Pratite nas

Vijesti

Računi blokirani, da plate dug MIO dižu kredit od 1,5 mil. KM

Objavljeno

na

Već nekoliko dana blokirani su računi općine Široki Brijeg zbog dugovanja prema federalnom Zavodu mirovinskog osiguranja. Kako nam je rekao načelnik općine Miro Kraljević, ovakav razvoj događaja je bio očekivan, a poduzete su aktivnosti kako bi se potraživanja za mirovinsko i zdravstveno osiguranje službenika izmirilo.

Kredit odobren

– Odobren nam je kredit od 1,5 milijuna maraka i očekujemo kako će uskoro doći do realizacije. S tim ćemo izmiriti ova potraživanja i odblokirati dugovanja za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Vrijeme otplate kredita je od sedam do deset godina, a analize su pokazale kako možemo izdržati ovo zaduženje – rekao nam je jučer načelnik Kraljević.

Dodaje kako su plaće službenicima za prosinac isplaćene, tako da neće biti zastoja u izmirenju ovih obveza. Ipak, uzimanje kredita za plaćanje osiguranja službenika je znak upozorenja kako se moraju uvesti mjere štednje jer je pitanje koliko se ova općina može zaduživati u budućnosti. – Sigurno je kako će morati početi štedjeti kako bi mogli redovito izmiriti svoje obveze. Ovo zaduživanje je bilo nužno zlo, a sada ćemo svakodnevnim uštedama pokušati stvoriti uvjete da možemo izmirivati obveze za koje smo sada uzeli kredit – poručio je načelnik Kraljević. Inače, prihodi u proračunu Širokog Brijega su u padu. Slično je stanje i u ostalim hercegovačkim općinama, a velike “zasluge” za to pripadaju i federalnoj Vladi koja već godinama novim zakonima i odredbama doslovno otima novac lokalnim zajednicama.

Sredstva od PDV-a

– Iako je popis stanovništva pokazao kako imamo više stanovnika nego se smatralo, oni nam još uvijek neće na temelju toga povećati isplatu sredstava od PDV-a. Štoviše, ti iznosi su u konstantnom padu. Sve je jača centralizacija države, a dok nam smanjuju sredstva još nam i blokiraju račune zbog dugovanja prema federalnim institucijama. Teško je pronaći logiku u ovakvim ponašanjima službenog Sarajeva prema ostatku države – zaključio je načelnik Kraljević. Zbog svega navedenog, upitno je hoće li ova općina biti u mogućnosti izmiriti svoje obveze za ovu godinu.

Večernji list

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

VIDEO – Navijači Srbije i Slovenije zajedno provociraju Hrvate

Objavljeno

na

Objavio

U finalu Eurobasketa večeras se sastaju Slovenija i Srbija, dvije reprezentacije koje su dosad pokazale najviše na turniru.

U Istanbulu se sprema spektakl, a i jedni i drugi imat će veliku podršku u dvorani.

No, i na dan kada igraju tako veliku utakmicu, njihovi navijači nisu propustili sjetiti se Hrvatske. Umjesto da uživaju u spektaklu, oni su se odlučili provocirati hrvate. Očito su u pitanju nekakvi kompleksi. “Tko ne skače taj je Hrvat”, započeli su navijači Srbije, a vrlo brzo su im se pridružili i Slovenci.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kronika

Tijekom snimanja priloga napadnuti izvjestitelji Nove TV – VIDEO

Objavljeno

na

Objavio

U subotu su u Velikom Pašijanu pokraj Garešnice tijekom snimanja priloga za emisiju Provjereno napadnuti novinarka Nove TV Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac, piše Dnevnik.hr.

Novinarka emisije Provjereno Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac došli su u Veliki Pašijan kako bi nastavili priču o nizu prijevara za koje je optužen Ivica Sužnjević, zvan Šeki.

“Došli smo snimiti izjave još ljudi koji ga optužuju za prijevare. Dok smo snimali izjave prvo se pojavila majka optuženog i počela nas sve tući metlom. Potom se pojavio i njegov brat. Vikao je da će nas sve pobiti i da ‘ako imamo mu*a dođemo snimati kod njega u kuću’.  Potom me je snažno gurnuo u prsa i iščupao mi pramen kose. Pala sam u kanal i udarila glavom”, ispričala je novinarka.

“Cijelo to vrijeme je njegova majka i dalje prisutne tukla metlom, a brat je potom nasrnuo i na snimatelja i pokušao mu potrgati kameru. Pozvala sam policiju i on je priveden, a njegovoj je majci navodno pozlilo. No, nakon što je stigla Hitna pomoć prevezli su je tek 200-tinjak metara, do njezine kuće.”

facebook komentari

Nastavi čitati