Pratite nas

Nebuloze

Pusić na turneji: Ministarka završila posjet Turkmenistanu, sljedeća postaja Kazahstan

Objavljeno

na

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić razgovorima s visokim dužnosnicima u utorak je završila službeni posjet Turkmenistanu te će posjetom Kazahstanu i Azerbajdžanu nastaviti srednjoazijsku i kavkasku turneju kojoj je svrha jačati gospodarsku suradnju.

Sa Satlukom Satlukovim, zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća ministara, Pusić je razgovarala o hrvatskim tvrtkama kvalificiranima za poslove infrastrukture i prometa, a istaknuli su i da je predsjednik Gurbanguli Berdimuhamedov izrazio turkmenistansku spremnost da naruči još dva broda od hrvatskih brodogradilišta.

Nove narudžbe za pulski Uljanik

Brodogradilište Uljanik već radi dva broda za turkmenistanskog naručitelja, a Pusić je s turkmenistanskim predsjednikom Gurbangulijem Berdimuhamedovom razgovarala o mogućoj narudžbi dvaju trajekata za željezničke vagone.

Ministrica je s Berdimuhamedovom i ministrom vanjskih poslova Rašidom Meredovom u ponedjeljak razgovarala i o mogućnosti da hrvatske tvrtke grade novu luku u gradu Turkmenbašiju te o infrastrukturnim i IT projektima za koje se kandidira Ericsson Nikola Tesla, kao i o suradnji u energetici te znanosti i visokom obrazovanju.

Pusić, koja je u Turkmenistan stigla u ponedjeljak, u utorak se sastala s predsjednicom parlamenta Akjom Nuberdievom s kojom je razgovarala o radu Medžlisa, jednodomnoga parlamenta te zemlje od oko pet miljuna stanovnika. U Medžlisu je 125 zastupnika.

Pusić od srijede u Kazahstanu

Vesna Pusić bila je u utorak ujutro i na proslavi Nacionalnog dana Turkmenistana, a od srijede će biti u Kazahstanu u kojem će se susresti s premijerom Karimom Masimovom, ministrom vanjskih poslova Erlanom Idrisovom, te ministrom za razvoj i investicije Asetom Isekeševom. Taj radni posjet bit će priprema za dolazak kazahstanskog predsjednika Nursultana Nazarbajeva u posjet Hrvatskoj iduće godine. Posjet Astani također će biti koncentriran na gospodarsku suradnju. Kako je rekla ministrica Pusić, Kazahstan je zainteresiran za suradnju u energetskom sektoru.

Kazahstan je otvorio veleposlanstvo u Hrvatskoj, a Hrvatska planira otvoriti veleposlanstvo u Astani 2015. godine.

Između Hrvatske i Azerbajdžana, treće zemlje koju će obuhvatiti turneja hrvatske ministrice, postoji intenzivna komunikacija oko energetike. Konzorcij koji će dovoziti azerbajdažnski plin u Europu odlučio se za pravac TAP, Transjadranski plinovod, koji će doći iz Azerbajdžana do Albanije i onda prijeći u Italiju, kazala je ministrica. (hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Nebuloze

Skandalozno – Puhovski: ”Nitko se ne usudi reći – HOS-ovci su bili agresori”

Objavljeno

na

Objavio

Žarko Puhovski komentirao je političke aktualnosti koje su u posljednje vrijeme u fokusu javnosti za N1 TV.

Na novinarsko pitanje kako je prošla ‘ova runda’ po  pitanju izmještanja ploče, Puhovski je odgovorio:

“Predsjednik se bavi kupovanjem vremena. Makne ploču 15 kilometara pa onda tamo bude kosturnica partizanska, ali stvar se kao malo smirila. To tako ne ide. Jedno rješenje koje se pojavilo je zafrkantski prijedlog na internetu da se napravi postmoderna inačica štafete tj. da se trči s tom pločom po raznim dijelovima Hrvatske jer bi to bilo riješenje kad ne znate kud ćete s njom.

Ako se prihvati da je Jasenovac mjesto pijeteta onda je to i Vukovar. S druge strane mjesta pijeteta bi značila da hrvatski zakoni tu ne važe i da to bude corpus separatum i tu se vraća pitanje o poziciji HOS-a. Oni dugo nisu bili dio službene vojske i treba jasno reći, a to se nitko ne usudi reći – HOS-ovci nisu bili branitelji nego agresori. Oni su se borili po svom programu za Hrvatsku do Zemuna.

Po međunarodnom pravu to je agresija na tuđi teritorij. Oni su bili i unutarnji agresori jer su se pozivali na Pavelića koji je klao manjine. Oni po programu nisu bili branitelji. Stvar je bila jednostavna. Ministarstvo uprave je trebalo delegalizirati taj pozdrav. Ovo micanje ploče je zapravo ilegalno. Nema druge nego reći – to je ustaški, koljački pozdrav koji nije prihvatljiv. Ljudi su se borili za krive vrijednosti na pravoj stani. Treba reći da su se borili za Hrvatsku, ali ideologiju staviti u zagradu.”  Kazao je Puhovski za N1

facebook komentari

Nastavi čitati

Nebuloze

Bojan Glavašević “Brkati generali, odjebite!”

Objavljeno

na

Objavio

Govoreći o odnosima Hrvatske i Slovenije, u kontekstu preispitivanje borbene spremnosti Slovenske vojske da zaštiti provedbu arbitraže, Davor Domazet Lošo je za portal Direktno.hr kazao: “Hrvatski bi pješaci za 48 sati mogli ući u Ljubljanu”

“Autom smo u Ljubljani za 1,5 h – za dobar koncert, drage ljude i veselje. A brkatim generalima i ostalima željnim rata mogu samo reći – odjebite… – objavio je SDP-ov zastupnik Bojan Glavašević na Twitteru komentirajući izjave Domazeta Loše o izvanrednoj sjednici slovenskog parlamenta o spremnosti vojske da provede arbitražnu presudu o granici s Hrvatskom, prenosi maxportal.hr

Ta poruka odgovor je na izjavu admirala Davora Domazeta Loše “hrvatski bi pješaci za 48 sati mogli ući u Ljubljanu”.

Komentarući napetost u odnosima Zageba i ljubljane Lošo je postavio pitanje koji “Zašto hrvatska politika uopće pristaje na sustavno slovensko ucjenjivanje” te da je “u geostrateškom smislu Slovenija samo privjesak Hrvatske”.

“Na takvo 17 godina dugo ucjenjivanje Hrvatske, koje zapravo traje još od Domovinskog rata, može odgovoriti na jedini način na koji oni razumiju – a to je za oktavu više, pojasnio je Lošo  izjavu o pješacima i 48 sati do Ljubljane.

 

Bojan Glavašević kritički se osvrnuo na admiralove izjave rekavši između ostalog da se Hrvatska rata nagledala za deset životnih vijekova.

– I nakon tolikih trauma i gubitaka, nakon svih nestalih i svih suza koje smo prolili, zbog 3 srdele u Piranu neki bi opet ratovali – rekao je Glavašević.

facebook komentari

Nastavi čitati