Putinova maratonska novinska konferencija: O valutnoj krizi, odnosu prema SAD-u i drugim temama – “Mi smo agresivni? Jel mi dovodimo vojsku na američku granicu ili oni na našu?”

37

Ruski predsjednik na godišnjoj maratonskoj konferenciji za 1200 novinar a najavio da će kriza u Rusiji trajati dvije godine

Ruski predsjednik Vladimir Putin upravo je održao svoju godišnju maratonsku konferenciju za novinare koja je ove godine potrajala preko 3 sata. Razne teme bile su na agendi, od situacije u Ukrajini, odnosa prema SAD-u, ruske valutne krize i šire.

Ruska javnost ja najviše zainteresirana za temu oko ruske ekonomije nakon što je izbila valutna kriza. Putin je rekao kako će se ruska ekonomija “zasigurno” oporaviti od dramatičnog pada vrijednosti rublja, no nije rekao kako će i kada će se to desiti.

Ističe kako su potezi vlasti i središnje banke “adekvatni” te je za valutnu krizu optužio vanjske faktore. Podsjetimo, ruska središnja banka intenzivno radi na spašavanju valute, no pritom troše milijarde iz svojih rezervi.

No, također je i kritizirao pojedine poteze središnje banke ističući kako su trebali ranije intervenirati. “Da su ranije reagirali možda veliki rast kamatnih stopa ovog tjedna ne bi bio potreban”, rekao je Putin, sugerirajući kako postoje unutarnje podjele po pitanju aktualne krize.Ruska rublja izgubila je 45% vrijednosti prema američkom dolaru ove godine. Ruska ekonomija uskoro će ući u recesiju ukoliko se ovakav trend nastavi, a uzrok su iznimno niske cijene nafte te udari Zapadnih sankcija na rusku ekonomiju. Pojedini dužnosnici u ruskoj Vladi smatraju kako iza niskih cijena nafte stoji Saudijska Arabija koja to čini namjerno, u dosluhu sa SAD-om, upravo kako bi se nanijelo što veću štetu ruskoj ekonomiji.

“Ukoliko se situacija nastavi nepovoljno razvijati, morati ćemo korigirati naše planove. Nema sumnje da ćemo morati rezati potrošnju. No, pozitivan izlazak iz aktualne situacije je neizbježan”, rekao je Putin. Ponovno je naglasio ono što je do sada već svima jasno – Rusija mora ustrajati na diversifikaciji vlastite ekonomije jer ovisnost o izvozu plina i nafte čini ih iznimno ranjivima na upravo ovakve napade i situacije.

No, to je nešto o čemu Putin osobno govori već gotovo 15 godina otkako je na vlasti, ali diversifikacija se još nije desila i teško da će se i desiti sada preko noći dok se Rusija nalazi pod direktnim ekonomskim napadom od strane SAD-a i EU-a.

Po pitanju drugih tema Putin je iznio svoje već poznate stavove. Za napetu situaciju u istočnoj Europi optužio je NATO i SAD. “Želite li nam reći da smo mi ti koji vode agresivnu politiku? Zar mi postavljamo vojnike na američku granicu? Tko dovodi NATO trupe i vojnu infrastrukturu sve bliže i bliže nama? Da li nas itko sluša ili je spreman razgovarati o tome? Na to pitanje uvijek dobivamo samo jedan odgovor: to se vas ne tiče”, rekao je ruski predsjednik.

Još jednom je rekao kako Rusija i dalje želi normalne odnose sa Zapadom i suradnju na poljima kao što su borba protiv terorizma, sprječavanje nuklearne proliferacije itd. No, ističe kako će Rusija i dalje čvrsto stajati uz svoje nacionalne interese naglašavajući kako pritom ne prijeti niti jednoj drugoj zemlji. (RIA/Advance.hr/Kamenjar.com)

facebook komentari

 • Agromentum

  Pokazuje se samo koliko je Rusija i rusko gospodarstvo ranjivo. Valuta, koju imaju, nije uopće pod njihovom kontrolom i vrijednost te valute ne određuju oni nego drugi. Ako ovaj negativni tred još potraje, Putinu bi mogli biti odbrojani dani.

 • peppermintt

  jel to netko ljutio putka aja ? :)) cccc

  • Lilith

   malo mu je Rublja ‘opala’ pa je neurozan! 🙂
   pozz pepperminttže

   • peppermintt

    nuto , a jel neko krećo rublju :))
    pozz 😉

    • Lilith

     Odraz sankcija i pada cijene nafte.. tko bi se nadao da će se to odraziti na putka :))

     • peppermintt

      a oće dodo i vučko sad intervenirat mislim reda je ipk jelte :)))

     • Lilith

      Pomogli su već u ljudstvu.. mislim na one postrojbe u ukrajini… nije valjda da putinu reba para!?

     • peppermintt

      pa eto malo siće nek nabaci dodo ima se može se :))

     • Lilith

      U ovome svemu je očigledno da je Putin ljut i nisam siguran kako će sve ovo završiti!?

     • peppermintt

      što preostaje nego pratiti nadigravanje

     • Lilith

      Ja se nikad nisam bojao pogodaka, nego promašaja 🙂 .. samo da nas ne nadigraju a eto njih tamo! 🙂

     • Ida Galić

      Ovdje se mogu povući neke paralele sa situacijom u Bosni, kad su Srbi likovali poslije osvajanja Srebrnice u ljeto 1995,a poslije toga je uskoro slijedila oluja i znamo kako je sve završilo za njih! Rusi su isto tako likovali, poslije aneksije poluotoka krima i mislili, da su nekakva supersila, a sad su kao probušena lopta!
      Ne može se “Putko” suprostaviti “pravim mačcima” Ne trebaju njima avioni i rakete, da ga sredenego udar na gospodarstvo i valutu! Gdje je sad taj BRICS kojim je Putin prijetio Americi!? A i Kina je bez glasa, jer je svjesna, da nije dobro raditi protiv onih, koji investiraju u njeno gospodarstvo i Putko ostade sam sa svojim problemima, koji bi ga na kraju mogli pokopati!

     • Lilith

      Pozdrav Ida! Stare rimske vojskovođe su imale osobne šaptače koji su im nakon pobjede ‘šaptali’ i napominjali im da nisu Bogovi nego obični smrtnici!
      Mislim da bi i danas mnogima dobro došao poneki ‘šaptač’

     • Ida Galić

      Bog Lilith već duže vrijeme se nisam pojavljivala ovdje, malo me uhvatila neka gripa, pa nisam imala volje bilo što pisati i sad sam malo bolja! Ni kod nas nema zime, nego je onako tmurno i vlažno, stvoreno za gripu i druge boleštine!
      A naš Putko ne voli, da mu netko savjetuje, nego je oko sebe okupio samo one što šute i odobravaju njegove poteze! Ali on bi mogao biti i opasan i nepromišljen, ako bi ga satjerali u kut i kad ne bi imao još nešto izgubiti i onda bi mogao svašta napraviti!

     • Lilith

      Toga me je strah pomalo! Ne gripe, toga se ne bojim, iako je ‘meko’ vrijeme, nego putina ako mu dođe ‘stani-pani’. nadam se da će biti utoliko razuman da ne će posezati za teškim naoružanjem

     • Ida Galić

      Đava će znat što mu roji po glavi! Amerikanci su ustanovili cijele timove stručnjaka, koji čitaju Putinov “govor tijela” i na osnovu toga procjenjuju njegove slijedeće korake!

   • Ida Galić

    Rublja je u prostom padu i teško će ga zaustaviti! U stvari to bi bilo jednostavno riješit! Ostaviti Ukrajinu na miru, povući svoju vojsku iz Ukrajine i s njenih granica, vratiti joj Krim, ali u tom primjeru bi ga njegovi požderali! Poznato je, kako u nekim zemljama Afrike hvataju žive majmune! U drveni sanduk, na kojemu je rupa, da majmun jedva može zavući šapu u njega i dohvatiti bananu! A kad je dohvati ne može više povući šapu u kojoj je banana van, a bananu ne želi ispustiti! Tada se pojave lovci i zgrabe ga! Isto je i sa Putinom uhvatio je Krim, ne ispušta ga iz ruke pa makar propao!

    • Lilith

     Dobra usporedba! Mudri su ti ‘afrikanci’.. sličnu foru su radili s majmunima i soli! Dadnu majmunu soli, a ovaj ih dovede do vode 😉

     • Ida Galić

      Tako rade Bušmani! oni moraju preživjeti u negostoljubivoj okolini i moraju biti jako dovitljivi, kako bi preživjeli!

     • Lilith

      Uvjeren sam u njihovu dovitljivost, preživjeli su tisućama godina!
      A evo tako i mi Hrvati! Nadam se da će mo i ovog puta ispravno izabrati, jer smo zadnjih petnaestak godina dobrano zalutali…

     • Ida Galić

      Eto vidiš taj majmun kojemu daju soli ih dovede do vode, a kamo će Hrvate odvesti Josipović, ako mu budu slijedili, bolje da ne razmišljamo o tome!

     • Lilith

      Tome majmunu su britanci nasolili.. samo će ovog puta skapat od žeđi!

 • ne dipr

  Vrijeme je podijelit Rusiju.Ne može ovako jaka u novi svjetski poredak.
  Rusijo na koljena.

  • Lilith

   kako jaka? Sada se vidi krhkost

 • diablo

  Još malo i

 • Herceg-Bosna

  koji je putin degenerik,,,

 • Tom

  Neznam zašto su svi ljuti na Putina, mi svi slušamo samo zapadne medije koji ga konstantno ocrnjuju, ali ako cemo realno sagledati stvari vidjet ćemo da Rusija nije država koja širi “demokraciju” sa bombama po svijetu, Rusija se nepetlja mnogo u druge države, Rusija nam nije nametnula Daytonsku luđačku košulju, Rusija nas nikada nije ucjenjivala…

  • peppermintt

   Rusija je silom anektirala dio suverene države za čiju cjelovitost i sigurnost je i sama potpisnica. Normalno da je to neprihvatljivo. Rusija je itekako podupirala Srbiju i srbe iz srpske prem tomu naravno da imaju uticaja i na naš položaj ovdi.

   • Tom

    Na Krimu je bio referendum i narod je izabrao Rusiju a tko kaže da Amerikanci i Europa nemaju krivnje i utjecaja na rat u Ukrajini plus što Amerikanci uporno šire NATO savez prema Rusiji i instaliraju kojekakve raketne štitove na Ruskoj granici

    • peppermintt

     Nije . Prvo je Rusija anektirala Krim pa tek onda provela referendum.

     • Ida Galić

      Tako je, prvo su skršili otpor malobrojnih ukrajinskih vojnika, oduzeli im oružje i opremu, blokirali ratne brodove u lukama, i tek onda organizirali nekakav referendum, koji ni jedna država na zapadu ne priznaje!

     • Tom

      Zašto bi na Krimu i bilo otpora kada su preko 90% stanovništva Rusi, Rusi su reagirali tek kada je zapad svrgnuo predsjednika Ukrajine

     • Tom

      A šta misliš u čijoj je režiji smijenjen pro-ruski predsjednik Janukovič i postavljena nova, pro-europska i pro-zapadna vlada na čelu s premijerom Jancenjukom, jeli i to uplitanje u drugu državu od strane zapada

     • peppermintt

      Janukovića i je tribalo smjeniti . Obični parazit na grbači naroda ukrajinskog. Jacenjuk je dobio legalnu potporu.
      Samo nešto je brže bolje putin zaposjeo Krim i potiče ostale pokrajine koji su dio Ukrajine na separatizam, putin je odgovoran za agresiju na Ukrajinu.

  • Lilith

   Rusija se ‘ne petlja’.. ona ‘širi utjecaj’ iliti interes! Već su nam došli na hrvatsku granicu Drine! Sad bi preko dode malo u BiH pa dalje na zapad..

   • Tom

    Logično je da svaka država ima svoj interes ali Rusi nemaju vojne baze diljem svijeta kao Amerikanci i neprovode neku svoju pravdu po svijetu, a vojne vježbe Rusa i Srba na granici je samo odgovor na vojne vježbe NATO-a na Ruskoj granici, uvijek su Amerikanci ti koji provociraju, napadaju i prosipaju neku svoju pravdu

    • Lilith

     Upravo sad slušam Angelu Merkel! Merkel ne popušta! Sankcije ostaju na snazi!
     Možda bi i Putin morao preispitati svoje postupke!

     Što se tiče vježbe SREM2014 na tu vjerojatno misliš, nema puno veze sa američkim vježbama.. druga je to politika! Rusija ovdje ima drugih apetita ne vezano uz Baltik ili južnije Krim