Pusić na turneji: Ministarka završila posjet Turkmenistanu, sljedeća postaja Kazahstan

7

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić razgovorima s visokim dužnosnicima u utorak je završila službeni posjet Turkmenistanu te će posjetom Kazahstanu i Azerbajdžanu nastaviti srednjoazijsku i kavkasku turneju kojoj je svrha jačati gospodarsku suradnju.

Sa Satlukom Satlukovim, zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća ministara, Pusić je razgovarala o hrvatskim tvrtkama kvalificiranima za poslove infrastrukture i prometa, a istaknuli su i da je predsjednik Gurbanguli Berdimuhamedov izrazio turkmenistansku spremnost da naruči još dva broda od hrvatskih brodogradilišta.

Nove narudžbe za pulski Uljanik

Brodogradilište Uljanik već radi dva broda za turkmenistanskog naručitelja, a Pusić je s turkmenistanskim predsjednikom Gurbangulijem Berdimuhamedovom razgovarala o mogućoj narudžbi dvaju trajekata za željezničke vagone.

Ministrica je s Berdimuhamedovom i ministrom vanjskih poslova Rašidom Meredovom u ponedjeljak razgovarala i o mogućnosti da hrvatske tvrtke grade novu luku u gradu Turkmenbašiju te o infrastrukturnim i IT projektima za koje se kandidira Ericsson Nikola Tesla, kao i o suradnji u energetici te znanosti i visokom obrazovanju.

Pusić, koja je u Turkmenistan stigla u ponedjeljak, u utorak se sastala s predsjednicom parlamenta Akjom Nuberdievom s kojom je razgovarala o radu Medžlisa, jednodomnoga parlamenta te zemlje od oko pet miljuna stanovnika. U Medžlisu je 125 zastupnika.

Pusić od srijede u Kazahstanu

Vesna Pusić bila je u utorak ujutro i na proslavi Nacionalnog dana Turkmenistana, a od srijede će biti u Kazahstanu u kojem će se susresti s premijerom Karimom Masimovom, ministrom vanjskih poslova Erlanom Idrisovom, te ministrom za razvoj i investicije Asetom Isekeševom. Taj radni posjet bit će priprema za dolazak kazahstanskog predsjednika Nursultana Nazarbajeva u posjet Hrvatskoj iduće godine. Posjet Astani također će biti koncentriran na gospodarsku suradnju. Kako je rekla ministrica Pusić, Kazahstan je zainteresiran za suradnju u energetskom sektoru.

Kazahstan je otvorio veleposlanstvo u Hrvatskoj, a Hrvatska planira otvoriti veleposlanstvo u Astani 2015. godine.

Između Hrvatske i Azerbajdžana, treće zemlje koju će obuhvatiti turneja hrvatske ministrice, postoji intenzivna komunikacija oko energetike. Konzorcij koji će dovoziti azerbajdažnski plin u Europu odlučio se za pravac TAP, Transjadranski plinovod, koji će doći iz Azerbajdžana do Albanije i onda prijeći u Italiju, kazala je ministrica. (hina)

facebook komentari

 • wolf

  Sidnite je u Bajkomuru pa je lansirajte s prvim satelitom.
  To ce biti veliki korak za nju a minijaturni za covjecanstvo.

  • jeftinije da je ubace u onu rupu na Jamalu u Sibiru

   • wolf

    Ubacis je na Jamalu u Sibiru
    izroni na jarunu,gorikarce je
    pa neka glumi repaticu :)))

    • Alan B’Stard

     Crnu rupu 🙂

 • Alan B’Stard

  Kavkaska turneja? Wtf? Sta slijedi? Nepal, kamcatka, tunguzija, zimbabve? Lijepo bogami. Imali kakva providjenja?

 • Ekskluziva

  EKSKLUZIVNO: Ministrica vanjski poslova Vesna Pusić sa visokim dužnosnicima Turkmenistana ugovorila izvoz preko 100 pari vuneni čarapa i jedan nakurnjak, Vesna je na kraju razgovora izjavila da je prezadovoljna ugovorenim poslom i nada se da će se suradnja sa vunenim čarapama nastaviti i u budućnosti…

  • Tooo nam radi, napokon dobre vijesti!