

Cilj potaknuti održivo i trajno rješenje mira za Gazu

“Cilj ove konferencije nije samo skupiti jako puno novaca kako bi se oprala savjest pred činjenicom da je svijet dosta bespomoćno gledao destrukciju u Gazi, nego je cilj da se potakne brzo, efikasno, održivo i trajno rješenje mira za Gazu … uspostave palestinske države i trajne neugrožene sigurnosti za Izrael”, rekla je Pusić.

“Za to je potrebno vratiti se pregovorima koji vode konkretno prema rješenju dvije države koje će živjeti jedna pokraj druge, neće se međusobno blokirati i neće dovoditi u pitanje sigurnost one druge, dakle države Palestine i države Izrael”, rekla je Pusić, dodajući da se taj cilj ne čini kao neka “daleka obala, nego kao neophodan projekt kako se ovakve stvari nikada više ne bi dogodile”.

Ministrica Pusić je najavila da će Hrvatska Palestincima kroz razne projekte u sljedećem četverogodišnjem razdoblju donirati “nešto ispod” milijun i tristo tisuća dolara.

“To su sredstva od kojih će neka ići direktno u bilateralne projekte koje imamo s palestinskim vlastima, a neka će ići kroz agencije Ujedinjenih naroda (UN) odnosno kroz jednu palestinsku agenciju kojom upravlja Svjetska banka”, rekla je Pusić.

Naglasila je da su donatorski projekti u koje ulaže Hrvatska “pametni, korisni i prepoznatljivi”. “Imamo tradiciju suradnje s palestinskim vlastima … budući da su sredstva ograničena, projekti moraju biti pametni, korisni i prepoznatljivi”, rekla je Pusić.

“Prema tome, nastavljamo projekt liječenja palestinske djece s dišnim problemima … nastavljamo s projektom nevladinih udruga s palestinske i s izraelske strane koje se susreću pod našim pokroviteljstvom, nastavljamo s projektom stipendiranja mladih diplomata koji završavaju kod nas, idemo u projekt opremanja odjela za porode u bolnici “, rekla je ministrica.

“U tom pravcu će naši projekti biti vrlo ciljani i prepoznatljivi … u skladu s našom generalnom orijentacijom – obrazovanje, žene i podloga za obnovu zajednice”, naglasila je Pusić.

Hrvatska je od 2008. kao donator s Palestinskom samoupravom provela nekoliko razvojnih projekata ukupne vrijednosti od oko 300 tisuća dolara. Na početku suradnje projekti su planirani na ad hoc osnovi kao rezultat posjeta na visokoj razini ili iskaza solidarnosti, a od 2013. radi se strateški i ciljano, pa su tako, nakon po jednog projekta u 2009. i 2011., u 2013. provedena tri projekta, u 2014. pet projekata, dok je za 2015. planirano šest projekata, doznaje se u MVEP-u.

Suradnja je fokusirana na razvojna područja: medicinska rehabilitacija djece; reproduktivno zdravlje žena; diplomatsko i visokoškolsko obrazovanje; međunacionalni dijalog i pomirenje te se za 2015. razmatra proširenje suradnje na područje liječenja post-traumatskog stresa te razoružanje, razvojačenje i zapošljavanje ratnih veterana, navodi ministarstvo.

facebook komentari

  • Gabro Vuskic

    Drago je meni da ona nije rekla “da YU donira 1,300 milijuna dollara”. Svakako treba joj čestitati na tome da su je državotvorni Hrvati naučili da ipak izgovara pred strancima ime HRVATSKA. To je opet zasluga USTAŠA!, tko volio tko ne. Naprijed Hrvatska!