Pratite nas

Pregled

Radimir Čačić o Vesni Pusić: Svatko napreduje do granice vlastite nesposobnosti

Objavljeno

na

Političar kojeg su svi otpisali, koji je u političkoj karijeri kao rijetko tko plivao između velikih pobjeda i velikih poraza, budući varaždinski župan Radimir Čačić gostovao je u emisiji “Iza zavjese” autora i voditelja Tihomira Dujmovića.

Komentirao je sjednicu Predsjedništva HNS-a i obrat koji se na njoj dogodio. “Mediji su pripremili informaciju koja je imala svoje temelje. Neupitno. Bilo je puno razloga, bilo je potpuno očito da postoji ozbiljna mogućnost da HNS na svom predsjedništvu donese odluku da se ide u koaliciju s HDZ-om, bez obzira što je to direktna krađa glasova, bez obzira što je to prevara glasača i to nikada nije napravio ni HNS ni HDZ”.

“Bivši, sadašnji predsjednik HNS-a nije imao snage da presječe, da preuzme odgovornost. Ili Vesna Pusić iz svojih razloga koji sigurno nisu nacionalni interes, Ana Mrak zato jer je to rekla, Nada Turinakoja tu pluta, Goran Beus Richembergh koji živi na otporu prema HDZ-u”.

Naglasio je “da kad se stvari svedu na suštinu zaista je interes da Vlada bude stabilna. Od fondova ne dobivamo ništa, natječaji ne izlaze, ministarstva ne rade, javne tvrtke stoje, mi smo u ozbiljnom problemu. Ovo je zaista izdaja glasača”, istaknuo je.

“Most je bio častan, bez obzira što ja mislim o Mostu. Most je izašao samostalno na izbore. Međutim ta HNS-ova izdaja birača je za građane u ovom trenutku plus. Hoće li oni to napraviti ili ne – to je naravno u ovom trenutku pitanje”.

“200 milijuna koliko koštaju izbori je puno, ali je beznačajno u suštini – iz perspektive proračuna. Demagogija vjerojatno. Mi smo imali 10,7 milijardi eura na raspolaganju 2013. Milijardu smo realizirali, dvije smo ugovorili, još 8 nismo ni dotaknuli. Ulazimo u zadnji dio do 2020. Stojimo dvije godine, zato što procedura ide preko vlade.

Postoje projekti, mi ne uzimamo novac jer vlada ne radi. To je potpuno ludo, neodgovorno, neozbiljno. Vlada ne isporučuje natječaje. Sve se odgađa osim poljoprivrednih projekata idu jer oni idu automatizmom. E to je ogromna šteta koja se mjeri u milijardama”, naglasio je.

“Mi imamo 8 milijardi koje trebamo realizirati u 3 godine. Neka se ova priča s preslagivanjem završi za tri, četiri mjeseca – što smo onda? Umjesto 60, 61 dobit ćemo 64,65 zastupnika HDZ-a, sigurno ne preko 70. Tražit će se zastupnici, tražit će se manjine. Nema Boga da Vlada prije 6 mjeseci počne raditi. Milijardu, milijardu i pol eura smo sad izgubili. HDZ će ojačati, ostali će malo oslabiti. Bilo bi dobro da ovog trenutka vlada ostane. Ali ako se ide na izbore – meni to savršeno odgovara”, istaknuo je.

Za Vesnu Pusić je rekao da svatko napreduje do granice vlastite nesposobnosti. Govorio je o počecima Vrdoljakove političke karijere i njegovom projektu s vjetroelektranama. “To je potpuno promašeno. Nanijelo je štetu Hrvatskoj koja se mjeri bukvalno milijardama, a korist nekim privatnim tvrtkama koja se isto mjeri u milijardama”.

Složio se da je ovo kraj nekog većeg HNS-a iako je dodao da stranke ne umiru nikada.

Koja je formula Čačičevog novoga uspjeha, kako tumači činjenicu da je pobijedio u utrci za župana premda je jedva ušao u drugi krug, kako gleda na potpuni trijumf HDZ-a, kako pak na potop i HNS-a i SDP-a, te što misli o koaliranju HDZ-a i HNS-a te koliko ima istine u tome da je iza zavjese upravo on jedan od aktera koji radi na toj koaliciji, pogledajte u emisiji koju donosimo u cijelosti.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Kolinda Grabar-Kitarović pisala Kavazoviću: I dalje ostajem pri izrečenim stavovima

Objavljeno

na

Objavio

U pismu se predsjednica Grabar-Kitarović zahvaljuje na upućenom pismu, uvažavanju i iskrenim riječima, ali i dalje ostaje pri izrečenim stavovima.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uputila je pismo reisul-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazoviću, kao odgovor na njegova dva ranije upućena pisma, te poručila kako “i dalje ostaje pri izrečenim stavovima”.

Kavazović je od Grabar-Kitarović tražio da pojasni javno izrečene tvrdnje o tisućama dobrovoljaca koji se sa sirijskog ratišta vraćaju u Bosnu i Hercegovinu, ali i o radikalizaciji islama u toj državi.

U pismu se predsjednica Grabar-Kitarović zahvaljuje na upućenom pismu, uvažavanju i iskrenim riječima, ali i dalje ostaje pri izrečenim stavovima.

Kavazović je u izjavi za agenciju MINA izrazio zahvalnost Grabar-Kitarović na odgovoru ističući kako se s njom slaže da je “iskrena komunikacija najbolji put da se otklone bilo koje i bilo kakve dvojbe koje bi mogle naštetiti odnosima država i naroda kojima pripadamo”.

On je u posljednjem pismu od predsjednice Hrvatske i drugih organa i dužnosnika te zemlje tražio da “prestanu sa zlonamjernom kampanjom koja za cilj ima diskreditovanje Bošnjaka i sijanje straha od njihovog prisustva u Europi”.

Također je zatražio od predsjednice Hrvatske da, radi očuvanja dobrosusjedskih odnosa, pojasni dokaze na osnovu kojih iznosi tvrdnje o tome da su muslimani u Bosni i Hercegovini i okruženju opasnost po Hrvatsku i Europu.

Prethodno je hrvatska predsjednica izjavila kako “retorika koja stiže iz Bosne i Hercegovine prema Hrvatskoj nije zdrava i prijateljska” nakon što je hrvatska obavještajna agencija objavila podatke o “prijetnji islamskog radikalizma u regiji”.

“U posljednje vrijeme primjećujem retoriku protiv Hrvatske, pa i protivljenje Pelješkom mostu, koji nikako ne može ugroziti Bosnu i Hercegovinu”, rekla je Grabar-Kitarović novinarima.

Bošnjački dužnosnici u Bosni i Hercegovini protive se tomu da se gradnja Pelješkog mosta počne prije nego dvije susjedne zemlje riješe granicu na moru.

“Ta retorika nije zdrava, nije dobra, jer su Bosna i Hercegovina i Hrvatska orijentirane jedna na drugu”, dodala je hrvatska predsjednica.

Hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija u izvješću objavljenom ranije navodi da se s područja hrvatskog jugoistočnog susjedstva ISIL-u priključilo gotovo 1.000 ljudi, uglavnom “sljedbenika džihadističkog salafizma”.

Upitana je li reakcija Bošnjaka, s obzirom na to izvješće, pretjerana, Grabar-Kitarović je rekla da SOA radi objektivno, kvalitetno i bez političkog utjecaja.

“Brojke same nisu bitne koliko su bitni trendovi rasta radikalizma i pojedinaca koji su ili dio ekstremističkih skupina ili su samoradikalizirani pojedinci”, kazala je predsjednica Hrvatske.

Istaknula je da se protivi tomu da se ekstremizam i radikalizam izjednačuju s bilo kojim narodom, etničkom ili religijskom skupinom.

Predsjednica: Apsolutno nema nikakve kampanje protiv BiH, nego upravo suprotno

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Kapetan Dragan osuđen na 15 godina zatvora za ratni zločin

Objavljeno

na

Objavio

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, osuđen je na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina.

Na Županijskom sudu u Splitu izrečena je presuda Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao kapetan Dragan, zbog ratnih zločina nad hrvatskim vojnicima i civilima.

Proglašen je krivim po dvije točke optužnice: zlostavljanje zatvorenika na Kninskoj tvrđavi i napad na policijsku postaju u Glini.

Postupak protiv Vasiljkovića trajao je godinu dana i u njemu je ispitano 60 svjedoka. Optuženom se sudilo prema tri točke optužnice, i to za zločin protiv ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva od sredine 1991. do početka 1993.

Prošli je tjedan Dragan Vasiljković u svojoj obrani ustvrdio da je žrtva montiranog političkog procesa. Odbacio je sve navode iz optužnice, posebno onaj da je imao zapovjedništvo nad zatvorom u Kninu. Rekao je da je samo jednom prigodom dao prijedlog da se zatvor preseli.

Tužiteljice Županijskog državnog odvjetništva iz Šibenika Živana Beroš Dodig i Sanda Pavlović Lučić završni su govor držale tri i pol sata i među ostalim rekle da je tužiteljstvo dokazalo da je Vasiljković bio zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih postrojbi SAO Krajine, koja je sjedište imala u prostoru tvrđave u Kninu.

Vasiljković je optužen da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije. Na teret mu se stavlja da je u lipnju i srpnju 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike Hrvatske vojske i policije.

Usto je optužen i da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a zatim i njihovo zauzimanje. Tijekom napada oštećeni su i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, opljačkana imovina, a ubijeni su i ranjeni civili među kojima i jedan strani novinar.

Ivan Šantek: Očekujem da će ‘kapetan Dragan’ biti osuđen za sve zločine

facebook komentari

Nastavi čitati