Pratite nas

BiH

Quo vadis hrvatski narode iz BiH?

Objavljeno

na

Pitanje iz naslova „kuda ideš hrvatski narode iz BiH“ jest pomalo čudno, ali nažalost vrlo stvarno i opipljivo za cijeli jedan narod u „državi“ BiH. Doista kuda idu Hrvati iz BiH? Nažalost, nikoga to vrlo ne zanima osim Hrvata samih.

hrvati bihI nije neki veliki problem što to ne zanima veliki bijeli svijet, pravi je problem što to ne zanima ni matičnu nam domovinu Hrvatsku, odnosno njezinu službenu politiku posljednjih desetak godina. Još tamo od smrti Prvoga hrvatskog predsjednika.

Neporeciva činjenica jest također da obični mali „hrvatski“ Hrvati i ne znaju dobro što se zapravo događa s njihovim sunarodnjacima u susjednoj im tužnoj i smiješnoj tvorevini BiH, koju sklepaše stranci „da bi zaustavili krvavi rat“ i onda zaboraviše da to njihovo nedonošče uopće postoji. 

Ne treba ići daleko u prošlost da bi se pokazao jezivi položaj Hrvata u BiH, apsurd koji polako ali sigurno postaje neizdrživ. U Daytonu je sudbina Hrvata zapečaćena. Tada nam se činilo da je položaj u koji smo gurnuti čista katastrofa, ali tada još nismo mogli ni slutili da prava katastrofa tek predstoji. Najprije je Amerikanac Robetr Barry, potpuno ignorirajući Dayton, započeo proces guranja Hrvata u politički ponor, kad je 2000. izmijenio izborna pravila te tako po prvi put omogućio Bošnjacima da biraju hrvatske predstavnike u Dom naroda. Usput, ta ista američka politika danas predlaže ukidanje toga istog Doma i njegovu zamjenu Vijećem naroda koje bi se sastajalo samo po potrebi.

Tako je taj nacionalno koncipirani Dom naroda postao drugi Zastupnički dom u kojem su opet dominantni Bošnjaci, i to tako što u njega po jednog zastupnika kandidiraju i županije s 50 Hrvata isto kao i one s 30.000 Hrvata. Pa se onda zbog brojnosti naroda moglo dogoditi i dogodilo da Bošnjaci izaberu najmanje šest svojih podobnih Hrvata od ukupno njih sedamnaest u tom Domu, da bi onda posve sami mogli izabrati novu izvršnu vlast, a to su činili i čine. Sve do danas!

U Daytonu je sudbina Hrvata zapečaćena. Tada nam se činilo da je položaj u koji smo gurnuti čista katastrofa, ali tada još nismo mogli ni slutili da prava katastrofa tek predstoji.

Nakon Berryja, tek je pravo zlo Hrvatima u BiH napravio austrijski gubernator Wolfgang Petritsch, kojeg neki od milja nazivaju „hypo“ političar, a koji je, dakako opet pod pritiskom američke administracije (čitaj: tadašnjega američkog veleposlanika Thomasa Millera), protjerao Hrvate u tor nacionalne manjine. Nakon Petritschevih izmjena entitetskog Ustava, Hrvati su s osam ministarskih pozicija (dok su Bošnjaci imali devet) i s pozicijama zamjenika ministara tamo gdje su Bošnjaci bili ministri, spali na svega pet ministarskih pozicija od ukupno njih sedamnaest, koliko je brojala i broji federalna Vlada. Kao što se do tih izmjena nijedna odluka u Vladi nije mogla donijeti bez Hrvata, tako se poslije toga svaka mogla donijeti i donosi bez njih, sve do dana današnjeg. Tako je nametnuta jedna vlast 2001. („Alijansa“) bez legitimnih predstavnika Hrvata, a druga 2010. („Platforma“) također bez legitimnih Hrvata, odnosno i jedna i druga od Bošnjacima podobnih Hrvata (sa svega 5-6 posto glasova birača Hrvata). Još uvijek se u BiH svira tim istim tipkama, a Hrvatima kao konstitutivnom narodu ostaje kleknuti i moliti Boga i Bošnjake da to opet ne ponove na ovogodišnjim izborima.

No kako se sve vrti oko novca, treba naglasiti da ove promjene nisu Hrvatima uskratile samo njihove politička prava, odnosno legitimne predstavnike u vlasti, nego su ih u financijskom smislu doslovno osakatile i dovele u situaciju da jedva održavaju „glavu iznad vode“. Tavore kako znaju i umiju, uglavnom na kreditnoj infuziji.

Najprije treba kazati da Federacija BiH zapravo ničemu ni ne služi. Sve funkcije koje obavljaju normalne države, veća i smiješna polovica „države“, onaj dio koji se odaziva na FBiH uopće ne obavlja. Zdravstvo, školstvo, sudstvo, policiju… sve plaćaju županije, a Federacija troši ogromnu većinu proračunskog novca kako ju volja i na što ju volja. K tome, sve županije u FBiH (njih 10) imaju uposlenih manje od pet tisuća državnih službenika i namještenika u svojim administracijama, a FBiH više od sedam tisuća. Ako uzmemo u obzir bošnjačka nastojanja da se pod svaku cijenu ukinu županije, postavlja se sasvim logično pitanje: tko je tu nepotreban, Federacija ili županije, tko pravi više štete nego koristi. Ustvari, pravo pitanje u ovoj izokrenutoj priči jest: tko je tu lud?

Posebna je bošnjačka priča žestoko opiranje hrvatskom entitetu u BiH. A zašto se Sarajevo tako žestoko opire svakom pokušaju čak i samog spominjanja hrvatskog entiteta u BiH? Ne treba biti previše pametan pa shvatiti da je to isključivo zbog novca. Tko ima novac, nije da nema briga, ali ih svakako ima manje. A tko danas koliko troši u FBiH, najbolje se može vidjeti iz egzaktnih podataka, odnosno brojeva.

Od ukupnog Proračuna FBiH i županija u prošloj godini koji je iznosio nešto preko 4 milijarde i dvjesto milijuna KM, na federalni proračun otpadalo je 47,7 posto, a na sve županije 52,3 posto. No, najporazniji je podatak da od tih 52,3 posto svih županijskih proračuna u FBiH na četiri županije s hrvatskom većinom (ZHŽ, HNŽ, HBŽ i PŽ) otpada svega 8,4 posto, što je gotovo nevjerojatno. Ali je nažalost istina. Kratko i jasno: Bošnjaci drže (i troše) 91,6 posto ukupnog novca od čega se samo u Sarajevu troši 66 posto tog novca (47,7 posto federalnog + 18,1 posto sarajevske županije). Dok u isto vrijeme brojem stanovnika Sarajevo u Federaciji participira s 18 posto. Ako me glava dobro služi, 66 posto novca na 18 posto stanovnika i nije baš pošteno. Valja napomenuti da u odnosu na Sarajevo nisu jezivo diskriminirane samo hrvatske županije, nego i tuzlanska, zenička ili bihaćka (o tim brojevima zbog ograničenog prostora ne bih na ovom mjestu). A što je najgore, kad se Federacija zadužuje (a zaduživala se oko 25 posto godišnje) ne pitajući o tome Hrvate, to kroz neizravne poreze svi podjednako otplaćujemo.

Ako po pitanju potrošnje novca stavimo u međuodnos npr. Sarajevo i Mostar, vidimo da od ukupnoga federalnog proračuna koji iznosi nešto manje od dvije milijarde KM, na Sarajevo otpada oko 25,8 posto tog novca, a na Mostar oko 6,1 posto. Sarajevo troši više nego četiri puta više novca od Mostara, dok s uplatama u Proračun stvari stoje posve drukčije. Zahvaljujući svakodnevno cijeđenju Mostara (i Hercegovine, naravno) različitim federalnim inspekcijama, za koje sarajevski gospodarski subjekti gotovo i ne znaju da postoje, tu Mostar (i Hercegovina, naravno) uvjerljivo vodi. Iz svega je posve razvidno da majorizaciji u Federaciji nije samo politička, ona je puno više financijska. Ono što je nekad bio Beograd, danas je Hrvatima Sarajevo. Dokle? Moj prijatelj je dao vrlo jednostavan i točan odgovor: sve dok Hrvati PDV uplaćuju na federalni račun, dotle će biti mir, a ako jednog dana kažu da PDV počinju uplaćivati na novi (svoj) broj, počet će rat.

Ali da se na kraju vratimo pitanju s početka teksta. Prepolovljeni narod u BiH, a Hrvati to svakako jesu, nastavlja živjeti svoju agoniju koju malo tko opaža. U Sarajevu je 95 posto Hrvata manje nego što ih je nekad bilo, u Bugojnu ih je 90 posto manje, u Zenici i Tuzli nije do te mjere drastično, ali nije ni puno bolje. Protjerani smo, to je činjenica. Etnički očišćeni. I, k tome, sudi nam se (u Haagu, ali i u Sarajevu). Također je činjenica da smo se kao protjerani morali negdje skrasiti. Ponajviše u Mostaru. I onda nam otimaju i taj naš Mostar. Zaludu je Mostar većinski Hrvatski grad s oko dvadeset posto više Hrvata nego Bošnjaka. I u njemu smo potpuno obespravljeni. U Mostaru trenutno stotinu hrvatskih glasova vrijedi kao jedan bošnjački. Poznato je da pravda i mir uvijek idu ruku pod ruku. A do mira, pak, nikada se ne može doći selektivnim pristupom činjenicama (čitaj: lažima). Pravdu nikako ne smijemo tretirati selektivno. Netko je negdje lijepo rekao: dok smo mi Hrvati u BiH bezuvjetno za mir, za nas neće biti mira. Ovako popustljivi, ne znam i zaslužujemo li ga uopće. Ili, da budem malo blaži, ne znam hoćemo li ga ikad imati.

I zato još uvijek stoji bez odgovora pitanje s početka teksta: quo vadis hrvatski narode iz BiH?

 

autor: Cvitan Kablina/HRsvijet.net

kamenjar.com

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Klub Hrvata u Domu naroda oštro osuđuje konstantno kriminaliziranje hrvatskih dužnosnika

Objavljeno

na

Objavio

Izaslanici Doma naroda Parlamenta FBIH su izabrani dužnosnici sa dvostrukim legitimitetom i kao takvi prvenstveno odgovaraju narodima i građanima koji su ih  birali. S obzirom na kompleksnu političku situaciju, smatramo krajnje neprimjerenom i neodgovornom ovu višemjesečnu medijsku hajku na ovaj Dom, prvenstveno hrvatske izaslanike ali i sve druge.

Kao Klub Hrvata, oštro osuđujemo konstantno kriminaliziranje hrvatskih dužnosnika općenito, posebice izaslanika, predsjedateljice Bradara te članova njenog ureda.

Pojedini mediji su u posljednjih nekoliko mjeseci, više puta iznosili netočne, neprovjerene a posebice nedokazanetvrdnje koje krajnje diskriminiraju gore navedene osobe očito s ciljem krajnjeg narušavanja njihova integriteta.

Posebno zabrinjava korištenje informacija točnije navoda od „neimenovanih izvora“  koji dolaze iz Parlamenta FBIH ili konkretnije Doma naroda. Krajnje je neprimjereno, pa čak i nedozvoljeno iznošenje bilo kakvih osobnih podataka vezanih za izaslanike bez njihova dopuštenja pa čak i znanja a posebice namjerno puštanje određenih službenih akata u javnost.

S tim u vezi, glede posljednjih u nizu napada koji se dogodio prije nekoliko dana, odgovorno tvrdimo da ni jedan izaslanik iz Kluba Hrvata ne prima dupli paušal, nadalje, kako bi preduhitrili sve buduće napade kojih će ne sumnjamo biti jer je kampanja za pojedine očito počela, odgovorno tvrdimo da ni jedan član ovoga Kluba ne zloupotrebljava niti jedno od svojih, zakonom mu pripadajućih prava.

I na kraju, glede unitarističke koncepcije i želja određenih izaslanika da se Dom naroda ukine, pozivamo ih da vrate mandate u istom jer nije u redu da predstavljaju i sjede u instituciji za koju smatraju da nije potrebna. Klub Hrvata vrlo dobro zna koja je svrha ovog Doma, koga i zašto naši izaslanici predstavljaju i to će odgovorno činiti i dalje, stoji u priopćenju Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BIH.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Parlament Federacije BiH: Jedinstveni registar branitelja dobio zakonski okvir

Objavljeno

na

Objavio

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji danas je dobio podršku izaslanika Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, čime je usvojen u oba doma ovog parlamenta.

Između ostalog, tim zakonom je data definicija jedinstvenog registra branitelja za koji federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Salko Bukvarević kaže da je neophodan kako bi se uredila ta oblast, a da ga traže i branitelji.

– Smatramo da je opravdan zahtjev branitelja i da javnost mora znati tko, šta i na osnovu čega prima. Želimo da znamo tko je šta dobio, stan, prostor, bespovratna sredstva da možemo pomoći onima koji nisu dobili pomoć, zato nam treba zakonski okvir uspostave registra – rekao je Bukvarević na sjednici Doma naroda.

Istaknuo je da će podaci iz registra biti dostupni svim institucijama da bi se došlo do branitelja koji su u stanju potrebe. Federalna vlada krajem travnja ove godine utvrdila je i Parlamentu FBiH uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, čime je omogućena i provedba presuda Ustavnog suda FBiH od 4. svibnja 2005. i 1.  listopada 2013. godine.

Ujedno, u objašnjenju stoji da je ovim izvršena preporuka Komiteta za ljudska prava UN-a koji je BiH naložio ukidanje obaveze članovima porodice da svoje nestale srodnike proglase mrtvim kako bi imali pravo na socijalne naknade ili bilo koji drugi oblik kompenzacije. Brisana je odredba prema kojoj su članovi porodice nestalog borca bili dužni da nestalog proglase umrlim kako bi imali pravo na socijalne naknade ili bilo koji drugi oblik kompenzacije. Izmjene i dopune definiraju ko se smatra braniteljem, organizatorom otpora, dobrovoljcem, veteranom Domovinskog rata, jer su ovi pojmovi presudom Ustavnog suda FBiH proglašeni neustavnim.

Propisani su uvjeti pod kojim se stiče status ratnog i mirnodopskog vojnog invalida.   Date su i definicije obitelji poginulog, umrlog ili nestalog branitelja i obitelji umrlog vojnog invalida.   S 15 na 30 dana je produžen rok za pokretanje postupka po nastaloj promjeni, a propisana je mogućnost dokazivanja činjenica okolnosti stradanja u upravnom postupku.   Dopunjen je član 44. Zakona tako da se, pored vojne dokumentacije, uvjerenje izdaje i na osnovu pravosnažnog rješenja donesenog u skladu sa članom 43. Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji.   Nova je i odredba da okolnosti nastanka ili pogoršanja oboljenja utvrđuje Institut za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja.

Podršku izaslanika Doma naroda Parlamenta FBiH dobio je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji.   Izmjena je predložena jer je Ustavni sud Federacije BiH presudom od 7. studenog 2012. godine utvrdio da prvi član ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovu ratnog priznanja ili odlikovanja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH.

Prijedlogom zakona brisana je osporena odredba po kojoj je ostvarivanje prava bilo uvjetovano prihodovnim cenzusom, čija je primjena počela 1. svibnja 2010. godine. (Fena)

facebook komentari

Nastavi čitati