Radončić: Tihić, Nikšić i Lijanović su nesposobni i štite kriminal

4

[dropcap]P[/dropcap]otpredsjednik Vlade FBiH Jerko Ivanković Lijanović i premijer Nermin Nikšić odbili su zahtjev SBB-a star dvije godine da se s čela Civilne zaštite smijeni Alija Tihić, jer je Civilna zaštita iskazala dugogodišnju nesposobnost u suprotstavljanju tadašnjim snježnim padalinama, a konstantno se to događa i s poplavama te požarima – navodi se u izjavi ministra sigurnosti BiH i predsjednika Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudina Radončića.

Kao nominalni šef Federalne civilne zaštite, Lijanović je tadašnju snježnu blokadu iskoristio da prvo, uz pomoć njegovog potpisa, kamioni s prehrambenim proizvodima koji su bili pod njegovom kontrolom i dio njegovog biznisa uđu u Sarajevo, pa je sada jasnije što cijelu priču i višegodišnji problem nabavke air-traktora prebacuje na drugoga. Vijeće ministara BiH nikada neće imati glas Fahrudina Radončića, koji tamo sjedi samo nekoliko mjeseci, da se air-traktori nabavljaju kao dio dogovora vladajuće strukture u Federalnoj vladi i Federalnoj civilnoj zaštiti i da se plaćaju mimo procjene eksperata iz protupožarne struke, avijacije te mimo financijske logike nabavljaju na način kako to politički biznismen Lijanović želi – preskupo, neodgovorno i, po običaju, kriminalno – navodi Radončić u izjavi.

Dodaje kako je “posebna priča da, dok Civilna zaštita ima novac, on apsolutno ne postoji u proračunu institucija BiH za nabavku air-traktora, jer su to entiteti praktično odavno prigrabili sebi”.

Umjesto da za tri godine, koliko sjedi u Federalnoj vladi, krene u reorganizaciju Civilne zaštite, zaustavi kaos, nabavi adekvatna protupožarna vozila i opremu za vatrogasce, izdvoji novac za njihov smještaj i dnevnice ako su iz drugih kantona, Lijanović, u svom maniru, bježi od odgovornosti, a trči ka potencijalnom dogovoru – kaže Radončić.

Navodi kako će klub SBB-a, stoga, i dalje tražiti smjenu, kako ocjenjuje, “nesposobnog Alije Tihića i njegovih šefova Nikšića i Lijanovića, koji već pune tri godine štite javašluk i kriminal u sektoru civilne zaštite”.

Inače, pomoć kanadera i helikoptera za gašenje požara iz susjedne Hrvatske ili iz Turske dobiva se isključivo na osnovu inicijativnosti Vijeća ministara i Ministarstva sigurnosti, koji imaju samo koordinirajuću ulogu na međunarodnom planu, ali ne i operativnu, koja pripada Civilnoj zaštiti – izjavio je Fahrudin Radončić, državni ministar sigurnosti i predsjednik SBB-a, koji će, kako se navodi u izjavi, i dalje inzistirati na revizorskoj kontroli rada Civilne zaštite FBiH, ” jer su ogromni novci otišli za reprezentaciju umjesto da budu pomoć građanima iz čijih novaca se i financira ta ista civilna zaštita”, priopćeno je iz Press centra Saveza za bolju budućnost BiH.

Fena

facebook komentari

 • peppermintt

  lopina proziva druge lopine
  lipo društvo

  • Laktashenko Shumski Shtrumph

   svaki sa sebe ljagu spire… a svi su ljigavi do za vrat

  • Daleko im kuća od moje bila!

   • HRSmoock

    Mada…Takvi obično žive u fensi kraju. Prodaš nekretninu i magla :)) To pod uslovom da neko hoće da živi pored njih.
    Znaš onaj kad cigo podigne kuću pored doktora? Poslije izvjesnog vremena doktorova žena na rubu nervnog sloma (trade mark, P. Almodovar) zbog živopisnh susjeda i pošalje sirotog docu da otkupi kuću od cige. Doca iznese fer ponudu, a cigo ga hladno odbije. Krene cjenkanje, nikako da se dogovore i doktor na kraju plane i kaže:
    “Čovječe Božiji pa ti tražiš više nego što moja kuća vrijedi!”
    A cigo mu mrtav hladan odgovori:
    “To je zato što je meni susjed doktor, a tebi cigo.”